yed300250
הכי מטוקבקות
    חדשות • 19.08.2019
    מי מגן על חמאס
    שיקולי בחירות, ולא ביטחון, הם שמסבירים מדוע בישראל נמנעים מלהאשים את חמאס בהסלמה
    יוסי יהושוע

    באופן חריג, אבל לא מפתיע, צה"ל נמנע מלהגיב באופן משמעותי לשני האירועים החמורים שהתרחשו שלשום בלילה: ירי הרקטות לעבר שדרות (שיורטו על ידי כיפת ברזל) וניסיון החדירה של חמישה מחבלים שסוכל. אם לא די בכך, נראה שגורמי ביטחון בישראל ממהרים לזכות את חמאס.

     

    בכל תקופה אחרת הייתה ישראל גובה מחמאס מחיר עבור כל אחד מאירועים אלו, גם סמלי, ומטילה אחריות על הארגון — גם אם פעיליו לא נושאים באחריות ישירה. אלא שהפעם זה לא קרה. שקט. דממה. גם אחרי ההיתקלות לפני שבוע, שבה ניסו לחדור לישראל ארבעה מחבלים וחוסלו על ידי כוח גולני, לא הוטלה אחריות על חמאס.

     

    בישראל לא באמת מבינים את נסיבות ההסלמה, שכן אין בקשה מהותית של חמאס שלא מומשה. ולכן, מי שמחפש את התשובה לשתיקה הישראלית צריך לפנות דווקא לרחוב בלפור. תחת ההגדרה של "הדרג המדיני הורה" אפשר להסביר את המדיניות הביטחונית בעזה. שר הביטחון וראש הממשלה נתניהו הוא זה שהנחה את הצבא להמשיך בתהליך ההסדרה מול חמאס למעשה כמעט בכל מחיר. המשמעות הצבאית: על צה"ל להימנע מתגובה שעלולה לגרור תגובת־נגד מחמאס. מזה נתניהו רוצה להימנע — לפחות עד הבחירות.

     

    נתניהו זוכר את תוצאות סבב הלחימה "גן סגור" במאי שבו שוגרו על ישראל 690 רקטות תוך יממה וחצי וגבו את חיי חמישה אנשים בצד הישראלי. חמאס מבין את המצב הפוליטי וממשיך לסחוט את ישראל: באופן רשמי הוא לא מבצע את פעולות הטרור, אבל הוא מאשר אותן, לפחות בעצימת עין. לא ניתן לשגר רקטות מהרצועה או להוציא חוליית מחבלים מבלי שאנשיו, מכוח הריסון הפרוס לאורך הגדר, יעצרו אותם. חמאס לא מסתפק בעזה: הוא מנסה להוציא פיגועים גם ביהודה ושומרון כדי להבעיר את השטח. בשבוע האחרון נרשמו מספר פיגועים בגזרת גוש עציון וירושלים. גם את צה"ל אסור לנקות מאחריות: ראשית, הוא יכול לפעול טוב יותר בתוך הפרמטר שמערבית לגדר המערכת. למשל: להשכיב מארבים ולהפתיע את חוליות הטרור בתוך השטח העזתי. שנית, עליו לבדוק שוב את הערכות המצב ולהימנע מלהיות "שופר" לאינטרסים של הדרג המדיני ולתדרך את הציבור כאילו שחמאס אינו עומד מאחורי האירועים האחרונים בטענה כי מדובר "ביוזמות מקומיות".

     

    המשך התנהלות זו מלמד שבצה"ל לא למדו את הלקח מהימים שקדמו למבצע "צוק איתן": גם אז, כמעט בקול אחיד, תידרכו בצמרת הצבאית (מלבד אלוף פיקוד דרום דאז סמי תורג'מן) שחמאס לא רוצה עימות. מהר מאוד התברר שההערכות היו שגויות. ולכן אסור לשכוח את הלקח מלפני חמש שנים ויש להסתכל על המציאות כמו שהיא: רק הודות למפקדים בשטח, ולהרבה מאוד מזל, לא היו לישראל חטופים והרוגים בתקריות האחרונות.

     

    yed660100