זה גם ספורט
הם לא רצים, קופצים או מגלגלים כדור, אבל כן לובשים חולצות נושאות לוגואים, משתתפים בטורנירים עולמיים וזוכים בפרסים, והכל בישיבה • יש להם קבוצות מקצועיות וליגות ושידורים וחסויות ופרסומות, ויש מאות מיליוני מעריצים ורווחים של מאות מיליוני דולרים בשנה • תכירו את תחרויות משחקי הווידיאו באינטרנט ־ הספורט האלקטרוני, שמאיים לעקוף את הכדורגל כספורט הצומח ביותר
חברת דיסני נוהגת לתאר את פארקי השעשועים שלה כמקומות הכי שמחים בעולם, ותמורת השמחה הזו מתבקשים מבקרים לשלם לא מעט כסף. אבל בתחילת החודש הבא יגיעו לדיסנילנד בפריז אנשים שיצליחו לעשות את הבלתי אפשרי – גם לשמוח וגם להרוויח הרבה כסף. זה לא יקרה ברכבת ההרים או במתחם "שודדי הקריביים", אלא בתחרות ספורט בינלאומית, שבה המשתתפים לא ירוצו, יקפצו, ישחו או יאמצו שרירים פיזיים, אלא ישבו על כיסא מול מסך מחשב וישחקו במשחק הווידיאו הפופולרי "Dota 2".
במסגרת התחרות 16 קבוצות, 5 שחקנים בכל אחת (וצוות תומך כמו מאמנים ואמרגנים), ינסו לנגוס נתח מעוגה של מיליון דולר, שיחולקו כפרסים בין הקבוצות. מתוך המיליון, 350,000 דולר ילכו לקבוצה המנצחת. לכל קבוצה יש דרך משלה לחלק את הכסף בין חבריה.
אבל לא רק כסף נמצא כאן על כף המאזניים – יחד איתו יחולקו גם נקודות של ליגת Dota 2. הנקודות, שמחולקות בכמה אירועים לאורך השנה, קובעות מי יגיע לאליפות העולם, שם נמצא הכסף הבאמת גדול. באליפות העולם השנתית הקודמת של המשחק חולקו 25,532,177 דולר בין המנצחים. בהינתן גובה הפרסים, יש כבר כמה וכמה מיליונרים צעירים של 2 Dota.
אם, כמו רבים אחרים, הידע הבסיסי שלכם במשחקי וידיאו מסתכם בכך שאיפשהו בזמן האחרון שמעתם שמדברים הרבה על "פורטנייט" אבל לא לגמרי ברור לכם מה זה, כדאי שתדעו: ממש כמו הספורט שרובנו מכירים, מתקיימת בשנים האחרונות גם תעשייה של ספורט אלקטרוני (eSports) – תחרויות משחקי וידיאו חובקות עולם, עם קבוצות, ליגות ושידורים באינטרנט, ואפילו בטלוויזיה. אליפות העולם של המשחק Dota 2, למשל, משודרת כבר מספר שנים ברשת הטלוויזיה לשידורי ספורט ESPN בארצות־הברית, וכך גם התחרות Evo המוקדשת למשחקי מכות (משחקי וידיאו המבוססים ברובם על קרבות של מכות, בעיטות ונשק קר). חברות כמו אינטל ואייסר מארגנות ליגות ספורט אלקטרוני משלהן, עם אירועים ברחבי העולם.
לתחרויות הספורט האלקטרוני יש מאות מיליוני מעריצים בעולם והן מגלגלות מאות מיליוני דולרים בשנה. אלה זורמים לכיסיהם של הגופים הפרטיים המארגנים את התחרויות, השחקנים המשתתפים, הערוצים האינטרנטיים וערוצי הטלוויזיה שמשדרים, וגם החברות שמפתחות את המשחקים ומשתפות פעולה עם התחרויות.
מדו"ח שפרסמה PwC, אחת מארבע פירמות הייעוץ הגדולות בעולם, עולה כי בכירי עולם הספורט מאמינים שהספורט האלקטרוני הוא הענף בעל פוטנציאל הצמיחה הגבוה ביותר בשנים הקרובות – מקום שבו היה בשנים הקודמות הכדורגל. על פי דוח של חברת Newzoo, המייעצת לחברות העוסקות בתחום הספורט האלקטרוני, ב־2018 נחשפו לתחרויות ספורט אלקטרוני כ־380 מיליוני אנשים ברחבי העולם. כל הדוחות בתחום מדברים על כך שזו רק ההתחלה - והצמיחה הגדולה עוד לפנינו.
הנתח העיקרי בתעשייה החדשה יחסית מגיע מחסויות. לכל קבוצה של שחקני ספורט אלקטרוני מקצועיים יש כיום נותני חסות. חולצות שלובשים שחקני הספורט האלקטרוני נושאות לוגואים של נותני חסות, וכך גם האצטדיונים שבהם התחרויות מתקיימות (מדובר באולמות ואצטדיונים רגילים, כשרוכשי הכרטיסים צופים במשחקים על גבי מסכי ענק). בשנה שעברה גולגלו בעולם 277 מיליון דולר על חסויות לקבוצות, ליגות ותחרויות של ספורט אלקטרוני, על פי דוח PwC.
לאלה מתווספות זכויות שידור ופרסומות בתוך השידורים המועברים באינטרנט ובטלוויזיה. זכויות השידור ב־2018 הגיעו, לפי PwC, ל־181 מיליון דולר, וההכנסות מפרסומות – ל־163 מיליון דולר. וזה עוד לפני שדיברנו על מוצרים פיזיים (מרצ'נדייז): חולצות, כובעים, צעיפים, צעצועים, אביזרי מחשב. אלה יכולים להיות ממותגים בשם של משחק פופולרי או של קבוצה ספציפית. אלה הסתכמו בכ־129 מיליון דולר ב־2018, לפי הדוח. ולבסוף, מכירת כרטיסים לתחרויות הניבה ב־2018 כ־55 מיליון דולר, כשמחיר כרטיס יכול להגיע לעשרות עד מאות דולרים.
כמו לצפות בכדורגל
מה זה Dota 2? בבסיסו מדובר במשחק אסטרטגיה מז'אנר שנקרא MOBA (Multiplayer online battle arena, "זירת קרב מקוונת מרובת שחקנים"). שתי קבוצות בנות חמישה שחקנים כל אחת נלחמות זו בזו, כשהמטרה היא להשתלט על הבסיס של היריב ולהשמיד את המבנה המרכזי בו. כל שחקן שולט בדמות אחת, וממש כמו בכדורגל או בכדורסל לשחקנים יש תפקידים מוגדרים ואסטרטגיות שעליהן הם מתאמנים.
תחרויות 2 Dota מאורגנות ברובן על ידי ארגונים פרטיים שמשתפים פעולה עם חברת Valve, שפיתחה את המשחק, והיא גם זו שמארגנת את אליפות העולם, כולל תשלום שכר הדירה לשחקנים המקצועיים לתקופת התחרות, אם לא יותר מכך. איך הגיעו השחקנים המקצועיים למעמדם? חלק מהם היו טובים במשחק, אספו חברים שהיו טובים גם הם – והרכיבו קבוצות. אחרים הצליחו להתקבל לקבוצות ספורט אלקטרוני קיימות ומבוססות, שמתעסקות בכמה משחקים בו־זמנית, כמו בכל ענף ספורט אחר.
Dota הוא כמובן לא משחק הווידיאו היחיד שתפח לספורט תחרותי שלם. משחקים בולטים נוספים הם Overwatch, League of Legends, משחקי הספורט FIFA בכדורגל ו־NBA בכדורסל, ועוד.
השורשים ההיסטוריים של הספורט האלקטרוני הולכים כמה עשורים לאחור. משחקי וידיאו נמצאים איתנו כבר עשרות שנים, וכבר מתחילת דרכם היו בעלי אופי תחרותי. קחו, למשל, את "Donkey Kong", שראה אור ב־1981 כמכונת משחק לאולמות ארקייד (אולמות מכונות משחק). כנראה ראיתם אותו מתישהו: מריו הגיבור צריך להתחמק מחביות שאותן קוף כועס בשם דונקי קונג זורק עליו, לטפס במעלה השלב ולהציל את העלמה במצוקה שאותה דונקי קונג כנראה חטף – אם כי מערכת היחסים בין הדמויות לא בדיוק מוסברת. יכול להיות שדווקא מריו הוא זה שמנסה לחטוף את בת הזוג של דונקי קונג. החלק החשוב בסיפור הוא הניקוד - על פעולותיו מריו מקבל נקודות. וכשיש ניקוד, יש תחרות.
מכונות ארקייד היו מצוידות מתחילת דרכן בלוח שיאים, שאיפשר לשחקנים להתחרות זה בזה ולהכניס את שמם להיכל התהילה. אחר כך הגיעו אירועי תחרויות באולמות המשחק. ארגון בשם Twin Galaxies מתעד כבר כמעט 40 שנה שיאים במשחקי וידיאו באולמות משחק, בהם דונקי קונג, והשיאים ממשיכים להישבר גם היום.
המהפך הגדול הראשון התרחש עם תחילת עידן האינטרנט. עד אז אנשים התחרו בבית מול חברים או באולמות ארקייד. האינטרנט הרחיב את הבמה ואיפשר יצירה של משחקים תחרותיים מורכבים יותר, לשחקנים רבים המשחקים זה נגד זה בו־זמנית ולקבוצות המשחקות זו נגד זו. משחקים כמו "קאונטר סטרייק", שהחל אז וממשיך להיות פופולרי גם היום, נבנו במיוחד כדי לנצל את התשתית האינטרנטית ליצירת קבוצות של שחקנים.
דווקא היכולת לשחק מרחוק באינטרנט היא שהחלה לייצר קהילות, שלא היו מוכנות להסתפק בישיבה על כיסא לבד מול מחשב. באפריל 2001 הגיעו כ־50 איש, כל אחד עם מחשב ומסך משלו, לאולם בבית מלון בחיפה כדי לבלות את הלילה במשחקי מחשב זה עם זה. אירוע כזה, שנקרא "מסיבת רשת", היה פופולרי בכל העולם בתקופה ההיא. בישראל התקיימו מסיבות רשת בהשתתפות מאות אנשים, בין השאר בדיזנגוף סנטר ובגני התערוכה. במקומות אחרים בעולם נערכו מסיבות כאלה בהשתתפות אלפי אנשים. החלו להיווצר ליגות משחק, ושמותיהם וכינויי המשחק של השחקנים הטובים ביותר החלו להיות מוכרים לקהל מצומצם. מי שהייתה כבר אז מתקדמת יותר מכולם היא קוריאה־הדרומית: כשבמדינות אחרות הנושא היה עדיין קוריוז חנוני שולי, שם כבר שודרו תחרויות ספורט אלקטרוני בערוצי טלוויזיה.
היום כבר קשה לטעון שמדובר במשהו שולי. מי שהשתתפו במסיבות הרשת אז הם היום בני 30 פלוס. הם והדורות שאחריהם גדלו עם משחקי וידיאו ברשת כחלק בלתי נפרד מהתרבות. עבור רבים מהם ההבדל בין צפייה בכדורגל לצפייה בתחרות קאונטר סטרייק הוא מלאכותי. כמו שאפשר להעריך שחקן כדורגל על יכולתו לעבור את ההגנה ולהבקיע גול, כך אפשר להעריך שחקן קאונטר סטרייק על יכולתו לירות בצורה מדויקת ולהגיב מהר יותר מהאויב. בשני המקרים גם אפשר להתפעל מעבודת הצוות של קבוצה שמתפקדת היטב.
השינוי המהותי השני שתרם לעלייתו של הספורט האלקטרוני החל עם הופעתו של יוטיוב. יותר ויותר אנשים נחשפו להקלטות של משחקים ותחרויות, ובתוך כמה שנים ההקלטות פינו את מקומן לשידורים ישירים. פלטפורמות כמו Twitch (השייכת לאמזון) ויוטיוב מאפשרות לכל אחד ואחת לשדר את המשחק שלהם בשידור ישיר. השחקנים הטובים ביותר יכולים לאסוף סביבם קהל מעריצים של מאות אלפי אנשים, שמוכנים לראות אותם משחקים בשידור חי. ומכאן ועד הפיכת התחום לענף עסקי מרוויח, עם פרסומות, חסויות, פרסים ומרצ'נדייז – הדרך קצרה.
בדרך לאולימפיאדה?
בניגוד לספורט רגיל, לא מדובר במשחק אחד או אפילו בז'אנר אחד. משחקי וידיאו חדשים מופיעים מדי חודש, וחלקם מצליחים לקפוץ מאלמוניות לראש רשימת המשחקים הפופולריים ביוטיוב בתוך שבועות. זה מה שקרה ל־Apex Legends – משחק פעולה חדש של חברת Respawn.
המשחק הושק בתחילת פברואר. בתוך שמונה שעות מהשקתו יותר ממיליון אנשים הורידו אותו. בתוך יממה המספר עלה ל־2.5 מיליון. בתוך שבוע היו בו 25 מיליוני שחקנים. בסוף החודש הראשון המספר הוכפל שוב, והגיע ל־50 מיליון.
Apex Legends הוא דוגמה טובה למשחק שנבנה במטרה להפוך לספורט אלקטרוני – הוא חינמי, למעט שדרוגים קוסמטיים שאפשר לקנות בכסף, ועליהם בונים מפתחי המשחק. דיווחים לא מאומתים דיברו על הכנסות של 90 מיליון דולר בחודש הראשון מאז השקתו. המשחק חדש יחסית, אבל כבר מתחילות להתארגן תחרויות.
גם Dota 2 הוא חינמי לחלוטין. אתם יכולים להוריד אותו למחשב האישי שלכם ולהתחיל לשחק. יותר מזה, בניגוד למשחקים שבהם יש מנגנוני "שלם־כדי־לנצח", כותרים של ספורט אלקטרוני לא מאפשרים לכם לקבל יתרון תחרותי באמצעות תשלום. אז הגרסה החינמית שלכם נותנת לכם בדיוק את אותם הכלים שיש לשחקנים שעושים מזה קריירה.
מאחורי החינמיות של Apex ו־Dota 2 יש שיקול שיווקי. כשאתם רואים משחק כדורגל או משחק מרוֹצים אלקטרוני, אתם מבינים את הסיטואציה, יודעים מה להעריך ולמה לצפות. לעומת זאת, במשחקים שאינם מבוססים על סיטואציה שאתם מכירים, האפשרות לשחק חינם עוזרת להכיר את המשחק ולהבין את המהלכים והאסטרטגיות המתוחכמות. ואם כיף לכם לשחק בו, יש סיכוי גדול יותר שיהיה לכם כיף גם לצפות בו.
בשנה שעברה הופצו דיווחים על שיחות שמתנהלות לקראת הכנסה אפשרית של הספורט האלקטרוני לאולימפיאדת 2024 שתתקיים בפריז. הספורט האלקטרוני לא צריך את האולימפיאדה כדי להגביר את הפופולריות שלו. בתוך ארבע שנים שעוברות בין אולימפיאדת קיץ אחת לשנייה התחום הזה ממציא את עצמו מחדש כמה פעמים. אם כבר, דווקא הוועד האולימפי צריך את הספורט האלקטרוני כדי להישאר רלוונטי.
כך או כך, לא חסרות לחובבי הספורט האלקטרוני תחרויות לצפות בהן. בנוסף לתחרויות שמוקדשות למשחק ספציפי יש אינספור אליפויות אזוריות ועולמיות שבחלקן מתחרים ביותר ממשחק אחד, כולל כאן בארץ. יש יותר הזדמנויות מאי פעם (לשחקנים חובבים, לשחקנים מקצועיים, לחברות שמוציאות את המשחקים) להרוויח כסף ממשחקי וידיאו, אך גם יותר תחרות מאי־פעם - בדיוק כמו בכל ענף ספורט אחר.
ספורט אלקטרוני - המספרים:
277 מיליון ד' - הסכום שהתקבל מחסויות ב־2018
181מיליון ד' - הסכום שהתקבל מזכויות שידור ב־2018
163 מיליון ד' - הסכום שהתקבל מפרסומות ב־2018
129 מיליון ד' - הסכום שהתקבל ממוצרי לוואי ב־2018
כ־55 מיליון ד' - הסכום שהתקבל ממכירת כרטיסים ב־2018
עשרות עד מאות ד' - מחיר כרטיס לתחרויות
כ־380 מיליון - מספר האנשים שנחשפו לתחרויות ב־2018
25.5 מיליון ד' - הסכום שחולק בין הקבוצות המנצחות באליפות "Dota 2"
50 מיליון - מספר ההורדות של המשחק "Apex Legends" בחודשיים

