yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: עמית שאבי
    חדשות • 18.08.2019
    רשות על סף פיצוץ
    לא רק עזה: דו"ח מודיעין מסווג שנכתב לאחרונה עבור ראשי מנגנוני הביטחון ברשות הפלסטינית מזהיר מהתגברות הפיגועים בשטחים ומהתפרצות עממית המונית • הגורמים: המשבר הכלכלי, הבידוד הבינלאומי והייאוש של הדור הצעיר — שמרגיש שאין לו מה להפסיד
    אליאור לוי

    הקיפאון המדיני, תחושת הבידוד הבינלאומי והמשבר הכלכלי המעמיק ברשות הפלסטינית אינם מדאיגים רק את הדרג המדיני ברמאללה אלא גם את ראשי מנגנוני הביטחון שם. דו"ח מודיעין פלסטיני סודי שנכתב עבור ראשי מנגנוני הביטחון הפלסטינים מזהיר מפני הידרדרות של המצב הביטחוני בגדה המערבית ומגל הסלמה אלים וחדש שיערער את היציבות במידה והמשבר הפוליטי והכלכלי יימשך.

     

    הדו"ח, שתוכנו המלא הגיע לידי "ידיעות אחרונות" ו־ynet ונכתב ימים ספורים לפני הפיגוע שבו נרצח דביר שורק ז"ל, חוזה במדויק את רצף הפיגועים בימים האחרונים בגדה המערבית ובמזרח־ירושלים. הדו"ח מצביע על הדור הצעיר ברשות הפלסטינית שבו נכללים צעירים בני 16־25, כזה שאליו מתנקז רוב הזעם, הלחץ והחשש מפני העתיד ולפיכך הוא גם המסוכן ביותר וממנו עשויים לצאת הגורמים שיובילו להסלמה. הדו"ח מתבסס על שיחות רבות שנעשו עם צעירים פלסטינים בגדה, חקירות שלהם וכן מעקב אחריהם ואחר הדיונים שלהם ברשתות החברתיות.

     

    הדו"ח מציג הערכה קודרת ולפיה "צפויה עלייה במקרי פיגועי הירי והנחת מטעני חבלה תוך חיקוי פיגועים שהצליחו בשנה האחרונה דוגמת הפיגועים בצומת עפרה וגבעת אסף, הפיגוע אזור התעשייה ברקן והפיגוע בצומת אריאל". לפי הערכת גורמי המודיעין הפלסטינים, צעיר שמעוניין להשיג נשק לפיגוע יכול לעשות זאת בקלות יחסית בשל קיומה של תעשיית נשק מאולתר בגדה המערבית ובשל המאמצים שמשקיע חמאס בגיוס מחבלים והוצאת פיגועים באמצעות מנגנון הפיגועים של חמאס שמנוהל מעזה ומחו"ל.

     

    הדו"ח גם מזהיר מפני התפרצות עממית המונית כתוצאה מהעמקת המשבר הכלכלי, כשהמפגינים יקבלו השראה מצעדות הגדר ברצועת עזה. עיקר החשש של כותבי הדו"ח היא שתקופת הקיץ, שבה התלמידים משועממים ואחוזי האבטלה הגבוהים בקרב הצעירים שסיימו את לימודיהם התיכוניים או האקדמיים, עשויים להוות כר פורה להחדרת רעיונות קיצוניים שיופנו לטרור.

     

    הדו"ח מאיר באור שונה את ההשפעה של מאמצי ההסדרה בין ישראל לחמאס ברצועת עזה כפי שהיא משתקפת ברחוב בגדה המערבית. כותביו מצביעים על הלך רוח ציבורי גובר שקורא לשנות את גישת השקט מול ישראל משום שהיא לא הביאה לרשות הפלסטינית שום הישג מדיני בעשור האחרון, לעומת חמאס שהשתמש בגישה כוחנית מאוד מול ישראל בשנה וחצי האחרונות שכללו מערכת התשה בדמות סבבי לחימה רבים, ירי רקטות, פיגועים וקמפיין הפגנות בלתי פוסק אשר אילצו, בעיני תושבי הגדה, את ישראל לשלם על השבת השקט בהזרמת עשרות מיליוני דולרים לרצועה ובהקלות בסגר.

     

    כותבי הדו"ח מזהים הקצנה הולכת וגוברת בתוך פת"ח, תנועתו של אבו־מאזן, בשל הקיפאון המדיני והמאבק נגד הממשל האמריקאי. הקצנה זו מלווה בעלייה בקריאות של גורמים בתוך פת"ח כי הגיעה העת לשוב למאבק מזוין נגד ישראל. הדו"ח מציין גם את תקופת הבחירות הארוכה בתולדות ישראל כגורם שמתסיס את הפלסטינים בשל ההקצנה בהתבטאויות של פוליטיקאים ישראלים בתקופה זו נגד הפלסטינים ונגד התהליך המדיני.

     

    זווית נוספת ומטרידה שמוצגת היא שדווקא ילדיהם של פקידי הרשות הפלסטינית ובכללם אנשי מנגנוני הביטחון הפלסטינים האמונים על השקט הביטחוני, הם אלו שמזוהים כעומדים בראש המחנה המחאות נגד ישראל, בשל הפגיעה הישירה בהכנסות של משפחותיהם בעקבות הקיצוץ הגדול במשכורות הפקידים בחצי השנה האחרונה, מאז פרץ משבר קיזוז כספי המסים הפלסטינים בידי ישראל.

     


    פרסום ראשון: 18.08.19 , 23:01
    yed660100