yed300250
הכי מטוקבקות
    אילן רמון ז"ל. דפי היומן נפלו מגובה של 70 קילומטר על אדמת טקסס | צילומים: איי־פי
    חדשות • 21.05.2019
    המילים ששרדו את האסון
    16 שנים אחרי אסון הקולומביה, נחשפים דפים חדשים מהיומן שכתב אילן רמון ז"ל במסעו לחלל • רמון כתב על שגרת העבודה במעבורת, תיאר את המראות המרהיבים שנשקפו מהשמיים האינסופיים וסיפר על געגועיו לאשתו ולילדיו • הדפים עברו ניקו ושימור בתהליך מסובך והוחזקו במוזיאון ישראל • ביוזמת רונה רמון ז"ל, שדיברה עם אנשי המוזיאון בחודשים האחרונים לחייה — היומן המרגש מוצג עכשיו בתערוכה מיוחדת
    שרי מקובר־בליקוב

    הוא לא שרד, אבל המילים שהותיר אחריו עדיין חיות. 34 דפים מהיומן שכתב אילן רמון ז"ל בזמן מסעו לחלל שרדו את אסון מעבורת קולומביה. הדפים האלה, חלקם כתובים בעט או בעיפרון, חלקם מודפסים וחלקם ריקים, הצליחו להתגבר על תנאים בלתי אפשריים — אש הפיצוץ בטמפרטורה של 5,000 מעלות, ואז מעטפת קור של מינוס 50 מעלות בכניסה לאטמוספירה — ונפלו מגובה של 70 קילומטר על אדמת טקסס. במשך חודשים הם היו מונחים על הקרקע, חשופים לפגעי מזג האוויר ולמזיקים, עד שנמצאו על ידי אנשי נאס"א. חלקים מהיומן הזה נחשפים עכשיו לראשונה בתערוכה מיוחדת, "חי בחלל", שנפתחה אמש במוזיאון ישראל בשיתוף סוכנות החלל במשרד המדע והטכנולוגיה.

     

     

    רונה רמון ז"ל | באדיבות קרן רמון
    רונה רמון ז"ל | באדיבות קרן רמון

     

    תחילה חשבו אנשי נאס"א שהדפים שהתגלו הם מסמכים טכניים, אבל כשהעבירו אותם לאלמנתו של אילן, רונה רמון ז"ל, היא גילתה כי מדובר ביומן אישי שכתב בעלה. רמון כתב על שגרת היומיום במעבורת, על תחושות ומחשבות שעלו במהלך המסע לחלל, על געגועיו לבני משפחתו. שרידי היומן הגיעו לישראל. הדפים עברו במעבדה תהליך חיטוי, הופרדו זה מזה לאט ובסבלנות תחת מיקרוסקופ, ולאחר שתועדו בצילום רגיל ובצילום אינפרה־אדום הם נשלחו לפענוח במעבדת המסמכים של המשטרה.

     

    אסון הקולומביה אירע ב־1בפברואר 2003, כאשר המעבורת חזרה לכדור הארץ ממשימה בחלל וכתוצאה מפיצוץ התפרקה מיד לאחר הכניסה לאטמוספירה. כל שבעת אנשי הצוות נספו באסון. מתוך 34 העמודים שנמצאו בטקסס, שמונה נכתבו בזמן השהייה בחלל בדיו שחורה ובעיפרון ונשמרו במצב טוב יחסית.

     

    וכך כותב רמון לאחר השיגור: "לא, לא האמנתי. עד רגע הצתת המנועים עוד פיקפקתי. אמנם בימים האחרונים לשהותנו בבידוד בקייפ, מאז הדיון הגורלי ביום ראשון אחה"צ — באותם ימים כבר הרגשנו כולנו שזה אמיתי, ובכל זאת — לא האמנו".

     

     
    דפים מהיומן ששרד
    דפים מהיומן ששרד

     

     

    והוא ממשיך: "בוקר השיגור. אריזת תיקים אחרונה, ארוחת הבוקר המסורתית האחרונה על כדור הארץ, הלבשת חליפת החלל, משחק הקלפים המסורתי עד השניות האחרונות, יורדים במעלית, החוצה לאסטרו־ואן (רכב החלל שלוקח את האסטרונאוטים למנחת השיגור — שמ"ב), המבט אל הקולומביה הנישאת, זקופה, מבריקה ומוכנה למעלה.

     

    וכך הוא מתאר את המראה הנשקף מהמעבורת: "זה מדהים, לראות את ההילה, כאילו עוד כדור עוטף את כדור הארץ, וכמה שהיא דקה! ואז אחרי חצי שעה מגיעה הזריחה. אטמוספירה המקבלת גוון כחלחל יפהפה. ובבת אחת עוברים מחושך כמעט מוחלט לאור חזק ובוהק של השמש".

     

    רונה רמון ביקשה תחילה להימנע מפרסום רוב החומר האישי, אולם חודשיים לפני מותה היא באה למיכאל מגן, מנהל המעבדה לשימור נייר במוזיאון ישראל, ואמרה לו, לדבריו: "'החלטתי שאני רוצה לפרסם את החומר כדי שיהיה נגיש למבקרים במוזיאון ישראל'. נורא כואב לי שהתערוכה נפתחה בלעדיה", הוא מספר, "כי אני יודע עד כמה היא הייתה מתרגשת ממנה. זה היה בשבילה ממש חלום שהתגשם".

     

    באחד הקטעים ביומן פונה רמון לרעייתו: "רונה, כיף לי לפתוח את המייל בערב ולקרוא את מה שאת כותבת! מחר אגיד לך לכתוב לי כל יום! זה חשוב. אוהב אותך, אוהב אתכם. כל ארבע וחצי השנים שחיכינו וייחלנו לרגעים האלה — כולן מתגמדות פתאום! זה היה שווה! אני מקווה שגם את מרגישה ככה. איזו חוויה! משהו מעולם הסרטים, מעולם המחר, מעולם שרק מעטים זכו להיות בו. הריחוף הזה. כדור הארץ היפה. החבר'ה כאן. אין מילים!”".

     

    דפים מהיומן ששרד
    דפים מהיומן ששרד

     

     

    עמודי היומן של אילן רמון נחשפים בתערוכה לצד שרידי "מגילת חנוך" שהתגלו בין המגילות הגנוזות. חנוך הוא גיבור מקראי המתאר בספרו בגוף ראשון את מסעו בין שבעת הרקיעים ופגישתו עם אלוהים ומכונה "האסטרונאוט הראשון של האנושות". במוזיאון מציינים כי המגילה והיומן דומים גם במראה שלהם: שניהם נמצאו קרועים ורוב הרישומים עליהם נמחו כמעט כליל.

     

     

    דפים מהיומן ששרד
    דפים מהיומן ששרד

     

    לזכרו של אילן

    תערוכת "חי בחלל" נפתחה אמש במוזיאון ישראל בירושלים, שבמסגרתה מוצגים דפים מיומנו של אילן רמון ז"ל. במהלך טקס הפתיחה ניגן טל, בנם של אילן ורונה, יצירה מקורית שהלחין בשם "ויקטוריה", שגם התנגנה בטיסה שהתקיימה לזכר צוות ה"קולומביה" שנספה, ובנוסף ביצע את שיר הנושא מתוך האלבום "דמות" שכתב והלחין. בתמונה, מימין: מנכ"ל מוזיאון ישראל פרופ' עידו ברונו, טל רמון ויו"ר מועצת המנהלים של המוזיאון עו"ד יצחק מולכו | צילום: עופרית רוזנברג, באדיבות מוזיאון ישראל

     

     

    צילום: עופרית רוזנברג, באדיבות
    צילום: עופרית רוזנברג, באדיבות

     

    yed660100