yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: אברהם הוסטלס וטורס
    מסלול • 06.08.2019
    5 סיורים שווים בתל–אביב
    לפעמים סיור עם מדריך מקומי שמכיר כל פינה, כל דוכן וכל סיפור עושה את כל ההבדל • 5 סיורים קצת אחרים
    שיר-לי גולן

    הכרך התל־אביבי מתחרה בצדק בערים גדולות בעולם: ההיצע התרבותי של תל־אביב גדול, חיי הלילה שלה סוערים, מסעדותיה מפתות וברחובותיה מסתתרים סיפורים מעניינים. לא צריך להיות תייר מחו"ל כדי ליהנות ממה שיש לבירה האמיתית שלנו להציע, ולפעמים — כדאי לעשות את זה עם מדריך ידען ומנוסה ולהרוויח ערך מוסף. הנה כמה סיורים שכדאי לנסות:

     

     

    1. אוכל, תרבות ואנשים בנווה שאנן

     

    הסיור, מבית אברהם טורס, יוצא בימי ראשון וחמישי ב־11:00 מאברהם הוסטל ומסתיים בשתיים בצהריים. את הסיור מדריך תושב ותיק בדרום תל־אביב. בתחנה המרכזית הישנה מתוודעים לסיפור הייחודי והמורכב של נווה שאנן: החל מההקמה על ידי עובדים יהודים לפני כמאה שנה, ועד השינויים הדמוגרפיים האדירים בשנים האחרונות. מטרת הסיור לנסות להבין את מצבם המסובך של התושבים ואת מורכבותן של ההגדרות הפוליטיות הכוללות מושגים כמו "פליטים", "מבקשי מקלט", "מהגרי עבודה" ו"מסתננים", וחייהם של האנשים האלה לצד הישראלים שגרים שם במשך עשרות שנים. זהו אחד מהסיורים שמציעה החברה, המציעים היכרות עם חלקיה הלא־תיירותיים, הלא־מצוחצחים של העיר. על הדרך, מכירים את השכונה ואת מרקם החיים הייחודי לה באמצעות האוכל — ביקור בשלוש מסעדות של שלוש קהילות שונות והתנסות במנות שמקורן באזורים שונים בעולם והן מביאות לידי ביטוי את התרבות (ואת כישרונות הבישול) של תושבי האזור, וטעימת חטיפים מפתיעים מסופרמרקט אקזוטי. כן מציע הסיור אפשרות לביקור בחנויות הוותיקות ביותר בסביבה, בהן חנות אגוזים, חמארה שבה נפגשים אנשי הקהילה האריתראית ועוד. הסיור מסתיים בביקור בפארק לוינסקי המקומי, בהסבר על המציאות הסבוכה של האנשים שגרים כאן ללא יציבות מובטחת, תוך בניית קהילה ובית. והמחיר? 140 שקל לאדם. להרשמה: https://abrahamtours.com/.

     

    צילום: אברהם הוסטלס
    צילום: אברהם הוסטלס

     

     

    2. סיבוב ברים ומועדונים

     

    סיור נוסף מאותו בית הוא סיור הפאבים היוצא בימי חמישי ושבת מאברהם הוסטל, בעשר וחצי בערב, ומציע טעימה מחיי הלילה הפרועים והתוססים של העיר שלא ישנה לעולם כולל מפגש עם אנשים חדשים, שתייה וכניסת VIP לכל המקומות. הסיור, מסבירים לנו, הוא חלק מתפיסת התיירות המקיימת של החברה, המחזקת בעצם קיומה את האוכלוסייה המקומית בדגש על עסקים קטנים הסמוכים לאכסניה, ומאפשרת חיבורים אנושיים היוצרים חוויית שהות בלתי נשכחת למבקרים. זה מתחיל בבירה על חשבון הבית בבר של האכסניה, נמשך בכמה פאבים בעלי אופי מגוון והשפעה לא מבוטלת על סצנת חיי הלילה התל־אביביים ומסתיים בריקודים אל תוך הלילה באחד המועדונים בסביבה. והמחיר? 50 שקל לאדם. להרשמה: abrahamstours.com.

     

     

    3. בעקבות המקצועות שנעלמים מן העולם

     

    צילום: הדס אלדר
    צילום: הדס אלדר

     

     

    הסיור הזה, שמציעה מעצבת האופנה והיזמית מיטל כץ, נולד בעקבות היכרות בינה לבין סנדלר שכונתי שהגיעה אליו במקרה. "בסוף 2014, אחרי 16 שנים, החלטתי בלב כבד לסגור את מפעל חיי, אחרי שנים שבהן מכרתי את עיצוביי לכ־50 חנויות בארץ, בעקבות הייאוש מהמלחמה העיקשת מול היבוא המתגבר מהמזרח הרחוק. בזמן האריזות מצאתי בסטודיו נעל ש'נפתח לה הדבק' ומשהו דחף אותי ללכת לסנדלר", מספרת כץ. "הוא גולל באוזניי את סיפורו העצוב, ואמר בצער שאת התור הארוך בכניסה אליו מחליף כיום ריק גדול, כי אנשים כבר לא מתקנים נעליים שנפגמו, אלא זורקים אותן. הרגשתי ששנינו נדחקנו לשוליים והחלטתי לספר את סיפורם של בעלי המלאכה והיוצרים שעבודתם נלקחה מהם בגלל הקדמה ובגלל הגלובליזציה".

     

    במהלך הסיור, שנמשך כשלוש שעות בגרסה הרגלית וכארבע שעות וחצי בגרסה הממונעת (במיניבוס צמוד) מבקרים בבית מלאכה למטקות ולשש־בש, בבית מלאכה לייצור מרצפות מצוירות, בבית המלאכה שייצר את הסירות לווספות, אצל גלף צעצועי עץ, אצל כורך ספרים, אצל מפחלץ חיות, אצל בונה עוגבים ועוד. הוא מיועד, אומרת כץ, לחובבי נוסטלגיה ולמי שמחפשים גם ערך חברתי בטיוליהם, שכן המיזם מעודד את בעלי המלאכה ואת היוצרים להישאר רלוונטיים גם בעידן הטכנולוגי המקשה על הישרדותם. והמחיר? 230 שקל לאדם, כולל קפה וטעימות בגרסה הרגלית, 295 שקל בגרסה הממונעת בימי שישי הכוללת שתייה וארוחה קלה. להרשמה: mk־artour.com.

     

     

    4. גרפיטי בפלורנטין ובנווה צדק

     

    צילום: אלינוי קיסלוב
    צילום: אלינוי קיסלוב

     

     

    ככל הערים המעניינות בעולם, גם תל־אביב מתהדרת בצדק באמנות הרחוב המקשטת את רחובותיה. כיף להסתובב ברחובות פלורנטין (ובאזורים נוספים), לגלות את העבודות ולהתרשם מהן. כיף עוד יותר לעשות את זה בסיור מודרך שמתקיים כשהשמש שוקעת והחום נעשה מעיק פחות. והכי כיף, גילינו, לעשות את זה אחרי צ'ייסר של וויסקי בנורמה ג'ין, ביסטרו בר ותיק ומוערך.

     

    את הסיור מעבירים מדריכי חברת גרפיטיול, בעצמם אמני גרפיטי הרואים באמנותם שליחות. "הכל התחיל ב־2011 כשבער בנו הצורך להעביר מסר לציבור, להיות חלק מהמחאה על הדרת נשים ולעורר שינוי", מספרים האחים יהונתן כיס־לב ואלינוי קיסלוב, מקימי החברה. "הבנו שהמרחב הציבורי מאפשר לנו להגיע לכולם, לכן בחרנו להעביר מסרים דרך הגרפיטי ברחובות, ונדהמנו לראות את התגובות המגוונות לעבודות שיצרנו. הבנו גם שלגרפיטי יש תדמית שלילית אצל חלק מהאנשים, והחלטנו שזו תהיה השליחות שלנו — להכיר לאנשים את עולמם של האמנים ולשנות את התדמית הזאת".

     

    בסיור הזה, כמו בסיורים האחרים שהם מציעים (בתל־אביב, בירושלים, בחיפה, בבית־לחם ובאתונה) מושם הדגש על האנשים שמאחורי היצירות המרהיבות ובמניעיהם ליצור במרחב הציבורי. תל־אביב, מתברר, נחשבת אחת מהערים הבולטות כמרכז לאמנות רחוב עכשווית ואיכותית, בין השאר בזכות יצירות של אמנים מוכרים כמו דדה, דן גרובר, כיס־לב, Murielle ועוד.

     

    כעת, בזכות שיתוף פעולה מתבקש בין נורמה ג'ין לאנשי חברת גרפיטיול, השילוב בין אלכוהול ואוכל לאמנות רחוב נעשה אפשרי וזמין. זה מתחיל, כאמור, במשקה מרומם נפש בפאב הנעים הזה, שבו תרגישו בבית גם אם אתם בני 40 פלוס, ונמשך ברחובות הסמוכים. כאן תתוודעו לאמנות הרחוב לסוגיה: ציורי קיר יפים, שירת רחוב מסקרנת ועבודות בעלות אופי מחאתי — למשל, ההומאז' הישראלי לציור הילדה עם הבלונים של אמן הרחוב הידוע בנקסי, או הציור של סנטה קלאוס שמאחוריו שפנפנת פלייבוי והכיתוב המקומם Even Santa Deserves a toy (והמסר שלו, בהפוך על הפוך, הוא כמובן שנשים אינן צעצועים). הסיור המשולב מיועד לבני 18 ומעלה, הוא נמשך כשעתיים ואחריו אפשר לחזור לנורמה ג'ין לארוחת ערב ולמשקאות. והמחיר? החל מ־120 שקל לאדם. להרשמה: https://grafitiyul.co.il/ .

     

     
    צילום: רון שלף
    צילום: רון שלף

     

     

     

    5. מטיאס וזוברובקה בשוק הכרמל

     

    מדובר כידוע באחד השווקים המוכרים בארץ, ובשנים האחרונות הוא שינה את פניו ולחלקו הבסיסי, העממי, הצטרפו דוכנים מעניינים ומקומות אוכל ייחודיים. השף והמסעדן גיל להב מבטיח למשתתפים בסיוריו לקבל ביסים קרובים לשלמות וכמובן, ליהנות מהצבעוניות של השוק ומפינות החמד שלו.

     

    להב: "המומחיות שלי היא מציאת חומרי הגלם הטובים ביותר, וזו גם מהות הסיורים. כמבקר מסעדות נחשבתי רשע מרושע, וזה נובע מהתשוקה הגדולה שלי לאוכל, מההתרגשות שלי ממנו ומחוסר ההתפשרות. גדלתי עם ביסים מושלמים בזכות אמי, ואני מחפש נשמה והשתדלות באוכל, לצד חומרי גלם מעולים. ואני מוצא את זה ומציע את זה לאורחי הסיורים שלי. אנחנו לא הולכים בעקבות מה שנוח, אלא בעקבות מה שמצוין, וחווים טעימות בסגנונות שונים, ומכירים יצרנים ומוכרים איכותיים".

     

    כך למשל, תטעמו בסיור של להב קרפצ'יו שנעשה במקום, עראייס איכותי, מטיאס שהוא מתאר כ"אלוהי", בירות בוטיק, וודקה זוברובקה, לחוח אותנטי מכרם התימנים, בורקס וגבינות טובות. עוד בסיור: כניסה לאחורי הקלעים של הדוכנים ושל הבסטות והיכרות עם עולם אחר של מנהגים, של עדות ושל תרבויות, והזדמנות ללמוד מהו בדיוק בוריק, איפה קונים את הדגים הכי טריים ואיפה מוצאים את הגבינות הכי טובות, היכן נמצאת החנות שמוכרת חומרי גלם אסיאתיים מקוריים, ואיפה שותים אספרסו משובח. מומלץ, אומר להב, להגיע מורעבים. והמחיר? החל מ־160 שקל לאדם. להרשמה: https://gil-lahav.co.il/

     

     


    פרסום ראשון: 06.08.19 , 09:02
    yed660100