התחרות כבר כאן: חברת החשמל מוכרת את תחנת הכוח אלון תבור לידיים פרטיות

קבוצת MRC הסינית־ישראלית - המורכבת מצ'יינה הארבור הסינית ומבטח שמיר ורפק הישראליות - היא הזוכה במכרז של חברת החשמל לרכישת תחנת הכוח אלון תבור. החברה גברה על שש מתמודדות ותרכוש את התחנה תמורת כ־1.9 מיליארד שקל. זו הפעם הראשונה שבה חברה סינית ממשלתית נכנסת ליצור חשמל קונבנציונלי בישראל. התחנה אמורה לעבור לחזקת הקבוצה עד סוף 2019.

 

יש פער גדול בין המחיר שהציעה הקבוצה למחיר המדף המשוער של התחנה שנע סביב 800 מיליון שקל. זו בשורה מצוינת לצרכני החשמל, שכן הפער אמור להתגלגל לכיס האזרחים בדמות הורדה אפשרית של תעריף החשמל.

 

הצעת הקבוצה נולדה במסגרת הרפורמה בחברת החשמל שאושרה לפני כשנה, ובמסגרתה נקבע שחברת החשמל תחתוך בחצי את כוח הייצור שלה (העומד כיום על כ־70%) על ידי מכירת חמש תחנות כוח שברשותה לשוק הפרטי. פרט לאלון תבור, תוך חמש שנים יימכרו גם אתרי רידינג בתל־אביב, אשכול באשדוד, חגית בחוף הכרמל ורמת חובב בנגב, כאשר זו האחרונה כבר יצאה למכרז לפני כשבועיים.

 

עוד נקבע במסגרת הרפורמה שתחנות הכוח שיימכרו יעברו כמו שהן לידי ידיים פרטיות, כולל כ־40 עובדים שמועסקים על ידי חברת החשמל. אלו יועסקו לתקופה של לפחות חמש שנים גם תחת הבעלים החדשים, לרבות שמירה על תנאי השכר שלהם.

 

הסוכרייה הגדולה של הרוכשים היא האפשרות לרכוש את התחנה מבלי לקבל את חוזה הגז הבעייתי של חברת החשמל מול מאגר תמר. החוזה של הבעלים החדש יאפשר להוזיל את עלויות האנרגיה ב־20%־30%.

 

בכמה יוזל התעריף?

מרשות החשמל נמסר שכל עודפי המכירה יועברו לצרכני החשמל, חלקם כבר בעדכון התעריף הקרוב. הדילמה של הרשות היא האם להחזיר את הכסף "בבת אחת" או לפרוס את הירידה לתשלומים. אם יוחלט לקחת את כלל ההפרש הכספי בין שווי תחנת הכוח לבין ההצעה שהוגשה, אזי הירידה בתעריף החשמל עשויה לנוע סביב 4.7%.

 

מנגד, הרשות שוקלת להוריד את התעריף רק ב־3% בעדכון הקרוב, ולהמתין עם השפעות חיצוניות אחרות (בהן מימון פרישת עובדי החברה) בטרם תקבל החלטה סופית.

 

לדברי שר האנרגיה, ד"ר יובל שטייניץ, "המחיר המצוין שהושג יאפשר הוזלה ניכרת בתעריפי החשמל בשנים הבאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים