קטן אבל שמור

אחרי שנים של מאבק, הטבע ניצח: המכתש הקטן יצטרף לאחיו מכתש רמון והמכתש הגדול, ויקבל מעמד של שמורת טבע

חדשות משמחות לחובבי הטבע ולמטיילים: המכתש הקטן, השלישי בגודלו מבין חמשת מכתשי הנגב, הוכרז שמורת טבע.

 

המכתש הקטן מקיים מערכת אקולוגית מיוחדת של צומח ובעלי חיים כגון יעלים, תנים, יעלים ונשרים המצויים בסכנת הכחדה, וכ־400 אלף מטיילים פוקדים את מסלולי הטיול בו ובסביבתו.

 

בעוד המכתש הגדול ומכתש רמון הוכרזו כשמורות, התהליך עבור המכתש הקטן היה סבוך יותר עקב התנגדות ראשי המערכת הביטחונית, שכן חלק מהשמורה כוללת את השטחים של הקריה למחקר גרעיני (קמ"ג). המכתש הקטן נמצא בחלקו בשטח הסגור של קמ"ג ואנשי רשות הטבע והגנים ניהלו עם ראשי מערכת הביטחון תהליך ארוך של משא ומתן, ובשנה האחרונה ערכו עימם סיור בשטח על מנת שיבינו את ערכי הטבע הייחודיים של השטח. "במהלך הסיור הגיעו שבעה נשרים ופשוט עשו מטס מעלינו. זה היה שובר השוויון. גם הם הבינו את עוצמת המקום הזה והחשיבות שלו", סיפר מנהל מחוז דרום ברט"ג, גלעד גבאי.

 

באורח פרדוקסלי, דווקא העובדה שחלק משטח המכתש נמצא בתחום הקמ"ג גורמת לו לשמש מקום מפלט לבעלי חיים רבים, ובהם נשרים, מאחר שהשטח סגור לטיסה ולכן אין הפרעות לעופות דורסים המקננים.

 

צילום: ג'ורג'י נורקין רשות הטבע והגנים
צילום: ג'ורג'י נורקין רשות הטבע והגנים

 

 

על הכרזת השמורה בשטח של 61 אלף דונם חתם שר האוצר משה כחלון.

 

המכתש הקטן, הידוע גם בשמו מכתש חצרה, הוא המכתש המזרחי בסדרת המכתשים שנוצרו בקמרי הר הנגב, ובהם מכתש רמון, מכתש גדול ומכתשי עריף. צורתו כמעט מעוגלת, אורכו המרבי מגיע לכשמונה קילומטר, רוחבו לכשישה קילומטר ועומקו לכ־400 מטר. נוסף על היותו אזור קינון חשוב לנשרים ולעופות דורסים אחרים המצויים בסכנת הכחדה, במיקומו ובמאפייניו הוא מקשר בין אוכלוסיית יעלים ממרכז הנגב למדבר יהודה ומשמש אזור קינון חשוב ונדיר לנשרים ולעופות דורסים אחרים.

 

שאול גולדשטיין, מנכ"ל רשות הטבע והגנים, אמר כי "מדינת ישראל התברכה בערכי טבע ומורשת ייחודיים, ולרשות יחד עם כל הגופים הציבוריים והממשלתיים הרלוונטיים יש חובה מוסרית להמשיך ולפעול למען הכרזת שמורות טבע וגנים לאומיים במטרה לשמר את הערכים האלו למעננו ולמען הדורות הבאים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים