אכזבת הגלוטן
חשבתם שמוצרים ללא גלוטן הם בריאים יותר? • לקראת פסח, עונתם של המוצרים האלה, הגשנו 13 מהם לחבורת טועמים שכללה שפים וחולי צליאק ובני משפחותיהם, וגם לחוות דעתה של לימור טל–פוני, דיאטנית הבית של "ארגון זכויות הצליאק", ובדקנו האם הם טעימים והאם הם בריאים יותר • התוצאות מפתיעות
האביב הוא "עונת האגירה" של חולי הצליאק וצרכני המוצרים ללא גלוטן: פסח מביא איתו מגוון גדול של מוצרים כאלה. מאחר שמוצרים פחמימתיים נוטים באופן טבעי להיות מרובי קלוריות, סוכר, מלח ושומן, רבים נוטים לחשוב שמוצרים פחמימתיים ללא גלוטן יהיו בריאים יותר. אלא שבדיקה מקיפה ראשונה בסוגה שערכנו ל־13 מוצרים ללא גלוטן העלתה שהם ברובם דווקא פחות בריאים בהשוואה למקביליהם הרגילים המכילים גלוטן, וגם יקרים יותר.
יותר מדי מוצרים בקטגוריה מכילים כמויות גבוהות של שומן רווי, נתרן, סוכר ורכיבים נחותים אחרים. שבעה מבין 13 המוצרים שבדקנו היו גרועים בערכם התזונתי בהשוואה למקביליהם הרגילים; ארבעה היו גרועים באותה המידה; ורק שניים עדיפים תזונתית על האלטרנטיבה הקלאסית. הבדיקה נערכה בסיוע לימור טל־פוני, דיאטנית ילדים, שהיא דיאטנית הבית של "ארגון זכויות הצליאק" ואם לשתי בנות חולות צליאק.
צריכת גלוטן אסורה על כ־1% מהאוכלוסייה, המוגדרת כצליאקית, ומעבר לכך צורכים את המוצרים האלה גם בני משפחותיהם וכן חסידי אופנת הללא גלוטן של השנים האחרונות, שמשוכנעים כי זה בריא ומרזה. אז לא. קודם כל, גלוטן הוא מרכיב טוב כשהוא נצרך בכמויות מבוקרות על ידי אנשים בריאים. שנית, כדי להחליף את תפקודו כחומר מדביק בבצק משתמשת התעשייה בתחליפים נחותים מבחינה בריאותית – עמילן תירס, תפוחי אדמה או טפיוקה, אף שיש אלטרנטיבות בריאות יותר כמו קטניות, וגם בתוספות שומן, נתרן, סוכר ותוספי E למיניהם (חומרים משמרים, מעכבי חמצון, מייצבים, חומרי קרישה, וכו').
"המטרה בפיתוח מוצרים ללא גלוטן היא שמירה על טעם ומרקם שהצרכן יאהב, בצד ההקפדה על איכות הרכיבים", אומרים בתגובה באסם. "החלופה המקובלת לגלוטן היא עמילן תירס, שיתרונו הוא שהמוצר יכול להיות כשר לפסח. למעשה, אין הבדל תזונתי בין סוגי העמילנים. אסם עובדת על שיפורים תזונתיים גם במוצרים ללא גלוטן".
פערי המחירים בין המוצרים ללא גלוטן למקביליהם אמנם התכווצו לעומת 2014, בה החלה מחאת חולי הצליאק, אבל עדיין יקר לשמור על דיאטה ללא גלוטן. תשעה מהמוצרים היו יקרים ב־100% ויותר בהשוואה למקביליהם, עד פער של 442%. השיא – פער של 761% בין לחם ללא גלוטן לבין לחם אחיד. בשלושה מוצרים היו פערים של 11%־38%. רק במוצר אחד המחירים דומים. היצרנים טוענים שהמחירים גבוהים בגלל השוק הקטן ובגלל הביורוקרטיה. גלית אברג'יל, מנהלת "גל תופסים איכות", העוסקת בייעוץ וליווי ארגונים בתחום איכות ובטיחות המזון, מסבירה שלצורך השגת תקן GMP למוצרים ללא גלוטן נדרשת השקעה של כחצי מיליון שקל.
איך בדקנו: בחרנו 13 מוצרים ללא גלוטן וצירפנו אליהם מוצרים מקבילים (של אותו יצרן או מוצר דומה של יצרן אחר) המכילים גלוטן. זימנו למלון העסקים "פרימה לינק" בפתח־תקווה חבורה של 11 טועמים שכללה את שף המלון, עמית צ'יף, שאירח והכין על פי ההוראות את המוצרים שדרשו הכנה; ערן זינו, שף קונדיטור ואב לשתי בנות צליאקיות, שהקים את המיזם "גלוטריה" שנחשב לאורים ותומים בקרב האופים ללא גלוטן; וכן מבוגרים וילדים חולי צליאק והורים לילדים חולי צליאק. כולם טעמו את 13 המוצרים, שהוגשו להם ללא זיהוי שם היצרן. מי שאינו מוגבל באכילת גלוטן טעם גם את המוצרים הרגילים המקבילים כדי להשוות (המצה נטעמה גם עם חמאה, הכריות עם ובלי חלב). הטועמים דירגו את הטעם, המראה ורמת הדמיון בטעם למוצרים הרגילים. בנוסף השווינו את המחירים על בסיס מחיר ל־100 גרם. המחירים המצוינים בכתבה הם הנמוכים ביותר שהופיעו באתר "פרייסז" ב־28 במארס, אלא אם צוין אחרת.
לבסוף הצגנו את רשימת המוצרים ומקביליהם, כולל רשימת הרכיבים והסימון התזונתי, לחוות דעתה המקצועית של הדיאטנית לימור טל־פוני לגבי הערך הבריאותי שלהם.
המשתתפים בבדיקה: דן סולומון מת"א, אב לשלושה, אחת חולת צליאק, מייסד ומנכ"ל ארגון זכויות הצליאק; יפעת מנוס מצהלה ובנה יואב טמיר (11), חולה צליאק; יעל רוזנבוים (43), חולת צליאק; שלומית דרעי מפ"ת ובנה עמי (9), שניהם חולי צליאק; זאב בנט מרעננה, אב לארבעה, מתוכם שתיים חולות צליאק, מנהל קבוצת הווטסאפ "ללא גלוטן"; דוד בוסי מרעננה ובתו נועה (16), חולת צליאק.
בייגלה שמיניות אפוי עם מלח, של אסם | ציון 8
מחיר: 250 גרם, 8.90 שקל (במבצע במקום 11.90 שקל בחצי חינם) • בכמה יקר לעומת המקביל (בייגלה שמיניות אפוי אסם): 38% • הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות 481, חלבונים 0.9 גרם, פחמימות 72 גרם, סך השומנים 21 גרם, חומצות שומן רוויות 9.5 גרם, נתרן 1,190 מ"ג • מבחן הטעם: 9.5 • מבחן הדמיון בטעם למוצר הרגיל: 9 • מבחן המחיר: 8.5 • מבחן הבריאות: 4 • דבר הטועמים: התלהבו וחיסלו את החבילה. "מוצר הדגל של הבדיקה מבחינת הטעם והביצוע, טעים יותר מהמקור", "מעולה, תאום למקורי", "טעם דומה לבייגלה שאני זוכרת", "נהדר, פריך", "מליחות מצוינת וטובה מהרגיל" • דבר הדיאטנית: קילקלה את החגיגה: 25% יותר קלוריות מבמוצר הרגיל, הרכיבים העיקריים הם עמילן תירס, שמן צמחי ועמילן תפוח אדמה, עם תכולת סיבים וויטמיני B נמוכה. כמות השומן פי 4 מהרגיל וגם כמות השומן הרווי. כמות הנתרן גבוהה ב־20% במוצר שמלכתחילה עשיר בנתרן. ערך תזונתי נמוך מבמוצר הרגיל.
שורה תחתונה: שאפו על הטעם וההתחשבות במחיר. עכשיו שפרו את הערך התזונתי.
טילון קורנטו וניל, עם וופל מעמילן טפיוקה, של שטראוס | ציון: 8
מחיר: 63 גרם (בטילון וניל קורנטו רגיל יש 70 גרם), 10 שקל • בכמה יקר לעומת המקביל (טילון קורנטו וניל): 11% • הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות 348, חלבונים 2.3 גרם, פחמימות 48.4 גרם, מתוכן סוכרים 24.8 גרם, סך השומנים 15.2 גרם, חומצות שומן רוויות 10.7 גרם, נתרן 58 מ"ג • מבחן הטעם: 9 • מבחן הדמיון בטעם למוצר הרגיל: 8 • מבחן המחיר: 8.5 • מבחן הבריאות: 6 • דבר הטועמים: שרו שירי תהילה. הורים לילדים טענו שהם דוחסים אותו למקפיאים ערב פסח, וקבלו על כך שאינו מיוצר כל השנה • דבר הדיאטנית: כמות קלוריות גדולה יחסית לממתק. הערך הקלורי ל־100 גרם של הטילון ללא גלוטן גבוה יותר, אך כיוון שהוא הוקטן מ־70 ל־63 גרם, כמות הקלוריות מקבילה. קמח החיטה הוחלף בטפיוקה. הערכים התזונתיים דומים, ואין העדפה תזונתית לאחד מהם.
שורה תחתונה: המוצר שהצליאקים מחכים לו כל השנה. עם זאת, הפחתת המשקל ב־7 גרם והעלאת המחיר העקיפה בדרך זו – מרגיזה.
"כרגיל", תערובת להכנת עוגה בטעם שוקולד, של אשבל | ציון: 7.3
מחיר: 450 גרם, 14.90שקל • בכמה יקר לעומת המקביל (תערובת של פילסברי, 500 גרם): 11% • הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות 386, פחמימות 85.1, מתוכם סוכרים 53.2 גרם, חלבונים 2.2 גרם, סיבים תזונתיים 1.3 גרם, סך שומנים 4.5 גרם, מתוכם חומצות שומן רוויות 2.1 גרם, נתרן 1,528 מ"ג. הדיאטנית לקחה בחשבון גם את התוספת הנדרשת: 4 ביצים, 100 מ"ל שמן צמחי, 80 מ"ל חלב או חלב על בסיס צמחי • מבחן הטעם: 7.7 • מבחן הדמיון בטעם למוצר הרגיל: 7.5 • מבחן המחיר: 8 • מבחן הבריאות: 6 • דבר הטועמים: "פרקטית לשימוש שוטף, נפלא לימי הולדת של ילדים", "הייתי קונה לאירועי בית ספר", "יפה, טעימה, מוצלחת מאוד", "אוורירית וטעימה, אם כי טעם הקקאו מורגש מדי", "מוצר מוצלח, ציפוי שוקולד ישדרג", "טעם פחות מדי שוקולדי אבל הייתי קונה" • דבר הדיאטנית: כמויות גדולות של סוכר, גם בהשוואה לעוגה ביתית מקבילה. כמויות הנתרן גדולות במיוחד. עתירת רכיבים, כולל חמישה תוספי E. עדיף לחפש אלטרנטיבה.
שורה תחתונה: לפחות טעימה יחסית למוצרים ללא גלוטן.
"מצהקרקר", קרקר מתפוחי אדמה, של מצות אביב | ציון: 7
מחיר: 300 גרם, 21.30 שקל • בכמה יקר לעומת המקביל (מצות אביב רגילות): 630%־95% (תלוי באריזה) • הרכב תזונתי ל־100 גרם (כ־3 מצות): קלוריות 410, חלבונים 4.1 גרם, פחמימות 77.5 גרם, מתוכם סוכרים 1.7 גרם, סיבים תזונתיים 2.2 גרם, סך השומנים 8.7 גרם, חומצות שומן רוויות 7.3 גרם, נתרן 270 מ"ג, ברזל 4.3 מ"ג • מבחן הטעם: 8.8 • מבחן הדמיון בטעם למוצר הרגיל: 7 • מבחן המחיר: 6 • מבחן הבריאות: 5 • דבר הטועמים: "מצוינת, טעימה יותר מהרגילה", "חזקה, לא מתפוררת, אם כי יש טעם לוואי", "פריכה, לא לועסים אבן", "תפלה" • דבר הדיאטנית: מצה פחות בריאה משמעותית מהרגילה. ברגילה יש רק קמח ומים. בזו רשימת רכיבים ארוכה, בה שמן דקלים וחומר מתחלב. ככל שרשימת הרכיבים קצרה יותר, עדיף. כמות הקלוריות דומה, כמות הסיבים נמוכה בשתיהן, אבל ברגילה יש יותר מפי 2 חלבון, ובללא גלוטן כמות השומן גבוהה ביותר מפי 8 וכמות הנתרן אפילו יותר.
