yed300250
הכי מטוקבקות
    אל־הד'לול במכוניתה. "מגיע לה פרס נובל לשלום, זו תהיה סטירת לחי לבן סלמאן"
    המוסף לשבת • 16.05.2019
    נהגת כוח
    בין 100 האנשים המשפיעים בעולם שבחר המגזין "טיים", הייתה אחת שלא יכלה להגיע לטקס | לוג'יין אל–הד'לול, שהמרתה את איסור השלטונות בסעודיה על נהיגת נשים, מוחזקת כבר שנה במאסר ללא משפט במולדתה | בעלה חויב להתגרש ממנה והיא עברה התעללויות נוראיות | "כשלוג'יין שמעה על הרפורמות שיורש העצר בן סלמאן מתכנן היא אמרה, 'סוף–סוף מישהו מבין את הדור הצעיר בממלכה'", מספרת חברתה. "אבל הוא רוצה לקחת את כל הקרדיט לעצמו ומסלק את מי שמפריע לו"
    סמדר פרי

    רק בשבועות האחרונים, שנה אחרי מעצרה הדרמטי של לוג'יין אל־הד'לול, החליטו אחיה ושתי אחיותיה המתגוררים בבלגיה ובקנדה - וואליד, עאליה ולינה - לשבור את שתיקתם. "החברים, קרובי משפחה ויועצים בארמון המלך בריאד המליצו לנו לא לדבר", מספרת אחותה עאליה אל־הד'לול. "אמרו שהכי נכון שנשב בשקט והשלטונות ישחררו את אחותי, כי מה היא עשתה בכלל?".

     

    לוג'יין היא סמל של המהפכה בסעודיה. ב־2014 נשלחה ל־73 ימים במעצר כי המרתה את האיסור של נשים לנהוג. לפני שלוש שנים נתפסה עוד פעם נוהגת במכונית, הוזהרה, ונשלחה הביתה. לפני שנה תפסו אותה שוב מאחורי ההגה, על גבול האמירויות שבהן היא למדה לתואר שני במדעי המדינה. היא הגיעה לחופשה משפחתית, ומאז היא במעצר. לפני שבועיים, בטקס מפואר בניו־יורק, חולק לה התואר הנחשק של אחת מ־100 האנשים המשפיעים בעולם ברשימה היוקרתית של המגזין "טיים", לצד אישים כמו נתניהו וטראמפ. אבל לוג'יין לא באה, "כי היא בכלא", הודיע המנחה. המעצר שלה ב־15 למאי 2018, קרה שבועות ספורים לפני שיורש העצר בן סלמאן פירסם הודעה דרמטית על ביטול איסור הנהיגה לנשים. "חשבנו", אומר האח וואליד, "שהעניין יישכח כעבור שבועיים־שלושה לכל היותר, ואחרי שהנסיך יודיע על ההיתר לנשים בסעודיה לנהוג ישחררו את לוג'יין". הוא התבדה.

     

    הקומיקאי חסן מונהג, הקדיש לה מילים חמות בטקס של "טיים" בגאלה בניו־יורק. "אני עומד כאן, מול ג'ארד קושנר, חתנו של הנשיא טראמפ, ומעביר ללוג'יין האמיצה מסר חד־משמעי: לא שכחנו אותך. אני קורא לכל מי שיכול", הפנה מבט אל קושנר, "לשכנע את בית המלוכה הסעודי לשחרר את לוג'יין". ואז הקומיקאי פנה ישירות לקושנר, אחד האנשים החזקים בארה"ב. "אז מה דעתך לשלוח ווטסאפ לנסיך בן סלמאן? תכתוב לו רק 'היי, האישה הזאת לא פושעת. אולי תשחרר אותה?'" קושנר, מי שחתום בוושינגטון על ההתקרבות הגדולה לסעודיה ובמיוחד לבן סלמאן, הקשיב ולא הגיב.

     

    מלון בגיהינום

     

    עם בעלה לשעבר הקומיקאי פאהד אל־בוטיירי, "סיינפלד מריאד"
    עם בעלה לשעבר הקומיקאי פאהד אל־בוטיירי, "סיינפלד מריאד"

     

    בחודש שעבר הובאה לוג'יין, רק בת 29, יחד עם תשע אסירות נוספות לאולם בית המשפט בריאד. הוריה התיישבו בשורה הרביעית באולם, בטוחים שייקחו אותה הביתה, והסיוט יסתיים. אבל שלושת השופטים בכלל לא הופיעו באולם "בגלל עניין אישי", כך לטענת דובר בתי המשפט. לאסירות ניתן אישור מיוחד לצאת מכלוב הנאשמים, לשבת עם בני המשפחה. "ואז, בפעם הראשונה, לוג'יין סיפרה מה עבר עליה בבית הסוהר, וזה היה נורא", מספר וואליד, אחיה הצעיר. התיאורים קשים לקריאה. "הוריי נותרו המומים כשלוג'יין תיארה בפרטי פרטים את מסכת העינויים המצמררת: איך הוציאו אותה בחצות מהתא בכלא, הכניסו אותה למכונית שנסעה לבית מלון ודחפו אותה לחדר בקומה העליונה, המשמש כחדר חקירות של המשטר. גברים רעולי פנים נשכבו במיטתה ונגעו בה, ואחר כך העבירו אותה למרתף המלון שבו ספגה מכות חשמל ועברה אונס. הרבה מאוד מעשי אונס".

     

    "בכלל חשבנו ששוטרות מפקחות על לוג'יין בבית הסוהר, כמו שנהוג בדרך כלל", סיפרה האחות המתגוררת בבריסל, לינה, ל"טיימס" הלונדוני. היא סיפרה איך סעוד אל־קחטאני, יועצו המיוחד עד לפני חצי שנה של הנסיך בן סלמאן, השליט בפועל של סעודיה, התייצב בתא העינויים בתחילת תקופת מאסרה. "הוא היה עומד ומסתכל על מה שעושים לאחותי וצוחק בפראות. פעם אחת הזהיר אותה ש'נאנוס אותך לפי התור, נחתוך אותך ונעלים את גופתך'", סיפרה האחות ל"טיימס" את ששמעה מהוריה. אל־קחטאני חשוד עכשיו במתן הוראות מגבוה, בשמו של בן סלמאן, לרצוח את העיתונאי ג'מאל חאשוקג'י.

     

    שלטונות סעודיה מכחישים את נסיבות המעצר של לוג'יין, בטענה ש"אין אצלנו עינויים", אבל אף אחד לא מאמין להם. פקיד בכיר במשרד הפנים הזהיר דיפלומטים ועיתונאים זרים: "אל תתערבו", אולם מיד אחרי הפרסום הועברה לוג'יין לכלא אחר והעינויים וההטרדות נפסקו, בינתיים.

     

    כמה מחבריה הקרובים של האחות לינה פירסמו השבוע באינסטגרם את הסיבה המשוערת לעינויים הקשים: "מתברר שהחוקרים בבית הסוהר ביקשו מלוג'יין לצאת לחו"ל. לסייע לתפוס ולהחזיר לסעודיה את הבנות שברחו מהמדינה. הם ידעו שנשים צעירות בסעודיה מעריצות אותה. אבל היא סירבה. לכן מצבה החמיר".

     

    לוג'יין ניצלה את הישיבה באולם בית המשפט עם הוריה כדי להתחנן שלא יתאמצו עבורה. "תשאירו אותי בכלא ותשתדלו לשכוח אותי", אמרה לאביה, בעוד אימה מתייפחת. "אין עוד טעם לחיי. אני פגומה, ואני רק רוצה להיעלם". אביה מוחמד אמר לה: "בכל מצב אני גאה ובוטח בך, ותמיד תהיי הבת שלי". הוא נשבע לא לוותר. כשהגיע הביתה, שלח הודעה מפורטת לילדיו בחו"ל. "אין יותר מה להפסיד", כתב. "צאו וספרו לעולם הגדול מה באמת קרה ללוג'יין".

     

    באותן השעות ישב בבית קטן בריאד פאהד אל־בוטיירי בן ה־33, הגרוש שלא מרצונו של לוג'יין. עד לפני שנתיים זה היה סיפור אהבה גדול. בזמן שהיא למדה בניו־יורק, קנדה ודובאי, הוא פיתח את הקריירה, ובני הזוג הסתובבו בעולם עם מופע הסטנד־אפ של פאהד, שזכה לכינוי "סיינפלד מריאד". הוא סיפר בהומור מושחז על בני הדור הצעיר של סעודיה, מה מדאיג, מה מתסכל, איך נראים יחסי גברים־נשים, וכוכבו דרך ברחבי העולם הערבי. עד שהגיע בשנה שעברה להופעה בירדן. "שבעה גברים התפרצו בלילה לחדר במלון בעמאן, לקחו אותו בכוח, העלו אותו על מכונית, כיסו את עיניו והטיסו אותו לסעודיה", מספר לי חבר ירדני שמתעקש על עילום שם. "הוא נחקר באלימות, הוזהר לא להופיע עוד עם 'ההצגה המבישה' ורק אז שיחררו אותו", מספר ידיד נוסף, אחמד משראקי. "כעבור חודשיים כשעצרו את לוג'יין, הביאו לפאהד מסמך גירושים ודרשו שיחתום עליו. 'ממילא היא לעולם לא תהיה אשתך', הסבירו בצעקות".

     

    בינתיים התפרסמה האשמה חדשה נגד לוג'יין. כל עיתוני סעודיה ואתרי החדשות ידעו לדווח שממשלת קטאר הפקידה אצלה לפני שלוש שנים המחאה שמנה (עם תצלום של הצ'ק) בסך תשעה מיליון ריאל קטארי, השווים כתשעה מיליון שקלים. הסכום נועד, לפי הפרסום, "לגיוס סוכנים בתוך סעודיה, שידווחו מה קורה בארמון המלך, אצל יורש העצר, ומה חושבים בכירי משפחת המלוכה". כל מי שהכיר את לוג'יין התקשה להאמין: "אני מזהיר את מי שיפיצו את השקר המכוער הזה על אחותי", מודיע האח, וואליד. "אתבע אותו על דיבה".

     

    ביום ראשון השבוע, חלה אולי התפתחות מעודדת. עלי שיהאבי, איש סודו של יורש העצר מוחמד בן סלמאן, כתב לעאליה ולינא אל־הד'לול: "כמו כולם, הזדעזעתי לשמוע מה קרה לאחותכן. עכשיו אני מקבל איתותים חזקים מאוד שבקרוב ישחררו אותה. אני ממליץ לכן לעצור הכל. אל תזכירו אותה ואל תדברו עליה". האחיות הזדרזו להגיב: "אם יש צל של סיכוי, נגזור על עצמנו דומייה". הם מתפללים בינתיים שלוג'יין תצא לחופשי בעוד שבועיים, במחווה מיוחדת של בית המלוכה לסיומו של צום הרמדאן.

     

    לפני שגזרה על עצמה שתיקה אמרה האחות לינה כי, "אני לא מעיזה לחזור לסעודיה כי השלטונות יכולים לעצור גם אותי". הדרכונים של הוריה ושלושה אחים נוספים שעדיין בממלכה הוחרמו. אביה מוחמד, קצין לשעבר בחיל הים, מקדיש עכשיו את חייו לבתו והכריז השבוע שיהיה העורך דין שלה.

     

    "תזכרי את חאשוקג'י"

     

    איך שלא בוחנים את הסיפור של לוג'יין אל־הד'לול, יש כאן כל המרכיבים המלודרמטיים לסרט, להצגה, לספר מרתק. מפיקים שרצו אל המשפחה התבקשו להמתין. וואליד, אחיה של לוג'יין, כמעט התחנן בפניהם: "תניחו לסיפור שלנו, לא להחמיר את המצב עוד יותר".

     

    היא באה ממשפחה מאושרת מהמעמד הבינוני־גבוה בסעודיה. כמו אחיה הגדולים, לוג'יין למדה בחו"ל, אולם התעקשה לחזור עם בעלה לסעודיה "כי הכי טוב לנו כאן", כך אמרה לחבריה. "פאהד כבר הופיע בברים קטנים ולוג'יין התחילה לכתוב ספר", מספרת חברתה מנאר, שלמדה איתה באוניברסיטה. "אך היא הקפידה לחזור כל הזמן לסעודיה, כי רצתה לפעול למען הנשים. כשיורש העצר בן סלמאן הודיע על צעדים למען הצעירים, לוג'יין הייתה ברקיע השביעי. 'סוף־סוף הגיע מישהו בכיר שמבין את הדור הצעיר בסעודיה', אמרה על יורש העצר. היא לא הקדישה תשומת לב מיוחדת לעובדה שבן סלמאן מתעקש לקחת את כל הקרדיט לעצמו, ומסלק באלימות את מי שהקדימו אותו".

     

    כך, באפריל ומאי שעבר, נזרקו 12 נשים בולטות לכלא בסעודיה, ביחד עם לוג'יין, בהן שתי מרצות בכירות באוניברסיטה, רופאת לב בבית חולים לנשים, שלוש פעילות זכויות אדם, שתי בלוגריות, ושלוש משפטניות. חלקן שוחררו מאז, אבל מכונת המעצרים של בן סלמאן לא עוצרת. בין היתר נאסרה פעילה פוליטית בחודש השמיני להריונה. 27 צעירים שניסו למחות נגד מעצרן, נזרקו גם הם לבתי הסוהר. את לוג'יין ממשיכים להחזיק בכלא, בלי להסביר מדוע. יכול להיות שתשתחרר, יכול להיות שיפסקו לה עוד שנות מאסר ויכול להיות אפילו שיוציאו אותה להורג, "כי הפכה למטרד", מסביר ידידי מסעודיה, שלא יסכים להזדהות בשמו המלא.

     

    "אני זוכר את היום ההוא, לפני ארבע שנים, כאילו היה אתמול" מספר עורובה ג'מאל הפקיסטני, שלמד עם לוג'יין באוניברסיטה. "היא לקחה אותנו למסעדה ואנחנו לא הפסקנו לצחוק ולשבח אותה. אהבנו אותה, היא הייתה חכמה וחדה, מנהיגה אמיתית".

     

    "בתחילה היו דיבורים על גזר דין מוות. לשמחתי, השמועות על הוצאה להורג היו שגויות, אבל הסבל שלה לא הסתיים. מכפישים את לוג'יין בכל מיני האשמות שווא. תראי איזה צירוף מקרים מזעזע: באותו יום שבו לוג'יין הוכרזה, בצדק, כאחת מ־100 האנשים המשפיעים בעולם, היא הובאה לבית המשפט. קוראים לה בוגדת בארצה, בעוד שבעולם כותבים למענה, מתחננים לשחרורה. הלוואי ותזכה בפרס נובל לשלום, כי מגיע לה. זאת תהיה סטירה מצלצלת על לחיו של יורש העצר, ואות הצדעה לנשים בארצו".

     

    מנאל א־שריף, 40, הראשונה שהעיזה לנהוג בסעודיה, נאלצה לברוח עד אוסטרליה. היא נישאה בשנית וילדה בן שהיום הוא בן ארבע. אבל את בנה הראשון, בן ה־13, נאלצה להשאיר אצל סבתו בג'דה. החודש, היא מספרת, יצאה למסע ברחבי ארצות־הברית, במכוניתה. "ואז קיבלתי הזמנה מפתה להיפגש עם השגרירה הסעודית הראשונה בוושינגטון, הנסיכה רימא בת בנדר". שריף החליטה לא להיענות. "מיהרתי להודיע לשגרירה שכל עוד יש אסירות פוליטיות בכלא הסעודי, בעיקר לוג'יין אל־הד'לול, אין סיכוי שניפגש". ידידיה של מנאל גם דאגו להזהיר אותה לא להתקרב לבניין השגרירות הסעודית. "אל תשכחי מה קרה לעיתונאי ג'מאל חאשוקג'י באיסטנבול. הזמינו אותו בידידות, בדיוק כמו ההזמנה שאת קיבלת, וברגע שנכנס לקונסוליה עקבותיו נעלמו".

     

    עצה ראויה לכל פעילי זכויות האדם הסעודיים החיים בגלות, וגם לאל־הד'לול, אם תשוחרר בעתיד הקרוב.

     


    פרסום ראשון: 16.05.19 , 15:53
    yed660100