רשת של זיופים
בחירות 2019: כך פועל מערך ענק, חשאי ומתוחכם של חשבונות מזויפים בטוויטר למען הפצת מסרים התומכים בליכוד ותוקפים את מתנגדיו. חשיפת "ידיעות אחרונות" ו"הניו־יורק טיימס", המתבססת על דו"ח של "פרויקט הבוטים הגדול", מגלה את השיטה: רשת צייצנים פועלים בזהות בדויה, מסונכרנים זה עם זה, ומקבלים תהודה של גורמים בקמפיין הליכוד כמו יאיר נתניהו ודוברו של רה"מ, יונתן אוריך. על פי הערכות, הישראלים נחשפו לפעילות הרשת 2.5 מיליון פעמים. הליכוד בתגובה: "אנחנו לא מפעילים שום רשת, הפעילות שלנו חוקית"
בעל חשבון ישראלי בטוויטר המכנה עצמו "משה" הפך בחודשים האחרונים פעיל מאוד. מאז שהוכרזו הבחירות בישראל הוא מצייץ כמה פעמים ביום לכל הפחות. כמעט כל הציוצים שלו הם פוליטיים, ויש להם כיוון אחד ברור: כולם בעד הימין והליכוד, ובעיקר בעד נתניהו, וחלקם כוללים השמצות חריפות של מתנגדיו. בתמונת הפרופיל של "משה" נראה גבר צעיר ונאה, עם עיניים כחולות יוקדות ותחילתם של זקן ושפם מעוצבים היטב.
אלא שהפנים האלה לא שייכות לאף משה. האיש בתמונה הוא דוגמן יווני בשם תיאו תיאודורידיס. "משה" כותב על עצמו שהוא מתעניין ב"קרמינולוגיה" (שגיאת הכתיב במקור) ושהוא "אוהב ארץ ישראל עד כלות. בגימנסיה הרצליה הייתי הימני היחיד". לצד הביוגרפיה הקצרה מופיעים אייקונים של שלושה דגלי ישראל. הוא כמעט שאינו כותב על חייו האישיים או מביע את דעתו בתחומים שאינם פוליטיים. לא ניתן למצוא עדות למשה ברשתות חברתיות אחרות. החשבון שלו הוקם במארס 2015. מאז צייץ 12 אלף פעמים ונתן 73 אלף לייקים לציוצים של אחרים. בזמן הזה הוא גם אסף 5,100 עוקבים.
הפעילות של משה ברשת קפצה בצורה חדה לאחר ההכרזה על בחירות בישראל בדצמבר 2018. אם בשלושת החודשים הראשונים של 2018 הוא צייץ 16 פעמים, בשלושת החודשים הראשונים של 2019, בעיצומה של מערכת הבחירות, הוא צייץ 2,856 פעמים.
"משה" מהלל את נתניהו, והולם במי שקורא עליו תיגר ובתקשורת. "זו רק שאלה של זמן עד שהשמאל יתאסלם", הוא כותב. "ראש ממשלה אתה רוצה להיות?", הוא משתף בכיתוב על תמונה של יו"ר כחול לבן, בני גנץ, "באברבנאל אתה צריך להיות".
חשבון הטוויטר של "משה" הוא אחד ממאות ישויות פיקטיביות שזוהו לאחרונה במסגרת תחקיר מקיף. הן בעלות מאפיינים דומים, מסונכרנות זו עם זו, מהדהדות את מסרי הליכוד ונתניהו, ועוסקות לא פעם בהפצת תעמולה ארסית, שקרים ודיבה נגד מועמדים לכנסת, נגד אויבי נתניהו בכלל ונגד התקשורת.
החשבונות הוקמו לאורך שנים אך נכנסו לפעילות מואצת עם הכרזת הבחירות. מסוף דצמבר 2018 גדלה פעילות הרשת כמעט פי חמש.
"אלפי ציוצים ביום"
הדו"ח החושף את פעילות הרשת מתפרסם היום לראשונה בידיעות אחרונות, ובמקביל בניו־יורק טיימס. הרשת מורכבת מחשבונות מזויפים, כלומר של אנשים שמפעילים חשבונות בזהויות בדויות או ללא זהות שמית, עם תמונות פרופיל הלקוחות בדרך כלל ממאגרי מידע בחו"ל או של אלמנט גרפי כלשהו. הרשת מתקשרת בינה לבין עצמה – חברי הרשת מסמנים בלייק ומשתפים ציוצים אחד של השני – וכן עם כמה חשבונות בולטים הקשורים לבכירים בליכוד ולבנו של ראש הממשלה יאיר נתניהו.
הדו"ח נכתב בידי מייסדי "פרויקט הבוטים הגדול", נעם רותם ויובל אדם, העוסקים בחשיפת ניסיונות לעשות שימוש זדוני ברשת החברתית, יחד עם ארגון "הברית הישראלית". התקציב לקיומו של התחקיר נאסף באמצעות עמוד גיוס המונים אינטרנטי.
בתמצית הדו"ח כותבים מחבריו: "באמצעות מחקר אלגוריתמי ותוכני, גילינו רשת של מאות חשבונות טוויטר אשר מקדמים את בנימין נתניהו ומפלגת הליכוד. הרשת מורכבת ממאות חשבונות... ופועלת באמצעות מניפולציות, הכפשות, שקרים, הוצאת דיבה והפצת שמועות, באנונימיות, וללא קישור גלוי למפלגת הליכוד. בימי השיא שלה, הרשת כותבת אלפי ציוצים ביום לטובת נתניהו והליכוד. ניתן לראות באופן ברור כי היא 'הופעלה' באופן מסיבי עם הכרזת הבחירות, ופעילותה חריגה גם בהשוואה לקבוצת ביקורת עם משתמשים שנבחרו באופן רנדומלי. מתחילת מערכת הבחירות ועד לרגע כתיבת דו"ח זה, הרשת צייצה מעל 130 אלף ציוצים. הרשת מתגייסת ברגעי שיא עבור נתניהו, כמו הכרזת כתבי האישום כלפי נתניהו, הראיון של ראש הממשלה בחברת החדשות, ובעת השקת הקמפיין של רשימת 'כחול לבן'".
פעילות הרשת החשאית, שלפי הערכות המומחים של "פרויקט הבוטים הגדול" זכתה ללמעלה מ־2.5 מיליון חשיפות, מעלה שורת חשדות לעבירות פליליות חמורות, בהן עבירות על חוק דרכי תעמולה, מימון בחירות, התחזות, פגיעה בחוקי הגנת הפרטיות, מס הכנסה ועוד. אין בדו"ח הוכחה לקשר ישיר בין הליכוד או מי מעובדיו או יאיר נתניהו לבין הקמפיין החשאי.
לאורך מערכת הבחירות ניסו החוקרים לאתר רשתות השפעה דומות הפועלות לטובת מפלגות אחרות. לא אותרו רשתות דומות, מלבד אחד קטנה וחובבנית יותר מזו המשרתת את הליכוד (כך לטענת החוקרים*) הפועלת למען מפלגת ימין אחרת.
בונד, מפעיל הרשת
"משה" והחברים האחרים ברשת מסונכרנים בינם ובין עצמם. כשאחד מהם כותב את השקר שהופץ נגד בני גנץ שהוא "אנס", האחרים חוזרים על אותו מסר מטעם עצמם. ביום חמישי האחרון, רבים מחברי הרשת התחילו לצייץ באותו זמן טענות על הבריאות הנפשית של גנץ. חברי הרשת מציפים במקביל את אותם איורים פוליטיים (למשל, בני גנץ יושב על אסלה בשירותים עם הכיתוב "האיראנים התחילו לשחרר תמונות מהנייד של בני גנץ") ומהדהדים את תעמולת הליכוד.
מיד אחרי שהליכוד עתר נגד פרסום החלטות היועץ המשפטי לממשלה בתיקים נגד ראש הממשלה, בטענה כי זו "התערבות בוטה בבחירות", כתב החשבון הפיקטיבי המכונה "ידעות דינג" כי "היועמ"ש מתכוון להתערב פוליטית בבחירות". חשבונות רבים ברשת הדהדו אותו. נתניהו אומר שהיועץ המשפטי מנדלבליט "נכנע ללחצי התקשורת והשמאל", ו"ידעות דינג" כותב ש"השמאל הקריס את מנדלבליט טיפין טיפין. שנתיים+ של הפגנות קטנות אך עקביות מול הבית שפומפמו בתקשורת, ושילוב השמאל... השיגו את המטרה".
החשד העולה מהפעלת הרשת הוא שמאחוריה עומדים פעילים בשכר, ושאלת מימון הפעלתם עשויה לעמוד בניגוד לחוק הבחירות מכיוון שהיא לכאורה לא הוצגה כתרומה למפלגת הליכוד בהתאם לחוק מימון מפלגות. החוקרים גילו כי חשבון טוויטר אחד נמצא במרכז הרשת וקשור לכל חבריה. החשבון הזה מכונה "BOND" אבל התמונה שלו, כתובת המייל המשויכת אליו, ותכנים אישיים המופיעים בו, הם כולם של יצחק חדאד מאשדוד.
"הרשת חזקה מהכל"
בשיחה שניהל עמו חוקר פרטי, שנשלח בידי עורכי הדו"ח, חדאד נשאל: "אתה פעיל פוליטית?". חדאד ענה לו: "פעיל סמוי". כשהחוקר שאל: "מה הכוונה פעיל סמוי?", הוא נענה: "אתה לא תשמע עליי בשום מקום". כשניסה לברר עם חדאד מה בדיוק הוא עושה, הוא הסביר: "אני יוצר כל מיני סרטונים וכל מיני דברים יפים שעולים, מעלה אותם". כשנשאל אם זה ממומן ענה: "כן. מעלה אותם לטוויטר, מעלה לכל מיני מקומות. הטוויטר זה הכי חזק שיש, המדיה, הרשת היום היא חזקה יותר מהכל".
בעניין הסכומים שמושקעים בהפעלת רשת מסוג זה אמר חדאד: "אני לא רוצה להגיד עשרות מיליונים, אבל משקיעים פה המון כסף. זה לוקח עלויות, אין פה התנדבות". החוקר שואל את חדאד: "יש המון פרופילים לנהל", והוא הודה: "בוודאי, בוודאי, נו מה".
"אני מקושר מאוד עם כל הנציגים הכי בכירים שיכולים להיות גם בכנסת וגם בעיר שלי פה, בכל המקומות שצריך אותם", מודה חדאד, ומציין כי הוא מחובר ל"אנשים בכירים מאוד" בליכוד.
"למי אתה יכול לחבר אותי בליכוד?", שואל החוקר, וחדאד עונה: "אני יכול לתת לך כמה עורכי דין שמייצגים וקשורים לליכוד. אתה לא מכיר שמות, אתה לא תדע מי הם כי הם לא בפרונט".
בשיחה טלפונית אתמול בצהריים עם החוקר הפרטי שנשלח מטעם "פרויקט הבוטים הגדול" ושאל אותו האם הוא מכיר ועובד עם חדאד ענה אוריך, אחד ממנהלי קמפיין הליכוד ויועצו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, "כן". מאוחר יותר אמר כי הוא מכיר את חדאד "רק מהפייסבוק" ומעולם לא פגש אותו. חדאד רשום כמנוי על ערוץ יוטיוב המגייס עובדים למערכת הבחירות בתמורה לתשלום גבוה. בחלק מהמודעות התשלום מוצע במזומן, מה שמעלה את האפשרות כי הוא שותף בגיוס והפעלה של מגיבים בתשלום ברשתות החברתיות. העבודה המוצעת בערוץ היוטיוב, כפי שמתואר באחד הסרטונים, היא "להגיב בפייסבוק ובאינטרנט מסרים פוליטיים". בהמשך אף ניתן פירוט: "פשוט אתם מקבלים שורות מסרים פוליטיים ואתם מגיבים אותם בפייסבוק בדפים של פוליטיקאים". באותו ערוץ יוטיוב מפורסמים סרטונים המציעים עבודה בוועדות הקלפי ביום הבחירות בשכר של 1,900 שקל ליום.
סנכרון עם דפי המסרים
הרשת מצייצת בהתאמה את מסרי הליכוד, ואת הציוצים של כמה פעילים בכירים, בהם עורך הדין של הליכוד מיכאל דבורין, יונתן אוריך ומנהלי הרשתות החברתיות של המפלגה, ליאור הררי וטופז לוק. מי שעוד זוכה ליחס אוהד מהרשת, ואף מנהל איתה קשר הדדי, הוא בנו של ראש הממשלה יאיר נתניהו. החשבונות המזויפים מסמנים בלייק ומשתפים מחדש (רה־טוויט), בשיעורים גדולים הרבה יותר מהממוצע, את הציוצים של דבורין, אוריך, הררי, לוק ונתניהו הבן – שמצדם מסמנים בלייק ומשתפים מחדש את ציוצי הרשת.
פעילות הרשת קפצה משמעותית בתאריכים ובשעות בעלי חשיבות דרמטית לשיח הציבורי־פוליטי בישראל: הראיון של נתניהו לחברת החדשות, פרסום החלטת היועץ המשפטי להעמיד לדין את נתניהו, ההכרזה על איחוד גנץ־לפיד, הפרסום על הפריצה האיראנית לטלפון של גנץ, הכרזת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על הכרה בריבונות על רמת הגולן, והראיונות של גנץ מארה"ב. הקפיצה הייתה מתואמת בין חשבונות הרשת, בבת אחת, והתכנים היו בסנכרון מלא עם מסרי הליכוד שהופצו באותן נקודות זמן על ידי המפלגה וראש הממשלה נתניהו בצינורות הרשמיים הגלויים שלהם.
כך למשל, ב־27 בפברואר החלו להתפרסם ידיעות כי למחרת יודיע היועץ המשפטי לממשלה על החלטתו להעמיד לדין את נתניהו. במקביל החלו להתפרסם טענותיה של נאווה ג'ייקובס כי הוטרדה מינית על ידי גנץ לפני כ־40 שנה בתקופת לימודם בתיכון ה"כפר הירוק". מיד לאחר פרסום הפוסט של ג'ייקובס החלה רשת החשבונות להדהד באינטנסיביות את הטענות שלה. כך למשל, כתב חשבון מזויף המכונה "גדי פרץ": "נראה לי שהסיפור הזה עם התלונה על התקיפה נגד גנץ לא הולכת להיעלם בקרוב!" משתמש אחר, המזדהה כ"fake yoel manor", כתב: "הדיפשטייטעל מנופף באברו הזקור מול פני ראש הממשלה הנבחר. ניפגש בקלפיות". משתמש נוסף צייץ את משחק המילים "בני גס". את הציוצים האלה ואחרים, חברי הרשת הידהדו מיד בלייקים ושיתופים מחדש.
עם פרסום המלצות היועמ"ש, הפעילות גדלה עוד יותר, והגיעה לשיאה בין השעות 19:00 ל־21:00. בשעה הראשונה הרשת פרסמה 240 ציוצים על פרשת ג'ייקובס ונגד החלטת היועץ, ובשעה השלישית 320 ציוצים.
הרשת מאדירה את נתניהו ותוקפת באופן בוטה את מי שנתפס כמתחרה שלו או כמתנגד בולט שלו. גנץ זוכה שם לטיפול המסור ביותר מהחשבונות המזויפים: "אנס אנס אנס לכלא לכלא לכלא", "גנץ האנס", "חלאה מנובל אפס אנס" (הטעות במקור). חשבון בדוי אחר כותב: “על הטלפון שלו הוא לא מסוגל לשמור.. מי האידיוט שיתן לבובה גנץ את קולו בקלפי(...)" ואחר: "האירנים: גנץ חשף את עצמו בפנינו"; ״גנץ יפסיד את הבחירות רק בגלל משכב זכר״.
בדו"ח פרויקט הבוטים הגדול נכתב כי "ניתוח מפורט של רגעי הפעלת השיא, בנוסף לניתוח של הציוצים אשר הרשת מפיצה, מוכיחה כי היא מדבררת את דפי המסרים של מפלגת הליכוד".
"יקרוס כמו מגדל קלפים"
בשבוע האחרון בדק ידיעות אחרונות את הפעילות בטוויטר של חלק גדול מתוך החשבונות שהדו"ח מצביע עליהם כמזויפים ועוסקים בקידום הליכוד או בפגיעה במתחריו. זיהינו דפוסי פעולה דומים: רבים מהם הוסיפו לשם המשתמש שלהם את התואר "ביביסט" או את המשפט: "אך ורק נתניהו". אצל רובם מופיעות תמונות שונות של ראש הממשלה בתמונת הפרופיל או בתמונת הרקע של החשבון. בחלק מהחשבונות יש דמיון באופן שבו הם מתארים את עצמם בביוגרפיה. כך למשל כותב על עצמו בתיאור המשתמש "קפטיין ג'ורג'": "בן 63 אב ל3 סבא ל6 שירות משמעותי בכוחות הביטחון". "נתן כהן", משתמש אחר, מתאר את עצמו בסגנון דומה: "בן 61. אב ל2.סבא לעומר. גרוש". כמה מהמשתמשים מעלים מדי פעם תמונות של ארוחות, אך אף פעם ללא זיהוי המקום או המסעדה או כל פרט אחר.
חברי הרשת משתמשים בשורת ביטויים הלקוחים מתוך תעמולת הליכוד. הם עושים זאת באופן מתואם, ומשתפים זה את זה. חלק מהתגובות נראות כאילו לקוחות מתוך נאומיו של נתניהו. החשבון "זיו קנובלר" צייץ ב־23 במרץ, בתגובה ישירה ליאיר נתניהו: "זה ברור לכל מי שבאמת מחפש את המידע שאין שום קשר לא לשוחד לא לרווחים ולא לצוללות. הכל רדיפה אישית פוליטית כי פשוט הם לא מסוגלים לנצח אותו בקלפי".
חברי הרשת השתמשו בסיסמה "יקרוס כמו מגדל קלפים", שבה קמפיין הליכוד השתמש כדי להמעיט בערך ההמלצות על כתבי האישום נגד נתניהו, כדי לנגח את גנץ. כך למשל כותב המשתמש "התמנון האיטר" ב־26 במרץ בתגובה לראיון של גנץ אצל יונית לוי: "גנץ מגמגם לא מחמת היותו כבד פה וכבד לשון אלא מחמת היותו שקרן שעסוק מאה אחוז מהזמן בהסתרת דעותיו האמיתיות. לכן אין לו יכולת להשיב אפילו על השאלות הבסיסיות ביותר והוא קורס כמו מגדל קלפים". החשבון "א.בן־יאיר" צייץ על כחול לבן: "רק לא ביבי זו לא אידיאולוגיה. מפלגת שקשוקה שסופה ליפול כמו מגדל הקלפים של תיקי נתניהו".
לאחר הפרסום בכלי התקשורת על פריצה איראנית לטלפון הנייד של בני גנץ, החלו מפעילי החשבונות המזויפים לפרסם מסרים לפיהם גנץ נתון לסחיטה, להעלות השערות פרועות בנושא תוכן הטלפון שנפרץ, ולקרוא לגנץ לפרוש כי הוא לא יכול לשמור על הנייד שלו. "ליעוז יולי" כתב לדוגמה: "מה עם גנץ? הוא סחיט בפני אירן". "אודל אלקו" כתב לגנץ: "אתה חסר אחריות, תפרוש מידית מהפוליטיקה, אירנים שתו לך את כל המידע מהפלפון אתה חלש דיעה ודעת" (השגיאות במקור). קפטיין ג'ורג' הזין שמועות על תוכן הטלפון: "אז גנץ צדיק? לא צילם סרטון בו נראה מקיים יחסי מין? אין לו רומן? אין לו מאהבת? לא רצוי שנדע את האמת? לא רצוי למנוע שערוריה עתידית? מועמד לראשות ממשלה חייב לנהוג בשקיפות". כל אלו רק דוגמאות מעטות מיני רבות.
יאיר נתניהו מרטווט
ניתן להדגים את פעילות הרשת באמצעות אחד מחשבונותיו הבולטים: "ידעות דינג", שהוקם ב־2014 ומאז צייץ קרוב ל־40 אלף פעמים. חשבון זה זוכה ליחס אוהד במיוחד מיאיר נתניהו שמרבה לשתף את מסריו. ערב לפני פרסום ההמלצות על כתבי האישום כתב ידעות דינג: "40 יום בלבד לבחירות, מתכוון היועמ"ש להתערב פוליטית ולפרסם טיוטת אישום שהשימוע לה יתקיים זמן רב לאחר הבחירות. עצם ההתערבות הזו פוגעת בקרנה של הדמוקרטיה הישראלית בעיני העולם, לראשונה בהיסטוריה מתכוונת התביעה המדינתית להתערב באופן כה בוטה בזמן מערכת בחירות". המסר תואם לקו שהציגה מפלגת הליכוד בעתירתה לבית המשפט נגד פרסום החלטות היועמ"ש, שבה נכתב: "נדרשת זהירות רבה כדי למנוע התערבות בוטה במערכת הבחירות".
המסרים של הרשת הופצו מחדש גם על ידי דמויות מפתח ידועות בצוות קמפיין הבחירות של הליכוד. יאיר נתניהו הוא דוגמה בולטת לכך. הוא ריטווט את חברי הרשת - בעיקר את החשבונות המזוהים כ"ידעות דינג" ו"קפטיין ג'ורג'" - 154 פעמים. באופן דומה, חשבונות הרשת הגיבו לו 1,481 פעמים, ושיתפו את דבריו מחדש 429 פעמים.
תעמולה אסורה
יו"ר ועדת הבחירות, השופט חנן מלצר, הוציא באחרונה צו תקדימי הקובע כי גם פרסומי תעמולה באינטרנט וברשתות החברתיות יהיו חייבים להיות מזוהים פוליטית עם העומד מאחוריהם. בהחלטתו כתב השופט מלצר: "תעמולה אנונימית שאינה מזוהה עלולה לרדד ולדרדר את השיח והדבר עלול להפוך את אחת הזירות המרכזיות בהן נערך שיח בישראל, לשדה הזרוע מניפולציות תעמולתיות וניסיונות לשתול תודעה כוזבת בקרב הבוחרים ולפגוע בדמוקרטיה".
להחלטה של מלצר קדמה ועדה ציבורית בראשות השופטת בדימוס דורית ביניש, שהגישה שורת המלצות לתיקון חוק הבחירות. אולם כשהן עמדו להיות מובאות לקריאה שניה ושלישית, הן נדחו בהתנגדות הליכוד.
פרופסור קרין נהון, נשיאת איגוד האינטרנט הישראלי שהייתה חברה בוועדת ביניש סיפרה: "חוק הבחירות מ־1959 הוא ארכאי ודורש רענון. אנחנו עשינו מאמץ רב כדי להגיש את ההמלצות בהקדם כדי שתתאפשר חקיקה שתהיה בתוקף כבר לבחירות הקרובות, אבל כשכבר הונחה הצעת החוק בפני הכנסת החליט הליכוד, מסיבותיו, באישון לילה, להסירה מסדר היום של המליאה".
לדברי פרופ' נהון, השימוש ברשת הפיקטיבית נועד להשפיע על סדר היום הציבורי ולשנות את התנהגות הבוחרים: "חדשות כזב הן בעלות פוטנציאל לתפוצה, מהירה, רחבה ומגוונת בהרבה מאשר הידיעות שסותרות אותן ומבקשות להציג את המציאות. בכך יש חשש לפגיעה בהליך דמוקרטי הוגן, שכן גורמים בעלי אינטרסים פוליטיים מייצרים באופן זה שיח סביב ידיעה כוזבת, או כדי להסית את מרכז העניינים מהדברים החשובים באמת כמו בריאות, חינוך וביטחון של האזרחים. כך במקום לדבר על הדברים שבאמת נחוצים לאזרח, מעבירים לקדמת הבמה ענייני סרק. הסכנה היא שגונבים לנו את הכלי החשוב ביותר שיש לנו בעידן של 2019 וזה את תשומת הלב שלנו".
תגובות: "הליכוד לא קשור לרשת"
מהליכוד נמסר בתגובה: "הליכוד לא קשור בשום צורה לרשת אליה התייחסתם. בכלל, הליכוד לא מפעיל שום רשת של בוטים, אווטרים, פרופילים מזוייפים וכדומה. הליכוד היא כמעט המפלגה היחידה שלא משתמשת באמצעים כאלה.
הפעילות הדיגיטלית של הליכוד חוקית לחלוטין ומדווחת כראוי בשקיפות מלאה למבקר המדינה ולגורמים המוסמכים. בניגוד לנטען, יונתן אוריך וטופז לוק לא מכירים את מר חדאד, הוא אינו מועסק על ידי הליכוד ואין להם או לליכוד קשר איתו. האהדה הגדולה ברשת לליכוד ולראש הממשלה נתניהו מתבססת אך ורק על ההישגים הגדולים של ראש הממשלה נתניהו למען אזרחי ישראל ולמען מדינת ישראל".
מטעמו של יאיר נתניהו נמסר כי "יאיר נתניהו אינו נושא שום תפקיד בקמפיין הליכוד, אינו מכיר את אנשי הרשת ואינו מעורב בפעילותה, ככל שיש כזו".
מקורבים ליאיר נתניהו מסרו עוד כי “הליכוד היא המפלגה היחידה בארץ שלא מפעילה פרופילים מזוייפים. יש המון פרופילים מוזרים שמקללים את יאיר ומהללים את גנץ - הם החשודים האמיתיים. בליכוד לא יפעילו בוטים מתוך ידיעה שידיעות אחרונות ושאר התקשורת המגויסת תגלה את זה תוך שניה”.
טופז לוק מסר: "מדובר בשקר".
יצחק חדאד נשאל אתמול בשיחה טלפונית אם הוא מגייס עובדים באמצעות יוטיוב כדי שיפעלו למען הליכוד בטוויטר. חדאד ענה: "אני לא יודע מה זה יוטיוב, אני לא יודע מה זה טוויטר. לא יודע כלום. אתם פשוט השתגעתם. אין לי מושג על מה את מדברת, ותתביישי שאת פונה ככה לבן אדם. מי את בכלל?". לאחר מכן מסר בתגובה: "לא היה ולא נברא, ומי שיפרסם שטויות כאלה צפוי לתביעה גדולה. אין לי שום בוטים ושום מפעילים, תפסיקו לחיות בסרטים. איתור החשבונות הפיקטיביים לא קשורים אליי. אסור לכם לסתום פיות לימין ולא לשמאל, לגבי הארגון שעוסק באיתור חשבונות - מי הם בכלל שיקבעו או יחליטו לעולם הפתוח והנאור? נשמע גרוע, חשוך וסתימת פיות".
פרקליטו של חדאד, עו"ד דוד אלבז, מסר: "מרשי שולל מכל וכל את המיוחס לו. הטענות כלפי מרשי הם פרי הדמיון, הזויים לחלוטין ואין בהם שמץ של אמת. הנני להודיעכם כי פרסום כלשהו המייחס למרשי את הנטען על ידכם יגרום להגשת תביעה בסך מיליון דולר נגד המפרסמים בגין לשון הרע ופגיעה בשמו הטוב".
בשיחת טלפון אמש אמר יונתן אוריך כי הוא מכיר את חדאד "רק מהפייסבוק" וכי אינו זוכר שאמר שהוא נמצא עימו בקשרים אחרים, חבריים או עסקיים. לדבריו אין בינו ובין חדאד דבר ומעולם לא פגש אותו.