כחלון מושך את הזמן

מאז שקיבל את המנדט להרכיב ממשלה נפגש נתניהו עם כל ראשי מפלגות הקואליציה, חוץ ממשה כחלון שלא ממהר לשום מקום • "הוא משחק את הקשה להשגה", מאשימים בליכוד • מצד שני: נתניהו, שלבקשת החרדים הודיע שיתחיל במו"מ הרשמי עם ראשי הסיעות רק לאחר החג, נאלץ לקבל את בקשת ליברמן ולהתחיל במגעים איתו כבר הבוקר

בעוד יו"ר ישראל ביתנו ממהר, נוקט יו"ר כולנו בטקטיקה שונה לגמרי: הבוקר יפתח אביגדור ליברמן במו"מ הקואליציוני הרשמי עם הליכוד, זאת בעוד משה כחלון מושך את הזמן ועדיין לא מצא אפילו את הזמן לפגישה ראשונה עם ראש הממשלה נתניהו.

 

עוד לפני שראש הממשלה נתניהו קיבל בשבוע שעבר את המנדט מנשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, להרכיב את הממשלה הבאה, הוא ערך פגישה ראשונה עם ראשי המפלגות שאמורות להרכיב את ממשלתו, לקראת המו"מ הקואליציוני בין הצדדים. חוץ מאחד: יו"ר כולנו כחלון, שלא מצא את הזמן לכך.

 

ביום רביעי הודיע נתניהו שהמו"מ הקואליציוני הרשמי לא יתחיל כל עוד לא ייפגש עם כל ראשי מפלגות הקואליציה. מאז ניסו בלשכת רה"מ לקבוע פגישה עם כחלון. בכירים בליכוד אומרים שהוא אמנם עונה לטלפונים, אבל משחק אותה קשה להשגה, וכי בשל כך לא הצליחו ליצור פגישה ראשונית בינו לוין נתניהו. כחלון הודיע כי מבחינתו יש שני תנאים ברורים לכניסה לממשלה: שהוא ימשיך לכהן כשר האוצר ושמספר 2 במפלגה, אלי כהן, ימשיך בתפקידו כשר הכלכלה. עד סגירת הגיליון אמש, לא נקבעה עם כחלון פגישה. היא תתקיים כנראה אחרי החג.

 

גורמים המקורבים לכחלון אמרו: "כנראה הליכוד בלחץ. כחלון ייפגש עם נתניהו בימים הקרובים או לאחר החג". גורמים בליכוד אומרים: "כחלון מנסה לשדר שהוא קשה להשגה, ושהוא לא נמצא בכיס של נתניהו".

 

|
|

 

 

בעוד כחלון מתמהמה, ליו"ר ישראל ביתנו ליברמן אצה הדרך והוא התעקש להתחיל במו"מ הרשמי כבר הבוקר, במהלך חול המועד. זאת לעומת ראשי המפלגות החרדיות והדתיות, שהודיעו כי יפתחו במו"מ הקואליציוני הרשמי רק לאחר החג, ואף ביקשו מנתניהו שלא לפתוח במו"מ הרשמי עם יתר מפלגות הקואליציה עד סוף פסח.

 

אלא שנוכח התעקשותו של ליברמן נאלץ נתניהו להסכים לדרישתו, ולא למלא אחר בקשת החרדים: הבוקר יתחיל המו"מ הקואליציוני בין נציגי הליכוד בראשות השר יריב לוין, לבין נציגי ישראל ביתנו בראשות ח"כ עודד פורר.

 

באופן חריג, ובניגוד למשאים ומתנים קואליציוניים שהיו בעבר, הוחלט כי תחילת הפגישה בין הצדדים, שאותה נוהגים בדרך כלל לצלם (פוטו־אופ), תהיה סגורה לתקשורת.

 

בליכוד מעריכים שהמו"מ עם ליברמן יהיה הנוקשה והמסובך ביותר, וזאת בשל התעקשותו החד־משמעית להעביר את חוק הגיוס כפי שהוא עבר בקריאה הראשונה בכנסת היוצאת, "בלי שינוי של פסיק או נקודה". החרדים הודיעו מנגד: לא נצטרף לממשלה אם חוק הגיוס יעבור. בנוסף לכך דורש ליברמן לעצמו את תיק הביטחון, שבו החזיק בעבר.

 

נתניהו | צילום: עמית שאבי
נתניהו | צילום: עמית שאבי

 

 

השר לוין אמר: "אנחנו מתחילים בשיחות ראשונות של מו"מ קואליציוני, אשר צפוי להיות ארוך ולא פשוט. ישנן סוגיות חשובות על הפרק ואני מקווה שכל השותפות יגלו אחריות וינהלו את המגעים בנפש חפצה, על מנת שנוכל לקיים את רצון הבוחר ולהקים ממשלה לאומית יציבה".

 

גורם בליכוד האשים את ליברמן: "הוא סיבך את הסיפור כשהחליט לקיים פגישה רשמית למו"מ קואליציוני, למרות שהחרדים ביקשו לא לעשות זאת בחג".

 

אמש פירסם ליברמן ציוץ בטוויטר ובו התחייב שאין לו שום כוונה להתפשר על העקרונות שהציג בשבוע שעבר, בעיקר בכל מה שנוגע לענייני דת ומדינה ולחוק הגיוס. בהודעתו נאמר: "ישראל ביתנו היא מפלגה עם סדר יום ברור המורכב משלושה נושאים: ביטחון, עלייה וקליטה, ודת ומדינה. עם כל הרצון להצטרף לקואליציה המתגבשת והמתבקשת, ועם הנכונות לגמישות, אנו לא נוותר על העקרונות הבסיסיים שלנו". לפני כמה ימים אמר על חוק הגיוס: "לא נסכים לדרישות החרדים. אנחנו דורשים שהחוק יובא להצבעה בקריאה שנייה ושלישית, כפי שאושר בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת. אם יקבלו את העמדות שלנו נהיה שותפים נאמנים. אם לא – נלך לאופוזיציה או לבחירות".

 

צילום: שאול גולן
צילום: שאול גולן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים