לפזר את מסך העשן

אצבעות נמקות, ילדים עם אסתמה, ריאות מושחרות וקשישים נחנקים: הקמפיין החדש של מינהל התרופות האמריקאי מתכוון לחייב את חברות הטבק לפרסם תמונות מרתיעות על גבי מוצרי העישון דווקא בנמל הבית שלהן, והן נערכות למלחמה. אז האם אנחנו בדרך ליוזמה דומה בישראל, ומה היעילות האמיתית של אפקט ההפחדה?

זאת אחת המלחמות העתיקות בין הרשויות לחברות מסחריות: הקרב על הסיגריה. העובדה שמוצרי טבק מסיבים נזקים עצומים, מסרטן ועד אימפוטנציה, היא לא חדשה. ובכל זאת, המערכה על הזכות להזהיר את הציבור בנוגע לנזקי העישון מעולם לא הייתה לוהטת יותר.

 

בסוף השבוע האחרון מינהל המזון והתרופות האמריקאי הודיע שייצא בקרוב בקמפיין חדש, ובו יידרשו חברות הטבק להטביע על הקופסאות אזהרות מפני סכנות העישון, והפעם האמריקאים לא מסתפקים רק בטקסט. תמונות צבעוניות המתארות את הנזקים האפשריים יצורפו למסרים המאיימים. קמפיין כזה, במקום שבו יושבות כל חברות הטבק הגדולות שמגלגלות סכומי עתק, לא עומד לעבור בשקט.

 

"אזהרה: עישון טבק עלול לפגוע בילדים שלכם", נאמר באחת מהתוויות החדשות, ליד צילום של ילד המחובר למכשיר אינהלציה. בצילום אחר, רגליים עם בהונות נמקות בצירוף הסבר ש"עישון גורם לבעיות בזרימת הדם, ועלול לחייב קטיעת איברים". 13 אזהרות צבעוניות מצולמות, שיופיעו באופן בולט על כל קופסאות הסיגריות, יציגו גידולים סרטניים בצוואר, ריאות נגועות, תינוקות עם משקל ירוד, וקשישים שזקוקים למכשירי חמצן. כל זה יכסה 50 אחוז מחזית קופסאות הסיגריות, ו־20 אחוז מגודל שלטי החוצות של חברות הטבק.

 

ארצות־הברית הייתה המדינה הראשונה לחייב הדפסת אזהרה על גבי הקופסה, וכיום 120 מדינות בעולם — כולל ישראל — מחייבות את חברות הטבק לצרף אזהרה בכתב. חלקן גם מחייבות לצרף תמונה או לוותר על העיצוב והמיתוג, כך שקליינט שנכנס לחנות עומד מול שורות סדורות של קופסאות זהות. אלא שלדברי ה־FDA האזהרות הנהוגות באמריקה, שמודפסות באותיות די קטנות על צידה של הקופסה, הן למעשה בלתי נראות והשפעתן קטנה. אנשי המקצוע מקווים שהקמפיין הנוכחי, על התמונות הגרפיות, יסייע למסר לחדור. נראה שגם חברות הטבק מסכימות עם ההנחה הזאת של המינהל, כי הן מנהלות קרב ארוך שנים נגד המהלך.

 

מחקרים שפורסמו במגזין Tobacco Control ב־2016 מראים שאזהרות הכוללות תמונות צבעוניות על גבי קופסאות הסיגריות מצליחות לצמצם את שכיחות העישון בארה"ב בחמישה אחוזים בטווח המיידי, ובעשרה אחוזים בטווח הארוך.

 

אבל אצלנו בישראל לא כולם מתרשמים מכוחן של התמונות. "אני חושש שצריך לעשות משהו הרבה יותר עמוק", אומר ד"ר אמיר און, מנהל המכון למחלות ריאה במרכז הרפואי שיבא תל השומר. "אנשים לא מפסיקים לעשן למרות שהם מבינים את המשמעות, וההתעלמות של המעשן מהנזק הפוטנציאלי זה נושא מאוד מורכב. אני לא בטוח שרק תמונות יעזרו".

 

לחיזוק דבריו הוא מצביע על קמפיינים במזרח הרחוק, "שהשתמשו בתמונות מפחידות, וגם זה לא עבד", הוא אומר. לדבריו, ישראל מתמודדת עם תופעה הדומה בהיקפה לזו שבארה"ב ובמערב אירופה.

 

על פי הדו"ח האחרון של משרד הבריאות, עומד שיעור המעשנים בישראל על 20.5 אחוז (25.9 אחוז מהגברים ו־15.3 אחוז מהנשים), כששיעור העישון באוכלוסייה הערבית גבוה יותר ועומד על 22.9 אחוז. הפער בחברה הערבית בין גברים ונשים גבוה בהרבה מזה שבאוכלוסייה היהודית, אך לדברי ד"ר און הוא הולך ומצטמצם. "אצל חלק מהנשים הערביות העישון הוא ביטוי של פמיניזם, ואם בעבר לא מצאנו מקרים של סרטן ריאות בקרב נשים ערביות, היום יש יותר ויותר נשים שאנחנו מוצאים את זה אצלן".

 

עוד קהילה בעייתית, לדבריו, היא המגזר החרדי, "אבל אני בטוח שגם שם תמונות לא יפחידו את המעשנים", הוא אומר. לדבריו במגזר החרדי בפורים גם ילדים מורשים לעשן ולשתות. "כאן צריך מעורבות של הרבנים, ואני מקווה שירשו לי להיפגש עם אברכים צעירים ולנסות להניא אותם מלהתחיל לעשן" .

 

הצבע המכוער בעולם. הדמיית חפיסת הסיגריות בהתאם ליוזמה של הכנסת
הצבע המכוער בעולם. הדמיית חפיסת הסיגריות בהתאם ליוזמה של הכנסת

 

הזכות החוקתית לסרטן

 

כבר ב־2012 ב־FDA הביעו רצון לחייב את חברות הטבק לפרסם סדרת אזהרות על הקופסאות, עם תמונות מזעזעות של שיניים רקובות וגידולים סרטניים. היוזמה נתקלה בלובי החזק של חברות הטבק ובסוללות עורכי הדין שלהן, שפנו לבית המשפט בטענה שמדובר בפגיעה בתיקון הראשון לחוקה, המגן על חופש הדיבור.

 

והם זכו. בית המשפט האמריקאי קבע אז שהאזהרות על גבי קופסאות הסיגריות נוגדות את החוקה, כי הן "עוצבו על מנת לעורר תגובה רגשית עזה". לדברי השופטים האזהרה המודפסת על הקופסה אמורה להיות מקור מידע בלבד, ללא ניסיון להפחיד, לזעזע, או לדחוק במעשנים להפסיק. "ההפסד הזה גרם למחלקה המשפטית של המינהל להירתע מכל ניסיון שנוגע לנושאים של חופש הדיבור, כי הם לא רצו להפסיד שוב", אומר עורך הדין אריק לינדבלום, לשעבר חבר בצוות המשפטי של אגף הטבק ב־FDA.

 

ה־FDA הודיע אז שבכוונתו לעצב תוויות חדשות, שיעמדו בדרישות בית המשפט, אבל שום דבר לא קרה. עד שבשנת 2016 תבעו שמונה עמותות חברתיות את המינהל בגין "דחייה בלתי סבירה". בהוראת בית המשפט נדרש ה־FDA להגיש את ההצעות החדשות שלו עד חודש אוגוסט, והן הוצגו ביום חמישי האחרון.

 

לא ברור עדיין אם חברות הטבק יפנו גם הפעם לבית המשפט. Atria, יצרנית "מרלבורו", וחברת הטבק הגדולה ביותר בארה"ב, הודיעה שהיא "בודקת את הנושא מקרוב". חברת Reynolds American, יצרנית סיגריות "קאמל" ו"ניופורט", מיהרה להודיע שהיא בהחלט תומכת בצורך להעלות את המודעות בקרב הציבור — "אבל האופן שבו המסרים האלה מועברים לציבור לא יכול לבוא בניגוד לתיקון הראשון לחוקה", נאמר בהודעת החברה.

 

ב־FDA משתדלים להפגין נחישות ולא מתכננים לסגת. "אנחנו מאמינים באמונה שלמה, שהפעם הקמפיין יצליח לעמוד מול כל תביעה משפטית אפשרית", אומר מיטש זלר, מנהל המרכז למוצרי טבק במינהל.

 

לפי ארגון הבריאות העולמי, תוויות אזהרה שכוללות גם תמונה צבעונית בנוסף למידע המילולי יעילות יותר במסר שהן מעבירות למעשנים לגבי הסכנות שבעישון. על פי הארגון, כבר משנות ה־50 של המאה הקודמת הוכיחו מחקרים את היעילות של אזהרות הכוללות "אפקט הפחדה".

 

"האזהרות החדשות נותנות לנו הזדמנות פז לבצע את המנדט שניתן לנו להגביר את המודעות של הציבור בכל הנוגע לקשת הרחבה של הסכנות הטמונות בעישון סיגריות", כתב ד"ר נד שארפלס, המנכ"ל בפועל של ה־FDA, בהודעה שפירסם ביום חמישי. "בהתחשב בעובדה ששימוש בטבק הוא עדיין הגורם מספר אחת בארה"ב למחלות ולמקרי מוות הניתנים למניעה, יש עלינו אחריות ציבורית עצומה לוודא שהציבור מבין את הסכנות הללו".

 

רווחי ענק וקמפיינים

 

ארגון הבריאות העולמי פירסם שנכון לשנת 2019, העישון הורג יותר משמונה מיליון בני אדם ברחבי העולם מדי שנה, ועוד מיליון בני אדם שאינם מעשנים מתים כתוצאה מעישון פסיבי. חישוב מהיר מעלה שבכל ארבע שניות מת מישהו בעולם בגלל עישון. המספרים האלו לא פוסחים כמובן גם על ישראל: מדי שנה מתים בישראל כ־8,000 בני אדם מנזקי עישון, מתוכם כ־800 מהם כתוצאה מעישון פסיבי, כך לפי דו"ח של האגודה למלחמה בסרטן שהתפרסם במאי לרגל היום הבינלאומי למלחמה בעישון. מנתוני משרד הבריאות עולה כי בישראל מתים מדי יום 22 בני אדם ממחלות הקשורות בעישון כמו סרטן ריאות, סרטן גרון, התקפי לב ושבץ מוחי.

 

בארץ מוצרי עישון מסומנים באזהרה בכתב בלבד, וגם פה ניסו הרשויות להרים הילוך במלחמה בעישון. בדצמבר 2018 אישרה ועדת הכלכלה של הכנסת את "סעיף החפיסות האחידות", ולפיו כל חפיסות הסיגריות יעוצבו ללא כל סימן מסחרי או לוגו, וייצבעו בגוון Pantone 448c, המכונה "הצבע המכוער ביותר בעולם". הרבה תקוות תלו חברי הכנסת איתן כבל ויהודה גליק בעובדה שהצבע החדש יחבר את המוצר להקשרים לא מזמינים. הסעיף הועבר לקריאה שנייה ושלישית אבל בינתיים היו בחירות, ועכשיו עוד בחירות, והצצה למדפי הסיגריות בפיצוציות ובמרכולים מוכיחה שעם כל ההתלהבות, שום דבר עוד לא זז. בינתיים, אגב, המדינה מרוויחה כ־1.26 מיליארד שקל מדי שנה ממס קנייה המוטל על סיגריות.

 

אבל גם כשזה יקרה, ממש לא בטוח שמשהו ישתנה. ד"ר און, למשל, פסימי: "בתל השומר הכנסנו בדיקות סקר לאבחון מוקדם לסרטן ריאה. אוכלוסיית הסיכון היא מעשנים, אז זימנו 200 מעשנים לבדיקת סי־טי בקרינה נמוכה. כולם אנשי צווארון לבן, כולם מבינים עניין, כולם יודעים את המשמעות הרפואית של מה שהם עושים. אף לא אחד מכל האנשים האלה הפסיק לעשן. אלה שמצאו להם גידול התחילו בטיפול, אבל אלה שלא מצאו אצלם גידול קיבלו גושפנקה להמשיך לעשן", הוא אומר.

 

הסיגריות האלקטרוניות מהוות אלטרנטיבה בריאה יותר, בחזקת "הרע במיעוטו"?

 

"עישון זה עישון. היצרנים רצו לשכנע אותנו שעדיף לעבור לסיגריה אלקטרונית כי יש בהן פחות רעלים מאשר בסיגריות רגילות. אבל הניקוטין, שנמצא בהן בכמות גדולה יותר לפעמים מאשר בסיגריות רגילות, גורם לצרות משלו".

 

לפני כחודש הודיע ה־FDA על פתיחת קמפיין למניעת שימוש בסיגריות אלקטרוניות. הקמפיין, שנושא את השם "המחיר האמיתי", פונה באמצעות טלוויזיה, רשתות חברתיות, פלטפורמות דיגיטליות ושלטים בבתי ספר לכ־10.7 מיליון צעירים שמשתמשים בסיגריות האלקטרוניות. "אם מדובר במישהו בן 70 שקשה לו להיגמל, ייתכן שסיגריה אלקטרונית תגרום לו לנזק מופחת בהשוואה לסיגריה רגילה", אומר ד"ר און. "אבל אנשים צעירים, עדיף שלא יתחילו בכלל. מעבר להתמכרות, יש דיווחים שניקוטין גם גורם לנזקים למוח".

 

אז מה בכל זאת אפשר לעשות?

 

"תמונות זה מבורך, סיסמאות זה מבורך, סדנאות זה מבורך, אבל זה ממש בקטנה. עיקר הדגש צריך להיות פעילות בקרב הצעירים. הכי חשוב זה לשכנע אותם שלא ככה בונים את הסטטוס החברתי שלהם. זה הרבה יותר משמעותי מאשר לנסות להפחיד מעשן כדי לגרום לו לזרוק את הסיגריה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים