yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: דנה קופל
    ממון • 29.08.2019
    ילד, מה אתה רואה
    אין צורך להיכנס לפאניקה, אבל כדאי שההורים יידעו לשמור על פרטיות הילדים שלהם ברשתות החברתיות ובאפליקציות הפופולריות • מה צריך לדעת, מה להסביר לילדים ואיך למנוע את הסכנות? מדריך
    איריס ליפשיץ-קליגר | צילום: דנה קופל

    בעידן שבו רשתות חברתיות ואפליקציות הפכו לחלק אינטגרלי ומרכזי בחיי ילדים ובני נוער, תפקיד ההורים הפך מורכב יותר, ועליהם להיות שומרי סף, או שומרי טף, כדי להגן על ילדיהם מסכנות העולם הדיגיטלי - שיימינג ובריונות, פדופיליה, אלימות, פורנו, הימורים ועוד. גלעד האן, לשעבר חוקר עבירות ופשעי מחשב בצוות הסייבר של המחוז הצפוני במשטרה, מגדיר את המצב "קטסטרופלי". אורנה היילינגר, מנהלת נטיקה (מרכז לאינטרנט בטוח) באיגוד האינטרנט הישראלי, מצננת קצת את החששות: "יש נטייה לדמוניזציה של הרשת, להתמקד בסכנות ובאיומים, שקיימים אמנם, אך באיזון הפוך לכמות האזהרות וההפחדות", ומציעה גישה בונה: "גם כשילדינו יוצאים למגרש המשחקים, אנחנו לא מזהירים אותם מפני המגרש כולו. אנחנו מציעים להם להימנע ממתקנים שאינם מותאמים לגילם. כך עלינו לנהוג גם ברשת".

     

    על פי הוראות משרד התקשורת, חברות הסלולר מחויבות היום להודיע לכל הורה שרוכש "חבילה סלולרית" עבור קטין, על כך שהוא זכאי להתקנה חינם של שירות סינון תכנים פוגעניים. שירותי סינון כאלו אפשריים הן כחסימה שחברת הסלולר מבצעת בשרתים שלה, והן כאפליקציה שיש להוריד ולהפעיל בנייד. המשרד אף מבצע אכיפה בשטח מאז אפריל, וכבר קנס חברות סלולר שלא מילאו אחר החוק. אבל זה עדיין לא מספיק, כי הילדים חשופים לתכנים פוגעניים לא רק באתרי אינטרנט ובאפליקציות תוכן ומשחקים, אלא בעיקר באפליקציות חברתיות פופולריות, כמו ווטסאפ, וגם אינסטגרם או דיסקורט, שבהן עוברים תכנים לא מפוקחים בין המשתתפים.

     

    "לתת לילד סמארטפון בלי פיקוח, ליווי והסבר, זה כמו לתת לו מפתחות לרכב ולהגיד לו: סע, פגע בעצמך ובאחרים. לבן שלי בן התשע אין בכלל גישה לאינטרנט בטלפון. יש לו מכשיר נוקיה ישן", טוען האן, שהיום עוסק באופן פרטי בחקירות, שחזור ואבטחת מידע, מסייע בהתנדבות לילדים והוריהם שפונים בתלונות על שימוש פוגעני ברשת, וגם מרצה על הנושא בפני ילדים והורים. אך הוא מוסיף: "מניסיוני, חלק גדול מאוד מהפגיעות ניתנות למניעה על ידי חינוך, הסברה וגלישה נכונה".

     

    כדי להגן על הילדים מומלץ קודם כל להבין ולהפעיל את אפשרויות ההגנה על הפרטיות שמספקות האפליקציות עצמן, דרך ההגדרות שלהן. אפשר גם להתקין בטלפון תוכנות אמינות שמבצעות חסימה של תכנים פוגעניים. אלה נותנות התראות בזמן אמת לטלפון של ההורים אם הילד התקין אפליקציה מסוכנת או נחשף לתוכן פוגעני - בסרטונים, קבצים או תמונות שנשלחו למכשיר שלו, ברשתות חברתיות, במשחקי רשת. אפשר גם להוריד ולהשתמש באפליקציות סינון  כמו Family Link ו- Family Keeper, שמאפשרות להורים לעקוב אחר פעילות הילד בסלולרי,  לחסום או להסתיר אפליקציות, להגביל בזמנים את השימוש בהן, לנעול את המכשיר מרחוק, לעקוב אחר מיקום הילד ועוד.

