הקרב על קייב: חלק מהישראלים לא מצליחים להיכנס לאוקראינה
תגובה לסירובי הכניסה לארץ? המדינה גירשה משפחות שהגיעו לטיול • השגריר: "מנסים לפתור המשבר"
מחריף הקרב בין רשויות ההגירה של ישראל ואוקראינה: משפחות שהגיעו לטייל בקייב עוכבו בימים האחרונים בשדה התעופה והוחזרו לארץ. לטענת הישראלים, מדובר בנקמה על כך שישראל עוצרת אזרחי אוקראינה שמגיעים אליה. אתמול סורבה כניסתם של 14 ישראלים, שעוכבו בנמל התעופה בוריספול בקייב.
בחודשים האחרונים, כמעט בכל טיסה מעוכבים ישראלים שהגיעו לחופשה במדינה או לקבר רבי נחמן מאומן – ואחרי שעות ללא אוכל, מועלים על טיסה חזרה לארץ. יש ימים שהאוקראינים מסרבים את כניסתם של 3 ישראלים, 5, 6 – ובשיא, גם 30.
רשות ההגירה: "הבדיקות קפדניות יותר"
לפני 8 שנים נכנס לתוקף הסכם מול אוקראינה לפטור הדדי מויזות. תחילה היה זינוק בתיירות בין הצדדים – אשתקד ביקרו 300 אלף ישראלים באוקראינה וכ־180 אלף אוקראינים בישראל – אך הדברים החלו להשתבש כשאלפי אוקראינים שהגיעו לארץ כתיירים, ביקשו מקלט מדיני בארץ. ישראל החלה להחמיר את המדיניות כלפי אזרחי המדינה, ולסרב את כניסתם במספרים הולכים וגדלים.
באחרונה פורסם כי בכירים אוקראינים עברו חוויות משפילות בנתב"ג, בהם שרת החינוך ליליה גרינביץ', או עוזרים במשלחת של ראש עיריית קייב, ויטלי קליצ'קו. לפי נתוני משרד הפנים, ב־2017 סירבה ישראל כניסתם של 8,453 אוקראינים, וב־2018 של 7,730 אזרחים. התקשורת במדינה פירסמה עדויות אזרחים שחשו מושפלים, והרשויות החלו להחמיר גם את היחס כלפי ישראלים.
תחילה סורבו קבוצות של חרדים או גברים צעירים שהגיעו לעיר. בשירות הגבולות האוקראיני טענו שהסיבה היא "מטרת ביקור בלתי מוגדרת", אך משרד החוץ האוקראיני איים שאם ישראל תמשיך "להתעלל" באזרחי מדינתו, זו תשקול להחזיר את הוויזות בין המדינות. בישראל אכן גדל בשנים האחרונות מספר מסורבי הכניסה, על פי נתוני רשות ההגירה (ראו מסגרת).
לאחרונה, אולי גם לקראת הבחירות לנשיאות אוקראינה בשבוע הבא, המצב מחמיר. ישראלים הוחזרו גם מאודסה, וכאמור, לראשונה הוחזרו מקייב גם נשים וילדים. "כשבשירות הגבולות רואים דרכון ישראלי, הם הופכים לאגרסיביים ואנטישמיים", אמר ל"ממון" צעיר ישראלי. צעירה אחרת שגורשה מקייב העלתה חוויות בפוסט: "לקחו לי טביעות אצבעות וצילומים, וניסו להוציא ממני מידע כאילו אני מרגלת", כתבה הדס לוי. "הצמידו לנו חיילים, ואחד מהם אמר למישהי שהייתה צמאה לשתות מהשירותים. הקפיאו אותנו בלילה, ישנו על הריצפה רועדים. הפרידו זוגות ומשפחות. לא לטוס לאוקראינה! לא לעבור על זה בשתיקה!".
בכיר בשירות הגבולות האוקראיני אמר ל"ממון": "פה לפחות נותנים לישראלים לקנות אוכל ושתייה בדיוטי־פרי. כשבישראל מעכבים אוקראינים, שמים אותם בכלא של מהגרים".
השירות דיווח שמאז ינואר החזירה ישראל 900 אוקראינים, והם החזירו 330 ישראלים. השגריר באוקראינה, יואל ליאון, אמר ל"ממון": "ניהלתי שיחות עם אנשים מאוד בכירים. אנחנו לא מרפים מהנושא, ואני מקווה שנצליח לפתור את המשבר בקרוב".
האוקראינים טוענים שלא מדובר בנקמה על היחס הישראלי, אלא בהפעלת מערכת בקרת גבול חדשה, שבעקבותיה מוחזרים ישראלים שלא מצליחים להוכיח לבקר הגבולות שיש להם מספיק כסף ושוברים למלונות, ולא יודעים לומר מהי מטרת נסיעתם.
שגריר אוקראינה, הנאדי נדולנקו, אמר ל"ממון": "יש שיטה חדשה, ולא מאפשרים כניסה למי שאין לו כסף או ואוצ'ר. התחילו לבדוק יותר מקרוב. יש פה אנשים שבאים לסיבות שלא קשורות לתיירות. זו לא הדדיות או נקמה, רק התחילו להיות יותר קפדנים.
"שמעתי בצער מה קרה לשרת החינוך ולמשלחת של ראש העירייה, והיו עוד תקריות. סגני ראשי עיר עוכבו בדרך לוועידה בישראל למרות הזמנה מהשגרירות. לדעתי יש החלטה לא לתת לאוקראינים להיכנס כי אנשים מתכוונים להישאר. יש אנשים שנשארים, אבל החליטו להעניש את כולם".
מנגד, השגריר הכחיש שאוקראינה שוקלת לבטל את הפטור. "עבדנו קשה לעשות את זה. זה לחזור לעידן האבן. יש לנו פטור מויזה עם מעל 100 מדינות, ורק ישראל התחילה לעשות בעיות. זה נעשה ברמה המדינתית".
גורם ישראלי בכיר אמר אתמול ל"ממון", שמתנהלים מגעים אינטנסיביים לפתרון המשבר. נציין כי ברמה המדינית היחסים הם טובים. רק ביום שישי התנגדה אוקראינה לגינוי של ישראל במועצת האו"ם לזכויות אדם בגלל האירועים האלימים בגבול עזה.

