אחד על אחד
הורה אחד, צאצא אחד, נטו תשומת לב • קבלו 5 רעיונות לטיולי אבא ובן (וגם אמא ובת) שייחקקו בזיכרון ויהפכו לחוויה משמעותית
עד שלא מתנסים בכך בפועל, קשה להבין עד כמה החוויה הזו משמעותית, מהסוג שנחקק בזיכרון. למעשה, רבים מזיכרונות הילדות היפים והמשמעותיים ביותר שלנו, כוללים סיטואציה של "אחד/ת על אחד/ת". זהו זמן איכות (וגם זמן כמות) של בן־אבא, בת־אמא, או כל שילוב אחר שעולה לכם בראש. העיקר שיהיה מדובר בהורה אחד ובצאצא אחד, למקסימום תשומת לב. ואם זה עדיין לא קרה – ראוי שטיולים מסוג זה יהפכו לקונצנזוס משפחתי.
נחל זוויתן עליון לרדת בסולם מברזל
הטיול הזה מתחיל במסע מקדים, בדמות נסיעה ארוכה צפונה לרמת הגולן. נסיעה שבה מעבירים זמן איכות יחד, בשיחה נעימה, בלי אחים או אחיות שדורשים את תשומת הלב שלהם.
היעד הוא נחל זוויתן עליון שבשמורת הטבע יער יהודיה. קחו בחשבון שזהו מסלול המיועד למיטיבי לכת, אך הוא אינו קשה וניתן לקחת את הזמן לערוך אותו בנחת.
השמורה עצמה מאכלסת קניונים אדירים שנחלים שוצפים ומפלים גבוהים חולפים בהם, כשפה ושם מתגלות בריכות עמוקות. אחד המסלולים הפופולריים כאן הוא "זוויתן עליון", בזכות העובדה שהוא מתאים גם למשפחות.
השביל האדום יוצא מחניון שייח' חוסיין, והוא ייקח אתכם היישר אל הנופים סחופי הרוחות וסלעי הבזלת האדירים. כמעט ללא כל הכנה מראש, מגיעים אל בריכות מים המכונות "המשושות" (או "בריכות המשקפיים", בשל צורתן). הן כמעט נושקות זו לזו, ונראות כמו ציור מים יפהפה, המעוטר במשושי בזלת. זה גם המקום לתפוס סתלבט תחת השמש האביבית, לנהל שיחה מלב אל לב, ואולי גם להעז ולטבול יחדיו במים הקרים.
מכאן הדרך תוביל אתכם אל נקודת תצפית לעבר מפל הזוויתן. אל תספקו בה, ורדו מטה, בשביל כחול, אל המפל והבריכה הגדולה. בירידה נעזרים בסולם מברזל, ובסופה מרימים עיניים ומשתאים לנוכח המפל האדיר, שגובהו כ־27 מטרים. ואם עד עכשיו חששתם לטבול – זה הזמן למבחן האומץ שלכם.
אורך המסלול: 5 ק"מ (מעגלי). משך הטיול: 5-4 שעות. רמת קושי: מיטיבי לכת. נקודת ההתחלה: הטיול מתחיל בעיקול כביש 9088, בין צומת קצרין (קצביה) לעיר קצרין. במקום תמצאו שלט הכוונה לשמורת טבע יהודיה, סימון שבילים אדום וחניון קטן למכוניות. הערות: הבריכות עמוקות וקרות והרחצה על אחריות המתרחץ בלבד, והקפיצה אליהן אסורה בהחלט. במרכז המידע שבשמורה תקבלו מפה ודפדפת מידע מפורטת על המסלול.
שמורת טבע נחל עמוד בשביל אל הברכות
נחל עמוד מתפתל בגליל לאורך כ־25 ק"מ, אך נדמה כי אחד הקטעים היפים ביותר בו הוא זה שבו חולף מסלול הטיול שלכם, שכולו חוויות והפתעות נופיות שצצות בזו אחר זו. מדובר במסלול העונה לשם "ברכות שכווי".
ממבואת הכניסה לשמורה עולים על שביל בסימון אדום שייקח אתכם למבנה הנטוש של משטרת עין יקים, היושב על מצוק, גבוה מעל הוואדי. מכאן יורדים בשביל שחור לעין יקים, מעיין שופע הנשפך אל הנחל. ממשיכים לאורך אמת מים נושנה על שביל כחול, דרך בוסתן עתיק ששוקם לפני מספר שנים. בהמשך יופיע מבנה ששימש מבטשה, שבה יוצרו במאה ה־16 אריגי הצמר הידועים של צפת.
עוד הליכה לא ארוכה, ומגיעים דרך השביל השחור אל ברכות שכווי הצלולות, המנצנצות למרגלות עצי דולב. זהו המקום שבו נפגשים נחל עמוד ונחל שכווי - גן עדן קטן ונפלא זה יהיה נקודת חובה למנוחה של שעה ארוכה. אל הדרך חזרה עושים על הסימון הכחול, תוך מפגש עם נופים חדשים.
אורך המסלול: 4 ק"מ (מעגלי). משך הטיול: 4-3 שעות. רמת קושי: בינונית. נקודת ההתחלה: מכביש 866, בין צומת חנניה לצומת מירון, כ־2 ק"מ מצפון לכפר שמאי. במרכז המידע של השמורה מקבלים דפדפת מידע מפורטת על המסלול.
שמורת טבע נחל חרמון (בניאס) לרחף מעל המים
נכון שהוא רק אחד מכוכבי השמורה הזו, אבל אין ספק שהוא זה שנחקק בזיכרון יותר מכל. מדובר כמובן בשביל התלוי, ה"מרחף" לאורך של כ-100 מטרים מעל נחל חרמון השוצף תחתיו. ובכלל, נדמה כי שמורת הטבע הזו מספקת את כל הדרוש לטיול הורה־ילד: ממש כמו סיפור מתח טוב, היא בונה עלילה שבה שזורים נופים מהפנטים, המפל השופע ביותר בישראל, השרידים המסתוריים של מקדש האל פאן, וגם הליכה נינוחה לצד המים.
השמורה נחלקת לשני מתחמים: מתחם השביל התלוי והמפל ומתחם המעיינות. ניתן לטייל בשניהם בנפרד, או לשלבם בטיול אחד ארוך יותר, מה שדורש טרמפ מזדמן מנקודת הסיום (כדאי לדעת כי במהלך החג, בשעות 17:00-09:30, יוצעו שאטלים למטיילים המבקשים לערוך את המסלול המלא).
המלצה שלנו: בשום אופן אל תוותרו על מתחם השביל התלוי והמפל. בהמשך תוכלו לבחור "על הדרך" כיצד להמשיך, בעזרת דפדפת המידע שקיבלתם בכניסה לשמורה.
בין מוקדי העניין בשמורה תמצאו כאמור את מפל הבניאס, שמתהדר בעוצמת הזרימה החזקה ביותר בישראל. התצפית הקרובה למפל חסומה כעת, אך ניתן לצפות במראה הגועש מהתצפית העליונה.
גן לאומי מבצר נמרוד לחזור לימי הביניים
למרגלות החרמון, ובמרחק צעקה וחצי משמורת הטבע נחל חרמון, ניצב מבצר נמרוד (מה שאומר שתוכלו בקלות לשלב שני טיולים ביום אחד). מעבר לעובדה שזהו המבצר הגדול ביותר שנותר בישראל מימי הביניים, הרי שכל כולו משדר מסתורין ואווירה קדומה. כאילו בכל רגע נתון, יצוץ מאחד המעברים התת־קרקעיים, לוחם נחוש, על חרבו וציודו.
זהו מקום נהדר לשוטט בו ולדמיין ימים אחרים, רחוקים. כדי לקבל השראה, צצים מכל עבר אולמות, מגדלים, חומות וגם מאגר מים גדול וציורי. תגלו פה גם את הכתובת הממלוכית הגדולה והמפוארת ביותר שהתגלתה עד כה בישראל ("כתובת בייבירס", המנציחה את השליט הממלוכי רב המעללים).
