המפריד בין קודש לקול

ההופעה בעפולה של מוטי שטיינמץ, "עומר אדם של החרדים", הפכה השבוע לקרב פוליטי סוער ערב הבחירות | שר הפנים דרעי עלה למופע חימום, גפני מיהדות התורה הגיע לגזור קופון ובית המשפט הצליח לבלבל את כולם | בשדולת הנשים טוענים שהגדר המגדרית היא תקדים מסוכן, אבל נשים בולטות במגזר חושבות שכדאי לשמור ארטילריה: "כשמתעסקים בזוטות מפסידים במאבקים הגדולים" | ובינתיים, אפילו בילוי מופרד בפארק מסמן שינוי חתרני בחברה החרדית

העתירות לבתי המשפט, הפסיקות שסתרו זו את זו, הוויכוחים בתקשורת והחלטות השופטים היו רק רעש רקע לדבר האמיתי: הופעה של הזמר מוטי שטיינמץ, כוכב בינלאומי שכבר זכה לכינוי "עומר אדם של החרדים", מול יותר מאלף זוגות עיניים נוצצות. עזרת הנשים עלתה על גדותיה בנשים ונערות, בעזרת הגברים שלט צבע אחיד – שחור ולבן. מאותת למרחק: בילוי חרדי למהדרין לפניך. אחרי שהעתירה של ש"ס התקבלה והאירוע התקיים כסדרו, שדולת הנשים עוד עתרה לבג"ץ, שהחליט לבטל את הפסיקה הקודמת ולאסור את האירוע בהפרדה מטעמים מינהלתיים — אבל ההחלטה הייתה לאות מתה. הציבור כבר חגג בהמוניו מעבר למחיצות.

 

ההמונים הגיעו על מנת לפתוח את תקופת "בין הזמנים" בהתרעננות, לפני החזרה לישיבות בראש חודש אלול, אבל מתברר שאין פסק זמן מתעמולת בחירות. אירוע התרבות והמוזיקה הפך מהר מאוד לכינוס בחירות קלאסי, כאשר משה גפני מיהדות התורה ואריה דרעי מש"ס עלו לנאום. אפילו רון קובי, ראש עיריית טבריה ומועמד בבחירות הבאות מטעם "הימין החילוני", הגיע בשביל לחולל מהומה והתקבל בשריקות בוז. בכל זאת, כל זמן הוא זמן מתאים לחיזוק השורות ואיסוף קולות. דרעי קרא אל הקהל: "אני שואל את הנשים והגברים שבאו לכאן האם מישהו כפה עליכם לשבת בהפרדה?" והקהל התמסר וענה: "לא!" כשהזכיר את שדולת הנשים, הקהל צעק בוז, כך גם כששמו של יאיר לפיד עלה. "יאיר לפיד שמתיימר להיות ראש ממשלה בישראל היה היחיד שתמך בהחלטת בית המשפט לבטל את האירוע, אנחנו עונים ליאיר לפיד: פה זו מדינה יהודית, וכשרוצים לקיים אירוע לפי ההלכה נקיים אותו!"

 

לא סתם בחר דרעי לתקוף את לפיד מעל הבמה, האסטרטגיה סדורה. כאשר אביגדור ליברמן פירק את האפשרות להקמת קואליציה על חוק הגיוס, החליטו בצד החרדי לא לשתף פעולה עם מלחמת הדת שהוא מנסה לעורר. הם הניחו שזה רק יעזור לו לצבור כוח. כך חלוקת התפקידים במפה הפוליטית הייתה ברורה: סמוטריץ', ליברמן ולפיד משחקים על קרבות הדת ובכך משרתים גם את עצמם וגם את הציבור החרדי, שחש שזוהי שעת סכנה ומצופף שורות. אין צורך במתקפה אקטיבית שתייצר אנטגוניזם אצל הציבור החילוני. "החרדים הבינו שסמוטריץ' הגדיר מחדש את חוקי המשחק מרגע שהחליט לדבר על מדינת הלכה. הוא משך מהם את האש. הם הקפידו לא לענות לליברמן, וכשהם עונים – תמיד הם יכוונו את האש ליאיר לפיד. מדובר באויב ותיק, ואף אחד לא רוצה לצבור אויבים חדשים", מסביר ישראל כהן, פרשן רדיו קול ברמה. ואכן, גם באירוע בעפולה לפיד היה הקורבן הראשון והיחיד מבין הפוליטיקאים שחטף.

 

מוטי שטיינמץ הוא כוכב בינלאומי במגזר החרדי. תושב בני־ברק, מחסידות ויזניץ', רק בן 27, ונראה ממש כמו ילד. אפילו חתימת זקן אין לו, אבל הוא מכר יותר מ־30 אלף אלבומים בתוך חצי שנה. בשונה מזמרים דתיים אחרים, הוא מעולם לא שאף להיות זמר כלל־ישראלי ויש לו קהל מובהק משלו. "אני רוצה להיות מקובל על כל המגזר החרדי, כולל החזקים ביותר", אמר בעבר בסדרה "חסידיסטוק" של כאן 11, "ולכן אני מקפיד על כל הכללים והסייגים של ההלכה. אני לא אשתנה בשביל לקרב. אני עושה את מה שאני עושה מתוך האמונה הכי גדולה ומשם זה זורח על כולם". הסגנון שלו הוא חסידי־שמרני, ואין לו שום יצירה מקורית. הוא פשוט שר בקולו הנעים פסוקים, בסגנון שמאפיין את הזמר החסידי הישן. למרות שהוא מעולם לא חידש דבר, הוא הצליח לצבור קהל מכל הקשת החרדית ואפילו הדתית־לאומית. הדואט שלו עם ישי ריבו כבש את תחנות הרדיו הדתיות והחרדיות, השניים הכירו באירוע של זק"א, לא פחות. השיר כבר זכה לשישה מיליון צפיות בפייסבוק. שטיינמץ מקפיד על "שמירת העיניים" ולכן מופיע מול גברים. כאשר הוא מופיע באירוע בהפרדה, תמיד יעמוד בצד של הגברים על מנת לא לראות את הנשים שהגיעו להאזין לו. בעקבות הסערה התקשורתית סביב ההופעה בעפולה הפך שטיינמץ למרואיין מבוקש, אבל רק ועדה תורנית מיוחדת מאשרת לו עם מי לדבר ומתי. בעיתון "משפחה" החרדי הוא כבר זכה לשער, שהציג אותו כסופרסטאר, ואמר: "התקווה שלי היא שהיהדות החרדית תרשום הישג בבחירות הקרובות וחברי הכנסת יפעלו כדי לחוקק חוק שיסדיר את העניין ולא ייתן לבית המשפט להתערב באורחות חיינו". רגע לפני ההופעה הוא אמר: "אנחנו, הציבור החרדי, משלמים מיסים כמו כולם, שווי זכויות כמו כולם, ומבקשים לקבל את מה שמגיע לנו".

 

דרעי ושטיינמץ בדואט. "כשרוצים לקיים אירוע לפי ההלכה. נקיים אותו"
דרעי ושטיינמץ בדואט. "כשרוצים לקיים אירוע לפי ההלכה. נקיים אותו"

 

 

"מלחמת ששת הימים"

 

אחד מרגעי השיא של הערב היה דואט של דרעי עם שטיינמץ על הבמה. למעשה סיפור ההופעה בעפולה מורכב מכל חומרי הגלם שמשחקים לטובתה של ש"ס: אירוע בהפרדה שקודם על ידי נציג ש"ס בעיר, אבל הוא חלק ממאות אירועים מעורבים שהמפלגה תמכה בהם בעיר פריפריאלית עם קהל מסורתי מובהק. לכן ש"ס גם היו הראשונים לזהות את הפוטנציאל בפסיקת בית המשפט המחוזי נגד ההפרדה וניצלו אותה לטובתם. הם עתרו מחדש נגד ההחלטה באמצעות ח"כ משה ארבל, עורך דין במקצועו ומספר שבע ברשימה. העתירה החדשה התקבלה, והניצחון היה מתוק. הבחירה להיות צד בעתירה ולקדם מאבק הירואי בבית המשפט נתפסה בציבור כקרב של דוד מול גולית, ש"ס הפכה לגיבורת היום ובווטסאפים כבר החלה לרוץ ההודעה: "מלחמת ששת הימים – סיפורה של מערכה מתגלגלת. כך ש"ס הגנה על הציבור החרדי". ולמרות שבקמפיין של ש"ס טענו בתוקף שהקרב בעד ההפרדה לא ינוצל לצרכים פוליטיים – הבטחות לחוד. "יש לנו מספיק דגלים משמעותיים להציג לכלל הציבור, כמו חיזוק הפריפריה החברתית והגיאוגרפית", אמר אתמול חבר הכנסת משה ארבל, "אם היה מטרה לעשות הון פוליטי, היית רואה את דרעי בבית המשפט ולא חבר כנסת מהספסלים האחוריים, כמוני". אבל הפיתוי גדול מדי. סרטון בחירות נוסף, שפונה לקהל מסורתי, מראה את החרדים מתנדבים במד"א, זק"א, עמותות חסד וסיוע, תחת הכותרת: "הם שם בכל אירוע, מגיע להם אירוע אחד". "ש"ס בימים של 17 מנדטים ידעה להביא את המסורתיים, שיש להם פינה חמה בלב ליהדות", אומרים שם, "הסיפור הזה בדיוק מעורר את הסנטימנט הזה. אנשים באמת לא מבינים על מה הזעקה. הקהל הזה לא סובל את סמוטריץ', שמפחיד אותם עם מדינת הלכה, אבל רוצים להרגיש יהודים ופסיקה כזו נראית להם כמעט אנטישמית".

 

גם ביהדות התורה לא נשארים מאחור. גפני הגיע אף הוא לאירוע בעפולה, הסרטונים שהפיצה המפלגה מראים כיצד השירה התמה של שטיינמץ מופרעת על ידי דפיקות הפטיש של בית המשפט המאיים, והרחוב מגיב בהתאם. "אין לנו עניין עם מדינת הלכה, זה פשוט ניסיון לכפות אורחות חיים על ציבור שרוצה לחיות על פי אמונתו, בדיוק כמו שיכבדו מוסלמי או דרוזי", מסביר שבתאי מרקוביץ, יו"ר מטה ההסברה של יהדות התורה. "בסופו של דבר הציבור החרדי באמת מפחד מההידרדרות הזו, האווירה הזו לא הייתה קיימת לפני חמש שנים. בשנתיים האחרונות ראינו את זה בא וזה מאוד מלחיץ כי ההפרדה היא חלק בלתי נפרד מהמהות שלנו. לכן אנחנו נשתמש בזה בקמפיין, כי זה באמת מלכד את כל הציבור החרדי. בחיים בית משפט לא היה לטובת החרדים וזה מדרון חלקלק. זה שעכשיו זה באופנה להילחם באקטיביזם השיפוטי זה בהחלט משרת אותנו. בעבר לא היה לנו פרטנרים להילחם איתם בבית המשפט, והיום יש לוחמים גדולים מאיתנו".

 

מחיצת ההפרדה בהופעה. החלטת בג"ץ הייתה לאות מתה
מחיצת ההפרדה בהופעה. החלטת בג"ץ הייתה לאות מתה

 

 

"כבר לא גטו"

 

 

בעוד שבשדולת הנשים ראו בהופעה נפרדת אירוע מדיר ואפילו פרימיטיבי, למעשה מדובר באחד השינויים הרדיקליים שעוברים על החברה החרדית בשנים האחרונות. המופע בעפולה בשיא הקיץ הוא ניצחון החתרנות על הרבנים החרדים, שיצאו אך לפני שנים אחדות בפשקווילים בדיוק נגד הופעות כאלו שהתקיימו בהפרדה באופן פרטי. זמרים כמו מוטי שטיינמץ הופיעו במשך שנים אך ורק מול גברים, ומופעים לגברים ולנשים יחד בהפרדה נתפסו כביטול זמן, אימוץ תרבות המערב ואיסור חמור. "העובדה שהמיינסטרים החרדי, בדמות ש"ס ויהדות התורה, מגן על הופעה כזו מעידה כמה הציבור החרדי הפך לישראלי וצריך לראות את הפן הזה", מסביר ישראל כהן מרדיו קול ברמה. "זה כבר לא גטו. יש פה תרבות שלמה והופעות בכל רחבי הארץ והשאלה מה הבמות שנותנים לה".

 

אסתי שושן מנכ"לית "נבחרות"
אסתי שושן מנכ"לית "נבחרות"

 

אסתי שושן מייסדת ומנכ"לית "נבחרות", תנועת נשים חרדיות, מסכימה: "אני רואה את האירוע בעפולה כאירוע שמעיד על התקדמות. זה שיש אירוע של מוזיקה שהציבור החרדי יכול להגיע אליו אחרי שנים ארוכות שאירועים כאלו כלל לא התקיימו, זה אירוע של פתיחות. צריך לשים לב לניואנס הפנימי הזה. עד לא מזמן חרדים לא היו יכולים לצרוך תרבות בחופש עם הילדים. יש פה פרדוקס: ככל שהחברה החרדית נפתחת לעולם, הדרישה להחמיר בהפרדה מתגברת". שושן הקימה את "נבחרות" יחד עם עוד נשים פמיניסטיות וחרדיות על מנת להיאבק בהדרת הנשים במפלגות החרדיות עצמן. הן קראו לש"ס וליהדות התורה לפתוח את השורות ולאפשר לנשים חרדיות להתמודד לכנסת.

 

"יש לי קווים אדומים בכל מה שקשור בהפרדה: מקומות שלא התנהלו בהפרדה עד כה, כמו אקדמיה, אסור להפריד אותם. לא אוטובוסים ולא מדרכות. אבל מופע מוזיקה זה לא אותו דבר. להילחם בזה זה פשוט לא חכם ברמה הטקטית: זה מכניס את כל המערכת לסחרור, מגביר את החומות ומשתק אותנו, האקטיביסטיות שפועלות מבפנים. מי יקשיב לי כשאדבר היום נגד הדרת נשים? זה כבר לא נתפס כפמיניזם אלא כאנטי־דת. צריך להתערב במקומות שבהם יש הדרה מפורשת ונראית לעין, לא בתחומים הנישתיים והאפורים".

 

"אני הצבעתי ש"ס שנים והפסקתי כשהבנתי שהם לא מייצגים אותי", מודה שושן. "קהל הבוחרות שלהם לא מעניין אותם. ביום שנשים תשבנה במוקדי קבלת ההחלטות של המפלגות החרדיות זה בוודאות יעזור להרבה ענייני הדרה אחרים. לצערי אנחנו נמצאים בתקופה שבה ההגדרה לצדיקות או חרדיות עוברת דרך הדרת נשים. מופעים של הדרה ממש אלו דברים שהולכים ומתגברים כתגובה לכך שהעולם החרדי נפתח לעולם. אני רוצה להאמין שיום אחד נוכל לעשות איזשהו שינוי שיגיע מבפנים, מתוך הסכמה ומתוך הקהילה ולא בשינוי מבחוץ. המאבק של שדולת הנשים הלך כמה צעדים קדימה מדי, הוא עיוור למציאות ובסופו של דבר זה משתק אותנו ולא מאפשר לנו להיאבק על הדברים שאנחנו תופסות כברי שינוי".

 

"לי אין בית פוליטי", מודה שושן בצער, והיא לא היחידה. "אני הומלסית שעוברת מבית מחסה לבית מחסה, אבל אני יודעת להגיד למי אני לא מצביעה: למי שמדיר נשים בהגדרה. וברור לי שדרעי וגפני וליצמן דווקא יהיו הראשונים לגזור פה את הקופון. ברגע שירדו לזוטות, אז נפסיד במאבקים הגדולים על המרחבים המעורבים אליהם זולגת ההדרה. הפוליטיקאים יעשו על זה סיבוב ונפגוש את ההדרה בהסכמים הקואליציוניים. אי־אפשר לא לתרגם את זה לפוליטיקה, וזה יהיה יום חגם של הקיצונים".

 

החשש של שושן מעוגן במציאות. בדיונים האחרונים על ההסכמים הקואליציוניים, לפני שנגררנו שוב לבחירות, הימין החדש בשיתוף עם המפלגות החרדיות ביקשו להכניס סעיף בחקיקה שיאפשר אירועים ללא נשים במסגרת סובלנות תרבותית. זהו בדיוק המדרון החלקלק ממנו חוששות פעילות חרדיות ודתיות. סמוטריץ' עצמו היה ראש החץ בהתקפות אישיות על השופט שפסק כי ההדרה אסורה. הוא אף תקף את ראש הממשלה ואמר: "זהו ראש ממשלה חלש. מערכת משפט מטומטמת. ראש ממשלה שמאה אחוז מהטרלול הזה מתרחש במשמרת שלו. דינה זילבר היא ראש הממשלה האמיתי". האמירה הקיצונית כבר זימנה אותו לשיחת נזיפה בבלפור. ראש הממשלה שקל לפטר את סמוטריץ' ולבסוף השאיר אותו בתפקידו אחרי שהאחרון התנצל מול המצלמות על הסגנון.

 

פעילות בימין החדש, הצלע הליברלית של המפלגה המאוחדת "ימינה", נשמעו מודאגות: "זה ברור שזה הדבר הראשון שסמוטריץ' ידרוש אחרי הבחירות, ואנחנו נהיה אלו שישלמו את המחיר", אמרו שם, "לצערנו המסרים הליברליים של המפלגה נבלעו בים החרד"לי, זה הקול השולט כרגע והאירוע בעפולה הוא גול עצמי".

