yed300250
הכי מטוקבקות
    טינדר
    7 ימים • 28.08.2019
    "יצאתי עם 30 גברים בשלושה חודשים. הטינדר השתלט לי על החיים"
    עומרי יצא עם שש בנות ביום ושולח הודעות סביב השעון, מאיה מנסה להיגמל בזמן שהיא מנהלת יחסים עם שלושה גברים, איתי התמכר לאפליקציה ולא הצליח להתנתק גם אחרי טיפול פסיכולוגי. המומחים מסבירים שזה בנוי כמשחק שליטה, משפיע על המוח כמו סם ויכול להביא לחרדות ופגיעה בתפקוד. טינדר הפך את הדייטינג לדבר הכי פשוט בעולם, על הדרך הוא גרם ללא מעט אנשים להפוך למכורים
    יערה יעקב

    כסף לא יקנה לך אהבה, כנראה גם טינדר לא. כי בטינדר או באמבל, אפליקציות הדייטינג הפופולריות, רוצים בעיקר שתמשיך להחליק שמאלה או ימינה. שתסתובב עם איזו תחושה שקרית שמשהו טוב יותר מחכה בסוויפ הבא. המשחק הזה הפך לתחביב של המון רווקות ורווקים: נכנסים לסופרמרקט אינסופי של פרצופים, יוצאים לדייטים, אוספים חוויות, סטוצים, אפילו יחסים לתקופות קצרות. מה רע לעשות קצת סקס עד שתמצאו אהבה שתחזיק לנצח? כל מי שיש לו או היה לו טינדר יודע כמה זה כיף לעשות סלקציה פרטית לאנשים ולהחליט מה יהיה גורלם בעולמך. יש כאלה שעושים את זה כדי לכבוש, יש כאלה שרוצים לשפר את הביטחון העצמי, יש את אלה שנהנים מהעובדה שהם יכולים להשיג סטוץ באותה קלות שהם מזמינים פיצה. ויש גם את אלה שלא יודעים מתי להפסיק לזלול. מכורים.

     

    הוקלט באולפני הספריה המרכזית לעיוורים ולבעלי לקויות קריאה  

     

    "יצאתי עם קרוב ל־500 בנות בחמש שנים", מספר עומרי (שם בדוי), בן 26 מבת־ים. "זה מאה בנות בשנה, כמעט עשר בנות בחודש, ואת כולן הכרתי דרך הטינדר. האפליקציה הזאת נורא פעילה אצלי.

     

    “אני קם בבוקר ועוד לפני שאני מצחצח שיניים אני פותח אותה, מסתכל על בחורות ומתחיל לשלוח לכולן הודעה גנרית של 'בואי ניפגש'. גם במיטה, לפני השינה, אני עם הטינדר. מסתכל על בנות, כותב להן, וככה זה נמשך כל היום. ככה אני מתכנן את סדר היום שלי.

     

    "אני אף פעם לא מפספס הזדמנות לדייט מהטינדר. פעם אפילו הספקתי לצאת עם שש בנות שונות באותו יום. קרה לי שבזמן דייט עם בחורה אחת קיבלתי הודעה מבחורה אחרת, אז הלכתי לשירותים כדי לענות לה ולקבוע גם איתה פגישה. רוב הבנות שאני יוצא איתן מחפשות קשר רציני, ואני לא פוסל, אבל הקשר הכי ארוך שהיה לי עד היום נמשך שלושה חודשים. והאמת היא שאף פעם לא היו לי דייטים או מערכות יחסים בדרך אחרת, רק טינדר".

     

    גם מאיה (שם בדוי), בת 23 מאזור השרון, חיה את חייה לפי קצב ההודעות שמגיעות אליה בטינדר. "הייתה תקופה שהאפליקציה פשוט השתלטה לי על החיים, הייתי מקבלת שם הודעות בתדירות שמקבלים הודעות בווטסאפ", היא מספרת. "יצאתי עם יותר מ־30 גברים בשלושה חודשים. פעם אחת יצאתי לשלושה דייטים באותו יום. הייתי שם כל הזמן: בבוקר, בערב, בצהריים, באמצע העבודה, בזמן הלימודים. הפכתי לאובססיבית וזה כבר לא היה תמיד נחמד וכיף. היום אני נמצאת בקשר עם שלושה בחורים. עם שניים בקשר לא מחייב, אנחנו נפגשים רק אם בא לנו לצאת, לבלות ולשכב. עם השלישי אני בוחנת את האפשרות לקשר רציני".

     

    זה אומר שאת יוצאת מטינדר?

     

    "בסוג של גמילה”.

     

    קל להתמכר, בטח כשהחיים הללו לוקחים אותך להגשים פנטזיות בקלות. ״זה קרה בעוד אחת מעשרות שיחות הטינדר שהיו לי״, מספרת שרית בת ה-31 מהצפון. ״בהתכתבות הראשונה הבחור, יובל קראו לו, שאל ׳אולי תבואי אליי ותביאי חברה בשביל עומרי?׳ שאלתי אותו מי זה עומרי, והוא אמר ׳זה השותף היותר חתיך שלי׳. אמרתי לו בצחוק שיוותר על החברה, ‘אני יכולה להסתדר עם שניים’. זה היה ממש בצחוק. בערב באתי אליו לשתות בירה. עומרי גם היה שם, שתינו וצחקנו בסלון, וכשעומרי הלך לישון, יובל ואני נכנסנו לחדר והתחלנו לעשות סקס. פתאום הוא אמר, ׳חכי רגע, אני הולך להעיר את עומרי. אמרתי לו, ׳מה פתאום׳. הוא אמר, ׳כדאי לך, אנחנו טובים בזה יחד, זו לא הפעם הראשונה שאנחנו עושים את זה׳. אמרתי לו, ׳אני אעשה איתך דיל. תביא אותו, אבל אתה נשאר מחוץ לחדר עד שאני אגיד לך אם אני רוצה שתשתלב״.

     

    הוא הסכים לדיל?

     

    ״ברור. עומרי בא והתנשקתי איתו. הוא לא כל כך הבין מה קורה, בדיוק קם מהשינה. קראתי גם ליובל וזה היה מצחיק. הם נורא פחדו לגעת בטעות אחד בשני, אפילו לא בידיים. היה נחמד להגשים פנטזיה, הרגשתי כמו בסצנה מאסקימו לימון שאני צריכה לביים״.

     

    ***

     

    זו לא התמכרות להרואין או אלכוהול, אף אחד עוד לא מת ממנה, מקסימום חטף דלקת באצבע. אבל בחיפוש שלהם אחרי סקס, זוגיות וריגושים, עומרי, מאיה ושרית הפכו לחלק מתופעה שצוברת תאוצה: התמכרות לטינדר. זו לא בדיחה, זו גם לא טרגדיה, פשוט תופעת לוואי שנולדה עם השינוי הדרסטי בצורת הדייטינג של דור ה־Y, ילידי סוף המילניום.

     

    "מספר האנשים שמתמכרים לזה גדל מאוד בשנים האחרונות", אומר ד"ר עידן מיליצ'ר, אחראי מרפאת סקסולוגיה אנאורגנית לגברים באיכילוב. "מדובר באנשים שגולשים בתדירות גבוהה ובאובססיביות לאורך זמן, וכתוצאה מכך גם נוצרת פגיעה בתפקוד היומיומי שלהם, כמו לימודים ועבודה. אבל חשוב להבין, שגם אם יצאת עם 60 בחורות מהטינדר זה עדיין לא הופך אותך למכור. צריך שתהיה גם פגיעה בתפקוד".

     

    ד"ר עידן מיליצ'ר
    ד"ר עידן מיליצ'ר

     

    מגיעים אליך מכורים שממש זקוקים לטיפול?

     

    "יש לי כמה מטופלים שמכורים לטינדר. כל אחד מהם יצא עם 50 בני זוג לפחות. מטופלת אחת למשל, היא בחורה בת 36 שמאוד נהנתה ממין מזדמן. היא הייתה מאוד פתוחה מינית ולא ראתה בקיום יחסי מין מחויבות רגשית או זוגית. היא גם נהנתה מהשליטה בפניות הרבות של בחורים אליה, אבל בסופו של דבר המבחר הרב גם הביא אותה לטנדר הרבה, כלומר לגלוש באפליקציה כל הזמן, ולהישאר לבד. מטופל אחר הוא בחור בן 37, רווק נאה ומלומד, שכל עיסוקיו זה לגלוש בטינדר ולחפש מישהי שנראית טוב בשביל סטוץ. זה קורה לו כבר כמה שנים. הוא פיתח התמכרות לריגוש שבכיבוש. אבל המבחר הרב הזה הביא אותו להתמכרות לטינדר, בזמן שהוא נשאר בסופו של יום בבדידות גדולה".

