סקר החן, הבל היופי

הסקרים במדינת ישראל, במיוחד כשמדובר בסקרים לפני הבחירות או במדגמים מיד לאחר הבחירות, הפכו מזמן לפארסה אחת גדולה – שלא לומר, הונאה של ממש. אין צורך להרחיק לכת לעבר הרחוק, לבחירות שבהן הציבור הלך לישון עם שמעון פרס כראש ממשלה והתעורר בבוקר עם בנימין נתניהו. מספיק להסתכל על בחירות 2019 מועד א': על פי ממוצע הסקרים שקדמו לבחירות, הליכוד היה צפוי לקבל 27 מנדטים וכחול־לבן 30 מנדטים. בפועל, שתיהן קיבלו – הפלא ופלא – 35 מנדטים. בסקרים שקדמו לבחירות עמדה מפלגת הימין החדש על 6 מנדטים, ומפלגת זהות של פייגלין על 5 מנדטים. בפועל, שתיהן לא עברו את אחוז החסימה. על פי אותו ממוצע סקרים העבודה גם עמדה לזכות ב־10 מנדטים, בעוד בפועל היא קיבלה 6 בלבד. ועוד כהנה וכהנה.

 

ומכאן, למדגמים שנערכו מיד לאחר סגירת הקלפיות, בבחינת "תוצאות אמת" מבית מדרשם של הסוקרים. על פי המדגם בערוץ 12, כחול־לבן זכתה ב־37 מנדטים, בעוד הליכוד קיבל רק 33 מנדטים – נבואה שהייתה רחוקה מאוד־מאוד מתוצאות האמת. חוששני שטעויות קולוסליות שכאלה אי־אפשר לתרץ, כפי שאוהבים הסוקרים להדגיש, כ"טעות מדגמית".

 

טענת הסוקרים, ואלה התומכים בדעותיהם, היא כי הסקרים והמדגמים מבוססים על "שיטות סטטיסטיות מדעיות". קטונתי מלהבין במדעי הסטטיסטיקה, אך כשמדובר בתוצאות כל כך רחוקות מן המציאות – ובמקרים כל כך רבים ובולטים, חדשות לבקרים ולשנים – אני מתקשה להבין מה כל כך "מדעי" כאן. או שמא נכונה האמרה השגורה בפי העם, כי מדובר ב"שקר, כזב, וסטטיסטיקה".

 

טענה נוספת בפי הסוקרים היא שהבוחרים מרמים אותם ומדווחים במתכוון על בחירה שונה מזו שבחרו. דהיינו, פשוט שיקרו להם. כפי שטענה מינה צמח לאחר הבחירות האחרונות: "אמרו לנו שהצביעו כחול־לבן, בעוד בפועל הצביעו ליכוד". ונשאלת השאלה: אם הבוחרים רימו את הסוקרים וגרמו לעיוות בסקרים ובמדגמים, כטענתם, מדוע הסוקרים צריכים לרמות אותנו ולמסור לנו ביודעין תוצאות לא נכונות ומפוקפקות, שספק אם הם עצמם משוכנעים באמיתותן? כלום לא ניתן לומר שהניחוש של הסוקרים טוב ואמין כמו הניחוש של כל אחד מאיתנו?

 

חוששני כי הסקרים והמדגמים הבלתי אמינים בעליל מבוססים יותר על שיטות ניחוש והטעיות מאשר על שיטות סטטיסטיות מדעיות. נראה כי מי ששם את יהבו על תוצאות הסקרים למיניהם המנבאים מספר מנדטים רבים לגוף של איחוד מפלגות, מאשר לכל מפלגה בנפרד, או כאשר דווקא מישהו מסוים יעמוד בראש הרשימה המאוחדת – שם את קולו על קרן הסקרים המפוקפקים.

 

ובכל זאת, מעלתם היחידה של הסקרים היא שהם פופולריים ומהווים, ככל הנראה, סקר ושעשועים לעם ישראל לעסוק בו בימי בחירות. וכי מה נעשה בלעדיהם? רק אל יתפלא עם ישראל – ובמיוחד הפוליטיקאים שלו – כשיתעורר שוב למחרת יום הבחירות וייווכח לדעת שתוצאות האמת טפחו בעוצמה על פרצופו, כמימים ימימה.

 

ועצה אחרונה לי לסוקרים - ציינו בסיום כל סקר ומדגם הערת שוליים בזו הלשון: "צפויה טעות מדגמית של ארבעה עד שמונה מנדטים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים