yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: יריב כץ
    חדשות • 04.09.2019
    האחות הראשית והאח הגדול
    מעקב רפואי - הדור הבא • בבית החולים איכילוב החל בימים אלה ניסוי חדש ומסקרן: חיישנים ומצלמות יעקבו במשך כל שעות היממה אחרי חולים שאינם מחוברים למוניטור • באמצעות בינה מלאכותית תדע המערכת לחזות שינויים במצב המאושפזים ובעת הצורך - להזעיק את הצוות הרפואי • "מטופל עלול להידבק בזיהום או לחטוף שבץ", מסבירים בבית החולים, "אם נדע לזהות את ההידרדרות מבעוד מועד - נוכל להציל חיים"
    ענבר טויזר

    "יש מעט אחיות במחלקה והרבה חולים. אנחנו לא יכולים להיות בטוחים שבכל רגע נתון תעבור אחות ותדע להגיד 'רגע, החולה הזה נראה לא טוב'", מתארת ד"ר אהובה וייס־מייליק את אחת הבעיות הקשות במערכת הבריאות בישראל, שבבית החולים איכילוב מצאו לה פתרון שנמצא בניסוי בימים אלה: חיישנים ומצלמות שיעקבו אחרי מצבם של החולים, יזהו הידרדרות רפואית ויזעיקו את הצוות.

     

    עשרה חולים כבר הצטרפו לניסוי, כולם אישרו את השתתפותם, ובעתיד הקרוב צפויים להצטרף אליו מאות חולים נוספים. עד כה הושקעו בניסוי המחקרי עשרות אלפי דולרים והוא צפוי להימשך לפחות שנתיים.

     

    ד"ר וייס־מייליק, מנהלת המרכז לרפואת המחר באיכילוב, מסבירה: "היוזמה לפרויקט נבעה מתוך ההבנה שעל חולים ששוכבים במחלקות הפנימיות, לא מתבצע ניטור שוטף באמצעות 'מוניטור', כלומר אין מעקב רציף אחרי מצבם ומספר הפעמים שצוות רפואי מגיע לבדוק אותם במהלך היממה מוגבל. חיפשנו טכנולוגיה שיודעת לאסוף את נתוני החולים ולהתריע מבעוד מועד על אירוע חריג".

     

    בעקבות המחשבה הזו הוחלט באיכילוב לבצע שיתוף פעולה עם שתי חברות ישראליות: אניוויז'ן וביוביט, שמתמחות בבינה מלאכותית ומערכות ניטור רפואיות. "המחשבה הייתה לפתח אלגוריתם שיודע לחשב האם בעוד כמה שעות החולה עלול להידרדר. הנתונים אודותיו נאספים על ידי חיישנים שמתווספים לנתוני התיק הרפואי של המטופל ולצד זאת מצלמה המכוונת על מיטת המטופל שתדע לזהות שינוי חריג כדוגמת: ירידה בלחץ דם או עלייה בדופק של המטופל ולהזעיק את הצוות במקרה הצורך", מספרת ד"ר וייס־מייליק.

     

    |
    |

     

     

    אם תוצאות המחקר יישאו פרי, ייתכן כי מדובר בבשורה שתסייע גם בהתמודדות עם מצוקת כוח האדם בבתי החולים בישראל. "יש מעט אחיות במחלקה, הרבה חולים, אנחנו לא יכולים להיות בטוחים שבכל רגע נתון תעבור אחות ותדע להגיד 'רגע, הוא נראה לא טוב'. המצלמות מגשרות כאן על פער לעקוב אחר מצב המטופל בכל רגע ורגע", הוסיפה ד"ר וייס־מייליק.

     

    פרופ' רוני גמזו, מנהל בית החולים איכילוב, הוסיף: "יש חולים שאינם מחוברים למוניטור מכיוון שמצבם אינו מצדיק זאת, אך הם 'מפתיעים' אותנו פתאום ומופיעה הידרדרות פתאומית. זה עתיד הרפואה. במחלקות מורכבות עם הרבה חולים אתה לא יכול לצפות שהרופא יהיה בכל מקום או שהאחות תהיה בכל מקום. הצוות הרפואי זקוק למערכות שיסייעו לו בזיהוי המצבים המורכבים וכדי לשלוט בכמויות אדירות של נתונים לחולים רביםץ אם נרצה שהכל יהיה מדויק זה מחייב עבודה עם מערכות בינה מלאכותית שעושות הרבה מהעבודה באופן אוטומטי".

     

    לדבריהם, לא נערך ניסוי או מחקר דומה במקומות אחרים בעולם. פרופ' גמזו הוסיף: "ישראל מקדימה ביכולות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית שלה. אנחנו מאמינים שבעתיד בינה מלאכותית תהיה מסוגלת לחזות ולהתריע על דברים עוד לפני שהרופא יודע אותם".

     

    מנהל מחלקה פנימית ד' באיכילוב, פרופ' דודי זלצר, סיפר: "הטכנולוגיה כל הזמן צופה בחולה גם באמצעות מצלמה וגם באמצעים נוספים וברגע שהיא רואה שינוי חריג בהתנהגות החולה היא מתריעה על כך לרופא. מטופל עלול להידבק בזיהום, לפתח דלקת ריאות או לחטוף שבץ - אם נדע לזהות את ההידרדרות מבעוד מועד נוכל להציל חיים".

     

    yed660100