     

    איתי (שם בדוי), 23, משתמש כבד מקריית־אונו, הרגיש שמעבר לבדידות שגרמה לו האפליקציה, הוא כבר הפסיק להכיר את עצמו. זה היה השלב שהוא החליף דייטים עם בנות בפגישות עם פסיכולוגית. "הייתי נכנס לטינדר כל יום במשך שנים, יצאתי עם שלוש בנות בשבוע בממוצע ולא מצאתי אף בת זוג. כולן שיעממו אותי. הרגשתי שאני לא מצליח להיות מסופק רגשית, לא משנה כמה בנות אני מכיר ופוגש. הייתי מתוסכל. הרגשתי שזה לוקח לי ממש חלק גדול מהזמן ושהתחיל להצטבר לי מטען. בפגישות עם הפסיכולוגית דיברנו על מה שהיה לי בדייטים. הסברתי לה שאני בתקופה נוראית, אבל היא לא כל כך הבינה אותי. היא לא הבינה למה אני מתכתב עם בנות באפליקציות או בווטסאפ, מה זה אימוג'י ולמה אני לא מדבר עם בחורות בטלפון. היא אמרה שבשיחה אפשר לקלוט את האינטונציה ושזה חשוב. בזמן הטיפול הפסקתי להיכנס לאפליקציות למשך שבוע אבל זה היה קשה לי מדי נפשית, הרגשתי שאני חייב את זה, אז חזרתי".

     

    ואם דיבורים לא עוזרים, תמיד יש גם כדורים. "כדי לגמול מישהו מהתמכרות יש שני מישורים שבהם צריך לפעול", אומר ד”ר מיליצ'ר. "אחד מהם זה הטיפול, שעוזר למטופל להבין מה הביא אותו למצב הזה, והמישור השני זה תרופות פסיכיאטריות שעוזרות לדכא את הצורך בכיבוש. הכדורים גם עוזרים במצבים של דיכאון וחרדה, שעלולים להתפתח בגלל ההתמכרות לאפליקציות כאלו. בחור או בחורה שנמצאים בחוסר שקט כי הם טרודים במחשבות אובססיביות על מי מחליק ימינה לתמונה שלהם, יהיו רגועים יותר אחרי טיפול תרופתי".

     

    מה חוץ מכדורים?

     

    "כמו שיש קבוצות גמילה של אלכוהוליסטים אנונימיים, אני מאמין שיהיו קבוצות של טינדריסטים אנונימיים, מכורים לטינדר. ואני מאמין שהקבוצות האלה יתמלאו".

     

    אבל לא רק המכורים הכבדים מוטרדים, הטינדר שינה את כל תפיסת הזוגיות של כל מי שנגע בו. “הסטייט אוף מיינד של זוגיות בעידן הטינדר הוא בעייתי מראש”, מסבירה ד”ר לירז מרגלית. “אנשים תוך כדי דייט כבר מסתכלים לראות אם הם מקבלים הודעות מהדייט הבא. אפילו עוד לפני כניסה למערכת יחסים, ולא משנה כמה על הנייר הם היו מה שביקשת. אנשים תמיד תוהים אם יכול להיות להם יותר טוב. אם הם יכולים למצוא זוגיות טובה יותר.

     

    ברמה הלא מודעת הם מתקשים לוותר על המרדף ועל החיזור. גברים ונשים, בעיקר אלה שלא הלך להם טוב לפני הטינדר ושאר האפליקציות, מקבלים יחס שלא קיבלו קודם ולא רוצים לוותר על תחושת הנחשקות. כשמישהו עושה הולד לחשבון טינדר שלו או מוחק אותו זה אומר המון על המחוייבות של האדם לזוגיות. הרבה אנשים אומרים שהם לא מוחקים את החשבון או ממשיכים להיכנס מתוך הרגל, גם כשהם בזוגיות, אבל האמת היא שלאנשים קשה לנתק את עצמם בגלל שקשה להם לוותר על התחושת נחשקות הזו”.

     

    “זה תמיד נמצא שם בקשר”, מסביר איתי שלא הצליח להיגמל. “זה מרגיש שגם אם אתה נפרד ממישהי זה לא סוף העולם כי אתה תמיד יכול למצוא מישהי אחרת. אבל זה הדדי כי גם לצד השני יש את האופציה הזו. זו שאלת השאלות, האם אני יכול למצוא מישהי יותר טובה ממי שאני נמצא איתה? ככל שהקשר מתקדם וזה נעשה רציני אז האופציה הזו פחות עולה, אבל יש אנשים שאצלם זה תמיד שם”.

     

    עומרי מבת־ים זוכר עד היום סיפור שקרה לו ממש בתחילת הקילומטראז׳ הטינדרי שלו, שיכול להעיד גם על הדרך בה משתנה תפיסת הזוגיות של משתמשים. ״זו הייתה אחת הבחורות הראשונות שדיברתי איתן שם״, הוא מספר. ״יצאנו לסרט ואני רק חשבתי איך אני מביא אותה אליי הביתה אחרי זה. אמרתי לה, ׳בואי אליי, אני אנגן בגיטרה׳ והיא נרתעה, נעלבה מזה שרציתי לשכב איתה בדייט הראשון אבל לא רצתה לאבד אותי אז היא באה. התחרמנו, זה לא המשיך, ואמרתי לה שזה לא יילך בינינו, כי אני מרגיש שהיא רוצה משהו רציני ואני לא. למחרת בלילה היה לי משעמם ושלחתי לה הודעה, ׳מה קורה?׳ היא אמרה שהיא במלון, היא ברחה ליום־יומיים כי התחשק לה להיות לבד. שאלתי אם בא לה שאבוא והיא אמרה שכן. הגעתי למלון, נכנסתי לחדר, וראיתי אותה שוכבת על המיטה וגומרת בקבוק יין. עד לאותו רגע היא נראתה לי כמו הילדה הכי טובה שיש, אבל פתאום, אאוט אוף דה בלו, היא אמרה לי, ׳אתה רוצה לראות פורנו יחד?׳ זה הדליק אותי ממש. הייתי אז רק בן 22 וזה היה וואו. ואז שכבנו. משם כבר הפכנו ליזיזים, עשינו דברים משוגעים, שכבנו ברכבת, בשירותים של מטוס, על הר באוויר הפתוח. בהמשך היא הייתה קובעת לי דייטים עם בנות אחרות בטינדר״.

    ד"ר לירז מרגלית
    ד"ר לירז מרגלית

     

    לא קצת מוזר?

     

    לא. החלטנו שהקשר בינינו לא אקסקלוסיבי אז שנעזור אחד לשנייה. היא הייתה באה איתי לדייטים, יושבת בשולחן סמוך ומסמסת לי טיפים בלייב. איזו מחמאה לתת ומתי נראה לה שהבחורה שמולי מעוניינת בסקס”.

     

    איך זה נגמר?

     

    “דינה של מערכת יחסים כזאת להיגמר כי אחד מהצדדים יפתח רגשות. והיא פיתחה רגשות״.

     

    ***

     

    מכורי הטינדר אוהבים להתעסק עם האפליקציה שעות וימים על גבי ימים, עד שיזכו בפול־האוס של התאמה. "אני בעיקר נהנית מהמשחק באפליקציה, ללחוץ ימינה ולראות שיש לי כל כך הרבה הודעות", אומרת יאספיר איובוב, בת 21 מבת־ים. "אני לא מחפשת זוגיות בטינדר, אלא נכנסת אליו בתקופות שאני רוצה לשכב עם מישהו. אני יכולה להרגיש הכי מכוערת ואז להיכנס לטינדר ולראות איך עפים עליי. אני מחפשת משהו ספציפי, וברגע שאני משיגה אותו אז אין טעם להמשיך. נפגשים לקיים יחסי מין, וזהו".

     

    עומרי מבת־ים שיצא עם 500 בנות, מרגיש שהוא פיצח את הקוד למשחק הזה. את הדרך לנצח בו, לפחות עד לסיבוב הבא. הקוד הזה עובר דרך התמונה שהמשתמש מעלה וכולל כמה חוקים פשוטים שיובילו, לדברי עומרי, להחלקה ימינה. "אם אתה גבר, אסור לך להעלות תמונה עם גוף חשוף כי אז זה יוצר אנטי אצל הבנות. זה נראה כאילו אתה עף על עצמך וזה מרתיע", הוא מפרשן. "צריך לשים תמונה של גוף מלא ורצוי שיהיו מסביבך עוד אנשים, כדי שיהיה אפשר לקבל מושג לגבי הגובה שלך, שזה דבר שחשוב לנשים. צריך גם שהתמונות יהיו אותנטיות ויראו שצילמו אותך ברגע אמיתי שלך ושלא עמדת כמו איזה פוץ והסתכלת על המצלמה. בנות גם מאוד אוהבות תמונות עם בעלי חיים, בעיקר אם אתה מצולם עם כלבים".

     

    ואם אין לך כלב?

     

    "עדיף כלב, אבל גם חתול עובד".

     

    ד"ר לירז מרגלית, חוקרת התנהגות משתמשים בעידן הדיגיטלי ומרצה במרכז הבינתחומי בהרצליה, מסבירה שזה חלק מהסיפור. טינדר לא בנויה כמו אפליקציה שנועדה למצוא לך בן זוג או בת זוג, אלא כמשחק ששואב אותך עד שלא תרצה להפסיק. "האפליקציה בנויה ככה שתתמכר אליה כי היא משחררת כמויות של דופמין, הכימיקל במוח שאחראי על תחושת האושר. במחקרים שעשו גילו שבזמן השימוש באפליקציה יש גלי עונג מיוחדים. הפאן הוא מאוד גבוה. זה קורה דווקא כשאנחנו מזיזים את האצבע ולא בפגישה עם האדם עצמו. הכיף הוא בחיפוש. וככה אנשים אפילו מכשילים את עצמם כדי לא להפסיק לחפש ונשארים עוד ועוד באפליקציה".

     

    הפסיכולוגית החברתית האמריקאית, ד"ר ז'נט פורביס, שחקרה את המיניות בטינדר, ראיינה מאות משתמשים והגיעה למסקנה דומה. "מבחינת התניה פסיכולוגית, הממשק של טינדר בנוי בצורה מושלמת כדי לעודד את ההחלקה המהירה, מכיוון שהמשתמשים לא יודעים איזו החלקה תביא ל'פרס' של המשחק. טינדר משתמשת במערכות תגמול הדומות לאלו שקיימות במכונות מזל ובמשחקי וידיאו. המוח שלנו מחווט לחפש הנאה ולהימנע מכאב. טינדר מאכילה את ההתמכרות הזו ביעילות אכזרית. זו הסיבה שזה כל כך ממכר. זו האכלת אגו קלה ומיידית".

     

    עד כמה ממכר? ד”ר פורביס השוותה את האפליקציה לסם. "במחקר שנערך במוחם של מכורים לסמים, החוקרים גילו כי הציפייה לתרופה גרמה לשחרור רב יותר של הדופמין, הגורם להרגשה טובה, יותר מאשר התרופה עצמה", כתבה. "באופן דומה, עבור מי שעשוי לצפות כי ההחלקה הבאה על טינדר תביא לתגמול, החלקה סדרתית יכולה להתחיל להיראות ולהרגיש כמו התמכרות".

     

    לא רק העיצוב המשחקי גורם להתמכרות, גם האפשרות להמון סקס עוזרת. תחושת העליונות שהאפליקציה נותנת למשתמשים, בזכות ההיצע העצום של הפרטנרים והפרטנריות שאפשר להיכנס איתם למיטה, היא משהו שלא היה קיים בשידוכים של פעם. "כל לחיצה ימינה או שמאלה מביאה עליונות כי היא מאפשרת אשליה של שליטה", אומרת ד"ר מרגלית. "כאילו יש לי עכשיו גן עדן של נשים שמתהלכות בפניי ואני יכול לבחור את מי שאני רוצה, זה כמו משחקי פנטזיות במחשב. ילד דחוי יכול לבחור איזו דמות הוא רוצה להיות ולהגשים את החלום להיות גיבור־על. בטינדר, גבר ממוצע מרגיש אלפא־מייל. אחד המרואיינים שלי במחקר אמר לי פעם שהוא מדבר עם ארבע־חמש בנות ביום, אבל לא כל כך עובר לפגישה. כששאלתי אותו למה, הוא אמר שההתכתבות עם הבנות נותנת לו תחושה טובה, מרגשת, ולא צריך יותר מזה".

     

    פרופ’ יאיר עמיחי־המבורגר, ראש המרכז לחקר הפסיכולוגיה של האינטרנט במרכז הבינתחומי, מגדיר את הנטייה הזו במילה חדה: ציד. “דיברתי עם רווק שאמר לי שהוא מרגיש שהוא הפך להיות צייד מקצועי במגרש האינטרנטי”, הוא אומר. “הוא היה מחפש את הבחורה הכי יפה, פותח את נוצות הטווס ומשווק את עצמו. אבל בכל פעם שהקשר היה הופך לטיפה רציני הוא היה מאבד את התיאבון ונפרד ממנה. במילים אחרות, כשהטרף נענה לחיזורים זה הפסיק לעניין אותו. יש אנשים שרוצים להיות ציידים. שזה מה שחשוב להם יותר מהתכלס”.

     

    מאיה שצדה לפחות 30 גברים בטינדר, מספרת שהאפליקציה העניקה לה משהו שלא חשבה שיהיה לה - אומץ. "דרך האפליקציה אני יכולה לפנות לבחורים שבחיים לא הייתי יכולה לגשת אליהם כי הם מאוד אטרקטיביים. בהודעות יש לי יותר אומץ ואני יכולה לחשוב ולא לגמגם בצורה מביכה. בהתחלה לא הבנתי בכלל את המהות של הטינדר - שלא צריך לבוא בציפייה למשהו רציני, זה אינסטנט, מקום לאסוף בו חוויות חד־פעמיות".

     

    פרופ' יאיר עמיחי-המבורגר
    פרופ' יאיר עמיחי-המבורגר

     

    תני דוגמה.

     

    "הכרתי בטינדר מישהו שנראה ממש טוב. יצאנו לכמה דייטים והחלטנו שאנחנו רוצים לצרף בחורה. הלכנו לדאנג'ן וחיפשתי בחורה יפה. מצאתי מישהי, חייכתי אליה והתחלנו לדבר, אבל הבחור עמד ולא עשה כלום. מצאתי מישהי אחרת, מהממת, ושוב הוא לא זז. ואז הוא הביא מישהי בכלל לא מושכת. ביקשתי שיחזיר אותי הביתה והמשכתי לדייט נוסף כדי לקבל קצת נחמה".

     

    התנחמת?

     

    "הסקס שם גרם לי לשכוח לגמרי את החוויה הקודמת".

     

    ***

     

    כמו בכל שימוש כבד, גם הטינדר גורם לתופעות לוואי. לפעמים אלו יהיו הערות על עצם ההחלטה להשתמש באפליקציה. "יצאתי עם מישהו בן 19 למשך שבועיים”, מספרת איובוב. ״פתאום האקסית שלו שולחת לי הודעות שהיא לא מאמינה שאני יוצאת עם מישהו שאני לא מכירה ואז היא טענה שהדבקתי אותו במחלות מין. היה לי ברור שהיא סתם מטורפת, כי זה גם מה שהבחור טען, אבל עדיין, היא ממש הגזימה".

     

    עוד תופעת לוואי היא בעיית זיכרון. בכל זאת, כשאתה יוצא עם כל כך הרבה אנשים לך תזכור מי טבעוני, מי רגיש ולמי כבר סיפרת את הבדיחה הזו שלך. "מאוד מבלבל לצאת עם הרבה בחורים במקביל", אומרת מאיה. "אני לא תמיד זוכרת מה אמרתי ולמי, ואני נזהרת במה שאני אומרת לכל אחד כדי לא לפשל. יש בזה מינוסים אבל זה גם מצחיק".

     

    "זה קרה גם לי", מספר איתי. "התחלתי לשכוח מי אמרה לי מה בדייטים. קשה לדבר עם שלוש בנות במקביל ולתת לכל אחת מהן תחושה שהיא הכי חשובה לך, כי זה מה שהכי חשוב להן. אני זוכר שאפילו טעיתי. שאלתי מישהי על חיות כי זכרתי שאבא שלה וטרינר, אבל התברר שזה היה אבא של מישהי אחרת שיצאתי איתה".

     

    תופעות הלוואי של הטינדור הסדרתי לא נעצרות אצל המשתמשים. האפליקציה הפופולרית שינתה לחלוטין את הרגלי החיזור, הרגה את משפטי הפתיחה בפאבים ובנתה רומנטיקה שמושתתת על אימוג'י של זר שושנים. "נגמר העולם שבו אתה מתחיל עם מישהי בבר", אומר רותם (שם בדוי), בן 30 מהוד־השרון. "זה כבר נחשב מוזר לעשות את זה. אני אפילו לא יודע מה אומרים לבחורה במצב כזה מרוב שזה מוזר. ונראה לי שהרוב גם לא ייענו לחיזור, זה כבר חריג, זו סיטואציה דפוקה לשני הצדדים". וזו לא סתם תופעה, זה כבר שינוי אבולוציוני. הרי האפליקציות הללו לא הולכות להיעלם, ואם אנשים צעירים לא הולכים להתחיל יותר אחד עם השנייה, תוך עשור או שניים הדור הבא יאבד את הכישורים הללו. מצד שני, עם טינדר, מי צריך אותם בכלל? "היום יותר הגיוני שאם ראית מישהי שמוצאת חן בעיניך בבר, תנסה להשיג את השם שלה ולפנות אליה ברשתות החברתיות בהודעה אחר כך. העולם השתנה. גם לצאת עם יותר מבחורה אחת זה ממש שגרתי. למַקבל".

     

    ובמאזן הכוחות של העולם המשתנה הזה נראה שהסטוצים מנצחים את מערכות היחסים. בהתחלה, אומר עומרי, זה נחמד. אבל אחרי כמה עשרות או מאות דייטים, מגיעה הבחילה. "יש דברים שאני מצטער עליהם", הוא מספר. ״הייתה מישהי שהכרתי בטינדר והיה בינינו חיבור אמיתי. אבל בזמן הזה יצאתי עם עוד בנות והייתה פעם אחת שאמרתי לה שהיא צריכה ללכת מהבית שלי כי מישהי אחרת צריכה להגיע. היא מאוד נעלבה ממני. על זה אני מצטער עד היום. התקופה ההיא הייתה בעיקר הוללות, אבל עכשיו דווקא הייתי שמח להכיר מישהי שאני יכול לבנות איתה משהו רציני ועם משמעות, אולי אפילו דרך הטינדר״.

     

    נדב בועז, 24, מתל־אביב, החליט לצאת לגמלאות מהטינדר. אחרי חמש שנים של יחסים עם האפליקציה, הוא התייאש מהאפשרות למצוא שם בת זוג ליותר מחמש דקות. "בשלב מסוים הרגשתי שנמאס לי, שזה שוק בשר. לבחורות יש מבחר פסיכי כי גברים בוחרים בהן כל הזמן, אבל זה לא ככה להפך. קיבלתי דחייה ועוד דחייה. המשכתי להתעסק בזה והרגשתי שזה לא בריא ועושה לי רע. זה הוריד את הערך שלי בעיני עצמי. חוץ מזה הרגשתי שזה הופך להיות משהו שאני מתעסק איתו קבוע בסדר היום שלי, אז החלטתי שאני מוחק אותה ומנסה משהו אחר". הוא עלה על רעיון מעולה שאף טינדר לא יכול לנצח. "העליתי בפייסבוק פוסט בתשלום, שבו סיפרתי שנמאס לי מהטינדר ושאני מחפש אהבה בפייסבוק. שילמתי עשרה שקלים ליום במשך שמונה חודשים כדי שזה ירוץ שם. קיבלתי 2,000 פניות ויצאתי לדייטים עם 70 בחורות משם״.

     

    נדב, פרש מטינדר: "הרגשתי שנמאס לי, זה שוק בשר"
    נדב, פרש מטינדר: "הרגשתי שנמאס לי, זה שוק בשר"

     

    מדהים. ומצאת אהבה?

     

    ״עדיין לא משהו רציני, אבל בחורות עדיין ממשיכות לפנות אליי".

