הסוף להקבצות

שיעור בחשבון: חסל סדר הקבצות במתמטיקה • בניסיון לעודד את התלמידים ללמוד 4 ו־5 יחידות תבוטל החלוקה לרמות עד כיתה ז' • ההקבצות יחזרו בכיתה ח', אבל לפחות מחצית מהתלמידים ישובצו בהקבצה הבכירה • מנכ"ל משרד החינוך: "נגדיל את עתודת התלמידים שיוכלו להשתלב במסלולי לימוד מוגברים בתחום"

החל משנת הלימודים הקרובה אוסר משרד החינוך לפתוח הקבצות במתמטיקה בבתי הספר היסודיים עד כיתה ז', ובכיתות ח'־ט' יהיו מוסדות החינוך מחויבים להעמיד את שיעור התלמידים בהקבצות א' לפחות על 50 אחוזים.

 

משרד החינוך משלים בימים אלה גיבוש תוכנית חדשה בחטיבות הביניים במטרה להגדיל את מספר התלמידים הניגשים לבחינות הבגרות ברמות של ארבע וחמש יחידות לימוד בתיכון. אחד השינויים המרכזיים מתייחס לאיסור על פתיחת הקבצות במתמטיקה עד כיתה ז', ותוך הגבלות על ההקבצות בכיתות ח' במטרה להבטיח את מקומם של יותר תלמידים בהקבצה א' ‑ ולנסות להגדיל את סיכויי ההצלחה שלהם.

 

סוגיית ההקבצות נתונה לביקורת ציבורית מזה שנים על רקע טענות שמדובר במהלך החורץ מראש את גורלם של התלמידים בהקבצות הנמוכות מגיל צעיר הן מבחינת תחושת המסוגלות והדימוי העצמי והן מבחינת היחס וההשקעה של בתי הספר בתלמידי ההקבצה הגבוהה.

 

לאור זאת המליץ בעבר הפיקוח על המתמטיקה לבתי הספר לא לפתוח הקבצות, אך בתי ספר רבים בחרו להמשיך לקיים את מסגרות הלימוד. כעת, כאמור, מדובר באיסור מוחלט לפתיחת הקבצות.

 

הפיקוח על מקצוע המתמטיקה במשרד החינוך נימק את ההחלטה לאסור הקבצות במטרה ליצור קו אחיד בין התלמידים, לתת להם הזדמנות שווה להשלים את הפערים בהתאם לצורך של כל תלמיד ולהגדיל את הסיכוי שלהם להשתלב בהמשך ברמות לימוד גבוהות בתיכון. אנשי המקצוע ציינו, כי כיתות ז' קולטות את תלמידי בתי הספר היסודיים וכאשר חטיבות הביניים עורכות מבחני מיון בראשית כיתה ז' לתלמידים המגיעים מבתי ספר שונים ומרקע שונה, נוצרים פערים ‑ ומכאן חשוב לאפשר לכולם תנאי פתיחה שוויוניים.

 

במערכת השיקולים שהובילה להחלטה נמצא מחקר שערכה הרשות הארצית למדידה והערכה בחינוך ובו התגלה מתאם גבוה מאוד בין ההישגים של התלמידים בהקבצה א' במתמטיקה לבין ההצלחה שלהם בבחינות הבגרות ברמות של 4 ו־5 יחידות לימוד.

 

על רקע מתאם זה והמדיניות לצמצום פערים הוחלט להוביל מדיניות ברורה של הגדלת היקף הלומדים בהקבצה א' כדי לאפשר לתלמידים להשתלב בחטיבה העליונה ברמות של 4 ו־5 יחידות לימוד.

 

"לאחר הצלחת התוכנית שהוביל שר החינוך בנט לקידום 5 יחידות מתמטיקה בחטיבה העליונה, משרד החינוך מרחיב את התוכנית גם לחטיבות הביניים כדי להגדיל את עתודת התלמידים שייגשו ל־4 או ל־5 יחידות מתמטיקה בבגרות", מסבירים במשרד החינוך, "ולכן לא יותר לפתוח הקבצות במתמטיקה בראשית כיתות ז', כדי ליצור קו אחיד בין כל התלמידים".

 

במסגרת המהלך נבנית תוכנית חדשה לכיתה ט' שמטרתה לחבר וליצור רצף בין חומר הלימוד בחטיבת הביניים לחומר הלימוד בבית הספר התיכון. במטרה לצמצם פערים בין מרכז לפריפריה יקבלו 100 חטיבות ביניים ב־26 יישובים תוספת שעות למצטיינים בכיתות ח' להגדלת חלקם בהקבצה א' .

 

מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, אמר כי צמצום פערים הוא אחד מיעדי הדגל של משרד החינוך. "לאחר שהצלחנו לעמוד ביעדים שהצבנו לעצמנו בחטיבה העליונה, אנחנו פונים כעת לחטיבת הביניים", אמר. "זהו שלב גיל משמעותי לחיזוק היכולות של התלמיד ולבנייה של תשתית ידע איתנה לקראת ההשתלבות שלו בחטיבה העליונה. גיבשנו תוכנית עבודה שתחזק את יכולות התלמידים ותגדיל את עתודת התלמידים שיוכלו להשתלב במסלולי לימוד מוגברים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים