yed300250
הכי מטוקבקות
    "לסועדים יש זכות לעשות עם המנות מה שהם רוצים, כולל לצלם אותן. הם שילמו לי עליהן". רמזי
    24 שעות • 30.07.2019
    "אבא שלי האמין שבישול זה רק למתרוממים"
    לא בכל יום זוכה עיתון ישראלי לראיון עם גורדון רמזי, אחד השפים הנחשבים בעולם, וללא ספק השף עם הפה הכי גדול. מילד סקוטי שחטף מכות מאביו האלכוהוליסט, הוא הפך לכוכב בוער בשמי הקולינריה ולשף העשיר בתבל עם הון מוערך של 118 מיליון דולר ו־16 כוכבי מישלן. לקראת עליית סדרת הבישול החדשה שלו, רמזי מגלה מה הוא חושב על לקוחות שמצלמים מנות ומעלים לאינסטגרם וגם מספר למה הטיול בירושלים היה אחד המהנים בחייו
    אמיר קמינר

    שנה עברה מאז שהשף גורדון רמזי, שהונו מוערך ב־118 מיליון דולר והוא נחשב לשף העשיר בעולם, ביקר בישראל, והוא עדיין לא נרגע מהחוויה, אותה גם שיתף עם 4.5 מיליון העוקבים שלו ברשתות החברתיות. השף הבריטי חם המזג ובעל הפתיל הקצר, שהתפרסם בזכות שלל תוכניות טלוויזיה ("מטבחי הגיהינום", "מאסטר שף"), פשוט התאהב בירושלים, בסמטאות, בשווקים, באתרים הקדושים וכמובן באוכל, והעלה את רשמיו בעשרות סרטונים באינסטגרם, תוך כדי קריאות השתאות: "מדהים, וואו". "אני בירושלים, המקום הזה מטורף! מטורף!".

     

    כשאני מספר לו שכאשר אסיים לכתוב את הראיון איתו אעלה לפסטיבל הסרטים בירושלים, רמזי, 52, מתפייט: "ירושלים! אני אוהב את ירושלים. זה היה הביקור הראשון שלי בה והיא נכנסה לי ללב. מהבחינה הרוחנית, ירושלים היא קדושה להפליא, חשובה להפליא, והביקור בה היה משמעותי מאוד עבורי. אחזור אליכם שוב, עם פעימה בלב. גם השווקים היו מדהימים, התרשמתי, לא רק מחומרי הגלם ומהאוכל המצוין אלא גם מהיין הישראלי, שהוא איכותי מעבר למה שציפיתי".

    רמזי מסביב לעולם, מתוך הסדרה החדשה שעולה ב"נשיונל ג'יאוגרפיק"
    רמזי מסביב לעולם, מתוך הסדרה החדשה שעולה ב"נשיונל ג'יאוגרפיק"

     

    ישראל היא לא המקום האקזוטי והמרתק היחידי בו השף התזזיתי, ההרפתקן וחובב האתגרים ביקר בשנים האחרונות. בסדרה החדשה שלו, שעולה בימים אלה בערוץ נשיונל ג'יאוגרפיק ונקראת "גורדון רמזי מבשל הרפתקה" (ימי שלישי, 22:00), הוא נועץ מזלגות בין שש נקודות על מפת העולם: בפרו (שם הוא אכל תולעי קקטוס), מרוקו (בה הוא למד את מסורות הבישול של הברברים בהרי האטלס), לאוס, ניו־זילנד (כולל צייד צלופחים), הוואי ואלסקה. "אני בן אדם עם משמעת עצמית ומוטיבציה, אבל לא תיארתי לעצמי עד כמה הצילומים יהיו פיזיים. שטנו בנהר המקונג וזה היה מטורף. מעולם לא טיפסתי בחיי על הרים והפעם נאלצתי לטפס באלסקה. במרוקו עשיתי סנפלינג במורד מפל כדי למצוא פטריות. כמו כל דבר בחיים, אם אתה רוצה את הטוב ביותר, אתה צריך לעבוד בשביל זה".

     

    צילומים: נשיונל ג'אוגרפיק
    צילומים: נשיונל ג'אוגרפיק

     

    שעועית, בולונז ופאי סטייק

     

    רמזי, שנולד בסקוטלנד, עשה דרך ארוכה מילדותו הבעייתית והמורכבת ועד הפיכתו לשף־על החולש על ממלכה מפוארת. בגלל שאביו התקשה להתמיד ולשרוד במקום עבודה אחד, המשפחה נאלצה לנדוד ברחבי בריטניה. באוטוביוגרפיה שרמזי פירסם הוא כתב שילדותו הייתה נטולת תקווה והתוודה שסבל מהתעללות והזנחה מצד אביו, "שהיה אלכוהוליסט, מכה נשים וגנב, שדרך הענישה החביבה עליו הייתה להכות אותי על רגליי בעזרת חגורה".

     

    על איזה אוכל גדלת בבית אמא?

     

    "אנחנו ארבעה אחים, ואמי גידלה אותנו. היא עבדה במסעדה, כך שהיא ידעה להכין מנות כמו מרק ירך חזיר טעים עם שעורה, נקניקיות ושעועית, ספגטי בולונז ופאי סטייק וכליות. היא גם ניסתה להכיר לנו מנות מסורתיות כמו מעיים חלוטים בחלב עם בצל, אבל זה לא התקבל טוב אצלנו. בגלל המצב הכלכלי, חונכתי שלהשאיר אוכל בצלחת זה דבר רע. כשאמא לא הייתה יכולה להרשות לעצמה לקנות לחם, היא אפתה אותו וצלי בשר הכינה מדי פעם, אבל לא מנתח יקר. קינוח היה משהו מיוחד, פעם בשבועיים־שלושה: פאי תפוחים או פודינג לחם וחמאה".

     

    בגיל 12 רמזי החל לשחק כדורגל וכעבור שנתיים התקבל לקבוצה הפאר הסקוטית גלאזגו ריינג'רס. בגיל 16 הוא ואחותו הגדולה ריאן נטשו את בית ההורים ועברו להשתכן בדיור מוגן. כשרמזי היה בן 19 פציעה בברך חיסלה את חלומותיו לקריירה מקצוענית, והריינג'רס לא האריכו את חוזהו. עולם הכדורגל אולי הפסיד, אבל הקולינריה העולמית הרוויחה בגדול. במסגרת ההסבה המקצועית, הכדורגלן לשעבר למד מינהל מלונאות באוקספורד, והחל לעבוד כסו־שף במלון. אביו המנוח לא התלהב מהעובדה שבנו עסק בבישול. "אבי האמין שבישול זה רק ל'מתרוממים'".

     

    רמזי עקר ללונדון, ואחרי שעבד במספר מסעדות הוא חצה את התעלה ועבד בפריז עם השפים גי סאבואה וז'ואל רובושון. ב־1993 שב ללונדון ופתח בקריירה עצמאית. לפני עשרים שנה הוא חנך את "גורדון רמזי ברויאל הוספיטל רוד" בצ'לסי, וב־2001 המסעדה גרפה את כוכב המישלן השלישי שלה. מאז, האימפריה של רמזי לא מפסיקה להתעצם, לגרוף פרסים (בין היתר הוא קיבל תואר קצין במסדר האימפריה הבריטית עבור "תרומתו לתעשיית האירוח") וכוכבים (בשיאה היו לה 16 כוכבים), מלוס־אנג'לס ועד טוקיו, מפלורידה ועד דובאי. אמנם היו שנים בהן האימפריה סבלה מטלטלות ומהפסדים כספיים, ורמזי סגר מסעדות מפסידות, אבל הוא ידע תמיד להחזיר אותה לדרך הנכונה. במקביל, רמזי הפך לכוכב טלוויזיה. התוכנית Ramsay's Kitchen Nightmares, במסגרתה עזר למסעדות כושלות לאתר את הבעיות שלהן ולהשתדרג, זכתה לגרסאות בלא מעט ארצות, כולל בישראל ("בעזרת השף", עם אסף גרניט). גם האמריקאים התאהבו בדמותו הססגונית והסוערת, בקללות ובעימותים עם העובדים, ורמזי מרבה לככב על המרקע של אומת הג'אנק פוד.

     

    רמזי מסביב לעולם, מתוך הסדרה החדשה שעולה ב"נשיונל ג'יאוגרפיק"
    רמזי מסביב לעולם, מתוך הסדרה החדשה שעולה ב"נשיונל ג'יאוגרפיק"

     

    כוכבי מישלן זה כמו אוסקר

     

    אופיו חם המזג, דרישת השלמות שלו (פעם הוא אמר למתמודד: "אני אעדיף לאכול חרא של פודלים מאשר לגעת בדבר הזה"), הביקורתיות המוקפדת וחיבתו לקטטות סיבכו אותו לא אחת, כאשר השיא היה כשפיטר את החותן שלו, כריס האצ'נסון, שהיה מנכ"ל החברה שלו וחברו הטוב ביותר, והאשים אותו בגניבת 1.4 מיליון ליש"ט מכספי החברה למימון אישה וילדים מחוץ לנישואים. האצ'נסון הכחיש את ההאשמות, וסיפר שרמזי הוא "אדם מוזר מאוד" שהפך ל"מפלצת רודפת פרסום". וכשמתמודד באחת התוכניות של רמזי התאבד, מתנגדיו שוב מיהרו לתקוף אותו. התרבות הפופולרית לא יכלה להתעלם ממעמדו ואישיותו והוא זכה להתארח ב"משפחת סימפסון", להופיע בתפקיד עצמו בסרטים ובסדרות ואף תרם את קולו לסדרה "הדרדסים".

     

    מה אתה חושב על הגל העכשווי של שפים בכירים שמחליטים למרוד במדריכי מישלן ולוותר על הכוכבים שלהם?

     

     

    "זה בולשיט. התירוצים של השפים לוויתור על הכוכבים פשוט צולעים. כוכבי מישלן זה כמו פרסי אוסקר או אמי, הם הדובדבן שבקצפת, לא רק עבור השף אלא עבור הצוות כולו שממוקד ותורם למאמץ ולהישגים".

     

    לצד המעצמה הקולינרית חובקת העולם, קריירת הטלוויזיה והשערוריות, פעילות הצדקה (כולל השתתפות במרתונים ואימוני ריצה לפנות בוקר), רמזי מוצא זמן לנהל את נישואיו עם טאנה־אליזבת הטצ'סון, מורה בשיטת מונטסורי (שמועות על בגידות ורומנים מהצד נפוצו על רמזי, כולל רומן שנמשך שבע שנים, אבל הוא הכחיש, בעוד רעייתו אמרה בראיון ש"לא שווה לסיים נישואים בגלל בגידה"), ולהיות אב מסור לחמשת ילדיו. "אני מאוד גאה בילדיי, הם שאפתנים. חלקם עוסקים כמוני בספורט. לבתי הקטנה טילי יש תוכנית טלוויזיה לילדים, מייגן סיימה לימודי פילוסופיה באוניברסיטה, ג'ק רוצה לעסוק בביולוגיה ימית, והולי מקווה לעשות קריירה בתחום האופנה. כל הילדים שלי עובדים, מטפלים בבעלי חיים ועוזרים בעבודות הבית, חוץ מבן הזקונים אוסקר, שנולד באפריל האחרון. הילדים מקבלים מאיתנו דמי כיס, אבל הם צריכים להרוויח את הכספים האלה בזכות וביושר".

     

    "לא ידעו מי אני"

     

    ברגע שהתפרסמו הידיעות הראשונות על הכוונה לצלם את הסדרה "גורדון רמזי מבשל הרפתקה", הוא הואשם מיד בהעתקת הפורמט מהתוכניות של השף אנתוני בורדיין. "לא הייתי מנסה לעולם להעתיק ממישהו", אומר רמזי, "בטח לא מאנתוני שהיה חבר נהדר שלי, וההתאבדות שלו היא אובדן טראגי". בורדיין, שנחשב לאחד השפים המובילים בעולם, התאבד בשנה שעברה ונמצא תלוי בביתו.

     

     

    "היום כשהסדרה זוכה להצלחה, אני רגוע, המבקרים יכולים לראות שאין מה להשוות בין הסדרות. זה שונה לחלוטין", מרגיע רמזי.

     

    ואיך היה בצילומים?

     

    "עבורי הסדרה הזאת הייתה צלילה למקורות של חומרי גלם וטעמים שעדיין לא הכרתי. הרי בשני העשורים האחרונים כל חומרי הגלם המדהימים ביותר התגלגלו לפתחי, אז עכשיו אני יצאתי לחפש את המקור".

     

    בעידן האינסטגרם, בו מסעדות מתמקדות יותר בעיצוב ופחות באוכל, אתה חוזר דווקא ליסודות, לחומרי הגלם.

     

    "יש שפים שמתרגזים כשאנשים מצלמים מנות, אני דווקא נהנה מזה, כי זה זיכרון שנותר ללקוחות עד סוף חייהם, בתנאי שזה לא הופך להיות יותר מדי פולשני. לפעמים זה גם עוזר לי, אני יכול להיות במרחק של 6,000 מיילים מהמסעדה שלי, אבל בזכות תמונה שמישהו העלה ותייג אני מבחין בבעיה מסוימת במנה, ומיד מטפל בה. אז הפכתי את הדבר השלילי ליתרון. חוץ מזה, הלקוחות משלמים על הארוחה, כך שהם יכולים לעשות עם המנות מה שהם רוצים. גם אני מרבה להשתמש באינסטגרם, ואם אני באמצע ברצלונה ונתקלתי בטאפאס בר הכי מדהים שיש, אני מצלם ושולח לשפים שלי כדי שיקבלו השראה".

     

    אתה מותג וסלב, עד כמה זיהו אותך בחורים הנידחים?

     

    "בחלק מהמקומות לאנשים לא היה שום מושג מי אני, וזה היה ממש כיף".

     

    היריבות הגדולה של עולם הבישול: גורדון רמזי נגד ג'יימי אוליבר

     

    במהלך השנים התפתחה יריבות מתוקשרת בין גורדון רמזי לעמיתו הבריטי ג'יימי אוליבר, הלא הוא השף העירום. בין היתר רמזי ירד על אוליבר המקדם כביכול אכילה בריאה בקרב ילדים והאשים אותו בצביעות. השף העירום הודה שהיריבות הזאת דווקא טובה לעסקים, ורמז שהצ'ילבה שלו מזריק בוטוקס: "קצת דרמה תמיד טובה ליחסי הציבור". ואילו רמזי עקץ בחזרה: "למרבה הצער, הפעם היחידה שאוליבר פותח את הפה זה לא בגלל רצונו להשמיע דעה פוליטית או משהו חשוב. הוא עושה זאת רק כשהוא צריך לקדם משהו". ב־2017 המלחמה הגיעה לשיאה כשרמזי זיכה בתוכנית טלוויזיה לילית את אוליבר במחמאה "שמן" וליגלג על כישורי הבישול שלו. השף העירום לא נשאר חייב, השווה את רמזי לחולה בדמנציה, והוסיף "הוא כבר לא מטריד או מעסיק אותי".

     

    בנובמבר האחרון התפרסמה רשימה שדירגה את "השפים העשירים ביותר בעולם". רמזי דורג במקום השני, עם הון מוערך של 118 מיליון דולר, בעוד יריבו אוליבר הקדים אותו בפער ניכר וזכה בתואר הנחשק עם הון מוערך של 235 מיליון דולר. אבל השמחה של אוליבר הייתה קצרה — במאי האחרון הכותרות זעקו: "רשת המסעדות של ג'יימי אוליבר קורסת". המכירות של המסעדות האיטלקיות של אוליבר צנחו, הרשת נקלעה לקשיים ונכנסה להליכי פירוק. "אני עצוב ביותר ממה שקרה ורוצה להודות לכל העובדים והספקים שלנו שהשקיעו את הלב והנשמה בעסק הזה במשך למעלה מעשור", הכריז פושט הרגל. "אני מודע לכך שזו סיטואציה קשה לכולם. אני רוצה גם להודות ללקוחות שנהנו ותמכו בנו. זה היה תענוג לשרת אתכם". בעקבות הקריסה רמזי תפס את מקומו של אויבו המושבע, וניצב כרגע במקום הראשון ברשימת השפים בממלכה, ומאחוריו משתרכים פיגורות כמו פאולה דין, מריו בטאלי, אמריל לגאסי, וולפגנג פק ורייצ'ל ריי.

     

    היריב הגדול: אוליבר
    היריב הגדול: אוליבר

     


    פרסום ראשון: 30.07.19 , 20:08
    yed660100