 

 

"לאן הרוח נושבת"

 

ד"ר תמר מאיר, דמות בולטת בציונות הדתית, אומרת כי: "ההחלטה הספציפית הזו בנקודת הזמן הזו אכן עושה נזק לנשים כמוני שרוצות להילחם בהקצנה ובהדרה. זה נובע מחוסר הבנה של המציאות הדתית־חרדית ותגובת הנגד שזה מעורר. בציונות הדתית מה שקורה היום הוא שהאיחוד של מפלגות הימין כולל בעיקרון גם את הצד הימני־חרד"לי וגם את המפד"ל ההיסטורית בסגנון בני עקיבא ותנועת המזרחי. אבל האגף הראשון הוא שנותן את הטון, והמפד"ל הקלאסית למעשה כבר לא קיימת. גם הרב רפי פרץ וגם בצלאל סמוטריץ' הם חרד"לים לכל דבר, אין שם כמעט אף אחד היום שמייצג את המפד"ל. הסוגיה של הדרת נשים היא נייר לקמוס שמעיד לאן הרוח נושבת – אנשים כמו אורי אורבך ז"ל, שעזב את רדיו קול חי כי הם לא השמיעו נשים, ודאי היו מתנגדים לחקיקה שמקדמת הפרדה במרחב הציבורי. מי שתלה תקוות בבנט ושקד גם מתבדה, כיוון שאיילת שקד אומרת בפה מלא שלא בשביל זה היא באה לפוליטיקה. היא באה להילחם בבית המשפט, ופה זה דווקא משרת אותה נהדר".

 

חגית מוריה־גיבור, פעילה חברתית מאפרת ומי שהייתה חלק מנשות הבית היהודי ואף התמודדה בפריימריז, חשה מתוסכלת. "לפני כמה שבועות הבנתי שאנחנו עושים טעות בכך שאנחנו מחפשים את המפלגה שהכי משקפת אותנו ואת הדעות שלנו. נפל לי האסימון שאני צריכה להצביע לפי איך שתראה המפה ביום שאחרי, ולא לפי מי שהכי דומה לי בדעות. אני אשת ימין וכל חיי הצבעתי ליכוד וימינה מזה, אבל כאישה אני מפחדת מאוד ממשלת ימין־חרדים. בהתחלה האמנתי בימין החדש, אבל היום אני מבינה שמי שנמצא שם לא ישנה באופן משמעותי את הסיפור. הציוצים של בנט על דת ומדינה ירדו למחתרת ברגע שנוצר החיבור של כל מפלגות הימין, והמפלגה המאוחדת לא מייצגת אותי בכלום. אני אישה ימנית במובהק אבל במבחן התוצאה אני מאוד לא רוצה שתהיה מפלגת ימין חרדים כי המשמעות היא שזה יפגע בי כאישה. אני בבעיה אמיתית כי המצפון לא יאפשר לי להצביע למישהו שהוא לא ימין ביטחוני, מצד שני אירוע כמו עפולה יקל על חקיקה שתקדם הדרה באשליה של סבלנות תרבותית. השיעור שלמדנו מהאירוע הזה הוא שכל כוח מפעיל כוח נגד. העתירות נגד כל הופעת מוזיקה אזוטרית נולדו כי ההדרה הגיעה לאין סוף מקומות חדשים, והגיעו מים עד נפש. מצד שני עתירה כזו דווקא נותנת רוח גבית לקיצונים שילכו עכשיו למקום הכי שמרני ומפחיד שיש, ואני מרגישה אחריות אישית שביום שאחרי הבחירות תקום פה ממשלה מאוזנת".

 

ומוטי שטיינמץ עצמו? הוא סגר לוח הופעות כבר חצי שנה קדימה בכל העולם ובלי ספק נהנה מהחשיפה שלה הוא זכה בתקשורת החילונית. "שדולת הנשים אירגנה לנו פלטפורמה נהדרת ועכשיו כל מדינת ישראל יודעת מי זה מוטי", אומרים האמרגנים שלו. "קיבלנו 80 שיחות תוך יממה מאנשים חילונים שצילצלו לחזק כי הם הרגישו שהייתה פה התערבות מוגזמת. אבל הכל מאיתו יתברך, וזה יצא לטובתנו לגמרי. שדולת הנשים היא כמו בלעם בן בעור, באו לקלל ויצאו מברכים".

 

chensror@gmail.com

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים