מרד המים של חקלאי הבקעה
בעקבות גניבות המים הפיראטיות מתריעים חקלאי הבקעה: "נסגור את השיבר בכפרים הפלסטיניים" • הם מתריעים: "אם הבעיה לא תיפתר, היבולים יתייבשו והמחירים יאמירו" • רשות המים: "אנו פועלים בכפוף להוראות הצבא"
מצוקת המים של חקלאי בקעת הירדן מחריפה, והם מתריעים: אם המצב יימשך החקלאות שלנו תקרוס. המשמעות: מחסור חמור בשוק של פלפלים, ענבים ותמרים – שלפי ההערכה יוביל להתייקרות חדה.
מצוקת המים של חקלאי הבקעה החלה לפני כחודש. הסיבה העיקרית: מנתוני המינהל האזרחי עולה כי 40% מהמים שאמורים להגיע לחקלאי בקעת הירדן נגנבים על ידי חקלאים פלסטינים מהסביבה, המתחברים לצינורות האספקה באופן פיראטי. הדבר מתאפשר להם בקלות, שכן צינורות אספקת המים עוברים קודם בכפרים שלהם, ומשם ממשיכים לחקלאי הבקעה.
חקלאי הבקעה מאיימים שאם המדינה לא תפתור את מצוקתם הם ייכנסו כבר השבוע לכפרים הפלסטיניים ויסגרו שם את השיבר - מעשה שעלול להוביל לעימותים חמורים שאין לדעת כיצד יסתיימו. "אם לנו אין מים, גם להם לא יהיו", אמר אחד החקלאים המיואשים. נוכח המצב מגבשת מועצת בקעת הירדן בקשה לקבלת סיוע הומניטרי מהאו"ם. בין היתר נכתב בה: "אין לנו כבר אבא ואמא כאן. אנחנו לא מעניינים אף אחד".
אתמול קיימו החקלאים ישיבת חירום ובה התריעו כי נוכח גלי החום, והקיץ המתקרב, המצב רק יחמיר. בשבועות האחרונים כבר הייתה התייקרות חדה במחירי הפלפלים. חקלאי הבקעה אומרים כי הפלפלים שלהם מהווים 40% מהשוק וכי אם המצוקה תימשך יאמירו המחירים עוד יותר. לדבריהם, מחירי הענבים שלהם, המהווים 70% מהענבים במשק, והתמרים מזן מג'הול (גם הם מהווים 70%) יאמירו גם הם בחודשים הקרובים אם המחסור במים לא ייפתר לאלתר.
נוכח המצב ביקשה המועצה מתושבי הבקעה לחסוך במים לצריכה ביתית, כדי שלא ייווצר מצב שלא יישארו מים לשתייה, למקלחות, לניקיונות וכדומה. ראש מועצת בקעת הירדן דוד אלחייני אמר: "משבר המים חמור מאין כמותו. אין לי כבר שליטה על החקלאים".
מרשות המים נמסר: "פעילות צוותי הפיקוח והאכיפה שלנו ושל חברת מקורות נעשית באופן רצוף בכפוף להוראות הצבא, שהוא הריבון בשטח. תוכנית הפיתוח של משק המים ביו"ש ובבקעה נמשכת בתנופה גדולה למרות הקשיים והמורכבויות. במקביל, צוותי הפיקוח עושים מאמץ לתאם מול החקלאים את ניתוקי המים הכרוכים בפעולות האכיפה, וזאת כדי למזער את הנזק לחקלאים".

