yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: עמית שאבי
    חדשות • 23.05.2019
    קרב השהיה
    לא כך היה רוצה ראש הממשלה לחגוג את ראש השנה: היועץ אישר לפרקליטיו לדחות את השימוע בעניינו עד חגי תשרי בטענה כי דחייה ממושכת "תפגע באינטרס הציבורי" • התאריך החדש: ה־2 באוקטובר • אלא שבמערכת המשפט משוכנעים: נתניהו מנסה להרוויח זמן על מנת שיוכל להעביר את פסקת ההתגברות, לוותר על השימוע לגמרי — ואז לבקש מהכנסת להעניק לו חסינות שתמנע את העמדתו לדין
    טובה צימוקי ועמיחי אתאלי

    תשכחו ממועד התיאום של ה־10 במאי, ותמחקו את תאריך השימוע המקורי שנקבע ל־10 ביולי. הגיע הזמן לעדכן את היומן, שוב: לאחר בקשת דחייה נוספת בעניינו של ראש הממשלה, אישר היועץ המשפטי לממשלה לפרקליטיו של בנימין נתניהו לדחות בשלושה חודשים את השימוע בשלוש פרשיות השחיתות בהן הוא חשוד. המועד החדש: ה־2 וה־3 באוקטובר. עם זאת, ההערכה במערכת המשפט היא שנתניהו פועל להרוויח זמן על מנת להספיק ולהעביר בכנסת את פסקת ההתגברות — כדי שיוכל להבטיח לעצמו חסינות ואז לוותר לגמרי על השימוע.

     

    ההחלטה לאפשר לנתניהו דחייה נוספת ולקבוע את מועד השימוע למחרת ראש השנה התקבלה על ידי היועמ"ש אביחי מנדלבליט במענה לבקשת פרקליטו של רה"מ, עו"ד עמית חדד, מוקדם יותר השבוע. אף שחדד ביקש הארכה של שנה בשל היקף חומר החקירה, שלדבריו "הוא לא ענק - הוא אדיר, בלתי נתפס", היועץ נעתר לשלושה חודשים בלבד.

     

    במכתב שהעביר אתמול לחדד עוזרו הבכיר של מנדלבליט, עו"ד גיל לימון, הוא הבהיר כי ההחלטה על משך הזמן המוקצה לשימוע תלויה בנסיבותיו של כל מקרה ובאינטרסים של מערכת אכיפת החוק: "בנסיבות אלה החליט היועץ המשפטי לממשלה להיעתר לבקשה ולדחות את מועד קיום השימוע בכשלושה חודשים נוספים מעבר לשלושת החודשים המקוריים שניתנו לשם כך, החורגים אף הם כאמור ממסגרת הזמנים הקבועה בהנחיות, והכל כדי להיענות לבקשתכם במידת האפשר".

     

    הוא הדגיש כי היועץ לא מצא מקום להיענות לבקשתם לקיים את השימוע ב־14 במאי 2020, בטענה כי "הדבר יפגע באינטרס הציבורי החיוני של קבלת החלטה בתיק בהקדם האפשרי". עוד נמסר לראש הממשלה כי עליו להודיע בתוך שבועיים אם יתייצב לשימוע.

     

    צילום: יואב דודקביץ
    צילום: יואב דודקביץ

     

     

    במערכת המשפט חוששים כי מדובר ב"טקטיקת מילוט" משפטית שנועדה לאפשר לנתניהו להרוויח זמן על מנת להימנע מההליך המשפטי כולו. לא רק משום שמועד השימוע החדש נופל באמצע החגים — תקופה בעייתית גם ככה בהתחשב בלו"ז העמוס של רה"מ — אלא שההערכה בקרב גורמים משפטים היא כי נתניהו עשוי לפעול במהרה להעביר את פסקת ההתגברות בכנסת כ"ביטוח משפטי" נגד התערבות אפשרית של בג"ץ בעניינו. לאחר מכן הוא יוכל להודיע כי הוא מוותר על השימוע. אף שמהלך זה יאלץ את היועץ להגיש מיידית את כתבי האישום נגד נתניהו בתיקים 1000 (המתנות), 2000 (השיחות עם נוני מוזס) ו־4000 (בזק־וואלה), זה כבר לא ישנה: בשלב זה יוכל נתניהו לפנות לוועדת הכנסת ולבקש חסינות. בשל הרוב המובטח לו גם בוועדה וגם במליאה שצריכה לאשרר זאת, הוא יוכל ליהנות מחסינות שתמנע ממערכת החוק להעמידו לדין. גם אם בשלב זה יוגשו עתירות לבג"ץ נגד החסינות, בזכות פסקת ההתגברות לא יהיה ביכולת השופטים לשנות את החלטת הכנסת בעניינו של נתניהו.

     

    בתגובה להחלטת היועץ לדחות את השימוע מסרה ח"כ שלי יחימוביץ’ (עבודה): "כבר ברור שהדחייה תנוצל לניסיונות הרסניים להבטיח לעצמו שהשימוע כלל לא יתקיים, ושהוא יימלט מאימת החוק תוך שהוא מחריב את יסודות הדמוקרטיה".

     

    על רקע הדיווחים כי ראש הממשלה מעדיף לוותר על קידום חוק החסינות ולהתמקד באופציית ההתגברות, המשיך אתמול ח"כ מיקי זוהר (הליכוד) לקדם את החוק. אם הוא לא ישנה את דעתו, החל משלשום ייספרו 45 ימים שבהם הצעת החוק תעמוד לעיון הח"כים. בעוד 43 ימים היא תיכנס לתור הצעות החוק הפרטיות שיועלו לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה, בהנחה שתקום ממשלה, ובמידה שהוועדה תאשר את הצעת החוק. למעשה, היא תוכל לעלות להצבעה בקריאה טרומית במליאת הכנסת כבר בעוד חודש וחצי ורגע לפני פגרת הקיץ.

     

    yed660100