yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: יריב כץ
    חדשות • 11.09.2019
    סיפוח בעירבון מוגבל
    מה שהחל בהבטחה ל"הצהרה דרמטית" של ראש הממשלה שבוע לפני הבחירות, הפך אתמול לאירוע פוליטי שהוביללמתקפות משמאל ומימין | נתניהו הודיע: "אם איבחר, אספח את בקעת הירדן וצפון ים המלח" | אלא שלהודעה קדמה דרמה מאחורי הקלעים: הכוונה להכריז על סיפוח היסטורי נתקלה בקשיים לא צפויים כשהיועמ"ש הודיע כי המהלך אינו אפשרי זמן קצר כל־כך לפני הבחירות | בבית הלבן מיהרו לצנן את ההתלהבות: "אין שום שינוי במדיניותהאמריקאית" | במערכת הפוליטית תקפו: "זו הבטחת בחירות ריקה מתוכן"
    איתמר אייכנר, מורן אזולאי, אלישע בן קימון, יובל קרני, אליאור לוי וסמדר פרי

    ראש הממשלה בנימין נתניהו הצהיר אמש כי אם ייבחר שוב לרשות הממשלה, בכוונתו להחיל עם הקמת הממשלה הבאה את הריבונות הישראלית על בקעת הירדן וצפון ים המלח. נתניהו הבטיח הצהרה דרמטית וגם התכוון להודיע על הכלת ריבונות מיידית על בקעת הירדן, אבל מי שהרס את החגיגה היה היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, אשר הבהיר לנתניהו כי ממשלת מעבר אינה יכולה לקבל הכרעות מדיניות.

     

    נתניהו נאלץ לשנות את ההצהרה שלו ולהפוך אותה להצהרת כוונות, במידה וייבחר שוב. בשל כך, גם בימין וגם בשמאל תקפו את נתניהו על הצהרתו וטענו שמדובר בלא יותר מהבטחת בחירות, כמו רבות מן ההבטחות של נתניהו שלא כובדו.

     

    נתניהו עידכן את הבית הלבן לפני הצהרתו, ולפי התגובות הצוננות של בכירים בבית הלבן לא נראה שבממשל היתה התלהבות מן הדברים, שעלולים להקשות על היישום של עסקת המאה. בכיר בבית הלבן אמר בתגובה להצהרת נתניהו כי "אין שום שינוי במדיניות האמריקנית בעניין בקעת הירדן ויהודה ושומרון. נפרסם את תוכנית השלום אחרי הבחירות בישראל ונפעל להגיע למסקנה מהי הדרך הטובה ביותר להמשיך קדימה". לא מן הנמנע שגם התגובה הצוננת שקיבל מהבית הלבן השפיעה על הניסוחים בהצהרה. גורמים מדיניים העריכו שהלחצים המדיניים והמשפטיים עיקרו את ההצהרה אך בסביבת נתניהו הבינו שכבר אי אפשר לבטל את ההצהרה והסתפקו בהבטחת בחירות.

     

    הכל התחיל בהודעה מפתיעה שפרסם הליכוד בשעה 11:30 בבוקר: "ראש הממשלה ויו"ר הליכוד בנימין נתניהו ימסור הצהרה דרמטית בשעה 17:00 בכפר המכבייה". במקביל גם השרים וחברי הכנסת של הליכוד הוזמנו כסטטיסטים לכפר המכבייה והגיעו לשם כבר בשעה 16:00. אלא שנתניהו לא הגיע בשעה שהבטיח ודחה את ההצהרה לשעה 18:00. לבסוף פתח את ההצהרה שלו באיחור של כמעט חצי שעה, כאשר השרים וחברי הכנסת יושבים כמו ניצבים וממתינים שעתיים וחצי, מבלי שאיש מהם יודע מה תהיה ההצהרה של נתניהו.

     

    הצהרה דרמטית לא היתה שם, למרות התוכנית המקורית להודיע על הכלת ריבונות מיידית על הבקעה. על כך תעיד גם הודעה מוקדמת שפרסם ראש מועצת בקעת הירדן דוד אלחייני, כחצי שעה לפני הצהרת נתניהו, ובה בירך אותו על "סיפוח הבקעה. אם הציניקנים יגידו שאתה עושה זאת בגלל הבחירות, אל תתרגש מהם. הם כנראה לא מבינים איזה מהלכים מקדימים חייבים היו להיעשות כדי שהצהרה דרמטית כזו תבשיל ותתרחש". הצהרתו של אלחייני חשפה כי זו אכן היתה כוונתו של ראש הממשלה.

     

    נתניהו נכנס לאולם בכפר המכבייה ולידו הוצבה מפה גדולה של בקעת הירדן. "הנשיא טראמפ אמר שאחרי הבחירות הוא יציג את תכנית השלום שלו, מיד אחרי הבחירות, אפילו כמה ימים אחרי הבחירות, וזה ממש מעבר לפינה. זה מציב בפנינו אתגר גדול וזה מציב בפנינו גם הזדמנות גדולה. זאת הזדמנות היסטורית, שעת כושר חד פעמית להחיל את הריבונות הישראלית על ישובינו ביו"ש וגם על אזורים חשובים למורשתנו ועתידנו", פתח נתניהו את דבריו.

     

    אחרי שהדגיש כי הוא מבקש מאזרחי ישראל "מנדט ברור להחיל את הריבונות הישראלית על כל היישובים", הגיע נתניהו לפואנטה של ההצהרה הדרמטית שהבטיח: "בחודשים האחרונים הובלתי מאמץ מדיני, ובימים האחרונים בשלו התנאים המדיניים לכך. היום אני מודיע על כוונתי להכיל עם הקמת הממשלה הבאה את הריבונות הישראלית על בקעת הירדן וצפון ים המלח. זהו החזון בעבורו אני מבקש את אמון הבוחר".

     

    נתניהו הציג מפה של בקעת הירדן ש"מבטיחה עומק אסטרטגי לישראל ושטחים שונים כלפי מזרח". ואם לא די בכך, הוא גם הבטיח להביא לממשלה הבאה תכנית נרחבת לחיזוק ההתיישבות היהודית בבקעת הירדן ופיתוח התשתיות שם. "אנחנו מדינה דמוקרטית", חזר והדגיש, "לא אעשה שום דבר בלי לקבל מנדט ברור מהציבור, ולכן אזרחי ישראל אני מבקש מכם מנדט ברור לעשות את המעשה הזה. יש פה הזדמנות יחודית וחד פעמית לעשות משהו שיש עליו הסכמה רחבה ולהביא גבולות קבע בטוחים למדינת ישראל. תנו לי את הכוח לפעול למען בטחון ישראל, תנו לי את הכוח לקבוע את גבולות ישראל. תודה רבה".

     

    במערכת הפוליטית ביקרו את דבריו של נתניהו. יו"ר כחול לבן בני גנץ אמר אמש: "אחרי 10 שנים, אני שמח שנתניהו נזכר שגם הבקעה היא חבל ארץ חשוב. אין לי ספק שגם ההבטחה הזו תסתיים בלא כלום, כי אין כלום". רה"מ לשעבר אהוד ברק (המחנה הדמוקרטי) אמר: "ראש ממשלה ששקוע עד צוואר בחקירות, אין לו מנדט ציבורי ומוסרי לקבוע דברים כל כך גורליים".

     

    גם הפלסטינים הגיבו בזעם. מזכ"ל אש"פ סאיב עריקאת אמר: "אם יורשה לנתניהו ליישם את תוכניות הסיפוח שלו, הוא יצליח לקבור כל סיכוי לשלום בין הפלסטינים לישראלים. חייבים להפסיק את הטירוף הזה".

     

    שר החוץ הירדני, איימן ספדי, אמר כי זו "הסלמה מסוכנת, שהורסת את היסודות שעליהם הוקם תהליך השלום". ספדי אמר שהחלטה היא הפרה של החוק הבינלאומי וכי אם תתגשם, היא תוביל את האיזור לאלימות.

     

    yed660100