yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: רויטרס
    חדשות • 23.06.2019
    עסקה על הנייר
    השקעות ענק של עשרות מיליארדי דולר • פרויקטים בתחומי תשתיות, תיירות ובריאות • הפחתה משמעותית של אחוזי האבטלה בעזה ובגדה • אלה הם רק חלק מהסעיפים בתוכנית הכלכלית שהציג הבית הלבן לקראת ועידת בחריין שתיפתח מחרתיים • בפת"ח ובחמאס דחו את התוכנית על הסף: "שימוש בכסף ערבי כדי להרוג את השאיפות הפוליטיות של העם הפלסטיני" • גורמים מדיניים בישראל: "ללא שיתוף פעולה פלסטיני לא ניתן יהיה ליישם את הפרויקטים"
    איתמר אייכנר ואליאור לוי

    לקראת פתיחתה מחרתיים של ועידת בחריין לקידום הכלכלה הפלסטינית, פירסם אתמול הבית הלבן את החלק הכלכלי של עסקת המאה, "שלום למען שגשוג", שהוקפאה כרגע בגלל הבחירות בישראל אך גם בשל החרם המוחלט שהכריזו הפלסטינים על התוכנית.

     

    על פי התוכנית שהוצגה, יוקם מנגנון גיוס תרומות במטרה לשפר משמעותית את מצבם הכלכלי של הפלסטינים בגדה המערבית, בעזה, בירדן ובלבנון. בבית הלבן מקווים שמדינות המפרץ הפרסי ובראשן סעודיה יישאו במימון המרכזי של יישום התכנית, כמו גם מדינות עשירות נוספות. ראש צוות השלום האמריקאי וחתנו של הנשיא, ג'ארד קושנר, אמר בראיון לסוכנות "רויטרס" שגם ארה"ב תשקול סיוע כספי למימון התוכנית השאפתנית.

     

    התוכנית מבוססת על השקעה של 50 מיליארד דולר לאורך עשור. 27.5 מיליארד מתוכם יושקעו בגדה המערבית ובעזה, ו־22.5 מיליארד נוספים בפיתוח הכלכלי של מצרים (9 מיליארד), ירדן (7.5 מיליארד) ולבנון (6 מיליארד).

     

    האמריקאים מציעים להקים חבר נאמנים בינלאומי, שיחליט לאילו פרויקטים להעביר את הכסף שיחולק בצורת מענקים, הלוואות והשקעות פרטיות. התוכנית מתמקדת בתחומי תשתיות, מים, חשמל, טלקומוניקציה, תיירות, מתקני בריאות ועוד.

     

    צילום : ידיעות אחרונות
    צילום : ידיעות אחרונות

     

     

    בין היעדים שמציבה התוכנית: הכפלת הייצור המקומי הפלסטיני בתוך עשור, ייצור של יותר ממיליון מקומות עבודה בגדה ובעזה, הפחתת שיעור האבטלה לאחוז חד־מספרי והורדת שיעור העוני ב־50%.

     

    קושנר הצהיר שהשלב השני של התוכנית יהיה השלב הפוליטי, שעוסק בכמה מנושאי הליבה של הסכסוך הישראלי־פלסטיני, אך לא מסר פרטים מתי יוצג החלק הפוליטי. לדבריו, הוא מעוניין לקבל פידבק על התוכנית מכמה שרי כלכלה, חברות כלכליות ומשקיעים פרטיים שישתתפו בוועידה הכלכלית בבחריין ולשמוע מהם מה צריך לעשות כדי שתזכה לתמיכה רחבה ככל האפשר.

     

    התוכנית הכלכלית האמריקאית נראית שאפתנית מאוד, אלא שלדברי גורמים מדיניים, חלקים נרחבים מאוד ממנה נראים כלא ישימים. הקושי המרכזי הוא הסירוב הפלסטיני לשתף איתה פעולה. "הרשות הפלסטינית מחרימה את הוועידה בבחריין, ובזמן שהיא תתכנס צפויות הפגנות בשטחים ובעזה", הסביר

     

    גורם מדיני. "ללא שיתוף פעולה של הרשות ביישום חלק גדול מהפרויקטים, ספק רב אם ניתן יהיה ליישם אותם".

     

    בעיה נוספת היא שהתוכנית מציעה דבר שנחשב בישראל לסדין אדום: חיבור הגדה המערבית לרצועת עזה, בהשקעה של חמישה מיליארד דולר. לישראל מדיניות רבת שנים של בידול בין הגדה לעזה, והיא דחתה כל הצעה לחיבור של הגדה לרצועה במנהרות, גשרים, רכבות, כבישים מאובטחים ועוד.

     

    "מדובר בכנס שנעשה בעיתוי לא נכון", אמר אתמול דן שפירו, לשעבר שגריר ארה"ב בישראל. "שום דבר לא ייצא מכנס כלכלי שלא קשור לשום תוכנית פוליטית. הבעיה בתוכנית הכלכלית היא שאם אתה אומר לחברה פרטית או למדינה זרה: 'בואי תשקיעי בתוכנית הכלכלית שלנו' – והצד שאמור להרוויח מזה דוחה את התוכנית – הם לא ישקיעו. אני לא מבין למה הם מפרידים בין תוכנית כלכלית לתוכנית פוליטית. עד עכשיו האמריקאים לא אמרו מה המטרה של התוכנית, אם זה מדינה פלסטינית, שתי מדינות, אוטונומיה. זה גורם לחוסר אמון בתוכנית הכלכלית לבד".

     

    בפת"ח הגיבו אתמול לחשיפת החלק הכלכלי של עסקת המאה וכצפוי, דחו אותה על הסף: "הממשל האמריקאי מציע פתרון שמבוסס על שימוש בכסף ערבי כדי להרוג את השאיפות הפוליטיות של העם הפלסטיני. האם לא מוטב שהערבים לא יאפשרו לארה"ב לסחוט אותם בצורה משפילה זו? לא עדיף במקום זאת לפתוח מחדש את יוזמת השלום הערבית ולספק את הכיסוי הכספי הדרוש ליישומה?"

     

    חברת הועד הפועל של אש"ף, חנאן עשראווי, אמרה: "קודם תסירו את המצור מעל עזה, תעצרו את הגניבה הישראלית של האדמות והמשאבים שלנו, תנו לנו חופש תנועה ושליטה על הגבולות שלנו, על המרחב האווירי שלנו ועל המים הטריטוריאליים שלנו. אחר כך תראו איך אנחנו בונים כלכלה משגשגת כעם חופשי בכל ריבונות".

     

    אתמול אחר הצהריים, טרם חשיפת החלק הכלכלי של התוכנית, התכנסה הנהגת פת"ח ברמאללה כדי לדון בהשלכות של ועידת בחריין ובאמצעי המאבק בה. בפתח הישיבה התייחס אבו מאזן לנושא ואמר: "אנו לא יכולים לקבל את עסקת המאה, מפני שהיא תביא לקיצה של הסוגיה הפלסטינית. לא נגיע לוועידה בבחריין מהסיבה שלא ניתן לקיים דיון כלכלי לפני שתהיה כאן תשתית מדינית".

     

    גם בחמאס הביעו התנגדות: "הממשל האמריקאי ממשיך לחלום שהעם הפלסטיני יוותר על זכויותיו ועל המקומות הקדושים לו בתמורה לפרויקטים כלשהם או לכסף. ההצהרות של קושנר וההצעות הכלכליות שלו חושפות את המטרות של הוועידה - הפיכת סוגיית העם הפלסטיני לסוגיה הומניטארית וכלכלית לשם מימוש עסקת המאה, ולכך העם שלנו מסרב, ואף ימשיך במאבקו על מנת להכשיל זאת".

     

    בוועידה בבחריין, שתתקיים בימים שלישי ורביעי, ישתתפו אנשי עסקים ואנשי חברה אזרחית ישראלים אך ללא יהיה נציג ישראלי רשמי. בין אנשי העסקים הישראלים שישתתפו בוועידה יהיה מנכ"ל "נוקיה ישראל" אריק טל, שלו שיתופי פעולה עם הרשות הפלסטינית בתחומי רשתות תקשורת מתקדמות. כמו כן הוזמן אלוף (מיל') יואב פולי מרדכי שהיה בעבר מתאם פעולות הממשלה בשטחים, וד"ר יצחק קרייס מנכ"ל המרכז הרפואי שיבא.

     

    yed660100