שורה תחתונה: תחליף טעים ופריך. מומלץ לטפל במחיר ולשפר את ההיבט הבריאותי.
Chocolix, חטיף במילוי קרם בטעם קרמל מצופה שוקולד חלב, של Schar | ציון: 6.6
מחיר: 5 חטיפים במשקל 22 גרם כל אחד, ביבוא ליב, 25.90 שקל • בכמה יקר לעומת המקביל )חטיף 376% :)Twix • הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות 468, חלבונים: 4.5 גרם, פחמימות 70 גרם, מתוכן 34 גרם סוכרים, סיבים תזונתיים 4.2 גרם, סך השומנים 18 גרם, חומצות שומן רוויות 10 גרם, נתרן 180 מ"ג • מבחן הטעם: 7.2 • מבחן הדמיון בטעם למוצר הרגיל: 7 • מבחן המחיר: 5 • מבחן הבריאות: 7 • דבר הטועמים: "לא אהבתי, לא נראה לי טוב מבפנים", "הכי קרוב לטוויקס שיצא לי לאכול מאז אובחנתי כצליאקית", "מתאים לאוהבי חטיפי שוקולד וקרמל, אנחנו לא", "טעים אבל המילוי קצת מוזר", "טוב, פריך יחסית, אוורירי", טוב משמעותית יחסית לחטיפים ללא גלוטן" • דבר הדיאטנית: בין המקרים הבודדים שהמוצר ללא גלוטן עדיף על הרגיל, בגלל כמות סוכר פחותה, אם כי עדיין מדובר בממתק סוכרי. כמות השומנים נמוכה.
שורה תחתונה: המחיר פוגע קשות במוצר נחמד.
PALEO, תערובת להכנת פנקייק וּוופל, של Bob's Red Mill | ציון: 6.5
מחיר: 368 גרם, 53 שקל • בכמה יקר לעומת המקביל (תערובת להכנת פנקייק של מותג הבית של שופרסל): 311% • הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות 481.9 גרם, חלבונים 17.9 גרם, פחמימות 49.3 גרם, סוכרים 8.38 גרם, נתרן 629 מ"ג, שומנים 23.6 גרם, מתוכם שומן רווי 2.23 גרם, סיבים תזונתיים 8.48 גרם, ברזל 2.74 מ"ג, סידן 149.3 מ"ג • מבחן הטעם: 6 • מבחן הדמיון בטעם למוצר הרגיל: 6 • מבחן המחיר: 5 • מבחן הבריאות: 8 • דבר הטועמים: "זה לא פנקייק אלא לביבה מלוחה, אך טעימה", "מבאס שאתה לא מקבל מה שהבטיחו לך", "מוצר נחמד שלא מזכיר פנקייק, תוספת קמח תפוחי אדמה וקורנפלור הייתה משפרת", "פישלו בהגדרה, בארץ לא מקובל פנקייק מלוח", "מוצר מגניב שהייתי אוכל בבוקר עם גבינה. כפנקייק זה דחוס מדי" • דבר הדיאטנית: בריאותית, המוצר ללא גלוטן עדיף על המקור. הרכיב העיקרי, קמח שקדים, מומלץ. ערכים תזונתיים טובים, אבל הנתרן והקלוריות גבוהים.
שורה תחתונה: טעים ועדיף תזונתית, אבל זה לא פנקייק, והמחיר מרגיז.
כריות נוגט של תלמה | ציון: 6.4
מחיר: 375 גרם, 19.90 שקל, ביבוא יוניליוור • בכמה יקר לעומת המקביל (כריות נוגט תלמה רגילות): 82% • הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות 453, חלבונים 5.6 גרם, פחמימות 75.6 גרם, מתוכם סוכרים 29.3 גרם, סך השומנים 14.2 גרם, חומצות שומן רוויות 4 גרם, נתרן 173 מ"ג • מבחן הטעם: 6.6 • מבחן הדמיון בטעם למוצר הרגיל: 6.7 • מבחן המחיר: 7 • מבחן הבריאות: 6 • דבר הטועמים: "מעודן וטעים, אבל מעט מדי מילוי", "ללא חלב זה מרגיש שרוף", "דביק ומתוק מדי", "לא מתקרב למוצר האמיתי" • דבר הדיאטנית: זה למעשה ממתק, עם הרבה קלוריות וסוכר (במוצר עם הגלוטן ב־35% יותר). היצרן מבטיח 1.75 כפיות סוכר למנה של כ־30 גרם, אבל מנה ממוצעת היא כפולה. החישוב לפי 5 גרם לכפית, כשמשרד הבריאות מחשב לפי 4 גרם. כלומר, ב־60 גרם יש 4.4 כפיות. כמות השומן גבוהה (4% שומן רווי, לעומת 2.8% ברגיל).
שורה תחתונה: מאכזב, לא מומלץ לארוחת בוקר.
תגובת יוניליבר: "בעולם מקובלים 30 גרם למנה ו־5 גרם סוכר לכפית. כשייכנסו התקנות החדשות של משרד הבריאות ב־2020, נסמן בהתאם".
ספגטי פסטה ד'אורו, איטריות מקמח תירס, של SamMills | ציון: 6.2
מחיר: 500 גרם, 4.90 שקל באושר עד • בכמה יקר לעומת המקביל (ספגטי פרפקטו של אסם, 500 גרם): המחיר זהה • הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות 346, חלבונים 5.5 גרם, פחמימות 79 גרם, שומנים 0.8 גרם, נתרן 0 מ"ג • מבחן הטעם: 5 • מבחן הדמיון בטעם למוצר הרגיל: 6.5 • מבחן המחיר: 9 • מבחן הבריאות: 4 • דבר הטועמים: "יבשה", "קמחית אך לא דביקה ולא מתפוררת", "טעם שונה מזה של פסטה, ויש טעם לוואי", "פחות גמישה מפסטה רגילה אם כי רוטב טוב ישפר", "מוצר בינוני, אבל הייתי קונה", "נכשל בגלל הטעם", "נראה לי שלא יהיה אכיל אחרי המתנה של כמה שעות", "טעם דומיננטי מדי של תירס, הטובות בשוק מכילות גם קמח אורז שמשפר" • דבר הדיאטנית: פסטה טובה עם גלוטן עשויה מקמח סמולינה מחיטת דורום, המכילה יותר חלבון, סיבים וויטמינים ופחות פחמימות, ועולה משמעותית על המוצר הזה מבחינת ערכים תזונתיים.
שורה תחתונה: חפשו פסטה על בסיס קטניות, קמח עדשים או חומוס, שהם בריאים יותר. המחיר לא מפצה על האיכות הבריאותית והטעם הירודים.
Pan Blanco, לחם פרוס ללא גלוטן, על בסיס עמילן תירס וקמח אורז, של Schar | ציון: 6.1
מחיר: 250 גרם, 17.90 שקל, ביבוא ליב • בכמה יקר לעומת המקביל: מלחם אחיד ב־761%, מלחם דגנית עין בר מחיטה מלאה – ב־442%) • הרכב תזונתי ל-100 גרם (שהם כארבע פרוסות): קלוריות 211, חלבונים 2.4 גרם, פחמימות 41 גרם, סוכרים 7.9 גרם, סיבים תזונתיים 7.3 גרם, סך שומנים 2.7 גרם, חומצות שומן רוויות 0.4 גרם, נתרן 520 מ"ג • מבחן הטעם: 7.9 • מבחן הדמיון בטעם למוצר הרגיל: 8.2 • מבחן המחיר: 4 • מבחן הבריאות: 5 • דבר הטועמים: רק צרכני הללא־גלוטן אהבו: "מאוד טעים, מרקם דומה ללחם", "חבל שלא נכנס למלונות ולמסעדות", "אחד המוצרים הטובים בקטגוריה, נפוץ בבתי מלון בחו"ל", "טעים אבל יקר". הפחות מתלהבים: "לא דומה ללחם", "לא אהבתי את הריח" • דבר הדיאטנית: כמות הפחמימות גבוהה, גם כמות הסיבים, אבל הרכיב העיקרי, עמילן תירס, גרוע, יש תוספת סוכרים, והנתרן גבוה לעומת לחם רגיל.
