פיקניק כשל"פ

אבל לא סתם פיקניק, אלא ארוחה בחיק הטבע עם קציצות שוות והמון טיפים איך להפוך את האירוע לחגיגה משפחתית יעילה

יודעים מה ההבדל בין פיקניק לברביקיו? שבפיקניק מכינים את האוכל בבית ומביאים אותו בסל־פיקניק. לא מתלכלכים. בברביקיו מכינים את העיקר בו במקום. מתלכלכים. ומהו פיקניק ישראלי? שילוב אלים בין השניים. ישראלים אוהבים בשר ורוטב גם על הגופייה שלהם. יתר על כן: הפיקניק הישראלי הוא על קו הגבול עם קמפינג: תחום מאתגר, קשה ומסוכן.

 

דבר אחד נוקב חייבים לומר כאן בזכות הפיקניקים השנה: הודות לחורף המיטיב שהיה כאן קיבלנו ארץ ישראל יפה וגם פורחת. הכל מרענן - הכל קורא לצאת את הטבע. תודה לאל, לא כולנו בציון. חלקנו נעקצים וצריכים פיפי גם בשדות־ניכר. אבל אם נגזר עלינו, בואו נתרווח לתוך פיקניק ישראלי.

 

בת דודי הנמרצת מפריז באה לאסוף אותי מטרמינל שארל דה־גול. כמו משה בתיבה גם היא הגיחה לעולם בתוך סל פיקניק. הפעם היא מזמינה אותי לסעודה קלה: מסל הפיקניק שלה, המצויד תמיד במלואו, היא שולפת פאי מנגולד טרי מהגינה שלה, עם שמנת, ובקבוק יין עם פקק מתברג. יש גם מפה. "כל פיקניק מתחיל במפה, קטנה או ענקית" - היא אומרת. המפה תוחמת את אזור הכיבוד, חוצצת בינינו לבין נפלאות הטבע ומשרה אווירה של מותרות ואל־פרסקו.

 

שתינו מתיישבות על ספסל ורצפה בלב הטרמינל, ומוזגות יין לשני גביעי בדולח־פלסטיק. המפה היפה, הניחוח מן הכרישה שמבעבעת ברוטב שמנת, (יש כלי של טאפרוור שתוכנן לשנע פשטידות כרישה לוהטות) וגביעי היין - יוצרים סביבנו התקהלות. קהל שקט אך מתחמם ומתחנן לביסים. והיין? האמנם המציאו לנו, השבח לדיוניסוס, פקק יין מתברג? הייתכן? אז זהו, שלא (ראו טיפים בסוף).

 

מה לא באמת צריך לפיקניק

 

• מזרן

• מיטה

• בום־בוקס

• מערכת ריהוט

• קרשים למדורה (תאיימו על מי שביקש זאת שתקנו ב"איקאה"!)

• טלוויזיה על בטריות

• אוהל ענק ובו תכולת דירה (מה לעשות, את כל אלה ויותר אנחנו פוגשים בחוף דור בשבתות)

 

מה כן צריך לפיקניק

 

בין אם הרכיב העיקרי בפיקניק שלכם הוא כרטיס אשראי או משאית עם ציוד, הנה הרשימות, הטיפים והטריקים שכדאי לחשוב עליהם, יחד עם קציצות כשל"פ די אולטימטיביות. ראשית כל רשימה מדוקדקת עם חלוקת עבודה. אצלנו מתכננת הרשימות היא בתנו רותי המומחית. חלוקת העבודה שהיא עורכת בין המשתתפים פשוט נכנסת לכל רזולוציה אפשרית, כולל תפקידים לכל נכדה ולכל משתמט.

כאשר מועברת הרשימה בקבוצת הווטסאפ המשפחתית המורחבת, שוטפת הקלה גדולה את כל המשתתפים. גם הפעם איש לא ייצא פראייר. אצלה, כולם שווים ולכל אחד מוקצה תחום המומחיות שלו, ורק ליוכי שטיין איש אינו מוותר על ההרינג הוורדרד הריחני, שפותח את מחלקת המזטים.

כאשר מארגנים פיקניק בטבע, יהיה בקהל תמיד המשעולן המדופלם שיבחר את קרחת היער הנידחת ביותר, אבל חובה לתפוס את איש/ת הארגון הטובים ביותר ולהטיל עליהם מראש רשימה. אל תשכחו שרשימת פלאים זו נותרת בידיכם כסידור התפילה המושלם לאירוע הבא.

אם כולם בני משפחה או חברים ותיקים, כולם כבר יודעים שיורם יביא את הזיתים שכבש, לשולה יש בדואי שמוכר לה פיתות אשתנור, ושושי מביאה את העוגיות שלה, שאין. אין. אם זהו דייט ראשון, הודיעו למארגן הרשימה שהתחום שלכם זה קציצות (ראו מתכון).

אז מה כדאי להביא לפיקניק? רשימה דומה ניתנה כאן לפני שש שנים. שמרו אותה, כדאי לכם, גם אם זו רק גיחה קטנה לחיק"ט (חיק הטבע) עם כריכי מנצ'גו ושמפניה.

• שמן זית, מלח וחומץ בן יין - לסלט: בבקבוק שמן זית. אותו מנערים.

• מלח ופלפל, בכלים נוחים.

• קרש חיתוך וסכין טוב (ראו טיפ חשוב)

 

הקציצות המתנייעות

 

בהר ובגיא, במצה ובפיתה, קרות וחמות בטמפרטורת המדבר. כל השנה לכל הזדמנות. מעבד מזון מכין בשנייה את התערבות.

חומרים (ל־4 רציניים עד 8 נורמליים):

1.2 ק"ג בשר בקר רזה

מלח ופלפל בנדיבות

3 ביצים גדולות

2 בצלים קלופים, חתוכים

כ-10 עלי סלרי

6 כפות פטרוזיליה ו/או עלי כוסברה

3 כפות רוטב סויה או טריאקי

1/2 כוס קמח מצה דק או רגיל

2־3 כפות תערובת תבלינים שאתם אוהבים: כל השחקנים המוכרים: פפריקה, שום, שמיר, כמון, כורכום, בהרט, ג'ינג'ר (מומלץ)

שמן תירס לטיגון

 

הכנה:

שמים במעבד מזון או בבלנדר את הביצים, הפטרוזיליה, הבצל, הסויה והתבלינים לבחירה. מעבדים בפולסים כדי שלא לטחון לגמרי את התבלינים.

מערבבים עם הבשר וקמח המצה, ביד או במיקסר.

מצננים לפחות שעה אם לא לילה תמים.

מכינים מגש גדול וקערית תירוש ענבים (או יין קידוש או מים), קורצים עיגולים בכף מדידה של רבע כוס, ומניחים זה לצד זה במגש, ואז טובלים ידיים בתירוש או בנוזל אחר, ומגלגלים לכדורים אותם פוחסים מעט לכעין דסקיות בידיים לחות. מובן שהתירוש יוסיף לכך "נגיעה" מתקתקה.

מחמים במחבת משובחת את השמן ומטגנים משני הצדדים, מייבשים על מגבות נייר.

מגישים חם, פושר או קר.

לעיטוף במצה:

 

יש לחשב 8־10 מצות

יום לפני ההכנה, מרטיבים כל מצה במים, מנערים, מניחים זו על זו ועוטפים במגבת. מניחים ללילה.

חותכים את הקציצות לחצאים לרוחב, מניחים כמה בצידה של מצה לחה, מורחים בחרדל או במיונז או בקטשופ, ומוסיפים עגבניות וחמוצים, ומגלגלים בזהירות לכעין בלינצ'ס.

אפשר להשחים את הבלינצ'ס משני הצדדים במעט שמן חם. טעים.

 

קערת פערפאלאך

 

החטיף הטעים, הממכר והמשמין של פסח (מצידי תאכלו בבית קוביות סלרי מרזה). פתיתים זהובים, מצופים בביצים, שזוללים כך או שמים במרק ומתעלפים. הסוד: השהיה במקרר.

חומרים (אפשר וכדאי להכפיל):

5 מצות

2 כוס מים רותחים או מרק צח

1 כפית מלח

3־4 ביצים מעט פלפל שחור (לא אם יש לכם ילדים או נכדים!)

שמן תירס

ווק או סיר רחב דמוי ווק

 

הכנה:

מרתיחים את המים. מפוררים את המצות, לא לאבקה, לתוך קערה גדולה. טורפים את כל הביצים בכלי עמוק.

יוצקים את המים על פירורי המצות, יחד עם המלח. מערבבים, מכסים ומניחים לעמוד שתי דקות: שופכים את המים שנותרו, מוסיפים את הביצים הטרופות. מערבבים היטב.

מחממים 3־4 כפות שמן במחבת משובחת ועבת תחתית עד שהשמן חם מאוד.

מוסיפים את תערובת המצות, ומהדקים לתחתית. מיד מתחילים לערבב ולבחוש ולנתק מהמחבת בשתי כפות הגשה חסונות. הערבוב נמשך כדי להבטיח שכל פתית מצע קטן יזהיב ויעטה ציפוי קראנצ'י משלו.

כשכל הפתיתים מזהיבים, כלומר, מקץ 7־10 דקות, מניחים להצטנן, טועמים וממליחים אם צריך, ומאחסנים במכל גדול עם כיסוי הדוק.

וזהו. לוקחים ככה. משתדלים שלא לחסל כבר ברכב. עוד טרם יציאה.

 

רוצים לשמח את כולם עם כשל"פ? קערת קניידלך.

 

כן. כן. חמים, קרים, בטמפרטורת החדר, הטילו על כמה מהמשתתפים להכין כ־40 כופתאות מקופסה אחת (שתי שקיות) של תערובת קניידלך של קנור. זה הכל. מי שמתחיל לנשנש אותם - לא יחדל. במיוחד ילדים. וכשתתיישב יציקה זו בבטנו של כל דכפין - חדלו בכיות בישראל. חדלו (טייק על שירת דבורה).

 

טיפים

 

והפרחים לניר גורליק, טייס ובוגר סיירת מטכ"ל בעברו, הוא היועץ הרשמי שלנו בענייני פיקניקים.

1.מגן הגב של ניר: את "קרש" החיתוך (מפלסטיק קל) ארזו בתרמיל הגב שלכם, בצד הסמוך לגב. זה יגן על הגב מפגיעות של מזונות בטלטול.

2. מארי קונדו והצידנית: גם של ניר. הצטיידו בשתי צידניות: אדומה למנות חמות וכחולה לקרות, או הדביקו מדבקות צבע על צידניות קיימות.

3. טריק יין בזוי ועלוב. טיפ משפחתי קטן ומזעזע: בתנאי שהמסע לפיקניק אינו ממושך. שמרו בקבוק יין לבן עם פקק מתברג. רוקנו לתוכו, בקבוק יין לבן או יין רוזה משובח. סיגרו שימו בצידנית קרה. בול. אינו מתאים לפיקניק דייט ראשון רומנטי.

4.המגבת המבשלת בטבע: לאוהבי ים וגם אוכל בבישול איטי: תביאו מגבת חוף. קוראי מדור זה יודעים כבר שאם מופיעה במתכון גם מגבת חוף - המתכון הוא שלי. כל כך אוהבת חימום פרימיטיבי שלא מחייב שקע חשמלי. קשה לתאר כמה מתגמל לחמם או לעטוף סיר עם תבשיל במגבת חוף ענקית, שאתם כורכים מעל הסיר. האוויר שבין הקפלים לא רק יבודד, אלא ימשיך את תהליך הבישול ללא נוכחותכם, ויזמן לכם סיר לוהט וניחוחי. לכל טיולי החגים, סיר לוהט ומלא בתוך מגבת יישב בנחת בתא המטען. הוא גם יבוא אתכם לצימר והופ! חסכתם מסעדה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים