yed300250
הכי מטוקבקות
    סייעת נושפת עשן סיגריות על פניהם של הילדים
    חדשות • 08.08.2019
    מופקרים בפעוטון
    בעיות בטיחות והיגיינה • גנים בלי אף איש צוות שעבר קורס החייאה ועזרה ראשונה • סייעות שמעשנות ליד הפעוטות, מקללות, מענישות ומפקירות אותם לבכות במשך שעות - והכל לעיני המצלמות • תחקירניות "ידיעות אחרונות" התקבלו לעבודה בגני ילדים בלי הכשרה, ניסיון או בדיקת רקע, הושארו לבד עם תינוקות ונחשפו למציאות האלימה בגני הילדים שבהם מפקידים ההורים כל בוקר את היקר להם מכל
    הדר גיל־עד והדר בן־משה

    אפס פיקוח, סייעות חסרות הכשרה, גנים שאין בהם אפילו אשת צוות אחת שעברה קורס החייאה ועזרה ראשונה, וגם גילויי אלימות מסוגים שונים כלפי הילדים שלנו. תחקיר "ידיעות אחרונות" ו־ynet מגלה תמונת מצב מבהילה בכל מה שנוגע לפעוטונים בישראל.

     

    בשבועות האחרונים יצאנו לעבוד כסייעות בגנים שונים ברחבי הארץ, מגילאי לידה עד שלוש. כמעט לכל הגנים התקבלנו בלי שום בעיה, ללא בדיקת רקע. לפעמים, הגננות או המנהלות זכרו את שמותינו הפרטיים. במקרים רבים מדי השאירו אותנו – ללא כל ניסיון – עם קבוצה של תינוקות, לבד.

     

    למרות שהחוק החדש מחייב שכל אנשי הצוות יעברו הדרכה וקורס עזרה ראשונה, בגני הילדים שבהם עבדנו המנהלות לא טרחו לבדוק אם אנחנו יודעות מה לעשות במקרה חירום, וגם בקרב נשות הצוות הוותיקות ישנן כאלה שאינן מיומנות.

     

    בגנים עצמם, מצאנו אין ספור כשלים: בעיות בטיחות, היגיינה והזנחה, לצד התנהלות בעייתית של נשות צוות בחלק מהגנים, אלימות מילולית וסייעות שמעשנות בסמוך לילדים.

     

    תינוקת שהושארה לבדה בחצר
    תינוקת שהושארה לבדה בחצר

     

     

    מי שחושב שהצבת מצלמות תפתור את הבעיה, עלול להתבדות. רובם המוחלט של ההורים לא יכולים לשבת ברצף מול המחשב ולצפות בנעשה, וכך חומקים מעיניהם כשלים, בעיות ומקרי אלימות. באותם גנים, הגננות ונשות הצוות לא ממהרות לדווח להורים על המתרחש. כך, כשפעוטה קטנטנה נפלה מגובה רב משום שלא נחגרה, החליטו הסייעות ומנהלת הגן לא לדווח להורים על הנפילה, כי "הם לא ראו במצלמות".

     

    בראשית השבוע העברנו את ממצאי התחקיר להורים בגנים הרלוונטיים. לפחות בגן אחד, הזדעזעו ההורים והודיעו כי הם אינם מתכוונים לעבור על כך לסדר היום. היו הורים שבחרו להוציא את ילדיהם מהגנים.

     

    גן פרוץ

    מצלמות, פיקוח ממשלתי והשקעה בכוח אדם: הפתרונות להפקרות בתחום המעונות | אמיר אלון

    חוק הפיקוח

    החוק, שייכנס לתוקפו ב־1 בספטמבר, מסדיר לראשונה את מערך הפיקוח והרישוי הממשלתי על כלל מעונות היום, גם הפרטיים. הפיקוח יכלול בשנה הראשונה בדיקה לגבי עבר פלילי של צוות המעון, קיום הכשרות לעזרה ראשונה ולהתנהלות בטוחה והיותו של המקום ראוי מבחינה פיזית, ולאחר מכן ייאכפו תקנות לגבי יחס בין כמות המטפלות לפעוטות, דרישות לניסיון ולהכשרה של מטפלות ומנהלות וסוג ההדרכה החינוכית לפעוטות והיקפה.

     

    חסרונות: החוק מתייחס רק למעונות שבהם שוהים לפחות שבעה פעוטות, הוא לא יחול באופן מלא בשנה הקרובה, ו־22 מפקחים בלבד בכל הארץ אמורים לאכוף אותו.

    כמה יעלה לנו: 280 מיליון שקלים שייפרסו על פני שבע שנים.

     

    חוק המצלמות

    החוק קובע שהחל מספטמבר 2020 התקנת מצלמות אבטחה תהיה אחת הדרישות לקבלת רישיון עסק להפעלת מעון יום. בשנת הלימודים הקרובה המדינה תסבסד מצלמות למעונות יום שיתקינו אותן מרצונם.

     

    חסרונות: גם החוק הזה מתייחס רק למעונות שבהם שוהים לפחות שבעה פעוטות ויחול באופן מלא רק מהשנה הבאה. בנוסף, הוא לא כולל מסגרות שפועלות בבתים פרטיים או במעונות שבהם יותר מ־70 אחוז מההורים אינם מסכימים לכך. לא ניתן יהיה לצפות בתיעוד בזמן אמת, וההקלטה תהיה ללא קול.

    כמה יעלה לנו: בימים אלה משרדי העבודה והאוצר מגבשים מתווה ליישום החוק שיכלול תקצוב.

     

    העברת הסמכות למשרד החינוך

    ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע לפני כחודש כי המעונות יועברו מאחריות משרד העבודה לאחריות משרד החינוך.

    חסרונות: אין הסכמה מה יועבר למשרד החינוך - כל התחום או, כפי שמבקש שר העבודה והרווחה הנוכחי חיים כץ, רק האחריות על נושאי הפדגוגיה והפיקוח. כמו כן, היוזמה כרגע לא כוללת התקדמות לקראת החלתו של חוק חינוך חינם מגיל 0.

    כמה יעלה לנו: 5.2 מיליארד שקלים באופן חד־פעמי ו־2.63 מיליארד שקלים בכל שנה.

     

    רפורמה במעונות המפוקחים

    שיפור כוח האדם במעונות של נעמת, ויצו, אמונה וכו' על ידי העלאת שכר המטפלות, הוספת תקנים ובניית מערך הכשרה מקצועי מקיף.

    חסרונות: מדובר ברפורמה שרלוונטית לכ־120 אלף פעוטות בלבד, אותה יזמו הארגונים המפעילים את המעונות המפוקחים ואין לה הסכמה ממשלתית נכון לעכשיו.

    כמה יעלה לנו: 2 מיליארד שקלים.

     

    התחקיר המלא - מחר במוסף "7 ימים"

     

    yed660100