בין זיכרון לעצמאות

מהן זכויות העובדים ביום הזיכרון וביום העצמאות? האם יום הזיכרון נחשב ערב חג ואיזו תוספת מקבלים על עבודה ביום העצמאות? מדריך

בעוד שבועיים נציין את יום הזיכרון ונחגוג את יום העצמאות. מהן הזכויות העומדות לעובדים ביומיים מיוחדים אלו, מה כדאי שהמעסיקים יידעו והאם יום הזיכרון הוא יום עבודה רגיל? על השאלות האלה משיבות עו"ד מיכל זוהר־ניישטיין, שותפה במחלקת דיני עבודה במשרד עורכי הדין נשיץ ברנדס אמיר ושות' ועו"ד שירה להט, שותפה במשרד יגאל ארנון ושות' ומתמחה בדיני עבודה.

 

ˆ האם המעסיק צריך לקצר את מספר שעות העבודה ביום הזיכרון?

 

עו"ד שירה להט: ערב יום הזיכרון הוא יום עבודה רגיל. יום הזיכרון עצמו אינו יום חג, אך העבודה נחשבת לעבודה כערב חג בשל יום העצמאות. בערב חג, יום העבודה הרגיל לא יעלה על 7 שעות במקומות עבודה בהם עובדים שישה ימים בשבוע, ובמקומות בהם עובדים חמישה ימים בשבוע, יום הזיכרון יהיה יום עבודה בן 7 שעות בתשלום של 8 שעות, או יום עבודה של 8 שעות בתשלום של 9 שעות. בפרקטיקה, עובדים המקבלים שכר חודשי, פשוט עובדים שעה אחת פחות מהרגיל ומקבלים את שכרם החודשי הרגיל.

 

ˆ מי רשאי להיעדר ביום הזיכרון מהעבודה?

 

עו"ד מיכל זוהר־ניישטיין: בהתאם לחוק יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, קרוב משפחה של חלל מערכות ישראל (הורים, הורי הורים, בן זוג, ילדים, אחים ואחיות) רשאי להיעדר מעבודתו ביום הזיכרון ולקבל שכר מלא כאילו עבד. זכות זו נתונה גם לקרוב משפחה של חלל פעולת איבה. בנוסף, עובד שאינו קרוב משפחה כאמור, רשאי לבחור להיעדר ביום זה על חשבון ימי החופשה הצבורים שלו, בתנאי שהודיע על כך למעסיק 30 יום מראש. קרובי משפחה רשאים לבקש לנצל יום חופשה גם במועד האזכרה הפרטית לקרוב משפחתם שהוא חלל מערכות ישראל.

 

ˆ האם עובד יכול לסרב לעבוד ביום העצמאות בהיותו יום חג?

 

מעסיק אינו רשאי לכפות על עובד לעבוד ביום העצמאות, שנקבע כיום שבתון. זאת, אלא אם מדובר במקום עבודה לגביו קבע משרד ראש הממשלה שיש להפעילו ביום העצמאות מכוח הסמכות הנתונה לו בחוק יום העצמאות. יצוין, כי לא פורסמה רשימת מקומות כאמור מכוח החוק.

 

ˆ האם עובד מקבל תוספת שכר על עבודה ביום הזיכרון או ביום העצמאות?

 

עבודה ביום הזיכרון דינה כדין עבודה בערב חג, ועובד המועסק ביום זה זכאי לשכרו הרגיל. החוק אינו קובע מהו התגמול לו זכאי עובד עבור עבודה ביום העצמאות. בהתאם לפרשנות המקובלת, עבודה ביום העצמאות מזכה בתגמול של לפחות 150% מהשכר, כפי שנקבע בחוק שעות עבודה ומנוחה לגבי עבודה ביום המנוחה השבועי ובחגים. בהתאם להנחיות משרד הכלכלה, כפי שפורסמו בשנים קודמות, עובד שהועסק ביום העצמאות באחד ממקומות העבודה לגביהם נקבע כי יש להפעילם ביום העצמאות, זכאי לגמול על עבודה ביום חג ובנוסף ליום חופש חלופי או לתשלום של 200% משכרו. בהתאם לפסיקת בית הדין לעבודה הנוגעת לעבודה בחג מתוך כורח שלא מבחירה, יש לשלם לעובד שעתי ויומי 250% משכרו בגין עבודה ביום חג.

 

ˆ האם יום העצמאות נחשב ליום שבתון לכלל המגזרים בישראל?

 

יום העצמאות נקבע בחוק כ״חג המדינה״ וכיום שבתון ואינו חג דתי ולכן נחשב ליום שבתון לבני כל הדתות. החוק גם מאפשר למדינה להורות אילו שירותים כן יפעלו, כדוגמת תחבורה ציבורית ושירותים חיוניים.

 

עו"ד להט: "האפשרות לחייב עובד לעבוד ביום העצמאות עומדת רק למקומות עבודה שהמדינה אישרה להם לפעול ביום העצמאות, או במקום עבודה שיש לו היתר מיוחד לפעול בימי המנוחה. במקומות האלה העובדים צריכים לעבוד לפי צורכי המעסיק ושיבוצי המשמרות שהוא קובע. אבל כמו בכל דבר ביחסי עבודה, צריך לשים לב שהמשמרות מתואמות מראש ונקבעות בתום לב, והמעסיק צריך להתחשב, עד כמה שאפשר, בבקשות ובצורכי העובדים. מי שעובד ביום העצמאות זכאי לקבל תשלום של 150%, וכן תשלום של דמי חגים".

 

מי שלא עובד ביום העצמאות ויש לו ותק של לפחות שלושה חודשים במקום העבודה, ובהנחה שהוא לא הבריז מהעבודה ללא אישור יום לפני או יום אחרי יום העצמאות, יהיה זכאי לקבל דמי חגים, כלומר, תשלום השכר הרגיל בגין יום העצמאות למרות שהוא לא עבד. כדאי לשים לב כי החוק להגברת האכיפה של חוקי העבודה קובע כי מי שמקבל שירות מקבלן בתחומי הניקיון, השמירה או ההסעדה, חייב לוודא שקבלן השירותים משלם לעובדיו את המגיע להם בגין עבודה או היעדרות ביום הזיכרון וביום העצמאות, ואף לוודא שהקבלן מאפשר לעובדיו להיעדר מהעבודה ביום הזיכרון אם הם קרובי משפחה של חלל מערכות ישראל או אם הם ביקשו לנצל את יום הזיכרון כיום בחירה בהתאם לתנאי חוק חופשה שנתית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים