האלמוגים שינו דפוס
בכל רחבי העולם שוניות האלמוגים הולכות ונכחדות כתוצאה מהתחממות מי הים • חוקרים ישראלים מצאו פתרון יצירתי לבעיה: אלמוגים מלאכותיים מחרס וביו־פלסטיק שהודפסו במדפסת תלת־ממד והוצבו במפרץ אילת • עכשיו, אחרי שהדגים התרגלו לנוכחותם והחלו לראות בהם בית לכל דבר — התקוות לשיקום הנוף הימי צפות מחדש
אחת התופעות המצערות שנגרמו בגלל שינויי האקלים היא ההיעלמות ההדרגתית של שוניות אלמוגים בכל רחבי העולם, ומדענים וחוקרים מנסים למצוא לה תרופה. טכנולוגיה חדשה, שפותחה בשיתוף אוניברסיטת בן־גוריון, הטכניון ומרכז החדשנות Hub Eilat, מאפשרת להדפיס שוניות מלאכותיות במדפסת תלת־ממד ולשקם את הסביבה התת־מימית.
החוקרים בחנו את התנהגות הדגים סביב השוניות המלאכותיות, העשויות ביו־פלסטיק וחרס. תוצאות המחקר הראשוניות, שהודפסו בכתב העת The Design Journal, מראות שהשוניות שהודפסו יכולות להוות בית גידול עבור הדגים השונים במפרץ אילת, במקום השוניות שנעלמות בגלל העלייה בטמפרטורת המים.
ד"ר נועם יוסף מאוניברסיטת בן־גוריון באילת, מנהל המעבדה להתנהגות בעלי חיים ושיקום שוניות, הסביר: "מדובר בפרויקט חדשני. זו פעם ראשונה שאנחנו בודקים את היתכנותן של טכנולוגיות קצה בים. אנחנו מנסים ליצור אלטרנטיבה שתסייע במאמץ להצלת השוניות".
לדברי ד"ר יוסף, החוקרים פירקו את מבנה האלמוגים במפרץ אילת בצורה תלת־ממדית וביקשו לעצב אלמוגים מושלמים עבור הדגים במפרץ. האתגר הגדול ביותר היה סריקת השלד של האלמוג, שכן מדובר בצורה מורכבת הכוללת חלקים נסתרים מקרני הסורק שלהם. "ביולוגיה ימית ועיצוב חברו להם יחד", אומרים החוקרים.
החוקרים ביצעו ניסוי בתנאים מבוקרים עם דגים ספציפיים על מנת לבדוק את האינטראקציה שלהם עם האלמוגים, וגם הציבו במפרץ אילת 20 שוניות שהודפסו בתלת־ממד. הניסוי, שארך כשמונה חודשים, הראה שיעורי הצלחה מרשימים של כ־70 אחוז. למעלה מארבעים מיני דגים קיימו אינטראקציה עם האלמוגים המודפסים, מה שמחזק את ההערכה שהם יהפכו בהדרגה לבית עבור בעלי החיים הימיים.
לדברי החוקרים, מרגע שהאלמוגים הוכנסו למים, בעלי חיים וצמחים מוצאים מקום להתיישב ולגדול עליהם כאילו הייתה זו שונית "טבעית". הדגים ובעלי חיים ימיים אחרים מתחילים להתייחס לאלמוגים כאל בית גידול לכל דבר. יש ביניהם שהטילו ביצים בשוניות החדשות, ישנו, מצאו מקלט או התחבאו בתוך האלמוג.
מייסדי Eilat Hub הם חברת ההשקעות אריאלי קפיטל ועו"ד אריק בנטוב. אור חביב, ראש תחום חדשנות באריאלי קפיטל, אמר כי "מרגש אותנו לראות גופי מחקר מובילים כמו הטכניון ואוניברסיטת בן־גוריון פועלים ומקדמים טכנולוגיות פורצות דרך באילת".

