קמפ דיוויד של טראמפ

חתנו ושליחו של נשיא ארה"ב, ג'ארד קושנר, ייפגש היום בישראל עם ראש הממשלה נתניהו, ומכאן ימשיך לסבב פגישות במדינות הערביות • הוא יציג להן שני דברים מרכזיים: הזמנה לוועידה בראשות טראמפ שתיערך בקמפ דיוויד, והסכמת ישראל לבניית יחידות דיור לפלסטינים בשטחי C • גורמים בוושינגטון: הוועידה תיערך עוד לפני הבחירות בישראל, במטרה לסייע לנתניהו ‑ שמשתתף בתכנונה מאחורי הקלעים

ג'ארד קושנר, חתנו של הנשיא טראמפ ויועצו הבכיר לענייני המזרח התיכון, פותח היום בביקור בישראל ובמדינות הערביות באזור. הוא נושא איתו הצעה שהשליטים הערבים יתקשו לסרב לה: הזמנה לוועידה שהנשיא טראמפ מתכוון לכנס בקמפ דייוויד. בוועידה, שלפי מקור בוושינגטון אמורה להתכנס עוד לפני הבחירות בישראל, יציג טראמפ בקווים כלליים את תוכנית השלום שלו. המהלך נרקח יחד עם נתניהו ועם שגריר ישראל בוושינגטון רון דרמר, שהקדים ובא לשיחות עם נתניהו בארץ. הוא משתלב בקמפיין הבחירות של נתניהו ובקמפיין הבחירות של טראמפ.

 

שלשום פורסם במהדורת החדשות של "כאן" שנתניהו החליט לאפשר בניית 700 יחידות דיור לפלסטינים באזור C בגדה, שנמצא בשליטה מלאה של ישראל. ההחלטה הוצגה כמחווה לפלסטינים, ועוררה זעם בחוגי הימין. האמת היא שההחלטה נועדה לסייע לקושנר, לא לפלסטינים. היא אמורה להקל על מאמצי השכנוע שלו בעולם הערבי. קושנר ופמלייתו יקיימו שיחות במצרים, ירדן, קטאר, סעודיה ואיחוד האמירויות.

 

ראש הרשות הפלסטינית אבו־מאזן נפגש בשבוע שעבר עם מלך ירדן עבדאללה בעמאן. מטרת הפגישה הייתה לחשק את המלך לקראת ביקורו של קושנר. בתום הפגישה פירסם המלך הודעה שתומכת בהקמת מדינה פלסטינית שבירתה מזרח ירושלים - שתי דרישות שקושנר מנסה לדלג עליהן.

 

מקור בוושינגטון שעקב אחר ההכנות למסעו של קושנר מעריך כי הכוונה כרגע היא שנתניהו לא ישתתף בוועידה שתכונס בקמפ דייוויד. השתתפות של ראש ממשלת ישראל תקשה על המוזמנים הערבים. טראמפ יציג את העסקה בלי להיכנס לפרטים מחייבים. כך, למשל, הוא יאמר כן ליישות פלסטינית, אבל לא בהכרח למדינה; כן לנוכחות פלסטינית במזרח ירושלים אבל לא בהכרח לבירה, וכו'. אבו־מאזן יפסול את התוכנית על הסף; נתניהו ישבח את המאמץ, אבל יאמר שיש לו הסתייגויות רבות, שאותן לא ימהר לפרט. השליטים הערבים יכשירו את המהלך בעצם השתתפותם בוועידה.

 

 

 

הוועידה, אם תצא לפועל, תסייע לקמפיין הבחירות של נתניהו למצב אותו על תקן מנהיג גלובלי, שאפילו מדינות ערב משחרות לפתחו. היא עשויה לרכך את הסירוב של כחול־לבן, אולי גם מפלגת העבודה, להצטרף לממשלתו לאחר הבחירות.

 

מצבם של השליטים הערבים מורכב יותר. הם אמורים להחליט מי חשוב להם יותר - טראמפ או הפלסטינים; ליתר דיוק, טראמפ או הרחוב במדינות שלהם, שעייף מהפלסטינים אבל ממשיך לשנוא את ישראל. השותפות עם ארצות־הברית חיונית למאבק שלהם נגד איראן, אולי גם ‑ במקרה של ירדן וסעודיה - להמשך שלטונם.

 

שליחים אמריקאים אינם מרבים להסתובב במדינות ערב באוגוסט, כשהטמפרטורות נושקות ל־50 מעלות והשליטים נערכים לחופשות בשווייץ. בואו של קושנר עכשיו מלמד, לכאורה, על תחושת דחיפות בוושינגטון, אולי גם בירושלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
כל התגובות לכתבה "קמפ דיוויד של טראמפ"
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים