yed300250
הכי מטוקבקות
    פערי השכר בין הרופאים
    ממון • 13.08.2019
    גדלו פערי השכר בין הרופאים הוותיקים לשאר המשק
    מנתוני האוצר עולה כי התוספות בהסכם השכר האחרון והעלייה החדה בפעילות הרפואה הפרטית הביאו לזינוק ריאלי של 90% בתוך עשור בשכר הרופאים הוותיקים בישראל • באגף הכלכלן הראשי העלו אתמול חשש מכך שהגידול החד ברפואה הפרטית שוחק את השירותים ברפואה הציבורית
    עירית אבישר

    בסוף השנה יסתיים הסכם השכר של הרופאים, שהושג ב־2011 לאחר תקופה ממושכת של שביתות ומאבקים. בשנה הבאה ייפתח המו"מ על הסכם חדש ובו צפויה ההסתדרות הרפואית לדרוש תוספות שכר. מה חושבים באוצר על מתן תוספות שכר נוספות? אפשר להעריך את הלך הרוח מהעבודה שפירסם אתמול אגף הכלכלן הראשי באוצר על שכר הרופאים.

     

    הסקירה אמנם עסקה בהשפעת רפורמת הסדר־החזר על שכר הרופאים מרפואה פרטית, אבל היו בה לא מעט נתונים והתייחסויות לשכר הרופאים. "בשנת 2017 עמד השכר הממוצע של רופאי בתי החולים הממשלתיים, בעלי ותק של עשר שנים לפחות, על 855 אלף שקל. בתוך עשור עלה שכרם בשיעור ריאלי של 90%, שיעור גידול הגבוה פי 10 מהגידול בשכר הממוצע של כלל השכירים במשק באותה תקופה", נכתב בעבודה.

     

    העלייה הזאת אינה נובעת רק מתוספות השכר שקיבלו הרופאים בהסכם השכר האחרון, אלא גם מההתפתחות הדרמטית בתחום הרפואה הפרטית, שהיא חלק מרכזי בהכנסות הרופאים המשתייכים לעשירונים העליונים לפי התפלגות השכר.

     

     

    ביטחון תעסוקתי

     

    זאת ועוד, באגף הכלכלן הראשי אף טרחו להשוות את הנתונים לעובדי מגזר ההייטק, שנחשב לנדיב ברמות השכר שלו. "גם אם משווים את השינוי לעומת שכר עובדי ההייטק מתקבל כי הגידול בשכר הרופאים היה גבוה פי 5 מעובדי ההייטק. כמו כן, בעוד ההייטק מתאפיין בהיעדר יציבות תעסוקתית, רופאי ביה"ח הממשלתי נהנים מיציבות תעסוקתית", כותבים באוצר כמה שנראה כמו מסר לרופאים: לא רק ששכרכם עלה בחדות, אתם נהנים מביטחון תעסוקתי.

     

    עוד מדגישים באוצר כי בעקבות עליית השכר החדה בעשור האחרון התרחבו פערי השכר בין הרופאים לכלל המשק. "על פי נתוני ה־OECD, הפער הזה עלה מפי 2.5 בשנת 2007 לפי 3.8 בשנת 2017. הנתונים אינם כוללים את כל השכר מרפואה פרטית, בפרט הרווח שנשאר בחברות ארנק", הם כותבים. כלומר בפועל, הפערים גבוהים יותר.

     

    הסכם השכר האחרון שנחתם עם הרופאים שם דגש מוצדק על צמצום הפערים בין המרכז לפריפריה באמצעות העלאות שכר גדולות יותר לרופאים בפריפריה. מהנתונים שפורסמו אתמול עולה כי אכן הפערים הצמטצמו משמעותית, אבל יש תחומים שבהם הם עדיין גבוהים.

     

    כך, למשל, שכר רופאי העיניים, שעמד בממוצע על 1.1 מיליון שקל במרכז לעומת 872 אלף שקל בפריפריה. באוצר מדגישים כי רק מפעילות פרטית במרכז מרוויח רופא עיניים כמעט כמו סך השכר של מקבילו בפריפריה, שעובד גם במערכת הציבורית וגם בפרטית.

     

    הנתונים המתפרסמים חושפים גם את פערי השכר בין הרופאים. באוצר פירסמו את התפלגות שכר הרופאים לפי עשירונים. כך, למשל, שכר הרופאים בעשירון העליון רק מרפואה פרטית מגיע ל־1.2 מיליון שקל בשנה, פי 3 (!) לעומת השכר בעשירון התשיעי שמתחתיו. מהעשירון השישי ומטה ההכנסות מרפואה פרטית נמוכות למדי ביחס לסך השכר של הרופאים.

     

    השפעת הרפורמה

     

    המטרה הרשמית של הסקירה הייתה לבחון את השפעת רפורמת הסדר־החזר על שכר הרופאים מפעילות פרטית. על רקע הקשיים והעומס על מערכת הבריאות הציבורית, התפתחה במשך השנים הרפואה הפרטית למימדים דרמטיים. ביטוח בריאות פרטי נחשב למוצר פופולרי בישראל: על פי נתוני האוצר, שיעור משקי הבית המחזיקים בביטוח כזה מגיע ל־85% ונחשב לאחד הגבוהים במדינות ה־OECD. זאת ועוד, יש עלייה ריאלית של 85% בהכנסות קופות החולים מתוכניות השב"ן (שירותי בריאות נוספים) בשנים 2007־2017. גם הפרמיות בביטוחי הבריאות של חברות הביטוח עלו בשיעור דומה והגיעו ל־3.6 מיליארד שקל בשנת 2017. כלומר הציבור בישראל לא סומך על שירותי הרפואה הציבורית, ומעדיף לשלם מיליארדי שקלים למוצרי ביטוח בריאות פרטיים.

     

    באוצר מוטרדים ממימדי התופעה בעיקר על רקע השפעתה על מערכת הבריאות הציבורית, ומציינים כי המערכת הציבורית היא שמכשירה את כוח האדם שמשרת בסופו של דבר גם את המערכת הפרטית: "גידול בהיצע שירותי בריאות פרטיים עשוי לפגוע בזמינות המערכת הציבורית ובשוויוניות שלה. המערכת הפרטית מייצרת תמריץ להסיט מטופלים מהציבורי לפרטי. לכן זמני ההמתנה לתורים במערכת הציבורית גדלים, ואיכות השירות שהציבור מקבל פוחתת".

     

    על הרקע הזה נעשו כמה צעדים, בהם רפורמת הסדר־החזר – שמטרתה לרסן את שכר הרופאים (בעיקר) המנתחים ברפואה הפרטית. באוצר מרוצים מתוצאות הרפורמה, שנכנסה לתוקף לפני 3 שנים, ומנתונים שאספו הן מרשות המיסים והן מחברות הביטוח ומרשות שוק ההון עולה כי נבלם קצב העלייה החד בשכר הרופאים מפעילות פרטית.

     

    מהנתונים עולה כי השכר מרפואה פרטית של רופאים הכלולים ברשימת הסדר־החזר עלה ריאלית "רק" ב־6% בין 2016 ל־2017 לעומת קצב שנתי של 7.4% בחמש השנים שלפני כן.

     

    הנתונים בולטים בעיקר בקרב הכירורגים, שהם המושפעים המרכזיים מרפורמה זו הנוגעת לניתוחים. בקרב הרופאים האלה עלה השכר מפעילות פרטית רק ב־2.5% מאז שנכנסה הרפורמה לתוקף, לעומת קצב שנתי של כ־7% בשנים שלפני כן.

     

    משרד האוצר: "המערכת הפרטית מייצרת תמריץ להסיט מטופלים מהציבורי לפרטי. זמני ההמתנה לתורים במערכת הציבורית גדלים ואיכות השירות פוחתת"

     

    מהי רפורמת הסדר־החזר?

    בעבר היה יכול המבוטח לבחור כל מנתח ולקבל החזר מחברת הביטוח. כיום ניתן רק לבחור מנתח מרשימה של חברת הביטוח בתמורה לתשלום דמי השתתפות עצמית

     


    פרסום ראשון: 13.08.19 , 20:36
    yed660100