אחרי 35 שנה: מפעל טבעול יעזוב את קיבוץ לוחמי הגטאות
קיבוץ לוחמי הגטאות ייפרד ממפעל טבעול, החלוץ בישראל בתחום תחליפי הבשר, שיעבור בהחלטת אסם־נסטלה לאחד הקמפוסים בהם מרוכזים מפעליה, בשדרות או בקריית־גת. כך חשף אתמול ynet.
המפעל מעסיק 170 עובדים, מיעוטם חברי קיבוץ. חלקם ייקלטו במפעל אסם ביקנעם, והיתר יפרשו. עלות ההעתקה: עשרות מיליוני שקלים.
העברת המפעל נובעת מהצורך בהתייעלות, בזכות מיקום במתחם שבו פועלות תשתיות מודרניות של הקבוצה, וסינרגיה עם מפעליה הסמוכים.
הכדאיות בהותרת המפעל בקיבוץ פחתה עם השנים בשל התשתיות הישנות והעובדה שמאז הקמת המפעל בצ'כיה הוא מייצר בעיקר לשוק המקומי. גם התחרות בארץ גדלה. לתחום נכנסו זוגלובק, נטו, מותגים פרטיים של רשתות השיווק ויבואנים כמו ביונד מיט. אלו פגעו במכירותיו של מוצר הדגל של החברה – שניצל תירס.
מאסם נמסר כי התהליך יארך כשנתיים. גם מפעל הבמבה הועתק מחולון לקריית־גת, בעלות של 200 מיליון שקל.
טבעול נוסד ב־85' בבעלות מלאה של הקיבוץ. הוא הוקם ביוזמתם של גזי קפלן ז"ל, חבר הקיבוץ ולימים מנכ"ל אסם, וד"ר מיכה שמר, שפיתח טכנולוגיה לייצור שניצל מסויה, והפך את טבעול בזמנו למונופול. ב־95' קנתה אסם 58% מהמפעל. ב־2010 הושלמה הבעלות עבור 462 מיליון שקל – ששיקפו לחברה שווי של 1.1 מיליארד שקל, והפכו את הקיבוץ לאחד העשירים בישראל. ב־2016 נמכרה אסם במלואה לנסטלה.
ב־2007, ביוזמת נסטלה, הקימה אסם מפעל טבעול בצ'כיה, המייצר לשוק האירופי וכפוף לנסטלה אירופה. המפעל בארץ כפוף למנכ"ל אסם־נסטלה, אבי בן־אסאייג. אתמול הוא כתב לעובדים כי במשך 35 שנה הובילה טבעול חדשנות שהפכה לפריצת דרך עולמית, ואולם, "המפעל מייצר רק מעט ליצוא, וכדאיותו כמפעל עצמאי נחלשה. בימים אלה בוחנת החברה אפשרויות להשארת הייצור בישראל. במסגרת זו נבדקת אפשרות למזג את המפעל עם מפעלים קיימים".
בסוף השבוע נפגשה ההנהלה עם נציגי ההסתדרות ועם יו"ר הוועד, והציגה להם את החלופות שכרגע על הפרק.
אסם־נסטלה מפעילה שלושה מרכזי תעשייה בשדרות, קריית־גת ויקנעם, בהם מרוכזים שישה מתוך שמונת מפעליה בישראל. היא מעסיקה בהם כ־4,500 עובדים.

