חוכמת השיווק

רובנו למדנו כתיבה וחשבון במחברות פשוטות עם שורות ומשבצות רגילות • לא עוד: בשנים האחרונות כובשות את בתי הספר "המחברות החכמות", שאמורות להקל על הילדים ברכישת כתיבה נכונה של אותיות ומספרים • מה הסיפור של המחברות האלה, מה גרם להצלחה הגדולה שלהן, למה מתנהל עכשיו קרב משפטי סביבן, והאם מוצדק לחייב את ההורים לרכוש מחברות שעולות פי 3 עד פי 18 מהרגילות?

איזה הורה לא רוצה שהילד או הילדה שלו יהיו חכמים, ומוטב גאונים? אולי זו אחת הסיבות לכך שכ־600,000 "מחברות גאוניות" נמכרו בישראל ב־2018 - פי עשרה ויותר מכמות המחברות הסטנדרטיות. זאת למרות שמחיריהן מגיעים ל־11.90־17.90 שקל לאחת (!). מחברות רגילות עם כריכה צבעונית, לשם השוואה, עולות 1־1.50 שקלים. ישראל שירן, שהמציא את "המחברת הגאונית" ב־1998, משוכנע שהשנה המכירות יהיו גבוהות אף יותר: בשנת הלימודים הקרובה היא כלולה ברשימות הקניות להורים של כ־360 בתי ספר.

 

מחברות "חכמות" אחרות, כולל הראשונה - שהומצאה ב־1996 על ידי שמואל אורן - וחקייניותיה יימכרו בכמויות גדולות הרבה יותר. מחיריהן אמנם מחצית ופחות ממחיר ה"הגאונית", אבל הן עדיין יקרות הרבה יותר ממחברות פשוטות.

 

הבסיס של כל המחברות החכמות לסוגיהן הוא ניסיון להקל על הילדים לרכוש כתיבה נכונה על ידי סימון בולט יותר של השורות המיועדות לכתיבה, בדרך כלל באמצעות צביעת הרקע שבתוכו הילד כותב (במחברות ה"חכמות") או הבלטתו בלבן על רקע צבוע (ב"גאונית"). בחלקן יש אלמנטים נוספים, כמו סימון רווחים בין האותיות, סימון דוגמאות של האותיות, סימון הצד שממנו מתחילים לכתוב אות.

 

אחרי שדורות של תלמידים למדו כתיבה וחשבון במחברות רגילות, בשנים האחרונות המחברות החכמות כבשו את בתי הספר. ברשימות ההצטיידות לכיתה א' שבחנו לשנת הלימודים הקרובה מצאנו דרישות לקנות בין 4 ל־7 מחברות חכמות מסוגים שונים באותה רשימה (בלי "הגאונית" היקרה יותר, שמופיעה ברשימות מעטות יותר). במשרד החינוך אומרים לנו: "המשרד איננו מנחה או ממליץ על השימוש במחברת חכמה. מדובר בהחלטות של בתי הספר". אבל המציאות בשטח מדברת בעד עצמה. בענף מעריכים את מכירות המחברות החכמות לסוגיהן השונים ב־450,000־500,000 יחידות לקראת שנת הלימודים הקרובה. כי איזה הורה יסתכן למרוד ברשימה ולא לרכוש לילדו מחברת חכמה? "מה יקרה כשהמורה תגיד לכל הילדים בכיתה להוציא את המחברת החכמה ורק לילדה שלי לא יהיה?" אומרת אם שמן הסתם מייצגת רבות כמוה.

 

עם או בלי פטנט

 

ב־1996, כששמואל אורן, אז מורה לאורגן מכפר־סבר, הסתובב בין החנויות ובתי ספר עם "המחברת החכמה" שהמציא, לא הבינו על מה הוא מדבר. "לקח לי ארבע שנים עד שהתחילו להבין", הוא משחזר. אורן הקים חברה, ומתעקש לייצר את המחברות בישראל, בניגוד למתחריו שמייצרים בטורקיה ובאירופה. בענף מייחסים את הצלחת המחברת לעיקשותו ולחריצותו, לעובדה שהיא פתרה בעיות אמיתיות אצל חלק מהילדים, ולבחירה בשם שיווקי מוצלח - שפורט על נטיית הלב של כל הורה לגדל את הילד החכם ביותר ביקום.

 

שנתיים אחר כך המציא ישראל שירן, מורה ולימים מנהל בבית הספר ברקאי בחיפה, את "המחברת הגאונית", שנקראה תחילה "מחברת העידן החדש". "מאז כניסת המחשב השתנתה משמעותית פרספקטיבת הראייה של התלמיד, ואנחנו מוקפים מסכים והסחות דעת. אם המחברת החכמה, שכבודה במקומה מונח, עסקה בפתרון דידקטי לכתיבת אותיות, אנחנו הלכנו הלאה - לדור שבו כתיבה נתפסת כמשהו נחות בהשוואה להקלדה והפכה למטלה טרחנית", הוא מסביר.

 

שירן חבר לאופטומטריסט מומחה לבעיות מיקוד ראייה בילדים, ד"ר רוברט לדרמן, כדי ליצור מחברת שתספק מענה ויזואלי לכתיבה נכונה. במחברת שלו האותיות נכתבות דווקא על רקע לבן, ולא צבעוני, הפורמט גדול יותר, ובתחתית העמוד יש דוגמאות של אותיות ומספרים וגם חיצים המורים לילד את כיוון הכתיבה. עם הזמן נוספו פיתוחים, כמו פס צידי המיועד להדבקת דפי עבודה, שבדרך כלל מתרוצצים בילקוטים ללא סדר.

 

לפני שש שנים הוא שינה את השם ל"המחברת הגאונית". לפני שלוש שנים וחצי פרש מתפקידו כמנהל בית ספר, חבר לשותף עסקי, דוד בוטרשווילי, ויחד הם רשמו את ההמצאה כפטנט בכל העולם בהשקעה גדולה. זו אולי הסיבה שאין לו חקיינים. הוא המשיך לפתח ולהתאים את הרעיון לשפות שונות, והמחברת כבר הושקה בארה"ב, בסין, במגזר הערבי בישראל ובאמצעות גורם שלישי במדינה ערבית. בספטמבר הם נכנסים לסקנדינביה. הוא ממשיך להתרוצץ בכל הארץ כדי להדגים את יתרונות המחברת ועובד דרך הפייסבוק, כולל סרטוני הדגמה.

מימין: ישראל שירן, ממציא "המחברת הגאונית", שמואל אורון ממציא "המחברת החכמה"
מימין: ישראל שירן, ממציא "המחברת הגאונית", שמואל אורון ממציא "המחברת החכמה"
 

התומכים והמתנגדים

 

כששואלים מורים ומומחי למידה האם המחברת החכמה לסוגיה נחוצה, מוצאים לה תומכים נלהבים ומתנגדים נחרצים. חן זילברשטיין נחשבת לגורו של "ההוראה המתקנת", מרצה במכללת לוינסקי, מאבחנת ומטפלת בלקויות למידה, ומנהלת בפייסבוק את הקהילה הגדולה והנחשבת ביותר של מורים להוראה מתקנת, "הוראה מותאמת מורה נבוכים", שבה חברים 5,700 אנשי מקצוע. לדבריה, "יש ילדים רבים שכתיבתם בלתי מאורגנת, כתב היד שלהם גדול ומסורבל, עיצוב האותיות בלתי תקין, אין מרווחים בין המילים, או שיש יותר מדי מרווחים, כותבים מעל או מתחת לשורה ועוד. המחברות האלו מסייעות להם. במקרה של המחברת הגאונית, השתכנעתי גם שחלוקת הצבעים, הכתיבה על שורות לבנות דווקא (בניגוד למחברות החכמות המסורתיות שבהן הכתיבה בשורות צבעוניות - ש"ח), וכן גודלה של המחברת - מסייעים לארגון בעיניים. תלמידים ששוכחים איך לכתוב אות, סרגל אותיות בתחתית הדף מסייע להם, וחץ מדגים להם מאיזה כיוון לכתוב. אני עובדת עם ילדים שמתקשים, ואצלם זה עובד וגם מספק תמורה למחיר".

 

תרצה לב ארי מגבעתיים, מורה עם 15 שנות ניסיון בהוראה בכיתות א'־ב', תומכת במחברות החכמות, עם הסתייגות. "זה מזכיר קצת את מה שקורה סביב הריטלין", היא אומרת, "יש כאלו שזקוקים לה ואכן נעזרים בה, להערכתי מדובר ב־7%־8% מהתלמידים, אבל אני לא חושבת שצריך לדרוש אותה כחובה מכולם. מורה טובה יכולה לזהות תוך שבוע את התלמידים שזקוקים לה. למרות שאני מודה: כשגיליתי את המחברת החכמה לפני עשר שנים התלהבתי, ועדיין אני ממשיכה להמליץ עליה. למרות המחיר לא נתקלתי במחאות של הורים, ודווקא מעוטי היכולת יהיו הראשונים לקנות".

 

סיגלית מזרחי מחולון, מדריכה בהתנסות מעשית בכיתה א' במכללת לוינסקי ובעלת 31 שנות ניסיון בהוראה בכיתה א', היא תומכת נלהבת במחברת החכמה לסוגיה. "היא מאוד־מאוד עוזרת לפחות בראשית השנה, כשעל הילד לרכוש מיומנויות חדשות רבות. המחברת המסורתית קשה להתמצאות - הילדים כותבים איפה שנראה להם, ואחר כך המורים וההורים צריכים לעבור שורה־שורה ולסמן. המחברות החכמות, שבהן השורות המיועדות לכתיבה מסומנות בצבע אחר, מאפשרות למנוע את הקושי, וכשמתרגלים לכתיבה אפשר לעבור למחברת רגילה. זה נכון לעברית ואפילו יותר לחשבון. המחברת יקרה אבל היא חשובה להסרת הקושי".

 

לעומתן טוענת י', מרכזת שכבת א'־ב' בבית ספר גדול במרכז הארץ: "מדובר בהוצאה מיותרת, אלא אם קיימות בעיות ספציפיות לילד - קושי להפריד אותיות, לראות ולזהות שורות, וזה מיעוט. גם להם מספיקות מחברות שבהן קווי השורות כהים יותר. חגיגות המחברת החכמה נובעות מפילוסופיית 'החיים הקלים' - בואו נעשה את החיים קלים יותר לילדים ולמורות. ילדים שמתחילים לכתוב במחברת רגילה מתרגלים לכתיבה תוך שבוע, ואין להם כל בעיה. הם זקוקים לעזרה של מבוגר, לוקח קצת זמן, והם מסתגלים. מה גם שילדים אוהבים להתמודד עם בעיות. את אומרת לו, הנה הצלחת לכתוב בתוך השורה, והוא מרגיש נפלא. אני מתעקשת לעבוד עם מחברות רגילות".

 

הקרב המשפטי

 

בניגוד למחברת הגאונית של שירן, למחברת החכמה של אורן קמו בשנתיים האחרונות כמה חקייניות, מאחר שאורן, בטעות גורלית, לא רשם עליה פטנט.

 

ברשתות גילו שעל המחברת לא נרשם מעולם פטנט, ורישום הסימן המסחרי של המוצר לא חודש מאז 2014, וניצלו את המצב. פלפוט משווקת מחברת בשם "כתיבה חכמה", אופיס דיפו עם "המחברת החכמה שלי", והשנה הצטרפה קרביץ עם מחברת בשם "למידה חכמה".

 

עם פלפוט הושגה פשרה שבמסגרתה הסכימה פלפוט שלא להשתמש בשם "מחברת חכמה". נגד אופיס דיפו אורן מנהל מלחמת חורמה כבר יותר משנה. לטענתו, השם והמראה של כריכת המחברת שלה דומים מדי לשלו ומבלבלים את הלקוחות, ואילו האיכות ירודה בהשוואה למחברת שלו. אופיס דיפו דוחה את טענתו מכל וכל. בין היתר טענה אופיס דיפו כי הסימן המסחרי של המוצר פג ולכן ניתן למכור מוצרים הדומים לו. לאחרונה הצליח אורן לחדש את סימן המסחר שלו והגיש תביעה מחודשת נגד הרשת על סכום של 1.1 מיליון שקל, וכן ביקש צו מניעה לאיסוף המחברות מהמדפים. אופיס דיפו, המיוצגת גם היא על ידי עו"ד ליאור פרי, הגישה התנגדות לחידוש סימן המסחר, בטענה שנעשה תוך הולכת שולל של רשם הפטנטים. שני הצדדים משוכנעים שהם הולכים לנצח. ההורים לא כל כך יודעים מי חכם ממי, וממשיכים לקנות.

 

1. המחברת הגאונית, של gnotebook (ישראל שירן):

מחיר: A4 ־ 17.90-11.90 שקלים

מראה הדפים: ב"ראשית כתיבה" מחצית הדף העליונה לבנה, המחצית השנייה עם שורות תכולות לכתיבה. בחלק התחתון משורטטות אותיות כתב, דפוס וספרות. יש מקום ייעודי לאורך העמוד להדבקת דף עבודה. למחברת כריכת למינציה דו־צדדית המתפקדת כלוח מחיק.

כמה סוגים יש: יותר מ־ 20 - מגיל גן ועד האקדמיה, בעברית, אנגלית, ערבית וגם ללקויי ראייה.

הבטחות: מסייעת בכתיבת אותיות תוך השתלבות והתמקדות בשורת כתיבה בהירה, מיקוד ויזואלי, חינוך לסדר וארגון, לימוד ל"חשיבה בגדול", חיסכון כספי ועוד.

 

2. מחברת מכוונת, של :books R us

מחיר: 7 – A5 שקלים

מראה הדפים: שורות כחולות מודגשות, בראשית כל דף רשומות אותיות הדפוס

כמה סוגים יש: 7 – לאותיות דפוס, לאותיות כתב (מספר שורות שונה), לגן, חשבון, אנגלית וערבית.

הבטחות: כלי חיוני להשגת יסודות הכתיבה הנכונה והיעילה ולהקניית כתב יד קריא, מאורגן ומהיר. סרגל האותיות שבראש כל עמוד ממחיש את מיקומה המדויק של האות בשורה ואת עיצובה התקין, והצבע הכהה במקום התחלת האות מספק רמז חזותי בדבר כיוון הכתיבה הנכון.

 

3. המחברת החכמה שלי, של אופיס דיפו:

מחיר:  A4 -,2.50 – A5 - 3.50 שקלים

מראה הדפים: שורות ומשבצות כחולות

כמה סוגים יש: 10 – עברית, חשבון ואנגלית

הבטחות: אין

 

4. למידה חכמה, של קרביץ:

מחיר:  A5  ב־ 4ב-10 שקלים (2.50 שקלים לאחת), 4 – A4 ב־ 8.90 שקלים (2.22 שקלים

לאחת)

מראה הדפים: שורות בטורקיז־ירקרק

כמה סוגים יש: 9 – עברית, אנגלית, חשבון, יומן

הבטחות: מסייעת למקם בצורה נכונה את האותיות, המילים והמספרים

 

5. מחברת חכמה (המקורית), של "מחברות חכמות" (שמואל אורן):

מחיר: 4.60 – A5 ־ 3.50 שקלים, 5-11 – A4 שקלים

מראה הדפים: שורות ומשבצות כחולות

כמה סוגים יש: 19 – עברית, אנגלית, חשבון לסוגיו, וגם יומן

הבטחות: עיצוב ושיפור כתב היד

 

6. כתיבה חכמה, של פלפוט:

מחיר:  A5 - 2.50-5שקלים,  A4  - שקלים

מראה הדפים: שורות ומשבצות בתכלת

כמה סוגים יש: 10 – עברית, אנגלית, חשבון.

הבטחות: נועדה להקל על תהליכי לימוד הכתיבה, את הכתיבה וזרימתה, בדרך להרגלי כתיבה חכמים.

 

 

איך מזהים מי זקוק למחברת חכמה?

לדברי חן זילברשטיין, גורו "ההוראה המתקנת", מרצה במכללת לוינסקי ומטפלת בלקויות למידה, כבר בגן יכולה גננת טובה לזהות ילדים המתקשים בכתיבה. היא מייעצת לשאול להתרשמות הגננת:

• האם יש לילד/ה קשיים באחיזת העיפרון?

• לילדים שאין להם יד דומיננטית ואוחזים את העיפרון בשתי הידיים לסירוגין יש סיכוי גבוה יותר להתקשות בכתיבה. מומלץ לעקוב אחריהם.

• האם הילד מפעיל לחץ חזק מהרגיל על כלי הכתיבה ויוצר אפקט של חריטת האותיות בנייר? מומלץ לעקוב.

• האם הילד מרבה בכתיבה ב"כתב ראי"? בגיל 3־4 זה לא נורא. בגיל 5 וחצי זה אמור להדליק נורה אדומה.

• מעבר לכך, אין ספק שילדים שכתב ידם מסודר ומעוצב, אלו שכותבים ומציירים יפה גם בגן, אינם נזקקים למחברות החכמות לסוגיהן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים