yed300250
הכי מטוקבקות
    "המשטרה נהגה בחוסר שוויון לחברות אחרות". גנץ ואלשיך | צילום: מוטי קמחי
    חדשות • 28.03.2019
    העסקה המפוקפקת בין המשטרה לחברה של גנץ
    פחות משבועיים לפתיחת הקלפיות, ומבקר המדינה שוב מטיל פצצה פוליטית - הפעם לכיוונו של גנץ • עסקה בשווי מיליוני שקלים שנסגרה ללא מכרז, השתתפותו הבלתי תקינה בישיבות עם צמרת המשטרה, ומסירת מידע שגוי: דוח חדש שופך אור על הליקויים באופן ההתקשרות בין החברה שניהל לבין המשטרה • בליכוד טענו שמדובר ב"סטנדרט כפול" ופנו ליועמ"ש: "תיק 50 מיליון חייב להיחקר מיד" • כחול לבן: "בפעילות גנץ לא נפל דופי"
    מאיר תורג'מן ומורן אזולאי

    בין 131 עמודי דוח מבקר המדינה בנושא הרכש במשטרת ישראל נמצאו כמה עמודים מטרידים שמעוררים עניין — או דאגה — בקרב לא מעט פוליטיקאים. הדוח שפורסם אתמול מצא מספר ליקויים באופן ההתקשרות בין המשטרה לבין החברה הפרטית "המימד החמישי", אותה ניהל יו"ר כחול לבן בני גנץ. בליכוד מיהרו לכנס מסיבת עיתונאים כדי לתקוף אותו, וקראו לפתיחת חקירה נגדו — מייד.

     

    במוקד הדוח: הממצאים כי המשטרה העבירה 4 מיליון שקלים לחברה של גנץ לעריכת פיילוט בתחום הבינה המלאכותית ללא מכרז. המבקר הגדיר את העסקה כ"מגה פרויקט" שעלותה הייתה אמורה להגיע ל־50 מיליון שקלים, במידה שהפיילוט היה עובר לשלב הביצועי, מה שלא קרה.

    "פרשת שחיתות חמורה". בכירי הליכוד, אתמול | צילום: שאול גולן
    "פרשת שחיתות חמורה". בכירי הליכוד, אתמול | צילום: שאול גולן

     

    בפרק שהקדיש המבקר, יוסף שפירא, להתנהלות הבלתי תקינה של המשטרה, בראשות המפכ"ל לשעבר רוני אלשיך, בהתקשרות עם חברת הסייבר של גנץ, עולים מספר ליקויים. הראשון: היעדר מכרז תקין. מהדוח עולה כי החברה הציעה למשטרה לרכוש מערכת טכנולוגית חדשה, אלא שהמשטרה לא טרחה לפנות לחברות נוספות בתחום, כנדרש: "התאמת המערכת לצורכי המשטרה נבחנה באמצעות שתי בדיקות של המערכת של חברה א' ("המימד החמישי" — מ"ת) בלבד. לא נעשתה פנייה לחברות טכנולוגיות נוספות תוך הצגת מידע מלא על ההתקשרות הפוטנציאלית ככל שיעמדו בדרישות המשטרה, בסך של כ־50 מיליון ש"ח, כנדרש על פי ההוראות", נכתב. בנוסף, ההתקשרות עם המימד החמישי נעשתה בפטור ממכרז כיוון שקיבלה "פטור מבצעי" בטענה שיש לצמצם כמה שיותר את החשיפה לעבודת המשטרה. אבל המבקר לא השתכנע וקבע: "היא נהגה בחוסר שוויון בין החברה לבין חברות נוספות בתחום הטכנולוגיה שעשויות היו לעמוד בקריטריונים שהוגדרו. עקב כך נוצר יתרון בולט של החברה על כל יתר החברות".

     

    הדוח עוד מצביע על השתתפותו, בניגוד לנהלים, של גנץ בישיבה עם צמרת המשטרה בעת שדנו בעסקה. "משרד מבקר המדינה מעיר למשטרה כי יש טעם לפגם בהשתתפות הנציגים הבכירים של החברה", נכתב. "מדובר בחברה שהיא בעלת עניין, ועל פי מהלך הדיון הייתה הסתברות לכך שהמשטרה תידרש לנהל משא ומתן לקראת התקשרות עם החברה". עוד שימשו יועצים במימד החמישי באותה עת המפכ"ל לשעבר דודי כהן, ניצב בדימוס בנצי סאו וסגן ראש המוסד לשעבר רם בן ברק, שברשימת כחול לבן לכנסת.

     

     

     

    ליקוי נוסף שחשף הדוח: החברה של גנץ מסרה נתונים שגויים על מנת לזכות בפטור. "התשתית העובדתית שהציג מנהל טכנולוגיות במשטרה לוועדת המכרזים כדי לקבל פטור - 'לחברה יש לקוחות שהם גופים ביטחוניים וכי החברה קיימת 4 שנים, במקום שנתיים' - לא הייתה נכונה". בין הנתונים השגויים שעוד התקבלו: טענה כי המוצר במצב מתקדם יותר מאשר היה בפועל, ומשך פעילות לא נכון של החברה.

     

    עוד מצא המבקר כי המשטרה הייתה מוכנה להעניק למימד החמישי "קניין רוחני" יקר שבבעלות המדינה. "בתקופת הפיילוט משטרת ישראל סיפקה הרבה מעבר ל'שדה ניסויים' כהגדרת המפכ"ל. לצד 'ארגז הכלים' איתו באה החברה, סיפקה המשטרה תורת לחימה - שיטה ותפיסה על אופן השימוש בכלים אלה, עליהם עלינו להגן", צוטט קצין בכיר בדוח. קצין אחר העריך כי "הפרויקט של החברה עם משטרת ישראל ללא ספק יביא את החברה ללקוח הבא, לקוח משטרתי אחר בעולם, עם פתרון מערכתי שכולל את הכלים שלה, לצד תורת לחימה אליו תיחשף מצד משטרת ישראל". המשטרה, כאמור, לא המשיכה בפרויקט והחברה של גנץ נסגרה, אלא שזה לא חסך מהמבקר ביקורת על התנהלותה: "בחירת המשטרה לפעול באופן עצמאי לא תרמה לקידום יעיל ותכליתי של מתן מענה לצורך הטכנולוגי".

     

    מהמשטרה נמסר בתגובה: "ההחלטה לאמץ טכנולוגיות של בינה מלאכותית התגבשה במשטרה בהסתכלות לטווח הארוך... ההחלטה על פטור ממכרז לצורך ביצוע הפיילוט התקבלה על ידי ועדת המכרזים ואושרה בוועדת הפטור המשרדית של משטרת ישראל".

     

    פחות משבועיים לפני הבחירות בליכוד לא פיספסו את ההזדמנות: השרים יריב לוין, אופיר אקוניס, סגנית השר ציפי חוטובלי וח"כ יואב קיש עלו להתקפה ודרשו מהיועמ"ש לפתוח בחקירה של מה שכינו "פרשת שחיתות חמורה". "תיק 50 מיליון חייב להיחקר מייד", אמר לוין, "הציבור לא יסכים לקבל אכיפה לא שוויונית של החוק. הציבור לא יסכים לקבל סטנדרט כפול, עם יחס אחד ומחמיר לראש הממשלה ויחס אחר ומקל לגנץ". בליכוד האשימו: "החברה של גנץ שיקרה לוועדת המכרזים, גנץ ואלשיך פעלו בחוסר שקיפות".

     

    בכחול לבן לא התרגשו מההאשמות ומסרו: "מדובר בדוח שעוסק בהתנהלות המשטרה בכל הקשור למכרזים ופטור ממכרזים. בפעילותו של גנץ כיו"ר מימד החמישי לא נפל דופי. לצערנו דווקא בפרשה הביטחונית שמרחפת מעל ראש הממשלה נתניהו מנוע מבקר המדינה מלחקור בשל חקירת המשטרה המתנהלת".

     

    בסביבת אלשיך נמסר: "מצער מאוד השימוש הציני בדוח המבקר לצורכי התנגחות פוליטית", ונטען כי "הניסיון לגרור אותו לביצה הפוליטית שקוף ומיותר".

     


    פרסום ראשון: 28.03.19 , 00:06
    yed660100