הקלה בפיקוח על הגֶנים
כשאולג רצה להתחתן, הוא נשלח להביא בדיקת דנ”א של סבתו חולת האלצהיימר • מאיריס דרשו בדיקה שכזאת כי אמה אמרה ש”היא לא מדברת כמו בת אמיתית” • בית־הדין הרבני הגדול ביטל את שתי ההחלטות
האם אנו נמצאים בתהליך של צמצום חקירות הדנ”א ברבנות?
בית־הדין הרבני הגדול קבע כי גבר ואישה יוכרו כיהודים על אף ספקות שהתעוררו לגביהם - גם ללא בדיקה גנטית שתוכיח זאת. בכך הפכו הדיינים החלטות של ערכאות קודמות.
לקראת הבחירות בחודש אפריל נשמעו טענות מצד מפלגת ישראל ביתנו כי הרבנות הראשית מחייבת עולים מחבר המדינות לבצע בדיקות דנ”א כדי להוכיח את יהדותם. יו"ר ש"ס, אריה דרעי, טען כי מדובר בקמפיין שקרי ומכפיש של אביגדור ליברמן, אלא שבדיקת "ידיעות אחרונות" מצאה לפחות 20 מקרים כאלה בשנה האחרונה.
באחד מהם, ביקש עולה בשם אולג להינשא ברבנות ונשלח לבירור יהדותו. שני מומחים קבעו כי אף שכל משפחתו יהודית, תעודת הלידה של סבתו ומסמכים נוספים מעוררים חשד שהיא אינה בתה הביולוגית של האמא היהודייה שגידלה אותה, סבתא־רבתא של אולג, ולכן היא לא יהודייה. בית־הדין הרבני האזורי באשדוד הורה על בדיקת דנ”א לסבתא, קשישה החולה באלצהיימר, כדי לבדוק אם יש התאמה גנטית בינה לבין אנשים אחרים ממשפחת אמה. אולם לא ניתן היה בכלל לאתר קרובים כאלה. לכן, הדיינים קבעו כי יש לכלול את אולג ואת קרוביו מצד אותה סבתא ברשימת מעוכבי הנישואים, עד שיתבהר הספק ביהדותם.
אולג עירער על ההחלטה לבית־הדין הרבני הגדול באמצעות הטוענת הרבנית ד"ר ג'ני ברנר ועו"ד שירה לב־ציון מארגון "עתים". הדיינים – הרב אליעזר איגרא, הרב אברהם אהרן כץ והרב שלמה שפירא – קיבלו את הערעור והכריזו עליו ועל קרוביו כיהודים גם ללא הבדיקה הגנטית, והסבירו כי "השערת מבררי היהדות בדבר אפשרות האימוץ אינה היחידה האפשרית, ולדעתנו אף לא המסתברת ביותר במקרה זה".
במקרה נוסף עירער בית־דין אזורי על יהדותה של עולה בשם איריס אגב דיון בגירושיה. בן זוגה לשעבר ביקש להתחמק מתשלום דמי הכתובה וסיפר כי היא התעמתה פעם עם אמה, וזו הטיחה בה ש"ככה לא מדברת בת אמיתית" - אמירה שלדעתו מהווה הוכחה לכך שהיא מאומצת ולכן אינה יהודייה.
לדיינים זה הספיק כדי לפתוח תיק לבירור יהדות, ובסיומו דרשו ממנה בדיקה גנטית שלה ושל אמה כתנאי להכרה ביהדותה, הכניסו אותה לרשימת מעוכבי החיתון והכריזו על ילדיה כ"טעוני בירור". איריס עירערה באמצעות ארגון "עתים" והטוען הרבני אלעד זמיר, ובית־הדין הגדול – באותו הרכב כמו במקרה של אולג – הפך את ההחלטה תוך שהוא מותח ביקורת קשה על הערכאה האזורית.
עם זאת, בשולי הדברים דחה בית־הדין הגדול את הטענות העקרוניות נגד חקירות הדנ”א, והבהיר כי "בדיקת הרקמות איננה בדיקה 'גזענית' אלא כלי חשוב שיכול דווקא לסייע רבות לטוענים שמתקשים להוכיח את יהדותם".
הרב שאול פרבר, יו"ר ארגון "עתים", אמר: "הצלחת הערעורים היא צעד חשוב במאבק, אך אל לנו להיות שאננים. התופעה לא נפסקה. אנו נמשיך לפעול עד שתצא הוראה רשמית לחדול מהשימוש בבדיקות דנ”א במסגרת הוכחות היהדות".