OPA זה כמו אירופה
על הנייר, מסעדת OPA הטבעונית־ניסיונית עם תג מחיר של 340 שקל לארוחת טעימות לזוג — נשמעת מעצבנת. אבל מדובר במסעדה רצינית, בדרכה המיוחדת
המקום: אופא (OPA). הוותק: שנה. במטבח: השפית שיראל ברגר. הסגנון: פיין דיינינג טבעוני (יש דבר כזה). הרעיון כאן שהמטבח משתמש כחומרי גלם רק בפירות ובירקות, אבל "מטפל" בהם בכלים של מטבח עילי - עם כל המניפולציות והטכניקות הידועות לשף המודרני. גם מיקומה של המסעדה, ברחוב החלוצים בדרום תל־אביב מוסיף לה ניחוח גראנג'י, העומד בסתירה לעיצוב המינימליסטי שלה ושל המנות, המוגשות על צלחות לבנות גדולות.
מה בתפריט? יש בו שבע מנות, כולן בגדלי ביניים ובמחירים של 42 עד 67 שקלים למנה. אבל המנות כאמור טבעוניות ולא גדולות. ואם מישהו עשה טעות קשה והגיע לפה רעב, מוטב שיזמין את כל התפריט. לגמרי במקרה המסעדה מציעה גם מסלול טעימות, הכולל את כל המנות בתפריט בגודל מלא, בצירוף לחם וקינוח אחד לבחירה - ב־340 שקלים לזוג. אם עושים חשבון מול הזמנה מתפריט א־לה קארט, מגלים שהדיל מוזיל הארוחה בכמעט 80 שקלים. וחוץ מזה כאן באמת כדאי לטעום הכל, כי אף מנה פה לא מזכירה שום דבר שטעמתם, לטוב ולפעמים גם פחות לטוב.
מה אכלנו? התפריט כאן משתנה על פי עונות השנה ותנובת האדמה. ביום שהגענו היו בו שבע מנות, שכל אחת מהן קרויה על שם חומר הגלם שממנו היא עשויה, אבל לא מגלה יותר מדי על המנה עצמה, כך שמדובר בהפתעה: שזיף, אבטיח, קולרבי, דובדבן, חציל, ארינג'י, דלעת, לחם וקינוח.
השזיף נפרס לפרוסות דקיקות והוגש עם ריבת חרדל שחור, שקדים ושמיר. האבטיח עבר כמעט כל תהליך שמטבח יכול להציע מלבד טיגון; הוא נשלק, נצרב, נכבש והוגש עם זרעי חרדל ונענע. הקולרבי (כרוב הקלח בעברית) הוגש עם זרעי חרדל, כרוב כבוש ושמן קימל. הדובדבנים עם חרדל, קקאו וחומץ בלסמי ישן, החציל עם ריבת עגבניות, צנוברים מעושנים וזעתר והארינג'י - שהן פטריות יער יפאניות - עם קרם שיטאקי, מרווה וצ'יפס שהוכן מטפיוקה. המנה האחרונה הייתה דלעת שהוגשה עם חומץ תפוחים מיושן, חלב מקדמיה ועירית.
במקרים כאלה מקובל לכתוב שהמנות לא היו אחידות ברמתן, אבל הן דווקא היו די אחידות; ניכרה בכל אחת מהן המחשבה שהוקדשה גם לדרכי ההכנה, גם לבחירת החומרים וגם לצורת ההגשה. באופן טבעי יש מנות שימצאו חן בעיני כל סועד יותר או פחות, על פי טעמו. אני אהבתי מאוד למשל את מנת השזיף, אבל לא יכולתי להשתחרר מהמחשבה כמה מוצלחת יותר יכלה להיות, לו הוגשה כתוספת לנתח דג רענן שנדוג באותו בוקר. כמכור לפטריות כמעט בכל צורה, גם את מנת הפטריות שהוכנה משלושה סוגים - שימאג'י, שיטאקה ומלך היער, כל אחת בדרך הכנה שונה - אהבתי מאוד, ובמיוחד את קרם השיטאקי שטעמו עמוק. אבל אי־אפשר להתעלם מכך שמדובר במנה זעירה שמחירה בתפריט 67 שקלים. במנת האבטיח פשוט לא הבנתי מה היה הקונספט; אולי - בואו נראה כמה דברים אנחנו יכולים לעולל לאבטיח ונראה אם הוא יישאר אדום?
השורה התחתונה: למרות היומרה, אופא היא מסעדה רצינית, או לפחות מתייחסת לעצמה ברצינות. היא רק מקדימה קצת את זמנה ונמצאת במקום הלא לגמרי נכון; אפשר להניח שבמתחמים היפסטריים שוקקים קצת יותר משוק לוינסקי - אולי רובע קרויצברג בברלין או הסוהו בניו־יורק - היא הייתה קצת יותר טבעית יותר בנוף התרבותי והקולינרי.
OPA. החלוצים 8. תל־אביב. א'־ה': חמישי 19:00־00:00. שישי 18:00־00:00. שבת – סגור. 052-583-8245

