היום שאחרי הלידה

ילדת? מזל טוב, החלק הכואב מאחורייך, אבל לפנייך תקופה מלאת לבטים, וסוגיות מורכבות שיש לתת עליהן את הדעת. מומחים, רופאים, אנשי מקצוע ואפילו ידוענים, מנדבים עצות מועילות בנושאים שהכי מטרידים אותך כאן ועכשיו

לנוח במלונית או לחזור הביתה?

 

לחזור הביתה

ד"ר סוזי קגן, ראש בית הספר לפסיכותרפיה במשחק ומטפלת משפחתית בכירה:

"לחזרה הביתה יש כמה יתרונות ‑ לעיתים המקלחת האישית, הכרית המוכרת והאוכל של אמא הם בדיוק אותם הדברים היוצרים את תחושת הנוחות והחזרה לשגרה לה היולדת כל כך זקוקה ‑ כשהיילוד בעריסה בה יבלה בחודשים הקרובים, והאמא הטרייה בבגדי הבית הנוחים ונעלי הארנב שהיא הכי אוהבת, כי בבית אנו מרגישים אחרת. ההגעה הביתה נותנת את הסימן לתחילתו של השלב הבא, החיים החדשים של המשפחה הצעירה, במיוחד בילד ראשון. בבית קיימים פחות גירויים ורעשים, והיולדת הזקוקה לשקט עבורה ועבור תינוקה יכולה לשלוט באותם רעשים חיצוניים. חשוב שכל יולדת תעשה מה שהכי נכון עבורה, עם מרב הנוחות והשליטה שלה במצב החדש של חייה".

 

לנוח במלונית

נטלי הורביץ, מנכ"לית מלונית בייבי ליס באיכילוב:

"אין ויכוח על כך שכל אישה צריכה פרק זמן להתאושש בו מהלידה. לא רק צריכה. זה מגיע לה, אחרי מה שהיא עברה. הנחיתה יכולה להיות רכה יותר, ואפילו נעימה. אני מתבוננת מהצד על האורחות שמגיעות למלונית עם תינוק בן יומו, ואני שמחה בשבילן. אני יודעת שבמלונית הן יוכלו להשאיר את הרך הנולד בתינוקייה, שמאוישת 24 שעות ביממה בצוות של בית החולים, ולדעת שכשהן משלימות שעות שינה הבייבי שלהן נמצא בידיים הטובות ביותר, ואין שום מקור ללחץ או לחרדה. למעשה, האמא הטרייה מקבלת גם את השירות של ההשגחה וגם הדרכת טיפול ביילוד, הנקה ואפילו שפת התינוקות. אין תחושה של בית חולים ‑ המקום מנותק מבית החולים עצמו ומרגיש הכי מלון שיש".

 

ליקי רוזנברג, מאמנת הכושר של הסלבס:

"כשנולד דון, שהיום הוא בן שנה וחצי, ידעתי מראש שאני רוצה ללכת למלונית, גם כי תמיד כולם מדברים על זה שזו חוויית הירגעות מדהימה אחרי הלידה, שזה סופר מפנק, וגם בגלל שיש תינוקייה עם טיפול מסור. לנו, כהורים, נשאר רק לנוח מהחוויה הגדולה הזאת ושנייה לעכל. אני בכלל עברתי ניתוח קיסרי חירום, שההתאוששות ממנו הייתה הרבה יותר קשה מלידה רגילה, אז לי המעבר למלונית העצים את החוויה ורק חיכיתי לשכב בנוח על מיטה מפנקת ולקבל את כל הפינוקים מסביב".

מתי לחזור לעבודה?

 

 
ליקי רוזנברג
ליקי רוזנברג

 

איזו עזרה לקחת, אם בכלל?

 

קחי לך עזרה

מיה שטיינהרדט־זיו, מאמאמיה, מומחית בהורות, זוגיות ושינה. מייסדת הגישה המשולבת ובעלת ביה"ס "מאמאמיה סקול" להכשרת נשות מקצוע בתחום:

 

- כביכול זוהי העצה הכי פשוטה ושכיחה שניתן לתת לאמא צעירה, אך בעצם זו העצה הכי חשובה וגאונית שיש, מפני שאם לוקחים אותה למקום חיובי ומותאם אישית לצורכי האם/ הילד/ המשפחה ‑ הרווח הוא כפול: גם בתפקוד וגם ביחסים, ואז זו בעצם הופכת להיות הברכה של הבית. ההמלצה שלי היא להתחבר להבנה שעֶזרה מחזקת ומשפרת אותך ומאפשרת לך להיות טובה יותר ופנויה לדברים שאת טובה בהם, עושה בקלות, ורק את יכולה לעשות אותם ‑ להיות האמא בבית.

"כל אחת צריכה לעשות שיקול דעת, באיזו נקודה היא תצטרך עזרה. למשל, כשאת יודעת שלהיניק בגינה זה לא יעיל כי בינתיים את לא ממש יכולה להשגיח על הגדולים יותר שמשתוללים - בייביסיטר של אחר הצהריים תהיה לך לפתרון. יש כאלו שזקוקות לסוג של סבתא, אז אם אין לילדים שלכם סבתא שתבוא לפנק, תוכלי למצוא סבתא להשכרה שמגיעה לשחק עם הילדים ומבשלת. עזרה מוכרת נוספת היא השימוש במטפלת במטרה לאפשר לאמא לחזור לעבודתה ולהגשמה שלה.

"אבל לא כל העזרות הן עזרות בכסף ‑ יש חברות שאיתן אתן יכולות לחלוק סידורי הסעה משותפים לבית הספר וחזרה, לחוגים, ואפילו סידורי צהרונית בין שתיכן כדי לא לשלוח את הילד לצהרון. יש נשים שמבשלות ואופות אחת בשביל השנייה, זה נהוג בקהילות הגרות ביחד, והעזרה היא על בסיס סחר חליפין בתמורה לשעות בייביסיטר בערב או חלב אם, ויש את שיטת הידיים הפנויות, כשניתן לבקש מבן/ בת משפחה שיבואו לבקר ולעזור".

 

שיר מורנו, שחקנית ומנחה:

 

"לפני כשלושה חודשים ילדתי את בני השני, עידן. עם הבן הבכור, גל, מה שהיה לי הכי קשה זה חוסר שעות השינה, הלילות היו קשים וכל העזרה שרציתי זה שרק ייתנו לי לישון. הפעם חששתי מזה מאוד והפתעתי את עצמי: עכשיו כל העזרה שאני רוצה זה שמישהו יבוא ויהיה לי זמן להתקלח ולאסוף את גל מהגן בזמן, ולבלות איתו קצת לבד. אנחנו משתדלים שלא ליפול על המשפחה, כולם עובדים/ עסוקים ברוב הזמן, אז אנחנו נעזרים במטפלת מקסימה".

 

 

 

שיר מורנו
שיר מורנו

 

 

מתי לחזור לעבודה?

 

שיח רגשי

 

ענת מישר, יועצת לשימור העסק והקריירה בהיריון ואחרי לידה:

 

"ההחלטה מתי לחזור לעבודה או לפעילות העסקית אחרי לידה היא אחת המורכבות והטעונות שאמהות צריכות לקבל. זהו שיח רגשי, אבל יש לו גם צדדים פרקטיים:

להאריך את החל"ד (חופשת לידה) עולה כסף. החוק מכיר בצורך של אישה להישאר בבית מעבר לחל"ד, אך במתכונת של חופשה ללא תשלום. כלומר, את צריכה לממן את הזמן הזה. כדאי להיערך לכך, לחפש רזרבות, או לחסוך מראש. כדי להיות חופשייה באמת לקדם את הקריירה או העסק ובעיקר את היכולת להרוויח כסף, צריך לדעת לשחרר ולהיפתח לעזרה מתוך הבית או עזרה בתשלום.

"בכל קריירה יש מערכת יחסים בין הצרכים של האם ובין הצרכים של הארגון, ההנהלה והקולגות. ההחלטה מתי לחזור חייבת להתחיל ממנה, מהצרכים וגם מהרצונות שלה, והאחריות לכך מוטלת עליה. החוק עומד לצד היולדת בהחלטה להאריך את החופשה, אבל החוק לא יושב לידה במשרד, וכשהצד השני יבין שבאמת אכפת לה, שיתוף הפעולה ביניהם יגדל ויוכלו להתקדם ביחד לטובתה.

"לעצמאית יש שיקולים אחרים ומורכבים. עצמאיות רבות מוותרות על החל"ד ועובדות כרגיל, או מוותרות מראש על הצרכים של העסק, אבל הן משלמות על כך מחירים פיזיים ורגשיים וזה לא מחויב המציאות. היערכות מוקדמת ויצירת תשתית לעסק בהיריון תאפשר לכל עצמאית להיות עם התינוק כמו שהיא רוצה, ולחזור בהדרגה לפעילות העסקית. נכון, זה עולה כסף, אבל כשמדובר בעסק זוהי השקעה והיא מניבה גם תוצאות כספיות.

ככל שההיערכות תהיה נכונה ומתאימה יותר, החופש לבחור יגדל, וכשהיולדת תחזור לפעילות מלאה יהיה גידול בהכנסות. המטרה היא להפסיק לפעול מתוך פחד ולחפש תשובות שגורמות לסיפוק. והכי חשוב - לזכור שאין נכון ולא נכון, יש רק את מה שמתאים לך".

 

טלי מץ, עיתונאית ומנחה:

"לפני בערך שבע שנים, כשנולדה בכורתי יולי, הבנתי לראשונה מה גודל הדילמה - להתמסר לנוחות הטרנינג ולנזילות הלו"ז, או לחזור לעולם המבוגרים ויפה שעה אחת קודם.

לפני בערך שלוש שנים, כשנולדה לני, התמודדתי שוב עם אותו עניין, רק שהפעם זו הייתה דילמה במשקל כבד: ריח תינוקות או ריח אולפנים? אחה"צ בגינות או מול המצלמות? אז הרשו לי, נשים, לתזכר אתכן: אתן רשאיות לבחור בדיוק לפי הנוחות והנסיבות שלכן. אין חוקים, החוק היחיד הוא להיות נאמנה ללב שלך. בוער בך לחזור לשגרה שלך? לכי אליה. בוער בך להישאר בבית? תישארי בו (כל עוד העו"ש מאפשר). רק תזכרי ליהנות מהבחירה שלך, מה שלא תהיה, כי היא מדויקת וייחודית למקום שלך ולזמן שלך".

 

 

 

טלי מץ
טלי מץ

 

האם לשלב בקבוק בהנקה, כדי למצוא רגע לעצמי?

 

הנקה מלאה

 

עומר מלי הנגבי, יועצת הנקה ibclc ממלונית בייבי ליס:

 

"למה הנקה? משום שאין סיבה למה לא. כמו שהיריון הוא האופן המיטבי לגדילת העובר, כך ההנקה היא הדרך המיטבית לגדילת התינוק. חלב אם הוא המזון האולטימטיבי עבור תינוקות. הוא מותאם בצורה מושלמת למערכת העיכול של הרך הנולד ומספקת לו את כל הצרכים בצורה מדויקת, וגם את התמהיל התזונתי שלו, תוך התאמה מלאה לשלבי ההתפתחות שלו. מרכיבי חלב האם משתנים לאורך כל שעות היום וכן לפי גיל התינוק בהתאם לצרכיו, כדי להבטיח שבכל רגע ובכל ארוחה הוא אכן יקבל את התזונה

האופטימלית. פעולת היניקה חשובה מאוד לתינוק. היא מפתחת שרירים ורפלקסים חיוניים, מרגיעה ומשחררת אנדורפינים במידת הצורך, מרדימה את התינוק, מקילה על מערכת העיכול שלו ועוד. חלב האם מלא בנוגדנים חשובים המועברים לתינוק שלנו ומעניקים לו את החיסוניות הנדרשת. ולכן אם אין הכרח בריאותי, למה שנתערב?"

 

לשלב בקבוק

 

ד"ר חנן נטר, רופא בכיר בתינוקיית בייבי ליס, איכילוב:

 

"אני מעודד הנקה מלאה, אך עם זאת ישנם מקרים בהם אעודד בלב שלם שילובו של בקבוק. מעל הכל חשובה בריאותו ושלמות גופו של היילוד. במצבים בהם הוא אינו מקבל מספיק חלב יש לעזור לו להשלים את הכמות המתבקשת. היום יש תחליפי מזון מצוינים לאותה השלמה הכרחית. שוב, זה לא מחליף חלב אם, אבל אם אין ברירה ואם המציאות מצריכה, אל לך לחוש אשמה או להטיל ספק בהחלטתך לשלב. יש הרבה אמהות שהתוספת הזו מכניסה אותן לדכדוך עמוק וזה לא נכון. לעניות דעתי המקצועית, בקבוק תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) ביום בשום פנים ואופן לא ישבש את מהלך היניקה, לא יגרום לכך שההנקה תיפגע, ואף יש לזה ארבעה יתרונות: "ראשית ‑ מנוחת האם. ההנקה לרוב מתבצעת כל שלוש שעות. שילוב של בקבוק אחד יאפשר לה מנוחה של מספר שעות עבור עצמה. שנית, כאשר בן או בת הזוג מאכילים את היילוד הם זוכים לאינטימיות מחברת לרך הנולד שלא יצא מרחמם, וזה יתרון חשוב. שלישית, התינוק לומד לאכול מבקבוק. תינוק שרק יונק מגיע לגן בגיל חמישה חודשים, והפרידה קשה עליו כפליים. הוא לא רוצה שום דבר למעט שד אמו. לעומת זאת, אם קיבל בקבוק, אפילו פעם ביומיים, הוא יידע לקחת בקבוק באופן טבעי והפרידה מהאם תיעשה קלה יותר.

"לבסוף מחקרים בדקו ומצאו כי תינוקות המקבלים חלב על בסיס חלב פרה יפתחו פחות אלרגיה לחלבון של חלב הפרה, לעומת אלה שקיבלו רק חלב אם. למה הדבר דומה? לכך שבישראל רואים הרבה פחות אלרגיה לבוטנים, כי תינוקות אוכלים במבה מגיל אפס".

 

יעל גולדמן, שחקנית, מנחה ודוגמנית:

 

"עם כל ילד התנהלתי קצת אחרת, ואני בעד שכל אחת תעשה מה שטוב לה. לשלב זה אחלה, כי זה יכול לשחרר קצת, אבל אין נכון או לא נכון ובטח שלא לגבי הנקה, כי זה מאוד אישי ורגשי. את עמנואל בת השבע ואת בילי בת החמש הינקתי הנקה מלאה, ומגיל ארבעה חודשים שילבתי בקבוק.

איתן, הקטן בן השנה, הוא ילד מטרנה, ולא הצליח לי עם ההנקה. אז באמת שאין כללים"

 

 

יעל גולדמן
יעל גולדמן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים