משרד הבריאות: גם סימון מזון בצבע ירוק ייצא לדרך
משרד הבריאות יוציא לפועל סימון מוצרים בירוק, כדי לקדם צריכת מזון שנחשב לבריא. קודם לכן יסומנו באדום בצורה דו־שלבית בשנתיים הקרובות מוצרי מזון בעלי ערכים גבוהים של סוכר, שומן רווי ונתרן.
בין המוצרים שיסומנו, חלב, יוגורט, גבינות לבנות וקוטג', טופו, ושמנים צמחיים לא מוקשים כמו שמן זית, קנולה, חריע, שמן שקדים ושמן אבוקדו. כן יסומנו אגוזים ושקדים (כולל ממרחים מהם), זרעים, ודגנים, וכן קמח מדגן מלא שנטחן מהגרעין, פסטה, קרקרים, פריכיות מלאות, קטניות וקמח הנטחן מהן, שימורי דגים עם שמן זית וקנולה, ביצים, עופות, ופירות וירקות בכל צורה, למעט ריבות וקונפיטורות.
כל אלו יסומנו באם יהיו ללא תוספות (למעט תבלינים ותוספות לפי התקן), ובהגבלה לפי נתרן (לרוב עד 120 מ"ג, בקוטג' עד 300) ואחוזי שומן (יוגורט עד 3%, גבינה לבנה עד 5%). הסימון ייעשה על אריזת המוצר או על המדף.
ניתן לערבב מוצרים אלו, למשל מוצר שמורכב מלחם מלא וקטניות; וגם יוגורט עם פירות או עם דגנים.
מוצרים ללא גלוטן לא יסומנו בהכרח כמומלצים, ויוגדר להם מינימום סיבים תזונתיים לא מסיסים.
המשרד מסר כי הוא פועל לסייע לצרכן בבחירת מזון הולם. כדי לקבוע אילו מזונות יקבלו סמל מונתה ועדה מדעית, שכבר נתנה המלצות. המשרד פירסם מסמך להתייחסות בעלי עניין (כולל הציבור והחברות שמוצריהן יסומנו או לא), וביקש את התייחסותם עד 8 באוגוסט.
כפי שיש מחלוקת לגבי מהו מזון לא בריא לפי רפורמת הסימון האדום, יש מחלוקת מהו מזון בריא. נטען שסימון אדום עלול לתת תדמית לא בריאה דווקא למוצר שעשוי לתרום לבריאות ולהפך. כך, תנובה טענה שאין לסמן גבינה צהובה באדום בשל ריבוי שומן, כיוון שהיא גם עתירת סידן ולכן תורמת לבריאות. עוד נטען שמשקה מוגז עם ממתיק מלאכותי לא יסומן באדום - כי אינו מכיל סוכר, נתרן או שומן רווי - אך בכל זאת אינו מוצר "בריא".
בעניין הסימון הירוק ניתן לטעון שיש מזון שנחשב בריא, כמו לחם מקמח מלא, שאינו תורם לבריאות ציבור מסוים, כמו חולי צליאק. דוגמה נוספת היא אורז מלא. הוא נחשב לבריא, אך פורסם שקליפתו עשויה להכיל ארסן בשל ריסוס. בנוסף, המחקרים בנושא משתנים עם הזמן.
הסימון האדום נולד בהשראת מיזם דומה בצ'ילה, והירוק בהשפעה סקנדינבית. שם סימון חיובי מגיע למוצר עם מעט סוכר, שומן רווי ונתרן ועם הרבה סיבים תזונתיים. כך יהיה גם כאן, לצד קריטריונים נוספים למוצרים שמומלץ כי לעולם לא יסומנו בירוק, למשל, מוצר שיכיל מעל 5 תוספי מזון, או מזון לתינוקות עד גיל שנה (מזון לתינוקות מעל לגיל שנה עדיין בדיון. כרגע לא יסומנו באדום או בירוק מזונות המיועדים לצריכה עד גיל 3).
כדי שחברות לא יעשו מניפולציות כדי לקבל סימון, לא ניתן יהיה למשל לתת סימון ירוק למוצר הצפוי להיות מסומן באדום בהמשך.
חברות רבות כבר שינו הרכב של מוצרים כדי לא לקבל סימון אדום. חלקן אולי יעשו זאת כדי לקבל סימון ירוק, אבל אי־אפשר יהיה, למשל, להחליף סוכר בתחליף סוכר, כי ייתכן שגם אלה מזיקים לבריאות.
פיקוח מחירים עתידי
בעבר נשקל להגדיל את האות בה נכתב פירוט הקלוריות, השומן הרווי, הסוכר והנתרן; לסמן את הסוכר על ידי כפיות (כפית לכל 4 גרם), כולל סוכר המצוי במוצר באופן טבעי; וכי יצוין מספר הרכיבים במוצר, כדי לתת מדד לרמת העיבוד שהוא עבר. עוד לא ברור אם זה יקרה.
כיוון שמוצרים מומלצים הם לא פעם יקרים יותר, במשרד רוצים להכניס לפיקוח מוצרים "בריאים", כמו לחם מלא ושמן קנולה, ולהוציא ממנו בהדרגה מוצרים כמו לחם אחיד, שמנת ומלח.