עיקרון של פיל

"ביבי ניסה לפרק את המפלגה שלי, תוך כדי שאנשיו מדברים איתי על כניסה לממשלה", מאשים אביגדור ליברמן, דמות המפתח במשבר הדרמטי שהוביל לבחירות חדשות. "כל המו"מ של הליכוד התנהל בסגנון של 'תגידו תודה על מה שנותנים לכם'" | אז מה היה שם יותר? דבקות בחוק הגיוס או נקמה על קמפיין בחירות מכוער? מה שבטוח, אחרי 30 שנות אהבה–שנאה - היחסים בין ליברמן לנתניהו הגיעו לסיומם

אביגדור ליברמן הרגיש שאת מערכת הבחירות הזו הוא צלח רק ברגע האחרון. אמנם ישראל ביתנו סיימה עם חמישה מנדטים, אבל מבחינת ליברמן זה היה על הגבול. ימים ספורים לאחר הבחירות הוא הבין שראש הממשלה בנימין נתניהו, החבר הקרוב והשותף הנאמן של אמצע שנות ה־90, ניסה לחסל פוליטית אותו ואת מפלגתו. בשיחות עם חברי מפלגתו סיפר כי הרגיש את טביעות האצבעות של נתניהו ש"ניהל נגדנו קמפיין מלוכלך", כלשונו. בשורה התחתונה: אחרי 30 שנות אהבות־שנאות – היחסים בין ליברמן לנתניהו הגיעו לסיומם.

 

זרע הפורענות נטמן לפני ההליכה לקלפי. שבוע בלבד לאחר הבחירות סיפר ליברמן בכנס פעילים כי לאחר שמפלגתו החלה להתאושש בסקרים – החינמון של נתניהו מחק אותה מרשימת המפלגות מתוך מטרה להראות למצביעים שלו, כי הוא לא עובר את אחוז החסימה ו"חבל לבזבז עליו את הקול". "מדובר במלחמה טוטאלית שהתנהלה באמצעים שאני לא זוכר כמותם", אמר ליברמן לפעילים. "במרחב הדיגיטלי, בכל מיני סקרים ופייק־סקרים, במלחמה פסיכולוגית ובמניפולציה של בוטים. היה שם מאמץ מכל כיוון. כנראה אנחנו חלק חשוב במערכת הפוליטית אם הצלחנו להרגיז כל כך הרבה אנשים.

 

"בחלק מהסקרים לא הציגו את שם המפלגה שלנו, באחרים ניבאו לנו כישלון. יש כאלה שיגידו שזו טעות שרלטנית. אני חושב שמדובר בהטיה מכוונת של סיקור ושל דעת הקהל. חודש שלם מפיצים ברחבי הארץ סקרים שבו לא מופיע השם של ישראל ביתנו. הגשנו תלונה למבקר המדינה לבדוק מי שילם, מי ביקש, מי הזמין את הסקרים האנונימיים, ואני מקווה לקבל תשובות מעניינות".

 

גם ההתנהלות במהלך המגעים הקואליציוניים הבעירה את הפתיל של ליברמן. "הם היו בטוחים שאני אשבר וגם היו בטוחים שהם יצליחו לקנות מישהו מהמפלגות האחרות שיבוא אליהם", הוא אומר. "כל המו"מ של הליכוד התנהל בזלזול, שרלטנות, יוהרה ובסגנון של 'אל תבלבלו לי את המוח' ו'תגידו תודה על מה שנותנים לכם'. הם ניסו לפרק את ישראל ביתנו. בחודש האחרון הם פנו לח"כים של המפלגה והציעו להם לעבור לליכוד. בגלל שהיה חסר להם רק ח"כ אחד כדי להשיג רוב של 61 ח"כים, הם היו בטוחים שזאת לא תהיה בעיה".

 

אתמול במסיבת העיתונאים דחה ליברמן את הטענות שכל מהלכיו תוכננו כדי לחסל את נתניהו. "את עמדתנו בנושא חוק הגיוס קבענו כשהבחירות לא היו באופק. במהלך הבחירות, חזרנו ואמרנו שנמליץ אך ורק על נתניהו כמועמד לראשות הממשלה. כך אכן היה. גם כשהתבקשנו על ידי הליכוד לתמוך בכל מיני יוזמות בחודש וחצי האחרון, כולל שינוי חקיקה בנושא כמות השרים והמבקר, וגם התאריך לפיזור הכנסת, תמכנו בכל בקשות הליכוד. מי אשם שהגענו לסיטואציה הזו?"

 

אז האם זה חוק הגיוס כפי שטוען ליברמן או ניסיון להפיל את נתניהו ולהתנקם בו על הבחירות האחרונות כפי שטענו בליכוד? סביר להניח שגם וגם. נשאר רק להתווכח על המינון.

 

ארץ נהדרת בדקה ה־09

 

ביום רביעי השבוע הסתובב ליברמן בכנסת בלי פוזה של מי שחולל את אחד המשברים הפוליטיים הדרמטיים ביותר בתולדות המדינה. מי שפגש אותו במסדרון ושאל לשלומו, קיבל את התשובה השחוקה "גן עדן". הוא הגיע למשכן כמי שהגיע לעוד יום עבודה שגרתי, עשה סלפי עם שלושה כתבים פוליטיים ובערב אפילו התרווח בחדרו וצפה ב"ארץ נהדרת". הוא לא קיים התייעצויות בהולות, לא הסתובב עם שובל של יועצים ודוברים ולא נראה מוטרד במיוחד.

 

באותו יום לא התנהל באמת מו"מ בינו לבין נתניהו אלא משחק פוליטי של "מי ימצמץ ראשון". בצהריים הגיע לכנסת איש העסקים הלונדוני שמואל חייק, הנחשב למתווך הקבוע בין ליברמן לנתניהו. הוא הגיע לנסות לפתור את המשבר ואמר כי הוא מקווה שתהיה בסוף ממשלה – אבל זה כבר היה מאוחר מדי.

 

ליברמן ניהל מו"מ עיקש וסירב להתקפל מהדקה הראשונה ועד הדקה ה־90 ביום רביעי בחצות. ב־16 באפריל, שבוע בדיוק לאחר הבחירות, כינס ליברמן את חברי סיעת ישראל ביתנו. הכותרת הראשית שהופיעה ב־YNET באותו ערב הייתה נבואה אפוקליפטית־פוליטית שהתממשה. "ליברמן: "גם במחיר בחירות חדשות, לא נוותר בנושא הגיוס".

 

"החרדים לא פרשו מהקואליציה כשהעברנו את חוק הגיוס בקריאה ראשונה, לכן כל הדרישות שלהם כרגע זה פשוט לרוקן את חוק הגיוס מכל תוכן", אמר אז. "אנחנו לא נסכים לזה. לא נוותר לא על פסיק ולא על נקודה. נדרוש להעבירו בקריאה שנייה ושלישית בדיוק באותו הנוסח. זה לא נגד הלכה ונגד החרדים, זה בעד צה"ל".

 

זו אולי הייתה הטעות הראשונה של נתניהו וצוות המו"מ של הליכוד. הם לא התייחסו לאיומיו של ליברמן ברצינות. "הם אמרו לעצמם, 'יהיה בסדר'", הוא טוען ומפנה את האצבע כלפי נתניהו ויו"ר צוות המו"מ של הליכוד יריב לוין. "חשבו שהכל יסתדר, בדיוק כמו שנתניהו עושה תמיד בדקה האחרונה".

 

מקורביו של ליברמן טענו כי את נתניהו לא עניין המו"מ הקואליציוני אלא השימוע. לא חוק הגיוס אלא חוק החסינות. "בגלל שהוא שקוע כל כך בעצמו הוא ניהל חודש שלם קמפיין על חוקי החסינות שלו", אמרו מקורביו. "שיגעו מדינה שלמה על חוק החסינות. הוא בכלל לא התעניין במו"מ הקואליציוני. כל פעם שניסינו לדבר איתם, הם אמרו, יש זמן. פעם אחרי פסח, אחר כך אחרי יום העצמאות ופעם זה האירוויזיון".

 

ליברמן, לדבריו, ניהל את המו"מ הקואליציוני עם מקסימום שקיפות. "זה משהו שאני לא עושה בדרך כלל", אמר. "אבל כל האסטרטגיה שלי הייתה להיות כמה שיותר שקוף. ידעתי שיש הרבה שליחים, מתווכים ואנשים שפונים בשם עצמם ויפרשו כל דבר איך שנראה להם. לכן הכל פירסמתי בפייסבוק. כל המו"מ היה בפייסבוק שלי כי רציתי שהכל יהיה גלוי. כל פעם שהיה מגיע מתווך או שליח – ישר העליתי פוסט. ואלה דברים שאנחנו בדרך כלל לא עושים. אין לי דרישות, לא ביקשתי מ"מ ולא הציעו לי סגן, לא תקציבים ולא שום דבר אחר – נלחמתי על העקרונות ולא על הכופתאות".

 

נתניהו טען שרצית להפיל אותו.

 

"אנחנו רצינו להיכנס, המלצנו על נתניהו ואמרנו מהרגע הראשון מה התנאים שלנו ועל מה לא נוותר. מה שהתברר לי שביבי לא רצה אותנו כבר ביום הראשון. הוא ניהל איתנו מו"מ אבל במקביל תמיד ניסה לקנות איזה ח"כ מהצד השני. בחודש האחרון הם פנו גם לח"כים שלנו בכל מיני הצעות שונות ומשונות. ביבי ניסה לפרק את המפלגה שלי, תוך כדי שמנהלים איתי מו"מ".

 

נתניהו והשר לוין טענו בימים האחרונים כי לא הצליחו להיכנס לראש של ליברמן. "אני לא מבין מה הוא רוצה", אמר ראש הממשלה. ח"כ לשעבר דני אילון, שהודח מישראל ביתנו, לא הופתע. "הדבר הכי אופייני אצל ליברמן זה שהוא בלתי צפוי", אמר אתמול. "יש הרבה ליברמנים. אתה לא יודע באמת על איזה ליברמן אתה נופל. הוא לא תמיד רציונלי, הוא מונע הרבה מאוד מנקמנות אישיות ולכן מאוד קשה לקרוא אותו".

 

האיש שלא מפסיק להפתיע

 

לאביגדור ליברמן ובנימין נתניהו היסטוריה משותפת ארוכה, שכולה עליות ומורדות. ב־1988 נתניהו היה שגריר ישראל לשעבר באו"ם, שרק חזר ארצה; ליברמן עסקן ליכוד ירושלמי, שזיהה את הסוס המנצח הבא של המפלגה והתגייס לבניית תדמיתו של הפוליטיקאי המבטיח. ליברמן פיקד על הקמפיינים של נתניהו בבחירות הפנימיות בליכוד ב־1992, שם הגיע למקום השני, והיה מאדריכלי הזכייה בראשות הליכוד שנה אחר כך. העבודה הקשה של איווט השתלמה, וב־1993 מונה למנכ"ל הליכוד, ושלוש שנים לאחר מכן - כשנתניהו זכה בראשות הממשלה - קיבל את אחד מהתפקידים הנחשקים ובעלי העוצמה במערכת הציבורית: מנכ"ל משרד ראש הממשלה.

 

ליברמן היה איש אמונו של נתניהו, והעיתונאים אהבו לספר על הסיגרים המשותפים בלשכה. נוסף להיותו נאמן מוחלט של נתניהו, ליברמן בנה לעצמו תדמית של איש ביצוע יעיל וכוחני, מנהל מצוין שיודע לייצר הרמוניה ועשייה. למרות זאת, הכהונה של ליברמן בתפקיד הייתה קצרה, והוא נאלץ להתפטר מתפקידו על רקע עימותים עם חברי מרכז בליכוד, שהובילו לפיצוץ בינו לבין נתניהו.

 

בינואר 1999 ליברמן הודיע על הקמת מפלגה חדשה - "ישראל ביתנו", ומאז כיהן לסירוגין בשורה של תפקידים בממשלות שרון, אולמרט ונתניהו, עם התפטרויות חוזרות ונשנות על רקעים אידיאולוגיים, מדיניים בעיקרם.

