דף הבית
קחו קצת נוסטלגיה, ערבבו אותה עם קורט הומור, ואל תשכחו לברר עם סבתא למה בדיוק היא מתכוונת כשהיא אומרת "לפי העין". נירה ורותי רוסו מגישות: מתכון לספר בישול משפחתי
יש לנו הצעה שלא תוכלו לסרב לה.
נכון שכל פעם שמתחילה שנה חדשה אנחנו מבטיחים לעצמנו הבטחות? למשל, שנהפוך לאנשים טובים יותר, בריאים יותר ורזים יותר? שבשנה הקרובה נאכל פחות, נימנע מגלוטן, לא נזמין קינוח, נצא להליכות, נפסיק לעשן ונירשם ליוגה? למרבה התסכול, מחקרים מצאו שרוב החלטות השנה החדשה מתרסקות לאבק בתוך פחות מחודש. יש לכך מיליון סיבות, אבל בראש ובראשונה, פשוט קשה לשנות הרגלים.
אז תקשיבו טוב, כי יש לנו בשבילכם הצעה להחלטה הכי כיפית לשנה החדשה. החלטה שלא דורשת שינוי הרגלים, רק קצת התגייסות. השנה תפיקו את ספר הבישול המשפחתי שלכם. כזה שיש בו את המתכונים שתמיד יופיעו על שולחן השבת המשפחתי, שולחן החג, ארוחת הבוקר החורפית, הסלט שמלווה את העל־האש של יום העצמאות, העוגה שכולם מבקשים ליומולדת, הקומפוט של סבא, התבשיל של סבתא והסיפורים המצחיקים שמלווים את כל אלו.
השילוב של כל אלה הוא לא רק פסיפס מקסים, עמוס ניחוחות ונוסטלגיה, אלא גם מסמך זיכרון שתוכלו להעביר לדורות הבאים, אלו שסבתא כבר לא תבשל בעצמה בשבילם. ספר המתכונים הזה יספר להם בצורה הכי טעימה ושמחה על הסיפור המשפחתי בלי שבכלל ירגישו בכך, ולא ייתנו לו להישכח.
אנחנו שתינו אוגרות כבר שנים את האוצרות הקולינריים המשפחתיים שלנו. חלקם הופיעו בספרי הבישול שכל אחת מאיתנו הוציאה. אחרים עוד יופיעו. ויש כאלו שאנו בינתיים שומרות רק לנו.
מהניסיון שלנו, הפקת ספר בישול כזה שגם מי שלא היה מעורב בהכנת התבשיל יוכל ליהנות מפירותיו, דורשת הבנה - איך כותבים מתכון, איך מארגנים את החומר, איך בכלל מוציאים פרויקט כזה לפועל. אז קבלו את המדריך המקוצר להוצאת ספר בישול משפחתי בכמה שלבים פשוטים.
ספר בישול בעשרה שלבים
החומרים:
1 יזם/ת - אדם שיש לו קצת חזון. עדיף מישהי שלא ילדה בשנה האחרונה או כזאת שילדה, אבל איכשהו יודעת איך שורדים בתקופה הזאת. שמענו שיש כאלה.
1 עורך/ת - אדם עם שליטה טובה בשפה.
1 מפיק/ה - בכל משפחה יש מישהו שגורם לדברים לקרות. זאת יכולה להיות גם נערה בת 14. העיקר שיהיו להם יכולת נדנוד מפותחת והיעדר דחיינות.
מספר מצלמות סלולריות טובות.
חופן מלקטי מתכונים.
1 מביא/ה לדפוס. כדאי לבחור אדם עם גישה בסיסית למחשב.
נכונות, רצון טוב, חוש הומור.
אפשרות: יכולת טובה לספר סיפור בקצרה.
ההכנה:
1. מרכיבים רשימה: נצלו את שולחן החג להחליט על רשימת המתכונים של המשפחה. תעברו על כל מועדי ישראל, על ימי ההולדת, על ארוחות השישי וכמובן תוסיפו מתכונים מציוני דרך משפחתיים. כמה מתכונים? מ־20 עד 50. מעבר לזה, אתם עלולים לנטוש את המשימה באמצע.
2. מחלקים תפקידים. ואל תשכחו גם לפתוח קבוצת ווטסאפ ולגרום לכל מי שלא בתוכה להרגיש שהוא מפסיד.
3. מחלקים את המתכונים בין אלו שמכינים את המנה ומכירים אותה, לבין אלו שיודעים איך לחלץ את המתכון ממי שמכין את המנה (טיפים לחילוץ, בהמשך).
4. כל המתכונים אצלכם? מצוין. הפיצו אותם בין קרובי המשפחה לבדיקה. ככה מגלים איפה נשמט הקמח, הופרז המלח או שאף אחד לא יודע איך ממלאים ארטישוק וצריך להוסיף הסבר. זה השלב שבו אפשר לבקש מכל מי שמכין את המנה, לצלם אותה.
5. יוצרים האחדה: כל המתכונים צריכים להיכתב בפורמט אחיד. למשל, הפועל בזמן הווה ובגוף רבים (מבשלים את המרק) או בשם־הפועל (לבשל את המרק). אנחנו מעדיפות את האפשרות הראשונה.
6. מחלקים לנושאים. אנחנו בעד החלוקה המסורתית למנות ראשונות, מרקים, סלטים, עיקריות וקינוח. במרחק הזמן, רק בחלוקה כזאת אפשר להתמצא.
7. אוספים סיפורים. השלב הזה כל כך נחמד שעדיף לשמור אותו לסוף: הוא בקלות יסיח את דעתכם משלב המתכונים הסיזיפי.
8. שולחים את הטקסטים לשני אנשים שאתם סומכים עליהם לקריאה נוספת. לא יותר משניים. אתם לא רוצים מיליון דעות ובלבול.
9. מעצבים: בוחרים פונטים, גודל עמוד ושוליים. לכו על מראה בסיסי ונוח לקריאה.
10. מדפיסים - אפשר גם דרך אתרים ייעודיים - ומחלקים. ועכשיו אפשר להפסיק לאכול גלוטן או להירשם ליוגה.
איך כותבים מתכון
1. הכלל הכי חשוב: כל חומר שמופיע ברשימת החומרים צריך להופיע אחר כך בהוראות ההכנה, ולהפך.
2. סדר המרכיבים צריך להיות הגיוני. לרוב מסדרים אותו לפי מקומו בתהליך ההכנה. אבל אם יש במתכון מרכיב דומיננטי, נגיד שני ק"ג בשר, כדאי לשים אותו בראש הרשימה.
3. אם המתכון מכיל יותר מ־15 חומרים, כדאי לעצור רגע ולשקול שוב אם להכניס אותו. במידה שמדובר בנכס צאן ברזל משפחתי, משבצים את המתכון עם סיפור ואזהרה.
4. הוראות ההכנה לא נועדו רק לבשלנים מנוסים. גם אם סבא יודע למרוט נוצות אווז בעיניים עצומות, מומלץ להרחיב בכל הוראה שאדם ממוצע יתקשה למלא. אנחנו רוצים שגם דורות ההמשך יבשלו מהספר הזה.
5. סדר ההכנה הוא כרונולוגי, לפי מה עושים קודם. לכן חשוב לא לשזור בסעיף חמש, אחרי שכבר טחנתם את הבשר וגילגלתם לקציצות, "משרים 1 כוס חומוס ללילה שלם".
6. לגיטימי להציע קיצורי דרך (לקנות בשר טחון, להשתמש במוצרים קפואים, להשתמש במעבד מזון) אך בתבונה. הרי חלק מהמסורת הוא לתעד איך סבא היה קולה חצילים בדיוק כמו שסבא שלו קלה בפלוישט.
איך לחלץ מתכון מסבתא
1. קובעים עם סבתא בשעה שנוחה לה. עדיף בשעות שבהן היא הכי פעילה וערנית.
2. זכרו: חופן וקומץ הן לא מידות לגיטימיות. גם לא "כמה שלוקח" או "לפי העין/הרגש". ו"קצת" היא מידה שלרוב משמעותה "הרבה יותר משאפשר להעלות על הדעת", בטח כשמדובר בשמן או סוכר.
אם סבתא ממש מדייקת ואומרת "2 כפיות פפריקה", גם אז צריך לחשוד. ראיתם אותה פעם מודדת תבלינים בכפית? רוב הסיכויים שזה הרבה יותר. באופן כללי תתייחסו לכל מה שהיא אומרת בחשדנות של שב"כ.
3. תשאלו חד וחלק: סבתא, במתכון יש גם מים? לפעמים לשאלות בסיסיות כאלה יש תשובה בסיסית לא פחות כמו "מי מבשל בלי מים?" וככה תגלו להפתעתכם שהמרכיב הכי חשוב במתכון לא נמצא ברשימת החומרים.
איך מצלמים אוכל
1. חפשו נקודה בבית עם אור טבעי יפה. לרוב תמצאו אותה בחלק המוצל שליד החלק המואר, בחלון מערבי בשעות אחר הצהריים. אל תשתמשו בפלאש.
2. שימו לב לרקע: השתמשו בנייר חום, אבן טבעית, עץ לא מעובד, בד פשתן, תבנית אלומיניום. אלו יוסיפו אופי וטקסטורה.
3. לצלם אוכל מהצד זאת פעולה מסובכת בהרבה מאשר לצלם אותו מלמעלה.
ביסקוצ'וס של סבתא
הנה נכס צאן ברזל מאוסף המתכונים המשפחתי שלנו: עוגיות ספרדיות בסיסיות ונפלאות. את העוגיות האלו נהגה סבתא אסתר רוסו לחלק בסוף הארוחה עם הקפה או בשקית לקחת הביתה, וכולנו היינו מוכנים לדחוף ולפגוע במי שאיים על השקית שלנו (המתכון מתוך הספר "המטבח" של רותי רוסו).
החומרים:
4 ביצים + ביצה נוספת
2/3 כוס שמן תירס
1 כוס + 1 כף סוכר
5 כוסות קמח
1 ו־1/2 כפית אבקת אפייה
קורט מלח
שומשום
הכנה:
1. טורפים היטב 4 ביצים. מוסיפים שמן וכוס סוכר ומערבבים. מוסיפים בהדרגה את הקמח ואת אבקת האפייה והמלח - עם מרית או במיקסר עם וו לישה. הבצק צריך להיות גמיש ורך ולא דביק. עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומכניסים למקרר לשעה.
2 מחממים תנור ל־160 מעלות. מרפדים שלוש תבניות אפייה בנייר אפייה.
3. מוציאים את הבצק מהמקרר ומחלקים לשישה חלקים. מגלגלים כל כדור בצק לנחש ארוך שעוביו כ־2 סנטימטרים. אם צריך, מוסיפים מעט קמח. בעזרת סכין חדה מאוד (לא משוננת!) חותכים בגליל חריצים אלכסוניים במרווחים של 2־3 סנטימטרים זה מזה.
4. חותכים מכל נחש שמונה חתיכות ומהדקים את שני הקצוות של כל חתיכה, כך שתיווצר טבעת. בזמן הגלגול החריצים שחרצתם בבצק צריכים להיפתח מעט.
5. מסדרים את הביסקוצ'וס על התבניות.
6. מערבבים את הביצה הנוספת עם כף הסוכר. בעזרת מברשת מושחים מעט ביצה מעל כל עוגייה. בוזקים שומשום בנדיבות מעל הכל ומכניסים לתנור ל־30 עד 40 דקות. העוגיות צריכות להיות זהובות־בהירות מבחוץ ולבנבנות מבפנים.
7. מאחסנים בכלי אטום.