yed300250
הכי מטוקבקות
    איור: גיא מורד
    ממון • 30.06.2019
    קיץ במחלוקת
    תקופת החופש הגדול טומנת בחובה אתגרים הוריים, זוגיים וכלכליים — והיא מאתגרת יותר כשמדובר בהורים גרושים • כך תקלו על עצמכם
    ליטל דוברוביצקי

    החופש הגדול בפתח, והיציאה מהשגרה מאתגרת הורים רבים. האתגר מתעצם כשמדובר בהורים גרושים. החופש קוטע את שגרת האחריות ההורית ומשנה אותה הן מבחינת זמני השהות והן מבחינת ההוצאות הכספיות. מה חשוב לדעת כשמתכננים את חופשת הקיץ שלכם ושל ילדיכם? מי מבני הזוג משלם על מה? עו"ד דלית יניב־מסר המתמחה בדיני משפחה ותיקי גירושים ועו"ד אריאל דרור ממשרד עוה"ד אריאל דרור המתמחה בדיני משפחה וירושה עונים על שאלות בנושא.

     

    ˆ הגרוש שלי רוצה לשלוח את הילד לקייטנה פרטית ואילו אני מעדיפה קייטנה עירונית, זולה יותר. מה הדין בנושא?

     

    עו"ד דלית יניב־מסר: אין קשר בין דמי המזונות השוטפים, שממשיכים להיות משולמים גם במהלך חופשת הקיץ, לבין התשלום עבור קייטנה שהוא בבחינת הוצאות חינוך. שני ההורים צריכים לשאת בהוצאות החינוך בחלקים שווים, גם אם מדובר במשמורת משותפת. ההורים יכולים להסכים לאיזו קייטנה לשלוח את הילדים – לקייטנה פרטית שעלותה יקרה יותר, לקייטנה עירונית או לקייטנת מתנ"ס. אם אחד ההורים מתנגד לקייטנה פרטית, אי אפשר לחייב אותו לשאת במחצית מעלותה, אלא לפי מחיר קייטנה עירונית או קייטנת המתנ"ס הזולה יותר.

     

    ˆ האם הסדרי הראייה משתנים במהלך החופשה כשהילדים לא בבית הספר?

     

     

    עו"ד אריאל דרור | צילום: גדי אוהד
    עו"ד אריאל דרור | צילום: גדי אוהד

     

     

    נהוג כי בחופשת הקיץ, כאשר הקייטנות או הצהרונים פועלים, זמני השהות עם שני ההורים מתקיימים כרגיל. נהוג לחלק את שארית החופשה עם סיום הקייטנות באופן כזה שהילדים שוהים ברציפות עם כל אחד מההורים באופן שווה.

     

    ˆ מה קורה אם אחד ההורים רוצה לקחת את הילדים לחופשה בחו"ל?

     

    הורה שרוצה לנסוע לחופשה עם הילדים, בארץ או בחו"ל, צריך לתאם מראש את הנסיעה עם ההורה השני, ולעדכן אותו בכל המידע הרלוונטי בנוגע לנסיעה המתוכננת: מועד הנסיעה, היעד, מקומות שהייה צפויים ועוד. ההורה שמעוניין בחופשה מממן את הנסיעה בעצמו ומחשבונו. אם אין הסכמה בנוגע לנסיעת הילדים לחו"ל יש לפנות לביהמ"ש שיכריע האם יש סיבה מוצדקת להתנגדות לנסיעה.

     

    ˆ מה המשמעות של משמורת משותפת או מלאה בהקשר לחופשת הקיץ?

     

    עו"ד דלית יניב מסר | צילום: סם יצחקוב
    עו"ד דלית יניב מסר | צילום: סם יצחקוב

     

     

    עו"ד אריאל דרור: עקרונית, האחריות ההורית איננה תלויה בהגדרת המשמורת כמשותפת או כמשמורת מלאה של אחד ההורים. החלטות מהותיות הקשורות בחינוך או בריאות הילדים ייעשו אך ורק בהסכמה משותפת. במקרה של מחלוקת שאינה באה על פתרונה, ייאלץ בית המשפט להתערב ולהכריע. בעשור האחרון מתחזקת המגמה, הן מצד ההורים והן מצד ביהמ"ש, לקבוע משמורת משותפת ולחלק באופן שווה את זמני השהות עם הילדים. בפועל, ההורה שהילד נמצא רוב הזמן בחזקתו הוא זה שמקבל לרוב החלטות בעניינים רבים.

     

    ˆ איך אפשר להימנע מקונפליקטים?

     

    עו"ד דרור: הדרך הטובה ביותר להימנע מקונפליקטים שעשויים להתעורר היא עריכת הסכם מפורט הכולל התייחסות מלאה לזמני השהות בשגרה ובחופש, לאופן חלוקת ההוצאות בחגים ובחופשות, למדיניות בנוגע ליציאות לחו"ל ועוד. הסכם כזה מאפשר ודאות ויציבות ומונע חיכוכים. אם לא נערך הסכם או שההסכם אינו מכסה היבטים אלו, מומלץ לפנות לעורך דין ולבנות הסכם המתייחס למכלול הסוגיות.

     

    ˆ ואם אנחנו מעדיפים לא לפנות לעו"ד ולערוך הסכם?

     

    עו"ד דרור: בהיעדר הסכם, מקובל שבתקופת הקייטנות ממשיכים זמני השהות כסדרם. לאחר הקייטנה, בזמן החופשה, חורגים מהמתכונת הקבועה ומאפשרים רצף זמן ממושך יותר עם כל אחד מההורים. גם כשאין הסכם מפורט, מומלץ להתגמש בתקופה זו תוך ראיית טובתם של הילדים. עבורם זו הזדמנות לזמן איכות ממושך עם כל אחד מההורים.

     

    בהיעדר סיכום אחר מראש, תשלום המזונות הרגיל תקף אף בתקופה זו. ההוצאות הנוספות בחופש עלולות לייצר מחלוקות קשות, לכן רצוי להתארגן מראש ולייחד כספים למטרה זו.

     

    ˆ האם רישום לביה"ס נעשה ע"י ההורה המשמורן או שיש צורך בהסכמת שני ההורים?

     

    עו"ד יניב־מסר: כל החלטה הנוגעת לחינוכו של הילד, כולל רישומו לגן או לבית הספר, צריכה להיעשות בהסכמת שני ההורים. אחד ההורים אינו יכול להחליט על דעת עצמו לרשום את הילד לבית ספר מסוים או לשנות את המסגרת החינוכית. אם ההורים אינם מגיעים להסכמות בנוגע למוסד החינוכי יש לפנות לביהמ"ש לענייני משפחה שיכריע בסוגיה.

     


    פרסום ראשון: 30.06.19 , 19:00
    yed660100