עובדים בטוקיו
מעבדה לזיהוי וירוסים, רכב אוטונומי שיסיע את הספורטאים בכפר האולימפי ורובוטים שיתפקדו כמדריכי תיירים ומחזירי כידונים • שנה לפני האולימפיאדה היפנים לא מתכוונים להשאיר שום פרט ליד המקרה • לצערם, אין להם שליטה על מזג האוויר
יפן היא לא ברזיל. לקראת המונדיאל והאולימפיאדה ב־2014 וב־2016, שמענו לא מעט על העיכובים בהקמת התשתיות, ובעיקר על הגישה הברזילאית הרווחת של "אל תדאגו, יהיה בסדר בסוף". לקראת טוקיו 2020, זו הייתה הדאגה האחרונה של הוועד האולימפי: היפנים יודעים לתקתק עניינים.
אם תהיתם לאילו עומקים ורזולוציות יורדים שם, קחו את המקרה של העיר מוסאשימוראיאמה כדוגמה: ראש העיר שבפרברי טוקיו אישר לאחרונה הקמת מעבדה שבה ייערכו ניסויים בכמה מהווירוסים המסוכנים ביותר בעולם, כמו אבולה למשל. המטרה היא לפצח את הסודות ולהגיע להבנה מקיפה שלהם לפני המשחקים כדי שלא יהוו בעיה. זוכרים את נגיף הזיקה שהפחיד את מי שנסע לריו? אז בטוקיו פועל צוות מומחים שלא ייתן לאף מגפה להרוס את האולימפיאדה (או לחלופין, ישחרר בטעות בטוקיו נגיף מזעזע בזמן הכי גרוע...).
המוח היפני ניסה לדאוג לכל צרה אפשרית מראש. בנייתם של יותר ממחצית המתקנים החדשים כבר הושלמה שנה לפני טקס הפתיחה, וההנחה היא כי לא יהיו בעיות מיוחדות בנוגע לאחרים. בסך הכל האולימפיאדה תיערך ב־43 מתקנים שונים – שמונה חדשים, 25 קיימים ועשרה זמניים שיפורקו לאחר מכן – והבולטים שעדיין נמצאים בשלבי הקמה הם האצטדיון האולימפי החדש (יכיל כ־80 אלף מקומות) ובריכת השחייה. אל תדאגו בנוגע לזה, שכן ביפן דיווחו כי האצטדיון מוכן ב־90 אחוז, ויוצג לקהל הרחב בדצמבר.
זהירות, טייפון!
אבל לא הכל ורוד, מאחר שהמארגנים עומדים בפני כמה כאבי ראש משמעותיים. קודם כל, מדובר בהוצאות שמפחידות ערים פוטנציאליות רבות ששוקלות לארח ויורדות מהעניין. על פי הערכות שונות, תקציב המשחקים יגיע לסכום מופרע של 30 מיליארד דולר, פי ארבעה מהתכנון המקורי ביפן. באתר "דה ניישן" טענו כי בניסיונות הלא מוצלחים לקצץ בסכומים, התחומים שנפגעו נגעו לתשתית עירונית ולא למתקנים, מה שיוצר את כאב הראש הבא: ההתניידות בעיר.
העיר הצפופה צפויה להתמלא בכמות עצומה של תיירים ואוהדים (כ־650 אלף), מה שהוביל ליצירת תוכנית "טלוורק" על ידי הממשלה והוועדה המארגנת. מטרת התוכנית היא להוביל לכך שעובדים רבים בחברות בעיר יעבדו מהבית במהלך האולימפיאדה כדי להפחית את כמות השימוש בתחבורה בבירה היפנית. וזו כמות רצינית: לא פחות משמונה מיליון אנשים נכנסים לעיר בדרכי תחבורה שונות מדי יום. התוכנית נמצאת כרגע בשלבי ניסוי בחברות שונות.
ויש משהו שהמארגנים לא יכולים לשלוט בו: מזג האוויר. הטמפרטורות בקיץ היפני עלולות לעבור את רף 40 המעלות, וישנה סכנה אמיתית לסופות טייפון שישבשו את המשחקים. כדי לנסות להתמודד עם האתגר, חברת דאטה החלה באיסוף מידע מדוקדק על מזג האוויר הצפוי ביחס לכל תחרות, לפי נתונים מהעבר ומההווה, ותעניק לספורטאים מידע חיוני הנוגע להכנות שלהם. הוועד האולימפי בארה"ב כבר הקים מרכז מיוחד המדמה את תנאי מזג האוויר הצפויים, כדי שהספורטאים יכינו את גופם לחום וללחות וילמדו להתמודד איתם.
העתיד כבר כאן
דיברנו על איסוף מידע מהעבר וההווה, אבל יפן היא אחד מהמנועים של העתיד, אומת טכנולוגיה מוטרפת. ותהיו בטוחים שבאולימפיאדה היא תציג לראווה כמה חידושים – כמו ה־APM, הרכב החשמלי־אוטונומי החדש של טויוטה, שאלף דגמים שלו יסיעו אנשים בכפר האולימפי. מדובר בסוג של קרונית קטנה ופתוחה בצדדיה, שתוכל להסיע חמישה אנשים ולחצות 100 ק"מ בין טעינה לטעינה. אבל מעל הכל, החלום שעליו מדברים בטויוטה וביפן הוא מכונית מעופפת שתדליק את הלפיד בטקס הפתיחה, וכרגע זה התכנון.
וכמובן, איך אפשר בלי רובוטים? אתמול טויוטה חשפה את "פרויקט הרובוטים של טוקיו 2020". הוא כולל את הקמעות של המשחקים, מיראיטווה וסומייטי, לצד רובוטים ייחודיים שנועדו לסייע במהלך המשחקים בתור מדריכי תיירים ואפילו מחזירי כידונים.
בגזרת האבטחה, ביפן ייעזרו באינטליגנציה מלאכותית כדי להתמודד עם האיומים המרחפים מעל כל אירוע ספורט גדול. המטרה של השלטונות היא להפריע כמה שפחות לזרימת הקהל בזמן שהטכנולוגיה תעשה את העבודה, למשל בתוכנות לזיהוי פנים וחיזוי תנועה.
ועכשיו, 30 מדליות זהב
בהתאם לטרנד העולמי, יפן גם תדאג לקיימות. בין השאר, המארגנים יצרו סוג של "מכרה" הכולל פסולת של טלפונים ניידים ומכשירים חשמליים, שתמוחזר ותהפוך לראשונה בהיסטוריה למדליות שיחולקו לזוכים. מעבר לכך, כל פודיום שעליו יעלו המנצחים יהיה עשוי מפלסטיק ממוחזר, כחלק ממהלך לצמצום זיהום הפלסטיק באוקיינוסים.
ואחרי כל הדאגות, התכנונים, הבזבוזים והשפצורים, אסור לשכוח שיהיה גם המון ספורט. ויפן היא מדינה חולת ספורט, שהנציגים שלה יקבלו דחיפה אדירה בכל ענף. בשלב הראשון של מכירת הכרטיסים, 7.5 מיליון יפנים נרשמו להגרלה, ו־3.22 מיליון (90 אחוז מהזוכים) רכשו כרטיסים.
כל האוהדים האלה יחכו נרגשים ודרוכים להמנון המקומי, ולפי היעד שהוועד האולימפי המקומי הציב, זה אמור לקרות הרבה – היפנים סימנו מטרה של זכייה ב־30 מדליות זהב, לא עניין פשוט לאור העובדה שהשיא היפני עומד על 16 (באולימפיאדה הקודמת שאירחה טוקיו ב־1964, ובאתונה 2004).
נשארה שנה בדיוק לחגיגת הספורט הגדולה. הגיע זמן יפן.