 

ליברמן בעל החושים הפוליטיים החדים, ידע עם השנים כיצד למקסם את כוחו ולהצטרף לרשימות ולפרק רשימות בהתאם לאינטרסים שלו. בשנת 2009 הצטרף ליברמן לממשלת נתניהו השנייה בתמורה למינויו כסגן ראש הממשלה ושר החוץ, והשמיע ביקורת חריפה על רצונו של נתניהו לשקם את הקשרים עם טורקיה. הסכסוכים התקשורתיים הפומביים הללו לא ידעו לצפות את החיבור המחודש בין השניים.

 

בשנת 2012, לקראת הבחירות לכנסת ה־19, כינסו השניים מסיבת עיתונאים משותפת שבה הכריז נתניהו: "הליכוד וישראל ביתנו ירוצו יחד ברשימה משותפת לכנסת הבאה". אך שיתוף הפעולה הזה לא החזיק זמן רב. כשנתיים לאחר מכן, יום לפני פתיחת מבצע "צוק איתן", פרש ליברמן מרשימת הליכוד־ישראל ביתנו ותקף את נתניהו במלוא העוצמה: "יש בעיה בתפקוד שלו וזה קודם כל היעדר מדיניות כלשהי".

 

המתיחות שהתגברה לאורך השנים הגיעה לשיאה בשנת 2015. יומיים לפני סיומו של המשא ומתן הקואליציוני הודיע ליברמן שילך לאופוזיציה והותיר את נתניהו עם ממשלה צרה ברוב דחוק של 61. "זאת ממשלה שהיא התגלמות של האופורטוניזם והקונפורמיזם", תקף. ליברמן שהיה האופוזיציונר הראשי התבטא ללא הרף נגד נתניהו: "הבעיה פה היא ראש הממשלה שלא יודע לקבל החלטות, ראש ממשלה שלא יודע לעשות שום דבר. הוא יודע רק דבר אחד - לקשקש ולדבר".

 

ועדיין, כמה חודשים מאוחר יותר צירף נתניהו את ליברמן לממשלה ומינה אותו לתפקיד שר הביטחון - חרף טענות הליכוד שלפיהן הכדור היחידי שעבר לליברמן מול העיניים היה כדור טניס והוא לא מתאים לתפקיד.

 

כשקיבל את המינוי אמר ליברמן במסיבת עיתונאים משותפת עם נתניהו: "אני מודה לך על היכולת להתגבר על כל המשקעים של העבר, אני גם מתוודה שבינתיים עברתי ניתוח להארכת הפתיל הקצר שיש לי. זה חלק מן החיים הפוליטיים ונאמרו דברים שלא היו צריכים להיאמר".

 

עם זאת, בתפקידו כשר הביטחון נבלם ליברמן פעם אחרי פעם בקבינט, עד להתפטרותו בנובמבר האחרון, שהאיצה את הדרך לבחירות לכנסת ה־21. ליברמן – האיש שלא מפסיק להפתיע – הפתיע שוב בקלפי. נגד כל הסיכויים (ולמרות שאיפתו של נתניהו שליברמן לא ייכנס לכנסת), הצליחה ישראל ביתנו לזכות בחמישה מושבים.

 

מה מצפה לו עכשיו? קמפיין חייו של ליברמן יהיה אחד: הימין החילוני האחרון. נתניהו וליברמן מעולם לא העזו להתכתש ולריב פומבית במהלך מערכות בחירות. לא עוד. לליברמן יש ניתוח פשוט: בדור הקרוב הימין יהיה בשלטון – בגלל סיבה אחת: דמוגרפיה. בפני נתניהו עומדת היום רק אופציה אחת גוש ימין־חרדי חרד"לי. "ביבי הולך להיכנע לחרדים ולהקים קואליציה של מדינת הלכה", אומר ליברמן. "אני אהיה המנהיג החילוני היחיד שימנע את זה".

 

yuval-k@yedioth.co.il

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים