yed300250
הכי מטוקבקות
    הפעולה שברקע ההתפטרות והמינוי: המבצע בעזה, שבו נהרג סא"ל מ', נובמבר 2018 | צילום: אי־פי־אי
    חדשות • 04.07.2019
    ההתפטרות והטלטלה
    לפני כחודשיים נחשף ב"ידיעות אחרונות" כי הרמטכ"ל פנה בחשאי לתא"ל א', לשעבר מפקד חטיבת המבצעים המיוחדים, וביקש ממנו: חזור לתפקידך • ברקע: כישלון הפעולה בתוככי עזה, שבה נהרג סא"ל מ' • המפקד הנוכחי, תא"ל ג', שמע על הפנייה רק מהפרסום, זעם, ביקש לפרוש - ושוכנע להישאר עד מארס 2020 • אך בינתיים, תא"ל א' עדיין מתלבט ומציב תנאים שונים לחזרתו • לתא"ל ג', שהרגיש כי "הודח בשידור חי", נמאס - ועתה הוא הודיע: אני עוזב סופית בסוף החודש, עם או בלי מחליף • צה"ל: ג' הוא לוחם רב זכויות, בקשתו לעזוב אושרה ובקרוב ימונה לו מחליף
    יוסי יהושוע

    טלטלה באגף המודיעין של צה"ל: ראש חטיבת המבצעים המיוחדים המכהן, תא"ל ג', מי שהיה בעבר מפקד סיירת מטכ"ל, מתפטר. הקצין הבכיר הודיע לרמטכ"ל על סיום תפקידו באופן מיידי, וכבר ב־1 באוגוסט הוא יעזוב את תפקידו, במקום במארס בשנה הבאה, כפי שנקבע מלכתחילה.

     

    ברקע הדברים חשיפת "ידיעות אחרונות" מלפני כחודשיים, ולפיה הרמטכ"ל, אביב כוכבי, פנה לקודמו בתפקיד של ג', תא"ל א', שהשתחרר לפני שלוש שנים, וביקש ממנו לחזור לתפקיד כדי לשקם את המערך לאחר הפעולה המיוחסת לצה"ל בחאן יונס, שבה נהרג הלוחם הבכיר סא"ל מ' ז"ל.

     

    מתפטר. תא"ל ג
    מתפטר. תא"ל ג

     

    תא"ל ג' גילה על הפנייה דרך הפרסום ב"ידיעות אחרונות" ורתח מזעם. בבוקר הפרסום הוא התקשר למפקדו, ראש אגף המודיעין האלוף תמיר הימן, וזה הפנה אותו ללשכת הרמטכ"ל וביקש הסברים על הפנייה "מעל לראשו", מבלי לידע אותו. למקורביו אמר ג', כי הוא רואה בכך "הדחה בשידור חי". ג', כאמור, פיקד על סיירת מטכ"ל בעבר ואף השתתף בקרב הקשה שבו נהרג סא"ל עמנואל מורנו ז"ל במלחמת לבנון השנייה. אחד מחבריו אמר כי תא"ל ג' רואה במה שנעשה לו הדחה, וכי הוא נתן חודשיים לרמטכ"ל למצוא לו מחליף. הרמטכ"ל, לדברי החבר, לא הצליח - ועכשיו ג' פורש משום "שהוא לא רוצה להישאר ברווז צולע". אבל המשבר באגף המודיעין חריף בהרבה מעזיבה של מפקד. זאת מאחר שתא"ל א', שהתבקש לחזור לשירות, "מושך זמן" ועדיין לא נתן תשובה חיובית לרמטכ"ל כי הוא נעתר לחזור לצבא. לתא"ל א' יש שורה של תנאים לחזרה, בעיקר בנוגע לנוהלי העבודה מול הרמטכ"ל ואפשרויות הקידום שלו להתמודדות על ראשות אגף המודיעין בהמשך הדרך. גורמים צבאים טוענים, כי ההתנהלות של תא"ל א' אינה מכבדת אותו ואת הרמטכ"ל וכי הוא גורר רגליים תוך ניצול המצב לשיפור תנאיו, במקום להבין שמדובר במצב חירום אמיתי.

     

    נקרא לשוב. תא"ל א
    נקרא לשוב. תא"ל א

     

    הרמטכ"ל, רב־אלוף אביב כוכבי, החליט לפנות לתא"ל א', שפיקד בעבר על חטיבת המבצעים המיוחדים ופרש לפני מספר שנים מצה"ל, בבקשה שזה יחזור לשירות קבע בתפקידו כראש חטיבת המבצעים המיוחדים - המכונה בעגה הצבאית המ"מ. פנייתו של כוכבי בוצעה כדי לשקם את המערך, אחרי הפעולה בחאן יונס.

     

     

    זו לא הפעם הראשונה שתא"ל א' (48) הוזעק כדי לשקם יחידות עילית בצה"ל. בעבר הוא כבר נקרא לשוב ארצה מנספחות במדינה זרה על ידי ראש אמ"ן דאז, עמוס ידלין, והרמטכ"ל דאז גבי אשכנזי, כדי לשקם את יחידה 504 שעברה באותם ימים משבר גדול והייתה על סף פירוק מקצועי.

     

    באותם ימים הוא נעתר לבקשה, חזר עם משפחתו ארצה והצליח במשימה. אם ייעתר כעת לבקשתו הדומה של הרמטכ"ל כוכבי, המנסה לשקם את המערך, יחליף תא"ל א' את תא"ל ג'. ההערכות בצה"ל הן שעתה, עם פרישתו הכמעט־מיידית של ג', יגבר הלחץ על א' להחליט לשוב לצבא.

     

    תא"ל א' צמח בסיירת מטכ"ל שאליה התגייס בנובמבר 88'. מדובר בקצין מצטיין, שאף זכה לצל"ש אישי מהרמטכ"ל על פעולה חשאית וכבר בגיל 32 הגיע לדרגת אלוף־משנה. כמו כן היה א' אחד הלוחמים שחטפו לישראל את בכיר ארגון המחבלים אמל, מוסטפא דיראני, שהחזיק לתקופה מסוימת בנווט הנעדר רון ארד. בפעולה זו השתתפו גם סא"ל מורנו, אל"מ במיל' ליאור לוטן, אלוף הרצי הלוי וראש השב"כ הנוכחי, נדב ארגמן.

     

    עוד השתתף תא"ל א' בפעולה שלא צלחה לחילוץ החייל החטוף נחשון וקסמן ז"ל, שבה נהרג הלוחם סרן ניר פורז ז"ל. לאחר מכן טס לשליחות בחו"ל. אבל אז, אחרי מלחמת לבנון השנייה, אירע כאמור המשבר ביחידה 504 והוא שב ארצה. בהמשך קודם על ידי אלוף אביב כוכבי לקצין בדרגת תא"ל והוצב בראש מערך המבצעים המיוחדים.

     

     

    הפנייה לקצין הבכיר ועתיר הניסיון הזה התבצעה שבועיים בדיוק אחרי הפרישה החריגה של מפקד סיירת מטכ"ל, אל"מ ח', משירות בצה"ל ויציאה מוקדמת לפנסיה. הפרישה המפתיעה, שנחשפה לראשונה לפני כחודשיים ב"ידיעות אחרונות", נעשתה אחרי תפקיד אל"מ אחד בלבד של מפקד סיירת מטכ"ל היוצא.

     

    בצה"ל טענו באופן רשמי, כי "הקצין בחר לממש שאיפות בתחום האזרחי", אולם כאן המקום לציין כי הפקודות אוסרות על קבלת בקשת שחרור שכזו אחרי תפקיד ראשון בדרגה זו. עד לפרישתו הנוכחית של אל"מ ח' כל מפקדי היחידה ב־23 השנים האחרונות המשיכו עם סיום הפיקוד עליה בשירותם הצבאי, בין אם לתפקיד אחד או שניים ובין אם עד לדרגת אלוף, כמו הרצי הלוי, אלוף פיקוד הדרום הנוכחי, וכמו ראש אגף המבצעים הפורש אלוף ניצן אלון.

     

    הפרישה של אל"מ ח', כמו גם החלפת מפקד מערך המ"מ, מגיעה אחרי המבצע הצבאי שהסתבך ונכשל בעזה בנובמבר האחרון, ובו נהרג סא"ל מ' ז"ל. במסיבת עיתונאים שנערכה לאחרונה בעזה הציג חמאס את כל המידע שאסף על פעולת צה"ל שנחשפה בחאן־יונס: הכוח שנכנס לעזה, לדברי חמאס, היה מורכב מחיילי סיירת מטכ"ל ומטרתו הייתה להתקין מכשיר האזנה על מערכת הקשר של חמאס. עוד אמר הדובר, כי בכוח לא היו חברים משתפי פעולה פלסטינים. לפי חמאס, סיירת מטכ"ל התכוננה לפעולה בשיתוף השב"כ במשך כמעט שנה, מינואר עד אוקטובר. לטענתם, ביום הפעולה חדרו 15 חיילי מטכ"ל לעזה בחסות הערפל, כשהם מצוידים בתעודות זהות מזויפות ובמסמכים המעידים שהם חברים בארגון הומניטרי כביכול.

     

    עוד לפי חמאס, כלי הרכב והציוד הדרושים לפעולה הוכנסו לעזה דרך מעבר כרם שלום. כאשר אנשי הזרוע הצבאית ניסו לעצור את הכוח, החיילים הגיבו באש ונאלצו לסגת. מיד לאחר מכן בוצעה פעולת חילוץ נועזת. אם הדברים של חמאס נכונים, הרי שפרישתו של אל"מ ח' מגיעה כמה חודשים אחרי התקרית הנחשבת בצה"ל לכישלון מבצעי.

     

    מצה"ל נמסר: "תא"ל ג' הינו מפקד ולוחם רב זכויות שתרם רבות לביטחון המדינה לאורך כל שנות שירותו, בתפקידי מפתח בשדה ובמערך המבצעים המיוחדים בצה"ל. במשך כ–30 שנות שירותו השתתף בעשרות מבצעים מיוחדים עליהם גם זכו היחידות תחת פיקודו לציונים לשבח ולהערכה רבה.

     

    "באשר למועד הסיום עצמו, הקצין ביקש לסיים את תפקידו בראשית חודש אוגוסט לאחר שישלים כשלוש שנות פיקוד על המערך.

     

    בקשתו אושרה, ובימים הקרובים ימונה לו מחליף".

     

    yed660100