ולצד אווירת ימי הביניים, נגלה ממרומי המבצר נוף פנורמי נהדר. זאת מאחר שהמבצר רובץ על מצוקים גבוהים ותלולים, מה שמאפשר תצפיות נוף אל הגליל, הגולן, עמק החולה, רכס הרי נפתלי וכל מה שביניהם.
לסיום, אל תשכחו לדגום את "מעבר הסתרים": גרם מדרגות יפהפה המוביל למעבר סתרים, שדרכו ניתן היה לצאת מהמבצר מבלי להתגלות לאויב שנמצא מחוץ למבצר. רציתם סיפורי מסתורין? קיבלתם.
אורך המסלול: כ־1 ק"מ (מעגלי). משך הטיול: 2-1 שעות. רמת קושי: קלה. נקודת ההתחלה: על כביש 989, בין קריית־שמונה לחרמון.
"סנפיר קטן" במכתש הגדול וקינוח בעין ירקעם חול צבעוני
המדבר הוא ה־מקום, בה"א הידיעה, לטיולים אינטימיים השזורים בשיחות נפש, כמו שרק הורה וילד יכולים לעשות. והמכתש הגדול הוא אחד המרחבים היותר מעוררי השראה לשיחות מעין אלו, בזכות הנופים הפתוחים שבו ועושר גווני המדבר שהוא מציע.
המכתש הגדול (המכונה גם "מכתש ירוחם"), מביא אל קדמת הבמה את התופעה הגיאולוגית הייחודית של היווצרות המכתשים. כאן תפגשו חולות בשלל צבעים ונופים דרמטיים, כמעט בראשיתיים.
אחד ממסלולי הטיול המהנים ביותר כאן הוא "סנפיר קטן". תחילתו בחניון החולות הצבעוניים. מכאן צועדים בזהירות מזרחה בסימון כחול לצד הכביש, ולאחר כמה מאות מטרים חוצים את הכביש וחוברים לשביל טיול ירוק, לצד השלט "סנפיר קטן".
מכאן צועדים בעלייה מעט מפרכת (אם כי בהחלט נסבלת), ומגיעים לנקודת תצפית נוף עוצרת נשימה (תרתי משמע), אל מרחבי המכתש. ממש כמו לרחף מעל מפת תלת־ממד. רק אתם והמדבר שפרוס תחתיכם.
מכאן יורדים בזהירות אל עומק המכתש, בשביל שסימנו שחור, חולפים לצד גבעות חול בגווני אדמדם־צהבהב־חום־סגלגל וכל מה שביניהם, ומגיעים לנקודת הסיום, שמציעה חוויה גיאולוגית נהדרת: איסוף חול צבעוני בבקבוקים (הביאו אותם מראש).
קינוח מפתיע ומרענן ממתין לכם במרחק קצר מכאן: עין ירקעם. מדובר בגבי מים עמוקים ויפים המופיעים בלב ערוץ קניוני. כעת, אחרי החורף הגשום, הגבים הללו שופעי מים.
אורך המסלול: 3 ק"מ (מעגלי). משך הטיול: 3-2 שעות. רמת קושי: בינונית. נקודת ההתחלה: מכביש 225 לפי השילוט לאתר החולות הצבעוניים. עין ירקעם נמצא בסמוך למכתש הגדול, לצד כביש 206. הערות: איסוף חול צבעוני מותר רק באתר החולות הצבעוניים, בהתאם לשילוט. בחלקים שונים של המסלול, על אבן החול הרכה, תמצאו סימני חריטות גרפיטי ישנות. חשוב לציין כי פגיעה כזאת בנוף אסורה בהחלט.
* עבור המסלולים המוצעים כאן, יש להצטייד מראש במפה רלוונטית וב"סיפור דרך" מפורט. פרטים נוספים על הגנים הלאומיים ושמורות הטבע, כמו גם על פעילויות פסח המתקיימות בהם, באתר www.parks.org.il או ב"כוכבית בטבע": 3639*