yed300250
הכי מטוקבקות
    שאטרסטוק
    חדשות • 11.05.2019
    שני ילדים, שלושה הורים
    גבר ואישה שהסכימו להביא ילדים בהורות משותפת נזקקו לתרומת ביצית • האישה שתרמה להם ביצית הייתה שותפה מלאה בגידול הילדים שנולדו לשניים • לאחר שהיחסים ביניהם התערערו היא דרשה זכויות הוריות • חוות דעת מקצועית קבעה שהרחקתה תפגע בילדים ובית המשפט, בהחלטה תקדימית, אישר את בקשתה • רשמית: משפחה ראשונה עם אב ושתי אימהות
    יורם ירקוני

    הרפואה המודרנית יכולה לשבור כל מוסכמה מוכרת של התא המשפחתי הרגיל ובתי־המשפט לא מהססים, לעיתים, במתן גב משפטי למציאות החדשה שנוצרת. לאחרונה דן בית־המשפט בנושא מעורר מחלוקת וטעון: האם להתיר הורות משולשת של שני ילדים.

     

    פסק הדין התקדימי שהתקבל בסופו של דבר מתיר את ההורות המשולשת, אך הוא עדיין אסור לפרסום על כל הנימוקים המעניינים שבו, בגלל שחלק מהצדדים בתיק מתנגדים לפרסומו.

     

    עם זאת, החלטות אחרות בתיק, שהותרו לפרסום, מפרטות לא מעט מהסיפור ושופכות אור על פסק הדין שניתן.

     

    מדובר בגבר ובשתי נשים מהקהילה הלהט"בית. הגבר ואחת מהנשים הסכימו ביניהם להביא ילדים לעולם, והאישה הנוספת הצטרפה אליהם כתורמת ביצית. במסגרת ההסדר הובאו לעולם שני ילדים, שגילם כיום פחות מעשר שנים.

     

    מהחלטות בית־המשפט עולה שהגבר, האישה והאישה הנוספת תורמת הביצית ניהלו מערכת של הורות משולשת שפעלה בהצלחה רבה, ושהילדים הרגישו בה טוב מאוד. ההורים העניקו לתורמת הביצית ייפוי כוח להתנהל מול הרשויות כהורה לכל דבר, ולא חששו שילדיהם ייפגעו אם "סודם" יתגלה ברבים.

     

    בשלב מסוים נתגלע סכסוך בין שתי הנשים ומערכת ההסכמים להורות המשולשת קרסה. תורמת הביצית, באמצעות עו"ד שמעון פרץ, פנתה לבית־המשפט בדרישה להכיר בה כהורה שלישי, ואילו הגבר והאישה השנייה, שמיוצגים על ידי עורכי הדין יהודית מייזלס ורונן דליהו, התנגדו לבקשה.

     

    בסוף חודש מארס, לאחר מאבק משפטי של כחמש שנים, השופט יהורם שקד, מבית המשפט לענייני משפחה בתל־אביב קבע באופן תקדימי שיש להכיר בתורמת הביצית כ"הורה שלישי" של שני הילדים שנולדו להורים המקוריים. אמנם מדובר בנסיבות מיוחדות ובמקרה שלא ניתן להשליך ממנו אוטומטית על כל מקרה אחר, אך עדיין מדובר בתקדים שיכול להביא לשינוי בגישה המשפטית הכללית לנושא.

     

    הדיון המשפטי בתיק לווה בחוות דעות מקצועיות של מספר מומחיות שבדקו את טובת הילדים. במהלך הדיונים ערך השופט שקד פגישה מרגשת עם שני הילדים באולם בית־המשפט והתרשם גם מהקשר שלהם עם תורמת הביצית. בהחלטתו ציין השופט שמדובר בילדים בוגרים לגילם, נבונים במיוחד, רגישים ומרגישים את המצב שאליו נקלעו של הורות משולשת. השופט קבע שהילדים קשורים לשלושת ההורים ואימץ את חוות הדעת של המומחיות המקצועיות, ולפיה ההכרה בתורמת הביצית כהורה שלישי תביא להבטחת טובתם, או כפי שכתבו: "כל ניסיון לעכב או למנוע את הקשר עם האמא הנוספת אינו מתיישב עם ההיגיון, השכל הישר, או הרגש שקיים בין הורה לילדו".

     

     

    יהורם שקד
    יהורם שקד

     

     

    מהחלטת השופט עולה שעל פי קביעת המומחיות, שני הילדים שנולדו כתוצאה מהיריון משותף של שלוש הדמויות בחייהם, שמחים להיות עם תורמת הביצית וקשורים מאוד לשלושת הוריהם. המומחיות ציינו בחוות דעתן שלתורמת הביצית יש מקום משמעותי אצל הילדים כהורה פסיכולוגי, והיו נחרצות מאוד בקביעתן: "כל ניסיון לפגוע בקשר של הילדים עם מי מהוריהם הינו הרסני עבורם, ואילו המשכיות המצב שהאם הנוספת נתונה לחסדיהם או לגחמותיהם של ההורים מנציחה מצב אשר מעמיד את הילדים בסיכון רגשי והתפתחותי".

     


    פרסום ראשון: 11.05.19 , 23:32
    yed660100