yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: אלכס קולומויסקי
    חדשות • 07.08.2019
    משחקי הרכבה
    לאחר פיזור הכנסת הבהיר יושב ראש ישראל ביתנו ליברמן שבפעם הבאה ימליץ רק על המועמד שיתחייב להקים ממשלת אחדות • השבוע הצהיר נתניהו: אין מצב לאחדות, פניי לממשלת ימין • שתי ההתחייבויות הללו מציבות את המערכת הפוליטית, לפחות על פי הסקרים, בפלונטר שלא ברור איך יוצאים ממנו • כל התרחישים האפשריים לממשלה לאחר ה־17 בספטמבר
    יובל קרני

    בחירות 2019 מועד ב' הן לא מה שחשבנו. מבנה הגושים המסורתי של ימין ושמאל השתנה בעקבות החלטתו של יו"ר "ישראל ביתנו" אביגדור ליברמן להכתיב כללי משחק חדשים במערכת הבחירות: הקמת ממשלת אחדות או ממשלת חירום לאומית. ליברמן, הנחשב לאיש ימין, למרות שדווקא היה זה שמנע הקמת ממשלה כזו בפעם האחרונה, הודיע כי לא ימליץ יותר על ראש הממשלה נתניהו באופן אוטומטי, והציב תנאי: מי שיקבל את מספר המנדטים הגבוה ביותר או יביע את הסכמתו להקמת ממשלת אחדות – יקבל את המלצת ישראל ביתנו בפני נשיא המדינה להרכבת הממשלה הבאה. להתחייבות הזו של ליברמן הצטרפה אתמול אמירה ברורה של ראש הממשלה נתניהו בחינמון שלו שהוא יקים ממשלת ימין בלבד, והטיל וטו על אחדות. כל זה מכניס את המערכת לפלונטר שלא בטוח שאפשרי לצאת ממנו.

     

    מערכת הבחירות הקרובה תהיה בסימן שני נעלמים: האם גוש הימין ללא ליברמן (הליכוד, הימין המאוחד והחרדים) יצליח להגיע ל־61 מנדטים, ובכך להקים בקלות ממשלה, ומה יקרה במידה שגוש הימין לא יצליח להרכיב ממשלה, ואביגדור ליברמן יהיה לשון המאזניים? האפשרות הקלה והברורה ביותר היא הקמת ממשלת ימין־חרדים בראשות נתניהו, אבל בשביל זה צריך גוש הימין להשיג 61 מנדטים ללא ליברמן, וזו משימה לא פשוטה בכלל, על פי הסקרים לפחות.

     

    כאב הראש האמיתי יתחיל אם גוש הימין לא יגיע ל־61 מנדטים, ואז יצטרכו ראשי המפלגות הגדולות, נתניהו וגנץ, לראות איך מהנדסים ממשלה עם קואליציה לא טבעית בעליל. האפשרות הזאת יכולה לגרום לכמה דרמות פוליטיות שעשויות לשנות את פני המפה הפוליטית, כמו הקמת ממשלת אחדות, רוטציה בין נתניהו לגנץ על ראשות הממשלה, הקמת ממשלת ימין עם מפלגת העבודה־גשר, ואפילו רוטציה בין נתניהו לליברמן על ראשות הממשלה.

     

    כדי לעשות סדר בכאוס הפוליטי החלטנו לשרטט כמה תרחישים פוליטיים ליום שאחרי.

     

    צילום : ידיעות אחרונות
    צילום : ידיעות אחרונות

     

     

    תסריט א': גוש הימין מקבל לפחות 61 מנדטים. נתניהו מרכיב את הממשלה הבאה: ממשלת ימין־חרדים.

     

    נתניהו יודע שאם גוש הימין ללא ליברמן לא יקבל 61 מנדטים השלטון שלו בסכנה. אך אם יצליח להגיע למספר 61 – הוא יהיה המנצח של הבחירות הבאות. במקרה כזה יקים נתניהו ללא כל קושי ממשלת ימין צרה של לפחות 61 ח"כים עם השותפים הטבעיים שלו - החרדים והימין המאוחד. במקרה כזה יכול נתניהו לקבל גם מהם מנדט לחוקי חסינות ופסקת ההתגברות במטרה למנוע את העמדתו לדין. החיסרון: ממשלת ימין צרה המבוססת על רוב של קול אחד או שניים היא סכנה ממשית ליציבות הקואליציה.

     

    תסריט ב': גוש הימין ללא ליברמן אינו מצליח לקבל 61 מנדטים, כפי שנראה כרגע מהסרטים. נוצר פלונטר פוליטי להרכבת הממשלה. במקרה כזה ישנן כמה אפשרויות להקמת ממשלה, כמו ממשלת אחדות, ממשלת רוטציה וממשלה בראשות בני גנץ (אם כי הסיכוי לכך נמוך). התסריטים האפשריים מבוססים על "סקר הסקרים" (סקר המשקלל תוצאות של כמה סקרים אחרונים) שפורסם ב"אולפן שישי" ביום שישי האחרון:

     

    התסריטים והבעיות: הקמת ממשלת אחדות ליכוד, כחול לבן, ליברמן: 69 מנדטים. ליברמן מצליח לכפות הקמת ממשלת אחדות, בראשות נתניהו. לכאורה, קואליציה רחבה. הבעיה: במקרה שבני גנץ יחליט להצטרף לממשלת אחדות עשוי יו"ר "יש עתיד" יאיר לפיד לפרוש מכחול לבן יחד עם עוד 12 הח"כים שלו ברשימה. במקרה כזה יצטרכו נתניהו וגנץ להכניס שותפים נוספים לממשלה, כמו החרדים.

     

    הקמת ממשלת רוטציה נתניהו־גנץ: בשל תיקו בין המפלגות ובין הגושים מסכימים נתניהו וגנץ להקים ממשלת אחדות ברוטציה (ההערכה היא שנתניהו ידרוש בכל מקרה להתחיל את הכהונה ראשון). במקרה של רוטציה עשוי יאיר לפיד להסכים לכהן בממשלה כזו מאחר שהיא מבטיחה לגנץ את ראשות הממשלה בחלק מהקדנציה. הבעיה: חוסר אמון בשאלה האם נתניהו יכבד הסכם רוטציה במידה שהוא יתחיל ראשון את כהונתו כראש ממשלה.

     

    ממשלת שמאל־מרכז־חרדים: הקמת ממשלה בראשות בני גנץ. נתניהו הוא עדיין המועמד עם מספר הממליצים הגבוה ביותר להרכיב את הממשלה, אולם אם הוא ייכשל שוב במשימה לאחר 42 יום, יקבל גנץ את מלאכת הרכבת הממשלה ואז הסיפור עם החרדים יכול להשתנות. במקרה כזה יכול בני גנץ להקים ממשלה בהרכב קואליציוני כמעט בלתי אפשרי עם ישראל ביתנו, החרדים, מפלגת העבודה והמחנה הדמוקרטי (נוסח הממשלה שהקים אהוד ברק ב־99': ממשלת שמאל־מרכז־חרדים).

     

    ישנם עוד כמה תרחישים, הנחשבים כמעט דמיוניים, אבל על רקע מערכת הבחירות הנוכחית הם ראויים לציון:

     

    ממשלת ימין־חרדים־ליברמן – עם רוטציה לליברמן בסיום הקדנציה. בגלל הפלונטר הפוליטי ואי־היכולת להרכיב ממשלה, מסכימים נתניהו וליברמן על הקמת ממשלת ימין־חרדים כאשר ליברמן יקבל רוטציה על ראשות הממשלה בחלקה האחרון של הקדנציה. ליברמן אמנם התחייב להקים ממשלת אחדות לאומית, אך במקרה שהקמת ממשלה כזו לא תצלח הוא יהיה משוחרר וינסה למקסם את כוחו כדי להצטרף לממשלת ימין ולכפות רוטציה על נתניהו.

     

    ממשלת ימין־חרדים עם מפלגת העבודה־גשר: נתניהו אינו מצליח להרכיב ממשלה, וגם הקמת ממשלת אחדות יורדת מסדר היום בגלל סירובם של גנץ ולפיד להצטרף לממשלת אחדות בראשות נתניהו. נתניהו עשוי לחזור ולהציע למפלגת העבודה, בדיוק כפי שקרה במו"מ הקואליציוני האחרון, להצטרף לממשלה תמורת חבילת תיקים בכירה וגדולה. עמיר פרץ ואורלי לוי־אבקסיס הצהירו כי לא יצטרפו לממשלה בראשות נתניהו, אולם אם יקבלו את התיקים החברתיים והכלכליים כדי לקדם את האג'נדה החברתית שלהם, הם עשויים להסכים לכך. במקרה כזה יכולים פרץ, לוי־אבקסיס ואיציק שמולי לכהן כשרים בממשלת נתניהו.

     

     


    פרסום ראשון: 07.08.19 , 23:58
    yed660100