שורה תחתונה: הלחם היחיד בישראל שנמכר מוכן לאכילה, והטעם אהוב יחסית, אבל יקר מאוד והרמה התזונתית גרועה.
שקדי מרק ללא חיטה, שיפון, שעורה, שיבולת שועל וסויה, דגש דוכן גן שמואל | ציון: 6
מחיר: 200 גרם, 14.90 שקל בחצי חינם • בכמה יקר לעומת המקביל (שקדי מרק אסם, 400 גרם): 202% • הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות 517, חלבונים 0.74 גרם, פחמימות 63.9 גרם, מתוכן סוכרים 2.6 גרם, סך השומנים 28.9 גרם, מתוכם חומצות שומן רוויות 9.7 גרם, נתרן 915 מ"ג, סיבים תזונתיים 0.59 גרם • מבחן הטעם: 6.9 • מבחן הדמיון בטעם למוצר הרגיל: 7.5 • מבחן המחיר: 5.5 • מבחן הבריאות: 4 • דבר הטועמים: "אוהבים, נשמח לקנות", "קצת שומני, יקר ולא מוצדק", "בינוני, מזכיר את המקורי אך לא מגיע אליו", "לא הייתי קונה, טבעות שקדי המרק לפסח של אוסם משובחות פי כמה", "בבית שלי אוהבים את זה, למרות שומניות והרבה תבלינים שיוצרים טעם לוואי", "נופל משמעותית משקדי המרק שאכלתי כילדה" • דבר הדיאטנית: הרכיבים העיקריים הם עמילן טפיוקה, שמן דקלים ועמילן תפוח אדמה. כמות הקלוריות דומה, אך כמות השומן הרווי גבוהה פי 4, כמות הנתרן פי 4.5, והחלבון החיובי נמוך משמעותית. נחות מהרגיל.
שורה תחתונה: מחיר גבוה, והערך התזונתי זועק לשיפור.
אפיפית במילוי קרם מובחר בטעם שוקולד השחר העולה עלמה, של גילרו | ציון: 5.7
מחיר: 150 גרם, 7.50 שקל • בכמה יקר לעומת המקביל (של אותו יצרן): 159% • הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות 473, חלבונים 2.1 גרם, פחמימות 74.8 גרם, סוכרים 44.3 גרם, סך שומנים 18 גרם, מתוכם חומצות שומן רוויות 12.4 גרם, נתרן 137 מ"ג • מבחן הטעם: 5.9 • מבחן הדמיון בטעם למוצר הרגיל: 6 • מבחן המחיר: 6 • מבחן הבריאות: 4 • דבר הטועמים: "השוקולד מורגש מדי", "מתוק מדי", "לא טעים, יש אפטר־טייסט", "המוצר המקביל עדיף משמעותית" • דבר הדיאטנית: בשניהם הסוכר הלבן הינו הרכיב הראשון וכמות הקלוריות דומה, אבל כמות הסוכר בוופלים ללא גלוטן גבוהה פי שניים, כמות השומן הרווי גבוהה ודומה בשניהם. הרגיל עדיף.
שורה תחתונה: הילת שוקולד השחר לא מגינה על המוצר מנזקי הסוכר ומהטעם הגרוע.
תגובת גילרו: "מוצר ללא גלוטן מסובך לאפייה ויש להשוותו למוצר ללא גלוטן, ולא למוצר רגיל. קיבלנו מאות חוות דעת מעולות".
GFree עוגיות סנדוויץ בטעם שוקו, גורי | ציון: 5
מחיר: 200 גרם, 14.90 שקל • בכמה יקר לעומת המקביל (עוגיות "חיוכים" בטעם שוקו של עלית): 160%־323% (תלוי בגודל האריזה) • הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות 451, חלבונים 2.9 גרם, פחמימות 68 גרם, סיבים תזונתיים 0.9 גרם, סך שומנים 18.6 גרם, חומצות שומן רוויות 8.1 גרם, נתרן 60 מ"ג • מבחן הטעם: 4 • מבחן הדמיון בטעם למוצר הרגיל: 6.5 • מבחן המחיר: 6 • מבחן הבריאות: 6 • דבר הטועמים: "יבש בטירוף, אין טעם", "לא מספיק מתוק, עוגיות סנדוויץ' הריבה של GFree מוצלחות יותר", "הרבה מדי עוגייה ומעט מדי מילוי" • דבר הדיאטנית: מכילות פחות קלוריות, אבל לא טרחו לפרט את כמות הסוכר, רק מיקומו הגבוה בסדר הרכיבים מצביע שמדובר בכמות גבוהה. גם תכולת השומן הרווי גבוהה. כמות הנתרן היא פחות ממחצית בהשוואה לעוגיות רגילות. שני המוצרים אינם בריאים במידה דומה.
שורה תחתונה: לא בריאה, אבל לפחות שתהיה טעימה.
תגובת גורי: "ההשוואה למוצרים רגילים בטעם ובמחיר לא נכונה. בהשוואה למוצרים ללא גלוטן אנחנו זולים מהמתחרים, ואנחנו מקבלים הרבה תגובות טובות על הטעם. בהמשך להערותיכם נבצע בדיקה מול היצרן לשיפור היחס בין העוגייה למילוי. לגבי הסוכר, לא מדובר במוצר בריאות, המטרה היא ליצור עוגייה טעימה במחיר אטרקטיבי".
מוצ'י גלידה יפנית, קוקוס/ליצ'י, Buono | ציון: 5
מחיר: 6 יחידות של 26גרם, 19.90 שקל, יבוא של ויליפוד, יש טעמים נוספים • בכמה יקר לעומת המקביל (בחרנו להשוות לשלגוני שייק פרי סורבה מנגו פסיפלורה קפוא של פלדמן): 311% • הרכב תזונתי ל־100 גרם: בגלידת ליצ'י – קלוריות 190, חלבונים 0, פחמימות 42 גרם, כמות הסוכר לא מצוינת, סך שומנים 2.4 גרם, חומצות שומן רוויות 1.5 גרם, נתרן 45 מ"ג. בגלידת קוקוס: קלוריות 248, חלבונים 0.9 גרם, פחמימות 42 גרם, סך שומנים 8.4 גרם, חומצות שומן רוויות 6.3 גרם, נתרן 15 מ"ג • מבחן הטעם: ליצ'י – 5.5, קוקוס – 4 • מבחן הדמיון בטעם למוצר הרגיל: 5 • מבחן המחיר: 5.5 • מבחן הבריאות: 4 • דבר הטועמים: "עטיפת האורז פוגעת בטעם", "הגלידה טעימה, הטקסטורה דוחה", "הטעם לא ברור", "בנותיי לא יאכלו, הייתי מנסה לטגן", "הייתי מוסיפה נענע", "הליצ'י טעים, המראה בעייתי" • דבר הדיאטנית: עתיר סוכר, אף שהכמות לא מצוינת. כמות הליצ'י קטנה בהשוואה לגלידות שרבט על בסיס פרי וכמות הקלוריות כפולה. לא בריא.
שורה תחתונה: יקר, לא בריא. מתאים יותר לאוהבי טעם יפני.
תגובת ויליפוד: "מוצ'י הפך למוצר הנמכר והצומח ביותר בתחום הקינוחים הקפואים והחדשניים בארה"ב, אנגליה, יפן, תאילנד ועוד. תגובות הלקוחות בישראל מרשימות ביותר. איננו יכולים להתייחס לבדיקה כה מצומצמת, ובוודאי שלא ניתן להשוות את המוצר למוצר קינוח קפוא אחר, כי אין כמותו בשוק".