     

    אולי זה נשמע מוזר, אבל כוח המשיכה של האפליקציה השפיע גם על זוגות נשואים, נפגעים משניים שמקנאים ורוצים גם לטעום קצת ממה שמחכה בטינדר. ״פגשתי מישהו שהתחתן צעיר״, מספרת ד״ר מרגלית. ״הוא אמר לי שרוב החברים שלו נשארו רווקים והוא התחתן עם מישהי מהתיכון שהייתה אהבת חייו. בזמן שנולד לו ילד ראשון חברים שלו היו מספרים לו על הדייטים שלהם. הוא קינא ואמר לי שהוא לא ישן בלילה מרוב שזה מטריד אותו. הוא היה משווה את אשתו לבחורות שיצאו עם חברים שלו. רואה איך הן נראות לעומתה, שהייתה אחרי לידה ועלתה במשקל. הוא לא היה מסוגל לחיות ככה בעיקר בגלל שכל העולם הזה היה כל כך זמין. מרוב שהוא חשב על כל האפשרויות שהוא פיספס הוא עזב את אשתו, היה מבסוט לחצי שנה, אבל אז ניסה לחזור הביתה. אשתו לא הייתה מוכנה לקבל אותו".

     

    מצד שני, יש לפעמים גם סוף אחר, כמו זה של רוני בוארון, 29, וסטס מורוז, 26, מאשכול. הם נפגשו דרך הטינדר לפני שנתיים והתחתנו כנגד כל האפשרויות האחרות שהיו להם. "הייתי סטודנטית אחרי מערכת יחסים רצינית של שנה וחיפשתי קצת להשתחרר בטינדר", מספרת בוארון. "בכלל לא חיפשתי זוגיות ואז הייתה לי התאמה עם סטס. הוא התקשר כבר באותו הערב והגיע. שכבנו באותו הלילה ומבחינתי זה היה סטוץ. אבל אז זה נמשך לעוד דייט ובמקביל הוא יצא עם עוד מישהי. כשגיליתי את זה הבנתי שאני רוצה משהו רציני איתו, אז ביקשתי שיחתוך איתה. אחרי חודשיים הוא עבר לגור איתי. זה הרגיש לי כאילו הוא תמיד היה פה".

     

    רוני, מצאה אהבה. "בכלל לא חיפשתי זוגיות"
    רוני, מצאה אהבה. "בכלל לא חיפשתי זוגיות"

     

    מורוז מביא את הזווית הרומנטית שלו לסיפור: "זו הייתה תקופה שעשיתי ימינה ושלחתי הודעה לכל מי שנראתה בסדר. היו כמו עשרות בנות כאלה. עם רוני היה ברור לי שזה רק סטוץ. אבל כשהמשכנו לצאת הרגשתי שהיא הבחירה הכי טובה כרגע. הייתי חוזר מהעבודה והיא הייתה מכינה לי אוכל ואוהבת אותי. ידעתי שאני לא רוצה לוותר עליה״.

     

    סטס נזכר גם בדייט אחד מתקופתו בטינדר, שעליו דווקא היה מעדיף לוותר. ״הייתה בחורה שלקחה אותי בדייט ראשון לפוסיקט״, הוא מספר. ״היא ביקשה שאבוא יחד עם חבר והיא הביאה בעצמה עוד חברה. הן רקדו זו עם זו ורצו להתמזמז איתנו, אבל זה ממש הרס לי. אתה חושב לעצמך, 'מה זה המצב המוזר הזה?'״

     

    סטס, מצא אהבה. "לא מתגעגע לטינדר"
    סטס, מצא אהבה. "לא מתגעגע לטינדר"

     

    אז אתה מתגעגע לטינדר או שממש לא?

     

    "לא מתגעגע, מה גם שאני יכול להתחיל גם היום עם בחורות. רוני יודעת שאני פלרטטן״.

     

    אבל היום אתה לא יוצא איתן לדייטים.

     

    “לא. היום אני מדבר עם בחורות אבל לא עושה עם זה כלום".

     

    רוני, זה מפריע לך שהוא מפלרטט?

     

    "לא ממש. כל עוד זה נשאר ברמה הזו, אני מבינה שגם זה רק משחק".

     


    פרסום ראשון: 28.08.19 , 01:03
    yed660100