yed300250
הכי מטוקבקות
    שקד, השבוע . "בטווח הארוך, אם רוצים להגיע להנהגת המדינה, המקום הוא כנראה בתנועת הליכוד"
    7 ימים • 24.07.2019
    "כשבעלי אופיר ואני ראינו בטלוויזיה את פיזור הכנסת הוא אמר: 'אוי, לא, אני לא מאמין שזה קורה לי'. כבר היו לנו תוכניות לחיים טובים ונינוחים לכמה שנים"
    הקאמבק המהדהד של איילת שקד הפך את התל–אביבית החילונית לדמות המשפיעה ביותר במפלגות הציונות הדתית. בראיון ראשון מאז שהפכה ליו"ר הימין החדש היא מספרת על הצעות העבודה המפתות שקיבלה אחרי הכישלון בבחירות, מסבירה למה אין לה בעיה לשבת עם בן–גביר וסמוטריץ' (אבל רק כמנהיגת הגוש), ומבהירה: נמליץ על נתניהו רק בתנאי שלא יקים ממשלה עם השמאל
    יובל קרני, מורן אזולאי | צילום: גבריאל בהרליה

    בשבועות האחרונים ניהלה שרת המשפטים לשעבר איילת שקד דו־שיח צפוף, נוקב וחריף עם איילת שקד. אחרי שכמעט התרגלה לחיי הנוחות, אחרי שכבר הוצפה בהצעות עבודה מפתות עם שכר נדיב, מצאה את עצמה שוב בקלחת הפוליטית בעקבות החלטת נתניהו לפזר את הכנסת וללכת שוב לבחירות. ההתלבטות הייתה קצרה, אבל הדרך חזרה הייתה פתלתלה ומורכבת.

      

     

    שקד שיחקה על שלושה מגרשים, בסדר הזה: שריון במקום גבוה בליכוד, כיבוש המקום הראשון באיחוד מפלגות הימין או מינוי ליושבת ראש מפלגת הימין החדש, הניסוי הפוליטי שדירדר אותה ואת נפתלי בנט ב־9 באפריל אל מתחת לאחוז החסימה. דווקא מי שעזבה את הבית היהודי והקימה מפלגה שכשלה במועד א' של הבחירות - הפכה לקראת מועד ב' לשם החם ביותר של הימין (חוץ מנתניהו, כמובן).

     

    כמש"קית חינוך בגולני
    כמש"קית חינוך בגולני

     

    ביום ראשון השבוע הודיעה שקד באופן רשמי על חזרתה לחיים הפוליטיים אחרי "פסק זמן" שלא ממש היה, והפעם בראש הימין החדש.

     

    "אחרי שמצאנו את עצמנו מחוץ לכנסת החלטתי לעבוד במגזר הפרטי - מה שנקרא: לעשות לביתי - ובמקביל להתפקד לליכוד ולהתחיל לעבוד בליכוד", סיפרה השבוע שקד, בראיון ראשון מאז החלטתה לחזור לפוליטיקה. "זו הייתה ההחלטה שלי לטווח ארוך. מרגע שהוכרזו בחירות חוזרות, הייתי צריכה לקבל החלטה אם אני מתמודדת בבחירות הקרובות או ממשיכה בתוכנית המקורית. החלטתי להתמודד".

     

    שקד ומשפחתה עוד הספיקו ליהנות מכמה שבועות שקטים בין יום הבחירות עצמו ליום שבו הוחלט לפזר את הכנסת וללכת שוב לבחירות. הטלפון כבר לא צילצל כמו פעם, שקד לא עסקה באופן אובססיבי במענה למסרונים, והצעות העבודה האטרקטיביות התחילו לזרום. ואז חייהם התהפכו שוב. "כשישבנו בבית מול הטלוויזיה וראינו, אופיר בעלי ואני, את פיזור הכנסת, הוא תפס את הראש עם הידיים ואמר: 'אוי, לא, אני לא מאמין שזה קורה לי'", נזכרת שקד.

     

    כי הוא ידע שאת הולכת לחזור?

     

    "כן. כי הוא הבין מה יקרה. וכבר היו לנו תוכניות לחיים טובים ונינוחים לכמה שנים טובות".

     

    וגם עם פרנסה טובה, נכון?

     

    "כן. והוא הבין מה הולך לקרות לו", אומרת שקד וצוחקת. "הוא הראשון שזיהה, מה שנקרא. זה לא סוד שאת ההחלטה לחזור קיבלתי כבר לפני חודשיים בערך. אחר כך היה צריך לראות מה הדרך הנכונה. מאוד האמנתי שאם אני חוזרת, אז בראש גוש גדול ולא לרוץ כמפלגה בודדת (זאת למרות שציפתה לשריון בליכוד - י"ק, מ"א). במשך כמה שבועות ניהלתי שיחות, בראש ובראשונה עם בנט, ואחר כך גם עם השותפים האחרים. רציתי לוודא שאם אני חוזרת, יש באמת בסיס לשיתוף פעולה רחב. זהו. לכן זה לקח זמן".

     

    אבל בסופו של דבר, מפלגת הימין החדש הייתה ברירת מחדל, לא?

     

    "לא. בכלל לא".

     

    הימין החדש זו לא ברירת מחדל? הרי רצית דברים אחרים.

     

    "רציתי לחזור ואז להגיע להסכמה על הקמת איזשהו גוש רחב. זו הייתה הכוונה".

     

    אבל אף אחד לא הבטיח לך שיוקם גוש כזה.

     

    "נכון לעכשיו, כשאנחנו יושבים כאן ומדברים, אף אחד לא מבטיח שיוקם ואף אחד לא מבטיח שנצליח. אבל זו לפחות השאיפה שלי. כמו שבמפלגה הרפובליקנית בארצות־הברית יש מנעד רחב בין הזרם המרכזי של המפלגה לבין 'מסיבת התה', גם אנחנו יכולים ליצור רשימה גדולה עם מנעד רחב - גם של ימין חילוני ודתיים ליברלים וגם של דתיים מאוד, שיש מי שקורא להם חרד"לים או אולטרה־דתיים".

     

    שקד ובנט הקימו ערב הבחירות הקודמות את הימין החדש, כדי להתנער מרבנים קיצוניים ולהתרחק מהכהניסטים. בשבועות האחרונים היא דווקא גילתה פרטנר פוליטי חדש: איש תנועת "כך" לשעבר איתמר בן־גביר. שאלנו את שקד, אם ברצף הדעות של איחוד מפלגות הימין יש גם מקום לכהניסטים. "אני מכירה את בן־גביר", משיבה שקד. "גם אתם מכירים אותו. אני לא אוהבת להשתמש במונח הזה (כהניסטים - י"ק, מ"א). אני גם לא חושבת שהוא עצמו משתמש במונח הזה. זה נכון שיש בינינו תהום אידיאולוגית. ישבתי איתו לשיחה ואמרתי לו: 'אני מאמינה בדו־קיום עם ערביי ישראל ושהם צריכים להשתלב בחברה הישראלית. קידמתי הרבה שופטים גם מבני המיעוטים. יש לך בעיה עם זה?' הוא אמר לי, 'לא, אין לי שום בעיה עם זה'. אמרתי לו: 'אני בונה בית משפט בעיר ערבית. יש לך בעיה עם זה?' הוא אמר, 'לא, אין שום בעיה עם זה'. כך שאני חושבת שאפשר לשתף איתו פעולה. ואני אומרת שוב: כמו שבמפלגה הרפובליקנית יש מנעד מאוד רחב, גם אצלנו יהיה מנעד רחב. זו המטרה שלי". ואז היא צוחקת: "איזו תשובה טובה נתתי!"

     

    בן-גביר
    בן-גביר

     

    עוצמה יהודית יהיו בפנים?

     

    "קודם כל, אני רוצה שהמפלגה הזאת תיקרא 'הימין המאוחד'. אם מקימים גוש ימין מאוחד וגדול, אז כל מפלגת ימין שהיא לא הליכוד יכולה להיות בתוך הגוש".

     

    למה חשוב לך כל כך לעמוד בראש?

     

    "כי אנחנו רוצים להצליח, ובסופו של דבר, בפוליטיקה צריך להסתכל על מנדטים. מנדטים הם כלי להשגת כוח פוליטי. בראש האיחוד צריך לעמוד מי שמביא הכי הרבה מנדטים - וזו אני".

     

    זה לא עניין של אגו?

     

    "ממש לא. תראו, אני פוליטיקאית כבר די הרבה שנים. אני חושבת שאם הגעתי לשלב שבו אני יכולה להביא תוצאה טובה והכי הרבה מנדטים, אז אין סיבה שזה לא יקרה".

     

    ואת מביאה את התוצאה הכי טובה מבין השחקנים בגוש?

     

    "כן".

     

    איך את יודעת את זה?

     

    "סקרים".

     

    יש סיכוי שיהיה איחוד גדול ואת לא תעמדי בראשו?

     

    "מה זאת אומרת?"

     

    למשל, שרפי פרץ יהיה בראש האיחוד הזה.

     

    "כבר אמרתי: מי שצריך לעמוד בראש האיחוד, זה מי שיכול להביא את התוצאה הטובה ביותר".

     

    באיחוד מפלגות הימין טוענים שהדרישות שלכם במשא ומתן הן מופרזות, מוגזמות, שאתם חיים על ענן.

     

    "תראו, כל משא ומתן הוא קשה מטבעו, כי אנחנו נמצאים במערכת הפוליטית, ויש דרישות שונות לשני הצדדים. בגלל זה נכנסים למשא ומתן, כדי להגיע לאיזושהי פשרה. אבל אני לא מנהלת את המשא ומתן בתקשורת. זה נכון שיש כל מיני אנשים שמתראיינים מצד כזה ומצד אחר. אבל בסוף הדברים לא נסגרים בתקשורת אלא בחדרים סגורים. אני במערכת יחסים מאוד טובה עם בצלאל סמוטריץ', כי עבדנו כמה שנים יחד בצורה מצוינת. אנחנו מעריכים זה את זה. אני אלמד להכיר את הרב רפי פרץ ואני בטוחה שאנחנו נגיע לתוצאות טובות".

     

    סמוטריץ'
    סמוטריץ'

     

    חזית בלפור

     

    יש נושא אחד שאיילת שקד הדעתנית והווכחנית נזהרת ממנו כמו מאש: היחסים שלה עם תנועת הליכוד, ובעיקר - האווירה הנפיצה בגזרת בני הזוג נתניהו. בכירים בליכוד טענו כי שקד היא נכס אלקטורלי למפלגה. חלקם לחצו על נתניהו לשריין אותה במקום גבוה ברשימה, ולמנוע בכך ממפלגת ימין לשתות מנדטים מהליכוד. בבלפור השיבו לכולם ב"לא" מוחלט.

     

    למה סגרו בפנייך את הדלת בליכוד?

     

    "אני לא מדברת כרגע על הליכוד. וכן, כשאני מסתכלת לטווח הארוך, אז אם רוצים להגיע להנהגת המדינה, המקום הוא כנראה בתנועת הליכוד".

     

    היעד הסופי שלך הוא הליכוד?

     

    "אני לא יודעת מה יקרה בעתיד".

     

    מפלגת הימין היא תחנה זמנית?

     

    "בפוליטיקה קשה להסתכל שנים קדימה. המטרה שלי עכשיו היא להביא לניצחון הימין בבחירות הקרובות".

     

    את גם חילונית וגם אישה. את יכולה להצליח במפלגה דתית־שמרנית?

     

    "אני מאמינה שכן. אני, כאישה לא דתייה, נבחרתי בפריימריז למקום הראשון בבית היהודי. אז אני חושבת שאם עושים איחוד של כלל המפלגות, זה בהחלט אפשרי".

     

    מקורבי שקד ובנט טוענים כי בימים האחרונים נתניהו עושה קמפיין על הראש שלהם. זה מתבטא בעיקר בציוצים ובפוסטים חריפים שמעלה יאיר נתניהו נגד השניים ברשתות החברתיות. והשיא: הפנייה של שרה נתניהו למיכל פרץ, רעייתו של שר החינוך הרב רפי פרץ, עם בקשה מפורשת: "אל תוותרו לשקד על המקום הראשון".

     

    "אני לא רוצה להתייחס לזה", אומרת שקד ושותקת.

     

    למה?

     

    "ככה".

     

    בכל זאת, רעיית ראש הממשלה מתערבת בעניין פוליטי שאת קשורה אליו.

     

    "אני לא רוצה להתייחס לזה".

     

    את שואלת את עצמך מאיפה זה מגיע?

     

    "אני לא רוצה להתייחס לזה".

     

    ההתייחסות הזאת לא מעידה גם על חוסר מנהיגות? אולי את חוששת לומר דברים שלא תמיד נעים לשמוע?

     

    "אני מעדיפה להימנע מעימותים. אני אתן את התשובה שנתן נתניהו בראיון אחר: 'בגלל שאני מבין בפוליטיקה, אני לא אענה על השאלה הזאת'".

     

    מה שהיא כן מוכנה, זה להציב את התנאי שלה לתמיכה בנתניהו אחרי הבחירות. במערכת הבחירות הקודמת הודיעו אביגדור ליברמן ונפתלי בנט מראש כי ימליצו על נתניהו. הפעם הודיע יו"ר ישראל ביתנו שלא ימליץ מראש על נתניהו, אלא על המפלגה הגדולה ביותר, ובתנאי שהעומד בראשה יתחייב על הקמת ממשלת אחדות לאומית. בימין גם זוכרים היטב שאחרי שהמליצו על נתניהו, הם קיבלו את אבי גבאי, שלי יחימוביץ' וסתיו שפיר בחדרי המו"מ הקואליציוני.

     

    "נתניהו הוא ראש מחנה הימין והוא יו"ר המפלגה הגדולה בימין, ולכן אנחנו נמליץ עליו", אומרת שקד. "אבל רק בתנאי שיקים ממשלת ימין ולא ממשלת שמאל עם גנץ ועמיר פרץ. אני מזכירה שב־2009 הוא הכניס את ברק, ב־2013 הוא חתם קודם כל עם לבני והיא הראשונה שהוא הכניס לממשלה, ב־2015 ניסה להכניס את בוז'י וב־2019 הוא ניהל משא ומתן עם אבי גבאי. אין לי שום כוונה להמליץ על נתניהו ואחר כך סתיו שפיר תהיה שרת משפטים ואבי ניסנקורן יהיה שר אוצר". שקד גם מציבה לנתניהו קו אדום: "אם הוא לא יצליח להרכיב את הממשלה הבאה - לא יהיה מועד ג'. אנחנו לא נתמוך בבחירות נוספות. אי־אפשר לשגע את המדינה ולהכניס אותה ללופ של בחירות אחרי בחירות. אני מאחלת לנתניהו בהצלחה ומקווה שהוא יצליח להרכיב ממשלה".

     

    גנץ. "הוא לא מתאים"
    גנץ. "הוא לא מתאים"

     

    ואם הוא לא יצליח להרכיב ממשלה ולא יגיע ל-61 מנדטים? תמליצו על מועמד אחר מהימין?

     

    "אני לא מתכוונת להיכנס פה לכל מיני ספקולציות. אני אומרת דבר ברור: אנחנו רוצים בניצחון הימין. אנחנו נמליץ על נתניהו, אבל בתנאי שהוא יקים ממשלת ימין ושהערכים שחשובים לנו במדינת ישראל לא יימכרו על מזבח הקמת הקואליציה".

     

    אתם רואים בנתניהו איש ימין, אבל הוא נמנע מלבצע את המדיניות של הימין בהרבה תחומים: החלת ריבונות, סיפוח, עונש מוות למחבלים, פינוי חאן אל־אחמר.

     

    "זה נכון. ולכן צריך מפלגה אידיאולוגית חזקה מימין לנתניהו. אבל כשיש ראש ממשלה מהשמאל זה הרבה יותר גרוע. עיין ערך אהוד ברק".

     

    מה עם לקצוב את כהונת ראש הממשלה? את לא חושבת שנתניהו מכהן יותר מדי זמן בתפקידו?

     

    "אם שואלים אותי - נכון שראש ממשלה יכהן שתי קדנציות או שמונה שנים עם החוק הצרפתי. זו דעתי האישית".

     

    מתן חסינות לנתניהו מפני העמדה לדין? זה דבר שאת תומכת בו?

     

    "זה משהו שאני לא שוללת, אבל אני לא קובעת עדיין את עמדתי, כי אם חלילה יחליטו להגיש כתב אישום, זה תלוי בשאלה מה יהיה בכתב האישום הזה".

     

    שקד עם נתניהו. "לא שוללת מתן חסינות, אבל עדיין לא החלטתי"
    שקד עם נתניהו. "לא שוללת מתן חסינות, אבל עדיין לא החלטתי"

     

    ואם החסינות תהיה תנאי בהסכם הקואליציוני?

     

    "אני לא מנהלת את ההסכם הקואליציוני בראיון. אחרי שנדע את העובדות - נחליט כיצד לנהוג. באופן כללי, על פי החוק, ראש ממשלה יכול להמשיך לכהן עם כתב אישום. הרציונל הוא שאדם אחד לא יפיל ממשלה ויחליף שלטון. אדם אחד - הכוונה ליועץ המשפטי לממשלה, ולכן יש בית משפט. בכל מקרה, נמתין להכרעת היועץ המשפטי".

     

    מה דעתך על בני גנץ כמועמד לראשות ממשלה?

     

    "אני מחבבת אותו ומעריכה אותו, אבל לא חושבת שהוא מתאים להיות ראש ממשלה".

     

    למה?

     

    "אני לא חושבת שהוא מתאים. אני לא חושבת שיש לו את האופי המתאים להיות ראש ממשלה, מעבר לכך שהוא איש שמאל ואני בימין".

     

    את אומרת את זה מתוך היכרות?

     

    "לא. מהתרשמות. אני לא מכירה אותו באופן אישי".

     

    בליכוד ניסו לרמוז שיש לו בעיות נפשיות.

     

    "אני לא מכירה כזה דבר".

     

    הגוועלד שבדרך

     

    איך הצליח יו"ר הבית היהודי ויו"ר משותף של הימין החדש בבחירות הקודמות למחול על כבודו ולהחליף מקומות עם איילת שקד? איזה מרכיב נפשי צריך להיות לפוליטיקאי כדי לוותר על עמדת כוח כזו לטובת אדם אחר? הזכרנו לה שנפתלי בנט הביא אותה לפוליטיקה, הקים מפלגה והוביל את ברית הזוגיות הפוליטית הנדירה הזאת במשך שנים ארוכות. שקד מתקנת אותנו. "אני בעצם הכנסתי את נפתלי לחיים הפוליטיים. עבדתי בלשכת נתניהו כיו"ר האופוזיציה. והוא חיפש ראש מטה. חבר משותף הכיר לי את בנט. ראיינתי אותו. הוא עבר את הראיון. אחר כך עבר ראיון אצל נתניהו. ככה התחלנו לעבוד. לאורך השנים עבדנו יחד אצל נתניהו. אחר כך ב'ישראל שלי' ולאחר מכן בבית היהודי. אנחנו אנשים מאוד־מאוד שונים בהרבה מובנים, אבל תמיד ידענו לעבוד יחד. גם כשהיו בינינו ויכוחים גדולים וגם כשעברנו כישלון או טראומה, הקפדנו מאוד לשמר את יחסי החברות ולא לדבר זה נגד זה בחוץ. אני חושבת שזה די נדיר בפוליטיקה".

    עם בנט, במסיבת העיתונאים שבו הוכרזה כיו"ר הימין החדש. "מזכירה לכם שאני הבאתי אותו לפוליטיקה"
    עם בנט, במסיבת העיתונאים שבו הוכרזה כיו"ר הימין החדש. "מזכירה לכם שאני הבאתי אותו לפוליטיקה"

     

    היה לו קשה לזוז אחורה?

     

    "אני חושבת שתצטרכו לדבר עם נפתלי. אני לא רוצה לדבר בשמו. אני חושבת שהוא עשה מעשה נכון גם בשביל מחנה הימין וגם בשביל המפלגה. אני גם חושבת שהוא הרוויח מזה".

     

    מה הלקחים שלכם מהכישלון בבחירות האחרונות?

     

    "שלא עשינו 'קמפיין גוועלד'. זאת הייתה טעות חמורה של שנינו. ראינו שנתניהו התחיל כבר את קמפיין הגוועלד. הבית היהודי התחיל בקמפיין הגוועלד, ואנחנו לא עשינו את זה עד אחר הצהריים של יום הבחירות. כי חשבנו שאנחנו במומנטום טוב ורצינו לשדר אווירה חיובית. מתברר שביום הבחירות צריך לשדר פאניקה".

     

    את מתחרטת על סרטון בושם הפשיזם?

     

    "לא. זה היה רעיון של הקריאטיב, שבהתחלה סירבתי לו. אחר כך הם שיכנעו אותי שזה יכול להעביר את המסר בצורה חזקה. אני לא רואה בזה משהו סקסיסטי. אני דווקא רואה בזה משהו חזק. לפני שהוצאתי את הסרטון הראיתי לבעלי והוא אמר לי שזה ענק. הוא חשב שזה סרטון מעולה ואמר: 'תוציאי מהר'. ואופיר הוא מאוד ביקורתי".

     

    מתוך סרטון "בושם פשיזם". "אני לא רואה בזה משהו סקסיסטי"
    מתוך סרטון "בושם פשיזם". "אני לא רואה בזה משהו סקסיסטי"

     

    אבל זה הוציא לישראל שם רע באירופה.

     

    "די עם השטויות האלה".

     

    השימוש במילה "פשיזם" גרם לביקורת בבריטניה.

     

    "הבריטים האלה לא הבינו את הצחוק ואת האירוניה. לקח להם כמה שעות להבין שזה סרטון אירוני. אבל אני לא פועלת לפי מה שיאמרו הגויים. אני עושה מה שאני חושבת שנכון".

     

    אבל היום לא תעשי משהו כזה, נכון?

     

    "אני חושבת היום שסרטון כזה, שהיה מאוד־מאוד ויראלי ומאוד־מאוד מוצלח, לא בהכרח מביא קולות".

     

    ובנט לא ידבר יותר עם יונים בכיכר רבין?

     

    "היה לנו את הקריאטיב הכי טוב, יותר מכל הקמפיינים האחרים. אבל כנראה שזה לא מה שמביא קולות".

     

    המשחק של ליברמן

     

    אחד הנושאים המרכזיים במערכת הבחירות הזאת הם ענייני דת ומדינה. מה דעתך על זה?

     

    "זה משרת מאוד את ליברמן. הרי הממשלה הזאת נפלה בגלל קרקס חוק הגיוס. כמי שהובילה את חוק הגיוס בכנסת הקודמת, כשהחרדים היו באופוזיציה ו’יש עתיד’ היו איתנו בקואליציה, הצלחתי איכשהו לפשר בין הצדדים ולדבר עם כולם. אם המפלגות היו רוצות, אפשר היה בקלות להעביר את חוק הגיוס. כל הוויכוח היה סביב השאלה אם יעדי הגיוס ייכתבו בחקיקה הראשית או בהחלטת ממשלה. יש כאן משחק גם של ליברמן, גם של החרדים וגם של בג"ץ. כל מי שמבין באמת בתחום הזה יודע שהחקיקה וההתערבות של בג"ץ רק מעכבים את גיוס החרדים. כן, המדינה צריכה להגדיר לעצמה יעדים. אבל אנחנו לא נצליח לעשות את זה בכפייה. זה תהליך ארוך. תהליך חברתי".

     

    בשלב הזה היא מבקשת לעצור ולצאת לשיחת טלפון דחופה שהיא מסרבת לערוך לידנו. משהו שקשור במשא ומתן לאיחוד מפלגות הימין. אחרי כמה דקות היא חוזרת לחדר. "בקיצור", ממשיכה שקד מאותה נקודה מבלי לשאול איפה היינו, "ההתערבות של בג"ץ רק מפריעה לתהליך הגיוס. דרך אגב, אני בקשר מאוד טוב עם העולם החרדי ועם פוליטיקאים חרדים. אני מאמינה שכולם יכולים לחיות יחד. כל הניסיון הזה לעשות מלחמות על דת ומדינה - אני לא שם".

     

    אולי פשוט צריך לבטל את חוק הגיוס?

     

    "זה לא משנה. זה הכל חארטה. הממשלה צריכה להציב לעצמה יעדים. צריך להגדיל משנה לשנה את כמות החרדים שמתגייסים. צריך לתת תמריצים למי שמשרת. וצריך לעשות את זה בשקט. כל המאבקים האלה רק עוצרים את גיוס החרדים ולא מקדמים אותו".

     

    אבל דת ומדינה זה לא רק גיוס בחורי ישיבות. יש ציבור גדול שחושש שישראל בדרך להיות מדינת הלכה. סמוטריץ' הציע להחזיר אותנו לתקופת דוד ושלמה המלך. לא שמענו אותך מגנה את הדברים.

     

    "נו, באמת. לחזור לתקופת דוד המלך? זה היה משפט מאוד לא מוצלח של סמוטריץ' ולא תואם את המציאות. אף אחד לא מתכוון לזה. גם סמוטריץ' עצמו לא חושב ככה. זו פליטת פה, לא חלק מקמפיין. ולעצם העניין: אני מאוד מאמינה בפוליטיקה של הסכמות. כשיושבים יחד ומדברים, אפשר להגיע להסכמות. דרך אגב, הסטטוס קוו במדינת ישראל לאורך השנים לא נפגע לרעת החילונים. לפני עשרים שנה הרבה פחות דברים היו פתוחים בתל־אביב בשבת. היום יש הרבה יותר מקומות פתוחים. מה שאני רוצה להגיד זה שאין כרסום חזק בסטטוס קוו לטובת הצד החרדי".

     

    באמת? אין כפייה דתית?

     

    "לא חייבים תמיד לחדד דווקא את הקצוות ואת המלחמות. אני בגישה שצריך להגיע להבנות והסכמות. זה אפשרי. 71 שנה אנחנו חיים זה לצד זה. אפשר להמשיך לחיות ככה ואם יש מחלוקת ספציפית, צריך לשבת ולפתור אותה".

     

    בשבועיים האחרונים התעוררה סערה ציבורית סביב דבריו של שר החינוך הרב רפי פרץ, מי שעשוי להיות שותפה הפוליטי של שקד, שאמר כי הוא מאמין בטיפולי המרה ואף הודה שערך כאלה. מאז כבר הספיק להתנצל ולחזור בו מדבריו, אבל שקד מבינה שיהיו עוד מחלוקות כאלה בשורה של נושאים נוספים הנוגעים לקהילת הלהט"ב.

     

    הרב פרץ
    הרב פרץ

     

    איך היית מגיבה אם בן משפחה קרוב שלך היה מספר לך שיצא מהארון?

     

    "אני אקבל אותו, אוהב אותו ואחבק אותו".

     

    לא תנסי לשכנע אותו שאולי הוא טועה? לא תשאלי אם ירצה טיפולי המרה? הרב רפי פרץ מאמין בזה.

     

    "הוא חזר בו".

     

    ומה דעתך האישית בנושא?

     

    "אני באופן אישי מתנגדת לטיפולי המרה, אבל אני חושבת גם שהסערה והלינץ' נגד הרב פרץ היו מוגזמים".

     

    תתמכי בחוק שאוסר טיפולי המרה?

     

    "צריך לבדוק את זה לעומק. בעקבות הסערה ניסיתי לברר בדיוק במה מדובר כשאומרים טיפולי המרה. ידעתי שזה טיפול פסיכולוגי".

     

    בכתבה שפורסמה בנושא נכתב שאחד הטיפולים הוא לשתות אקונומיקה כדי לנקות את נפשו של האדם.

     

    "את זה אני לא הכרתי. בכל אופן, אני לא מאמינה בטיפולי המרה. אני לא חושבת שזה דבר נכון. אפשר בהחלט לבדוק את הסוגיה הזאת בכנסת הבאה".

     

    איך את מסבירה את זה שבציונות הדתית יש יותר ויותר קבלה של הומואים? כבר לא מתייחסים לזה כאל טאבו.

     

    "אני חושבת שהכלה זה דבר נכון במקרה הזה".

     

    "אני חנונית"

     

    למרות שהיא נחשבת לדמות הפופולרית ביותר בימין (שוב, אחרי נתניהו), יש הטוענים כי שקד ביצעה במערכת המשפט בעיקר שינויים קוסמטיים והתרכזה במינוי שופטים, מבלי לפרוץ את החומות ולהסדיר אחת ולתמיד את היחסים שבין הרשות המחוקקת לרשות השופטת. היא, מצידה, חתמה את נאום הפרידה שלה ממשרד המשפטים בהבטחה: "אני עוד אחזור".

     

    "יש לי עוד הרבה מה לעשות במשרד", אומרת שקד ומזדקפת.

     

    מה לא הספקת?

     

    "הרבה דברים, אבל בעיקר שניים מרכזיים. חוק יסוד: החקיקה עם פסקת ההתגברות, שמפלגת כולנו וכחלון לא הסכימו לו, אבל אפשר אולי לעשות את זה בקדנציה הבאה, ורפורמה שעוסקת בזכויות חשודים ועצורים. אני אגיד פה דבר לא פשוט: במדינת ישראל מספר ימי המעצר הוא מופרז ומוגזם, ואנשים יושבים לפעמים ימים רבים שלא לצורך. ייקח עוד זמן עד שנצליח לעשות שינוי, אבל זה דבר שמאוד חשוב לי להמשיך בו".

     

    אהוד ברק התחייב לכונן חוקה למדינת ישראל. את חושבת שזה אפשרי?

     

    "אהוד ברק חי באשליות. שבעים שנה לא הצליחו לחוקק חוקה. פשרת הררי של חוקי היסוד בשנות החמישים הושגה כי לא הסכימו לחוקק חוקה. אני קצת יותר ריאלית מאהוד ברק. הייתי שמחה אם היינו מצליחים, אבל בגלל המציאות השבטית שאנחנו נמצאים בה היום, אין שום סיכוי בעולם שנצליח לחוקק חוקה שמושתתת על הסכמה רחבה. אני לא נכנסת לפרויקטים שהם לא ריאליים".

     

    למה לא, בעצם? בגלל החרדים?

     

    "זה לא קשור רק לחרדים. זה גם חרדים. אבל זה גם המתח בין ימין לשמאל, בין ליברלים לשמרנים. אני לא רוצה לייצר עוד יותר קוטביות ועוד יותר מתחים ועוד יותר בלגן בגלל פרויקט שנועד לכישלון".

     

    ביום שלישי השבוע הדיח שר המשפטים אמיר אוחנה את מנכ"לית המשרד אמי פלמור, שמונתה עוד בקדנציה של ציפי לבני, והמשיכה לעבוד תחת איילת שקד. "אמי פלמור הייתה מנכ"לית מצוינת שיישמה את המדיניות שלי באופן מלא ובמקצועיות", אומרת שקד. "מנכ"לים צריכים להיות אנשי אמון וגם אנשי מקצוע. עם זאת, לכל שר יש את הזכות למנות את המנכ"ל שהוא רוצה וזו זכותו".

     

    בתקופת כהונתה של שקד כשרת המשפטים התפוצצה פרשת אפי נוה, מי שהיה היו"ר הכל־יכול של לשכת עורכי הדין ואחד האנשים הקרובים אליה ביותר. בדצמבר אשתקד הוגש נגדו כתב אישום על שניסה לסייע לחברתו, בר כץ, להיכנס לישראל אחרי חופשה משותפת בחו"ל מבלי להציג דרכון. חודש לאחר מכן נחקר באזהרה, בחשד שפעל למינוי וקידום שופטים בתמורה לשוחד מיני. החקירה החלה בעקבות מידע שהוצא מטלפון סלולרי של נוה, שנמסר לעיתונאית גלי צה"ל הדס שטייף ונפרץ על ידי איש מקצוע. "אני חושבת שזה חמור מאוד שפורצים לטלפונים הניידים של אנשים", אומרת שקד. "אסור שזה יקרה במדינה דמוקרטית. זו עבירה על החוק, פגיעה בפרטיות והאזנת סתר".

     

    נוה. "פגיעה חמורה בפרטיות"
    נוה. "פגיעה חמורה בפרטיות"

     

    האם ניתן להרשיע אדם על סמך ראיה שהושגה תוך ביצוע עבירה פלילית?

     

    "אני לא נכנסת לדין הפלילי, אבל אני חושבת שהמשטרה והפרקליטות לא יכולות לאפשר במדינה דמוקרטית פריצה לטלפונים סלולריים".

     

    במהלך כהונתה של שקד במשרד המשפטים התגלגלו לשולחנה לא פעם עניינים הנוגעים ללגליזציה של קנאביס, אך היא נמנעה מלקדם את הנושא ונדמה שגם היום היא עדיין לא בשלה".

     

    עישנת פעם גראס?

     

    "לא".

     

    אף פעם לא ניסית אפילו?

     

    "לא".

     

    איך זה יכול להיות?

     

    "אני אומרת לכם שלא. אני חנונית".

     

    את מאמינה בלגליזציה?

     

    "אני בעד לגליזציה של חומרים שלא מסכנים את בריאות הציבור. הקביעה מה בטוח ומה לא היא מקצועית־רפואית ולא פוליטית. אני לא מכירה את הנושא הזה לעומקו, אבל אם אראה חוות דעת רפואיות שקובעות באופן ברור שאין סכנה לבריאות הצרכנים, הנטייה שלי תהיה לתמוך בזה".

     

    הבורגנים והרבנים

     

    רגע לפני שחזרה לפוליטיקה, איילת שקד כבר הייתה במסלול אחר לגמרי, בדרך לעולם העסקים, עם הצעות שכר שאפילו היא הופתעה לשמוע. כששואלים אותה על איזה סכומי כסף מדובר, היא מעדיפה לא לפרט. "אני לא אתן סדרי גודל, זה לא נעים. אבל זה היה לא מעט כסף. הייתי בדרך לחיים מאוד נוחים מבחינה כלכלית, אבל ויתרתי על זה לטובת חיים ציבוריים".

     

    שקלת ברצינות לעמוד בראש חברת קנאביס רפואי.

     

    "כן. היו לי הרבה הצעות. ודאי ששקלתי אותן. רציתי לעשות כמה וכמה דברים בו־זמנית, בכמה וכמה תחומים".

     

    מה בכל זאת גרם לך לוותר על כל זה?

     

    "אחד החברים שלי הסביר לי כמה כסף אני אוכל להרוויח בחוץ. תוך כדי שהוא מסביר לי, הוא אומר: 'את מסתכלת עליי במבט מזוגג. אני רואה שזה לא מעניין אותך'. בקיצור, לכל אחד יש מה שמניע אותו ומה שמעניין אותו בחיים. אותי יותר מעניינת עשייה ציבורית, לתרום למדינה, לשנות. יש לי חברים שמה שמעניין אותם זה להרוויח כסף. אצלי זה עובד אחרת".

     

    את לא צריכה כסף?

     

    "המשכורת שלי ושל בעלי מספיקה לנו (אופיר, ששירת שנים רבות כטייס אף־16 בחיל האוויר, הוא היום מדריך בבית הספר לטיסה של החיל כאזרח עובד צה"ל – י"ק, מ"א).

     

    עם בעלה הטייס אופיר. "המשכורת שלי ושלו מספיקה לנו"
    עם בעלה הטייס אופיר. "המשכורת שלי ושלו מספיקה לנו"

     

    חזרת לפני כשבועיים מחופשה משפחתית בקנדה. עברו לך שם מחשבות אחרות?

     

    "כן".

     

    כלומר, הסתכלת על הפוליטיקה קצת אחרת?

     

    "הייתי איזה חודש עם סטייט־אוף־מיינד של מחוץ לפוליטיקה, ובהחלט ראיתי גם את הדברים הטובים בזה. ראיתי שיש לי יותר זמן למשפחה, שאני מדברת יותר עם הילדים ושאני פחות בטלפון. החיים הפוליטיים הם ויתור אדיר של המשפחה. לפני הבחירות האחרונות הבת הקטנה שלי, בת 11, אמרה לי: 'אני מקווה שלא תעברי את אחוז החסימה’. היא הייתה הנביאה. היא רוצה להיות עם אמא שלה, וזה הדבר הכי לגיטימי שיש".

     

    הפכת השבוע לאישה היחידה שעומדת בראש מפלגה. את רואה את עצמך יום אחד ראש ממשלה?

     

    "אני רוצה לחזור למשרד המשפטים. זו שאיפה שאני לא מסתירה. מעבר לזה, אני חושבת שיש עוד זמן. לכל דבר יש זמן".

     

    אולי יהיה לך יותר קל כשנתניהו יהיה מחוץ לזירה?

     

    "דווקא התפתחתי יפה כשנתניהו בזירה..."

     

    לא עברת את אחוז החסימה כשנתניהו בזירה. אמרתם בעצמכם שהוא פעל נגדכם.

     

    "זה לא קשור אליו. את זה אני לוקחת על עצמי. אני לא יכולה לבוא אליו בטענות ואני לא מאשימה אחרים בכישלון של הבחירות".

     

    בשש שנותיה בפוליטיקה נשאלה שקד לא פעם, איך כאישה תל־אביבית בורגנית היא הגיעה לכנסת דווקא דרך מפלגה שבה רבות מהסוגיות מוכרעות על ידי רבנים, שלחלקם יש בעיה עם עצם היותה אישה ולא דתייה. "דווקא חלק גדול מאותם רבנים כבר שינו את דעתם", מדגישה שקד.

     

    בראיון שבו הרב פרץ התבטא בנושא טיפולי ההמרה, הוא גם אמר שאישה חילונית לא יכולה לעמוד בראש מפלגה של הציונות הדתית.

     

    "מדובר על גוש של מפלגות מהימין. זו לא מפלגת הבית היהודי. יש פה כמה וכמה מפלגות, ובראש הגוש יכול לעמוד כל אדם שמתאים לזה ושהציבור רוצה בו. אני מאמינה בחוכמת ההמונים".

     

    10 שאלות קצת אחרות לאיילת שקד

     

    איזה ספר מונח אצלך עכשיו ליד המיטה?

     

    "'קפיטליזם וחירות' של מילטון פרידמן".

     

    איזו סדרה את רואה עכשיו בטלוויזיה?

     

    "אני כמעט לא רואה, אבל צפיתי עכשיו בסדרה ‘צ'רנוביל'".

     

    איזה סרט ראית לאחרונה בקולנוע?

     

    "אני לא זוכרת. לא הייתי הרבה זמן בקולנוע. בטיסה ראיתי ‘כוכב נולד', עם ליידי גאגא. סרט מקסים".

     

    מי המוזיקאי שאת הכי אוהבת?

     

    "אני אוהבת מאוד את אריק איינשטיין. וזמרת שהיא חברה מאוד טובה שלי, קרן אן".

     

    מה את עושה בשביל הספורט?

     

    "סטודיו C והליכות".

     

    איזו קבוצת ספורט את אוהדת?

     

    "אני לא ממש בקטע, אבל בבית זה הפועל תל־אביב. בעלי הוא קיבוצניק".

     

    דרינק מועדף?

     

    "דיאט, קולה הזירו".

     

    אלכוהול?

     

    "יין אדום".

     

    דמות שהשפיעה על חייך?

     

    "הרב אביחי רונצקי".

     

    איזה מתכון הוא המומחיות שלך או שאת אוהבת במיוחד?

     

    "פסטות לסוגיהן".

     

    מי בוחר בשבילך את הבגדים?

     

    "אני".

     

    שקד בילדותה
    שקד בילדותה

     

     


    פרסום ראשון: 24.07.19 , 22:56
    yed660100