     

    אבל הכי חשוב: להסביר לילדים שוב ושוב על הסכנות האורבות ברשת ולהדריך אותם איך להתגונן. היילינגר: "החשיפה של ילדים ונוער לתוכן לא ראוי ברשת נעשית כמעט בכל פלטפורמה ויישום. תוכנות סינון הן חשובות, בעיקר לגילאים הצעירים, אבל מאומה לא יכול להחליף את החינוך והתיווך ההורי".

     

    דיסקורד (discord): שמרו על כרטיס האשראי שלכם

     

    מה זה: פלטפורמה פופולרית כרגע בקרב בני נוער, אבל גם בקרב ילדים. זוהי אפליקציית מסרים ייעודית לגיימרים, שחקני רשת, שמתחברים לשרת רלוונטי (למשל, פורטנייט), משחקים ביחד ומפטפטים על הדרך.

     

    הסכנות: גם כאן לצערנו יש מקרים של חשיפה לפדופיליה, פורנוגרפיה וגם גניבת זהויות, לצד גניבות של פרטי כרטיסי אשראי, שכן יש לא מעט עידוד של ילדים לרכוש מוצרים ומתנות באמצעות כרטיסי האשראי של ההורים. בפורטנייט, למשל, המשחק עצמו חינמי (כמו הרבה משחקים), ובתוכו מתבצעות רכישות בכסף של כל מיני תוספים. האן מספר על ילד שהתבקש להעביר את האימייל והסיסמה שלו לשרת הדיסקורד כדי לקבל "תוסף" שרכש (בכסף אמיתי) למשחק, אך ברגע שמסר את הפרטים פרצו לחשבונו ורוקנו את כל ה"מוצרים" שרכש.

     

    מה ההורים יכולים לעשות: חשוב מאוד ליצור לחשבון סיסמה חזקה, להגדיר מי יכול לשלוח אל הילד הודעות או את מי הילד מאשר לצרף לשרת שלו. יש אפשרות להגדיר מראש סינון של מצב תוכן בעייתי, בהגדרות: פרטיות ובטיחות - @keep me safe. אפשר בין היתר לחסום משתמשים לא רצויים.

     

    יוטיוב: לא נעים לאוזן

     

    מה זה: אתר ואפליקציה, כיום בבעלות גוגל, שהיו פעם דרך נהדרת להצגת קליפים של מוזיקה, והפכו עם השנים לכלי מרכזי להעלאת ולהצגת סרטוני וידיאו קצרים וקליפים מוזיקליים — כולל סרטונים בעלי תכנים פוגעניים, שילדים נחשפים אליהם בקלי קלות. ניתן להירשם לערוצים שונים, המנוהלים על ידי "יוּטְיוּבֶּרִים" או גופים שונים, ולקבל התראות בכל פעם שעולה אליהם סרטון חדש. אפשר לעשות "לייק" או "דיסלייק", להעלות תגובות, ולשתף סרטונים.

     

    הסכנות: לצד חשיפה חיובית לתכנים, דעות והשקפות שונות מכל רחבי העולם — הפלטפורמה כוללת גם תכנים פוגעניים ושאינם מתאימים לילדים, כולל מסוכנים ומזיקים. עם זאת, כיום ניתן לדווח לחברה על תכנים של סרטוני וידיאו פוגעניים, אבל משתמשים רשומים נדרשים להצהיר כי הם בני 18 לפחות ואז הם יכולים להיחשף לתכנים שאינם מוסרים אוטומטית מסיבות שונות משרתי הרשת, למשל — בגלל החשיבות החדשותית שלהם. רבים נפגעו ואף היו כאלה שנהרגו. סכנה נוספת היא התחזות ל"יוטיוברים" - הסלבס של האפליקציה, שעושים בה שימוש לפרסום עצמי או לתכנים מסחריים וצוברים עוקבים רבים, בהם ילדים.

    האן מספר על ילד שנפל ברשתו של מתחזה כזה, שביקש ממנו להשיג חברים "שיעשו לו לייקים" והבטיח לו 400 דולר - אם ישלח לו תמונה שלו. הוא מספר גם על ילדים שהעלו סרטונים של עצמם, וכשבגרו הסרטונים כבר הביכו אותם והפכו אותם מושא ללעג הסביבה, אך הם כבר לא יכלו להסירם (כי לא זכרו את הסיסמה).

     

    מה ההורים יכולים לעשות: אפשר בשלב ראשון לגשת להגדרות המשתמש ביוטיוב, לגלול לתחתית העמוד ולהפעיל את מצב "צפייה מבוקרת". הכי מומלץ: לעקוב אחרי פעילות הילד ביוטיוב, לבדוק עם מי הוא יוצר קשר כדי לשגר אליו סרטונים, ובאילו תכנים הוא מתעניין. וכדאי מאוד: הראיתם לילד סרטון? אל תשאירו אותו עם "המשך ניגון אוטומטי" מופעל, בלי שיש לכם שליטה על התוכן שקופץ בהמשך.

     

    ווטסאפ: בריונות והפצת סרטונים

     

    מה זה: נראה שכבר לא צריך להסביר: אפליקציה להעברת מסרים מיידיים — כולל טקסט, אודיו, מסמכים וקבצים מכל סוג. כיום בבעלות פייסבוק. פופולרית מאוד (כ־1.5 מיליארד משתמשים בעולם), רבים מהם בני נוער שמעבירים בה הודעות, תמונות וסרטונים, באופן פרטי וגם בקבוצות. לא מכבר הוחלט במדינות האיחוד האירופי להגביל את גיל השימוש בה ל־16 ומעלה, אך לא ברור עדיין איך הדבר ייושם.

     

    הסכנות: אף שהחברה מצהירה כי התעבורה באפליקציה מוצפנת, מדי פעם מתגלות פרצות אבטחה שאיפשרו ל"זרים" לקרוא הודעות בווטסאפ וגם לכתוב הודעות מזויפות בשם אחרים. אולם גם עם הצפנה — ווטסאפ משמשת מצע נרחב למקרים של בריונות ושיימינג בין ילדים. המקרים הנפוצים הם הוצאת ילד מקבוצה, התעללות מילולית בילד בקבוצה שהוא חבר בה, שיגור מסרים הכוללים "מדבקות" (איורים הומוריסטיים) פוגעות עם כיתובים מעליבים ועוד.

    באמצעות הווטסאפ הילדים עלולים להיות חשופים לסרטונים הכוללים תכנים שלא מתאימים לגילם.

     

    מה ההורים יכולים לעשות: כדאי להשתלב בקבוצות הווטאספ של הילד, או לפחות לבדוק מדי פעם את התכנים בהן. חובה להסביר לילדים ולבני הנוער מהי בריונות, ולהדגיש, כי הפצה ללא הסכמה של סרטון פוגעני על אדם מסוים היא עבירה פלילית, שהעונש עליה יכול להגיע ל־5 שנות מאסר וקנס כספי של מאות אלפי שקלים. יש כבר לא מעט דוגמאות של בני נוער שביצעו עבודות שירות בפסיקת שופט, וההורים שלהם נאלצו לשאת בתשלומי קנסות גבוהים כתוצאה ממעשי הילדים שלהם בקבוצות הווטסאפ.

     

    עוד חשוב להסביר לילדים: האופציה "מחק אצל כולם", שמאפשרת למחוק הודעה בווטסאפ גם לאחר שנשלחה כבר, אינה מבטיחה ב־100% מחיקה אצל כל מי שקיבל אותה — למשל אם אצל הנמענים לא מותקנת הגרסה שמותקנת אצלכם. לכן, יש לחשוב פעמיים לפני ששולחים. וגם: שמתם תמונת פרופיל? יש גורמים שאוספים את התמונות האלה. עדיף לשים תמונה סתמית, לא של הילד, ולהסביר לו למה.

     

    אינסטגרם: זו באמת נועה קירל?

     

    מה זה: רשת חברתית מבית פייסבוק, שמאפשרת לצלם ולשלוח תמונות וסרטונים קצרים, "לעקוב" אחרי משתמשים אחרים, ולצפות ולהגיב לתמונות וסרטונים שהם מעלים. פופולרית מאוד בקרב ילדים, בני נוער וידוענים. ניתן גם לפרסם "סטורי" — מעין סרטון קצר, שמציג "מה שקורה עכשיו" בחייו הפרטיים של השולח. ה"סטורי" נמחק אוטומטית אחרי 24 שעות (אבל ניתן לקבוע שלא יימחק). שם המשחק הוא להגדיל ככל האפשר את מספר ה"עוקבים" וה"לייקים" שמקבלים.

     

    הסכנות: בריונות מצד ילדים אחרים, הטרדות מיניות ופיתוי קטינים על ידי מתחזים, חשיפה לחומר פרסומי בכמויות עצומות ללא בקרה וכן לתוכן פורנוגרפי. נוהלי האפליקציה אוסרים פורנוגרפיה, אך הם מתירניים למדי. כך, העלאת צילום אישה בחוטיני ובחזה חשוף כשרק הפטמות מכוסות, מותרת. סכנה נוספת היא פריצה לחשבונות שלא אובטחו נכון, מה שמאפשר שימוש פוגעני בהם, וכן התחזות: אדם פותח פרופיל מזויף, מציג עצמו כצלם אופנה, מציע לילדות להצטלם לדוגמנות, ועושה שימוש לרעה בתמונות.

     

    מה ההורים יכולים לעשות: בגילים צעירים מאוד מומלץ פשוט לשכנע את הילד לוותר על היישום. בגילים המבוגרים יותר, ברגע שפותחים חשבון יש לבצע פעולות אבטחה בסיסיות, כמו קביעת סיסמה חזקה והגדרת החשבון כפרטי ולא ציבורי, ואז כל מי שרוצה לעקוב, לשלוח הודעה או להגיב - מוכרח לקבל אישור. להורים לילדים קטנים מומלץ להיכנס לפרופיל האישי של הילד ולעדכן בהגדרות מי רשאי לשלוח לו התראות, מהי רמת הפרטיות, ואת התכנים להם אינכם מעוניינים לחשוף את הילד. לחלופין: לסכם עם הילד שהוא לא מאשר עוקבים, אלא מבקש מההורים לעשות זאת, גם אם זו "נועה קירל" (כי אולי זו לא באמת היא).

     

    בנוסף: כדאי לפתוח חשבון אינסטגרם משלכם, לבקש את אישור הילד להיות "עוקבים" שלו, ולבדוק מי הם עוקביו (מלבדכם...) והאם יש ביניהם פרופילים חשודים. ולבסוף, הנחו את הילדים לא להעלות תמונות או סרטונים בבגד ים או בגוף חשוף.

     

    TikTok: למי הם שרים

     

    מה זה: טיק טוק היא פלטפורמה ליצירת סרטונים קצרים, שאולי אתם מכירים בשם מיוזיקלי. היא מאפשרת צילום ושיתוף של סרטונים קצרים (עד 15 שניות), ולרוב משמשת בני נוער ליצירת קטעי וידיאו קצרים של עצמם, עם מוזיקה ברקע, ולשיתוף אחרים בתוצאה. את הסרטונים ניתן להאיץ, להאט, לערוך עם פילטרים, לייצר "לולאה" של השמעה חוזרת ועוד. במקרים רבים הצעירים עושים מול המצלמה "ליפ סינק" - תנועות שפתיים על רקע השירים.

    TikToK נחשבת לממכרת ממש. היא מאפשרת גם ליצור "תגובה" לסרטון וידיאו שמקבלים, בחלון קטן על המסך, שניתן לטלטל או ליצור "דואט", סרטון לצד סרטון. נמצאת בשימוש סלבריטאים בשל הפופולריות שלה והשפעתה החברתית.

     

    הסכנות: כיוון שעקרונית ניתן לתקשר דרך האפליקציה עם כל אדם, גם אנשים לא מוכרים, ילדים עשויים להיחשף בה לפדופילים, וגם לסכנות של התעללות מילולית על רקע גזעני. יש בני נוער שמצלמים עצמם באפליקציה באופן חושפני, ונפוצות גם פניות לילדים מצד זרים, שמציעים להם להגיע ל"אודישנים" ולהשתתף ב"סדרות".

    מומחים בארה"ב אף הצביעו על האפליקציה כבעיה ביטחונית, בגלל יכולתה להעביר מידע על כמות עצומה של משתמשים לחברה־האם הסינית שלה. בגלל הפופולריות העצומה שלה, עקרונית, TikTok יכולה גם לסייע להפצת "פייק ניוז" לצורכי מניפולציה של דעת הקהל.

    כמו רוב התכנים ברשת, הסרטונים נשמרים בענן, ומי שמצליח או יצליח לשים עליהם את ידו, יכול להשתמש בהם לרעה.

     

    מה ההורים יכולים לעשות: אפשר להגדיר באפליקציה "מצב ילדים" בלבד, שחוסם העלאת קטעי וידיאו, בניית פרופילים של משתמשים, הודעות ישירות והערות על קטעי וידיאו של אחרים, אך עדיין מאפשר צפייה והקלטה של תוכן.

    אופציות נוספות הן לבחון למי הילד מאשר לצפות בתכנים שלו; לדווח על תוכן פוגעני; להסיר את תמונת הפרופיל שלו; ולסגור את אפשרות איתור המיקום בהגדרות האפליקציה עצמה (לא של מכשיר הטלפון).

     


    פרסום ראשון: 29.08.19 , 17:15
    yed660100