yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: דנה קופל
    חדשות • 11.07.2019
    תיקי חקירה נגד רוב הפורעים ייסגרו
    היועץ נפגש אמש עם ראשי מחאת יוצאי אתיופיה והתחייב לבדוק מחדש תלונות שהוגשו למח"ש ע"י יוצאי אתיופיה ונסגרו • כתב אישום ראשון הוגש נגד אחד המוחים: הבמטו מטקו, שנעצר בחשד להצתת הרכב בעזריאלי
    תמר טרבלסי חדד, טובה צימוקי ויורם ירקוני

    שבוע לאחר שיא מחאת יוצאי אתיופיה, במסגרתה נחסמו כבישים רבים ברחבי הארץ נפגשו אמש ראשי המחאה עם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, מ"מ המפכ"ל מוטי כהן ופרקליט המדינה שי ניצן. לאחר הפגישה העריכו גורמים במערכת המשפטית כי ברוב תיקי החקירה לא יוגשו אישומים, למעט במקרי אלימות קשה. בשלב מאוחר יותר ההערכה היא שימחקו רישומים פליליים למי שיורשע בעבירות קלות.

     

    היועץ אמר שיבדוק מחדש תלונות שהוגשו למח"ש ע"י יוצאי אתיופיה ונסגרו, וכן הוא צפוי להנחות את כל גורמי האכיפה לאמץ שגרה של טיפול תקין ושוויוני ביוצאי אתיופיה. בישיבה, שבה השתתפו נציגי העדה נדון בהרחבה המשבר המתמשך בין יוצאי העדה שאיבדו כל אמון במערכת המשפט הישראלית. עיקר המשבר נובע משיטור יתר, אי הבנה הדדית שבין מערכת האכיפה ונציגיה ומנהיגי העדה וחוסר רגישות שנובע מבורות ודעות קדומות. הנציגים גם פרשו דוגמאות לתלונות שהוגשו למחלקה לחקירות שוטרים נגד שוטרים שנהגו באלימות כלפי יוצאי אתיופיה, ולא טופלו כיאות, כשהם מותירים תסכול ואי אמון מצד אנשי העדה. בתום המפגש, שהיה מתוח לפרקים, סוכם כי היועץ יפעל ביחד עם ראשי המחלקות והאכיפה להטמעת נהלי אכיפה רגישים ומתחשבים יותר.

     

    מ"מ המפכ"ל מוטי כהן ופרקליט המדינה שי ניצן אמרו בדיון כי הם מודעים לכך שיש שוטרים גזעניים, אך הבהירו שלא כולם כאלה. נציגי העדה נתבקשו להגיש תלונות ממוקדות עם שמות שוטרים אלימים ושמות תחנות משטרה אשר לטענתם נהגו באלימות והשתמשו במעצרי שווא. המשתתפים בפגישה הטיחו בכהן האשמות קשות כלפיו וכלפי התנהלות המשטרה בכלל, וטענו כי נתן גיבוי לשוטר שירה בטקה, ובכך העביר מסר לכל השוטרים שמותר לכאורה להכות צעירים אתיופים. כהן התחייב כי יבהיר לשוטרים שלא מקובלת עליו כל אלימות כלפי חשודים ונחקרים.

     

    עו"ד יצחק דסה מהקליניקה לשוויון בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר אילן אמר כי הם התרשמו שישנה הבנה של הבעיה במשטרה "שניהם אמרו לנו שהם מודעים לכך שישנם שוטרים גזענים", אמר דסה והוסיף כי "הפגישה הייתה טעונה, אבל יצאנו בתחושה שיש כוונה לבצע מהלכים לתיקון". לדבריו, בפגישה לא נדונה כלל חקירת השוטר שירה בסולומון טקה, על מנת לא לפגוע בהליך החקירה. הדיון התמקד בסוגיית חוסר האמון במשטרת ישראל ודרישות ספציפיות שנועדו להבטיח שהשוטרים בשטח לא יעשו שימוש שלא כדין בכוח, וכן למנוע אלימות כלפי חשודים. נציגי המוחים ביקשו לבחון את התיקים הפליליים שנפתחו נגד יוצאי אתיופיה באשמה של הפרעה לשוטר במהלך מילוי תפקידו "מדובר בתופעה של הרצחת וגם ירשת", אמר דסה "שוטרים מכים צעירים ולאחר מכן מאשימים אותם בכך שהם תקפו שוטרים או הפריעו להם במילוי תפקידם. תוקפים את בני הקהילה ואחר כך תופרים להם תיק". לדבריו, ממלא מקום המפכ"ל, היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה הבטיחו לקחת לתשומת לבם את הטענות ולטפל בהן.

     

    עו"ד יצחק דסה
    עו"ד יצחק דסה

     

     

    אמש שלחו פרקליטי הוריו של סלומון טקה מכתב לראש מח"ש, בדרישה לאפשר להם לעיין בחומרי החקירה מיד כשתסתיים, ועוד לפני קבלת החלטה על ידי פרקליט המדינה. הנימוק לבקשה הוא הנסיבות החריגות של המקרה, בהן הדלפות מצד מח"ש לגבי ההמלצות הצפויות וביצוע בדיקה בליסטית על ידי גוף משטרתי לא אובייקטיבי, לטענתם.

     

    ובתוך כך, כתב אישום בגין הצתה וחבלה במזיד הוגש אתמול נגד הבמטו מטקו, הצעיר שנעצר בחשד להצתת הרכב בהפגנות בצומת עזריאלי בשבוע שעבר. מעצרו הוארך עד ל־18.7, מועד הדיון הבא.

     

    לטענת נציגת הפרקליטות, עו"ד רוני מודריק, שלוש שעות לאחר שהרכב הותקף וננטש ע"י הנהג, הוא הוצת על ידי מטקו, שהצטייד לצורך כך בבקבוק של חצי ליטר בנזין.

     

    בידי הפרקליטות כמה ראיות הקושרות את הנאשם למקרה, בהן דו"חות פעולה של שוטרים אשר היו במקום, המתארים כי הבחינו בו שופך את הבנזין לתוך הרכב ואת שותפו רוכן לתוכו, וכן טביעות אצבע של מטקו שנמצאו על בקבוק הבנזין. עו"ד יעל פינקלמן ניסן מהסניגוריה הציבורית, שמייצגת את מטקו אמרה אתמול שמרשה מכחיש את האישומים נגדו: "מדובר בצעיר נורמטיבי. הוא הגיע להפגנה כדי למחות על היחס והאפלייה כלפי יוצאי אתיופיה. באותו ערב היו מאות מוקדים בהם התלהטו הרוחות והוא מצא עצמו עצור".

     

    yed660100