yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: אוראל כהן
    ממון • 26.05.2019
    פרשת השוחד בשיכון ובינוי: הומלץ להעמיד לדין את שרי אריסון
    המשטרה ורשות ניירות ערך ממליצות להעמיד לדין גם את המנכ"ל לשעבר עופר קוטלר ואת יד ימינה של אריסון, הדירקטורית אפרת פלד • מהחקירה עולה שהחברה שילמה שוחד של עשרות מיליוני שקלים כדי לזכות במכרזי תשתיות במדינות אפריקה
    מאת ליטל דוברוביצקי ותומר גנון

    היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433 ומחלקת חקירות של רשות ניירות ערך סיימו את חקירת פרשת השוחד בשיכון ובינוי. החקירה תעבור לפרקליטות עם המלצה להעמיד לדין את בעלי החברה לשעבר שרי אריסון, המנכ"ל לשעבר עופר קוטלר, הדירקטורית לשעבר אפרת פלד ואת רובי לזרוב - רו"ח המבקר ממשרד BDO זיו האפט.

     

    על פי החשד המרכזי, החברה שילמה שוחד של עשרות מיליוני שקלים במדינות שונות באפריקה על מנת לזכות במכרזי תשתיות בין השנים 2008 ל־2016. על פי ההודעה, שיכון ובינוי נחשדת בהעברת תשלומי השוחד "בין במישרין ובין אם באמצעות חברות־בנות ו/או נכדות, בהן חברת SBI International AG, חברה שווייצרית פרטית הנמצאת בבעלותה המלאה של שיכון ובינוי".

     

    על פי החשד, בין השנים 2008־2016 העבירה שיכון ובינוי באופן מאורגן תשלומי שוחד לעובדי ציבור זרים ביבשת אפריקה, ובקניה בפרט, במטרה להגדיל את רווחיה.

     

    המטרה: הגדלת רווחים

     

    |
    |

     

    החקירה הגלויה החלה בפברואר אשתקד, אז עוכבו לחקירה עובדיה הבכירים של שיכון ובינוי בעבר ובהווה, ובמקביל בוצעו חיפושים במספר זירות ונתפסו מסמכים רבים וחומרי מחשב. החקירה, שנעשתה על ידי יאח"ה בשיתוף מחלקת החקירות של רשות ניירות ערך ובליווי פרקליטות מיסוי וכלכלה, מסועפת, מורכבת ומאומצת, ובמהלכה בוצעו מאות פעולות חקירה בארץ ובעולם. במהלכה נחקרו כ־50 חשודים ונגבו עדויותיהם של כ־34 עדים.

     

    המשטרה ורשות ני"ע ממליצות להעמיד לדין גם את יתר הנחקרים: היו"רים לשעבר משה לחמני ורוית ברניב; המנכ"ל לשעבר ירון קריסי; טל רז - מנהל הכספים הראשי; רונית רוזנצביג - ראש מערך דיווח כספי; רונית בירן - מבקרת פנים; חזי קטן - היועץ המשפטי של שיכון ובינוי לשעבר; בנימין ארביט - מנהל אזור מזרח אפריקה; רוני פאלוך - מנכ"ל SBI שווייץ; יהודה אלימלך - מנכ"ל SBI לשעבר; משה הפלינג - מנהל הכספים ב־SBI שווייץ; יהודה לוי - מהנדס ראשי למזרח אפריקה ב־SBI שווייץ; דן שחם - מנהל סניף קניה ב־SBI ואלכסנדר ישיש -מנהל סניף קניה ב־SBI לשעבר.

     

    |
    |

     

    במקביל למעבר לחקירה גלויה, בוצעו 2 חיקורי דין בשיתוף היחידה למלחמה בשחיתות בקניה (EACC), ובוצעו חיפושים ומעצרים בניירובי, במהלכם נחקרו 19 עובדי ציבור קנייתים. על פי הראיות שנאספו, בקניה לבדה, בה התמקדה החקירה, הועברו בתקופה הרלוונטית תשלומי שוחד בסכום כולל של עשרות מיליוני שקלים, שהצמיחו עבודות והטבות הנמדדות במאות מיליוני שקלים.

     

    סך התפיסות הכלכליות במסגרת החקירה על שלביה השונים עומדים על כ־420 מיליון שקל.

     

    "עם סיום החקירה", נכתב בהודעה, "עמדת משטרת ישראל ורשות ניירות ערך היא כי התגבשה תשתית ראייתית מספקת לכאורה לביסוס החשדות נגד חברת שיכון ובינוי ובנותיה, ונגד שורה של בכירים בחברות, לרבות רואה חשבון מבקר, בעבירות שעניינן מתן שוחד לעובד ציבור זר, רישום כוזב במסמכי תאגיד, קשר לפשע, שיבוש מהלכי משפט, איסור הלבנת הון ועבירות דיווח מטעה במטרה להטעות משקיע סביר לפי חוק ני"ע".

     

    תיק החקירה יועבר לפרקליטות מיסוי וכלכלה לעיון והחלטה.

     

    "החברה שינתה פניה"

    מעוה"ד פנחס רובין וארז הראל ממשרד גורניצקי ושות', המייצגים את קבוצת שיכון ובינוי, נמסר בתגובה: "החקירה נסובה על חשדות לפעילות משכבר השנים, של חברה־נכדה זרה באפריקה. מאז האירועים הנחקרים שינתה החברה כליל את פניה ואת בעליה. הדברים יובהרו לפרקליטות, ונקווה שיפלו על אזניים קשובות. החברה מכחישה כל מעורבות לפעילות בלתי חוקית ואף נוקטת צעדים קפדניים כדי לעמוד בסטנדרטים בינלאומיים בתחומי הציות והתנהלות תאגידית תקינה".

     

    עו"ד נתי שמחוני המייצג את שרי אריסון ואפרת פלד מסר: "אנו סמוכים ובטוחים שכאשר הפרקליטות תבחן את הדברים כהווייתם, היא תגיע להחלטה מושכלת לפיה לא דבק כל רבב בהתנהלותן של אריסון ופלד - ותורה על סגירת התיק".

     


    פרסום ראשון: 26.05.19 , 20:21
    yed660100