yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: שאטרסטוק
    זמנים מודרנים  • 20.07.2019
    הנה בא אווירון!
    זו אחת התופעות שהכי מדאיגות הורים: כשהרך הנולד לא אוכל מספיק לדעתם נמצא באחוזון נמוך מבחינת המשקל. אבל הסיבות השכיחות ביותר לאי־עלייה במשקל נעוצות דווקא בהורים. אלה המצבים השכיחים שמונעים עלייה מספקת במשקל
    ד"ר איתי גל

    נושא המשקל הוא אחת הסיבות המרכזיות לפנייה לרופא הילדים בגיל הינקות. "מדובר בתופעה נפוצה, שמתרחשת די הרבה", מספרת דינה לוי, דיאטנית תינוקות וילדים במכבי שירותי בריאות, "חשוב לא להתעסק במזון יותר מדי, לא לייצר דרמות סביב האוכל, לא לייצר התעסקות מוגזמת, ולא לדחוף את האוכל כשהילד מסובב את הראש. חשוב להיות קשובים לפעוט, לסימני הרעב והשובע שלו. לא לייצר טריקים כמו הכנסת מוצץ והחלפתו בתחיבת בקבוק לפיו כך שלכאורה עובדים על הילד. חשוב להבין מהיכן הסרבנות מגיעה, להקשיב לצרכיו של התינוק עצמו".

     

    אז איך תזהו אם הבעיה אצלו או אצלכם? אלה בעיות התזונה השכיחות אצל תינוקות שאינם עולים כמצופה במשקל, צורות האבחון ודרכי הטיפול האפשריות:

     

    1. הוספת מים

     

    "הנקה ופורמולות מכילות מעל 90 אחוז מים", מסבירה לוי, "אם מתרשמים שהילד צמא, אפשר לתת לו עוד בקבוק פורמולה או עוד הנקה - אבל מתחת לגיל חצי שנה אין לתת לתינוק מים. ובכל מקרה, הכנתה של הפורמולה צריכה להתבצע בדיוק לפי הוראות היצרן, עם כמות המים המדויקת. לא פחות ולא יותר".

     

    2. התעלמות מרצון הילד

     

    כשהילד מסיים את האכילה או שאינו רוצה לאכול יותר, הוא לרוב מסובב את הראש. "אפשר להציע את הבקבוק עוד פעם אחת. אבל אם הוא מתעקש לסובב את הראש או סוגר את הפה, פה צריך לעצור, לכבד את בקשתו, ולא להציע שוב ושוב. יש לאפשר לו לסיים את האוכל בפיו, ואז להציע כפית נוספת, בקצב שמותאם לדרישותיו. אם הילד לא רוצה לאכול, זוהי זכותו".

     

    3. נשנושים

     

    "לא צריך לפצות ילד שלא אוכל על ידי ממתק רק כדי שיאכל משהו. המשפט 'העיקר שהילד יאכל משהו' – הוא שגוי. הילד צריך לאכול, אבל משהו בריא ואיכותי", אומרת לוי.

     

    4. מעבר לעצמאות

     

    "ברגע שההורה מונע מהתינוק את ההתעסקות עם האוכל ואת המעבר שלו לעצמאות, הדבר עלול לגרור הפרעות אכילה. תחושת העצמאות של התינוק חשובה מאוד, ומאפשרת לו גם להתפתח מוטורית וגם להבין קוגניטיבית שההורים סומכים עליו ומאפשרים לו להתקדם".

     

    5. בריונות אכילה

     

    מצב הנובע מבעיית התנהגות, כאשר הילד מזהה נקודות חולשה אצל ההורים. "צריך לשמור על גבולות מאוד ברורים של אכילה, לא להיכנע ולא לתת תחליפי ממתקים וחטיפים במקום אוכל. במקביל, יש לגשת להדרכת הורים אצל פסיכולוג לגבי הצבת הגבולות".

     

    6. סרבנות בקבוקים

     

    "כדאי לשמור על שעות קבועות של האכלה בבקבוק עוד לפני היציאה של האם לעבודה, ובמקביל להתקדם עם המזונות המוצקים כך שהוא יוכל לקבל במקביל לבקבוק גם ארוחות של פירות, מרק ירקות וחלבון".

     

    7. בעיות בהנקה

     

    אמהות רבות מתקשות להניק את הרך הנולד. מומלץ במקרה כזה לפנות ליועצת הנקה שנמצאת בטיפות החלב ובקופות החולים, שתנסה להדריך, לכוון ולסייע. במקרה הצורך, עשויה האחות להמליץ על תוספת תמ"ל או מעבר מלא לכלכלת פורמולה.

     

    8. רפלוקס

     

    כאשר עולה חשד לרפלוקס, ממליץ הרופא להסמיך את האוכל, או לעבור לפורמולות המתמצקות בקיבה ואינן נפלטות מעלה. בנוסף ניתנות התרופה זנטאק, הסותרת את חומציות הקיבה, או אומפראזול המפחיתה את יצירת המיץ החומצי בקיבה. על ההורים להימנע מהאכלת כמויות גדולות מדי.

     

    9. סיסטיק פיברוזיס

     

    מחלה גנטית חשוכת מרפא העלולה להתבטא גם בחוסר עלייה במשקל. כאשר מופיעים תסמינים נוספים כמו דלקות ריאה חוזרות, עשוי הרופא לשלוח את הפעוט לתבחין זיעה שיכול להצביע על חשד למחלה.

     

    עקומות גדילה

     

    הערכת הגדילה של תינוקות וילדים מתבצעת באמצעות גרפי עקומות גדילה, או בשמם העממי "אחוזוני גובה ומשקל". מדובר בעקומות שנקבעו על ידי ארגון הבריאות העולמי ומציינות את מיקומו של הילד בהשוואה לילדים אחרים בני גילו ברחבי העולם. כך, למשל, ילד הנמצא באחוזון משקל 3 הוא ילד ששלושה אחוזים מילדי העולם בגילו הם במשקל נמוך משלו ו־97 אחוז מילדי העולם בני גילו הם במשקל גבוה משלו. ילד באחוזון 50 נמצא "בדיוק באמצע", כלומר 50 אחוז מילדי העולם במשקל גדול ממנו, ו־50 אחוז מהילדים במשקל נמוך ממנו.

     

    מצבים לא תקינים הדורשים בירור כוללים אחוזוני גובה או משקל החורגים מהגרף, כלומר אחוזון 97 ויותר או אחוזון 3 ומטה.

     

    ynetmail@gmail.co.il

     

    הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים וכתב הבריאות של ynet

     


    פרסום ראשון: 20.07.19 , 23:18
    yed660100