מערך המודיעין תחת משבר
לפני כחודשיים פרש באופן מפתיע מפקד סיירת מטכ"ל, אל"מ ח' • כעת נודע ל"ידיעות אחרונות" כי בעקבות האירועים המבצעיים האחרונים, נאלץ הרמטכ"ל אביב כוכבי לפנות לקצין בכיר בדרגת תא"ל במיל' שיפקד על חטיבת המבצעים המיוחדים • מטרת הפנייה היא שיקום המערך שנפגע עמוקות לאחר המבצע הצבאי שנכשל בעזה ובו נהרג סא"ל מ' • דובר צה"ל: "לא מתייחסים לדיונים פנימיים"
משבר באגף המודיעין: בשל האירועים המבצעיים האחרונים נאלץ הרמטכ"ל אביב כוכבי לפנות לתא"ל א', שפיקד בעבר על חטיבת המבצעים המיוחדים ופרש לפני מספר שנים מצה"ל, במטרה שיחזור לשירות קבע בתפקידו כרח"ט מ"מ. פנייתו של כוכבי בוצעה בכדי לשקם את המערך שניזוק קשות אחרי הכישלון במבצע המיוחד בעזה בנובמבר האחרון, כך נודע ל"ידיעות אחרונות".
זו לא הפעם הראשונה שתא"ל א' (48) הוזעק כדי לשקם יחידות עילית בצה"ל. בעבר הוא כבר נקרא לשוב ארצה מנספחות במדינה זרה על ידי ראש אמ"ן עמוס ידלין והרמטכ"ל גבי אשכנזי, זאת בכדי לשקם את יחידת 504 שעברה משבר גדול והייתה על סף פירוק מקצועי. באותם ימים הוא נעתר לבקשה, חזר עם משפחתו ארצה והצליח במשימה. אם ייעתר כעת לבקשתו הדומה של הרמטכ"ל כוכבי המנסה לשקם את המערך, יחליף תא"ל א' את תא"ל ג', שפיקד על סיירת מטכ"ל בעבר ואף השתתף בקרב הקשה שבו נהרג סא"ל עמנואל מורנו ז"ל במלחמת לבנון השנייה.
תא"ל א' צמח בסיירת מטכ"ל שאליה התגייס בנובמבר 88'. מדובר בקצין מצטיין, שאף זכה לצל"ש אישי מהרמטכ"ל בעבור פעולה חשאית וכבר בגיל 32 הגיע לדרגת אלוף־משנה. כמו כן, היה א' אחד הלוחמים שחטפו לישראל את מוסטפא דיראני שהחזיק ברון ארד, יחד עם חבריו סא"ל מורנו, אל"מ במיל' ליאור לוטן, אלוף הרצי הלוי וראש שב"כ הנוכחי נדב ארגמן.
עוד השתתף תא"ל א' בפעולה שלא צלחה לחילוץ החייל החטוף נחשון וקסמן ז"ל שבה נהרג הלוחם סרן ניר פורז ז"ל. לאחר מכן טס לשליחות בחו"ל אבל אז, אחרי מלחמת לבנון השנייה, אירע כאמור המשבר ביחידה 504 והוא שב ארצה. בהמשך קודם על ידי אלוף אביב כוכבי לקצין בדרגת תא"ל והוצב בראש מערך המבצעים המיוחדים.
הפנייה לקצין הבכיר ועתיר הניסיון הזה מתבצעת שבועיים בדיוק אחרי הפרישה החריגה של מפקד סיירת מטכל, אל"מ ח', משירות בצה"ל ויציאה מוקדמת לפנסיה. הפרישה המפתיעה, שנחשפה לראשונה לפני כחודשיים ב"ידיעות אחרונות", נעשתה אחרי תפקיד אל"מ אחד בלבד של מפקד סיירת מטכ"ל היוצא. בצה"ל טענו באופן רשמי כי "הקצין בחר לממש שאיפות בתחום האזרחי", אולם כאן המקום לציין כי הפקודות אוסרות על קבלת בקשת שחרור שכזו אחרי תפקיד ראשון בדרגה זו. עד לפרישתו הנוכחית של אל"מ ח', כל מפקדי היחידה ב־23 השנים האחרונות המשיכו עם סיום הפיקוד עליה בשירותם הצבאי, בין אם לתפקיד אחד או שניים ובין אם עד לדרגת אלוף, כמו הרצי הלוי, אלוף פיקוד הדרום הנוכחי, וכמו ראש אגף המבצעים הפורש אלוף ניצן אלון.
אל"מ ח' גדל ביחידה וביחידות אגף המודיעין המובחרות ולא יצא מהן לתפקידים בצבא הגדול ולכן זהותו לא נחשפה מעולם, זאת בניגוד לכמה מפקדים אחרים שיצאו ושבו למערך. הוא נחשב לקצין מצטיין ואהוד ביחידה והחליף בתפקידו את אל"מ שלומי בינדר, שעבר לפקד על חטיבת גולני, יצא ללימודים, ובשנה הבאה יתמנה למפקד אוגדה .91
הפרישה של אל"מ ח', כמו גם החלפת מפקד מערך המ"מ, מגיעה אחרי המבצע הצבאי שהסתבך ונכשל בעזה בנובמבר האחרון, ובו נהרג סא"ל מ'. במסיבת עיתונאים שנערכה לאחרונה בעזה, הציג חמאס את כל המידע שאסף על פעולת צה"ל שנחשפה בחאן־יונס: הכוח שנכנס לעזה היה מורכב מחיילי סיירת מטכ"ל ומטרתו הייתה להתקין מכשיר האזנה על מערכת הקשר של חמאס. עוד אמר הדובר שבכוח לא היו חברים משתפי פעולה פלסטינים. לפי חמאס, סיירת מטכ"ל התכוננה לפעולה בשיתוף שב"כ במשך כמעט שנה, מינואר עד אוקטובר. לטענתם, ביום הפעולה חדרו 15חיילי מטכ"ל לעזה בחסות הערפל, כשהם מצוידים בתעודות זהות מזויפות ובמסמכים המעידים שהם חברים בארגון הומניטרי כביכול.
עוד לפי חמאס, כלי הרכב והציוד הדרושים לפעולה הוכנסו לעזה דרך מעבר כרם שלום. כאשר אנשי הזרוע הצבאית ניסו לעצור את הכוח, החיילים הגיבו באש ונאלצו לסגת. מיד לאחר מכן בוצעה פעולת חילוץ נועזת. אם הדברים של חמאס נכונים, הרי שפרישתו של אל"מ ח' מגיעה כמה חודשים אחרי התקרית הנחשבת בצה"ל לכישלון מבצעי.
בעקבות המשבר החמור שאליו נקלעו במערך המודיעין, ממתין כעת הרמטכ"ל להסכמתו של א' לשוב למדים. "שנים של יכולות נמחקו", הסביר קצין בכיר בצה"ל ובכך סיכם למעשה את הקושי הרב הטמון בשיקום המערך, הכולל גיוס אנשים חדשים המתאימים לתפקיד התובעני והמיוחד.
דובר צה"ל הגיב לדברים: "לא מתייחסים לדיונים פנימיים".